Brug denne kategori til at tale om digitale såvel som analoge tv-tunere, samt andet modtageudstyr

Redaktører: AndreasL, Moderatorer

#293785
Yousees 4K Humax boks repræsenterer på mange områder et stort fremskridt ift. tidligere bokse. Den er langt hurtigere end tidligere bokse, og muligheden for at modtage indhold i HDR10 og HLG er særdeles velkomment. Det betød bl.a. mulighed for at se VM fodbold i 4K og HLG HDR. Boksen har dog også en række begrænsninger som jeg ikke er sikker på, at den almindelige bruger er bevidst om. Derfor denne tråd.

Begrænsning 1: 4K indstilling og farverum:
For at se indhold i 4K, skal boksen manuelt indstilles til 4K (UHD) under indstillinger. Det er sådant set fint nok, så længe man ser indhold i HDR med udvidet farverum (Rec.2020). Problemerne opstår, når man ser almindeligt flow tv eller andre kilder, der ikke udsendes med udvidet farverum, idet boksen altid anvender det udvidede farverum (Rec.2020) i 4K (UHD) indstillingen. I praksis betyder det, at farverne bliver vist forkert og vil fremstå meget matte.

Anbefaling:
Boksen bør indstilles til 1080p (eller lavere opløsning), når der ikke ses indhold, der anvender det udvidede farverum. Det er p.t. den eneste måde at sikre korrekt farvegengivelse, da boksen ikke selv skifter farve rum i 4K (UHD) indstillingen. Brug derfor kun 4K (UHD) indstillingen for indhold der udsendes i 4K + HDR10/HLG.

Begrænsning 2: Billedfrekvensen er låst til 50 Hz:
Boksen udsender alt indhold i 50 Hz. Det er ikke noget problem i forhold til tv og danske streamingtjenester, men i forhold til Netflix er det en væsentlig begrænsning, idet det meste indhold udsendes i 24 Hz. I praksis betyder det, at boksen har begrænset værdi ift. Netflix, idet indhold, der ikke er optaget i 50 Hz vil hakke.

Anbefaling:
Brug ikke boksen til Netflix.

Mvh
Anders
#293823
Tak for input Anders. Det er desværre en ærgerlig tendens på broadcast-markedet generelt, synes jeg. Det har vel nok historiske rødder, da man altid har konverteret, lavet speed-up og påført signalet andre tricks for at få det hele passet ind i en "one size fits all" tv-kanal.

Personligt er jeg glad for, at man i overgangen til streaming i højere grad er begyndt at respektere kildematerialets billedparametre.

En relateret ting, som er problematisk i broadcast-systemet er, at arkiverne fra de forskellige tv-kanaler ofte optages fra tv-kanalen. Det vil altså sige, at f.eks. film og tv-serier "arver" alle de problematiske konverteringer, som man har foretaget for at få indholdet presset ind på en tv-kanal. Ideelt set burde man altså generere arkivindholdet baseret på en enkodning fra kildefilen.