Debat af skærmeteknologi, nutidens såvel som fremtidens. LCD, plasma, OLED samt HD, 4K, 8K, HDR mm.

Redaktører: AndreasL, Moderatorer

Brugeravatar
Af Rasmus Larsen
#298852
Det forlød tidligere, at Samsung ville tage en beslutning vedrørende OLED TV i april 2019. Det skete ikke. Koreanske medier mener nu at vide, at afgørelsen falder i denne måned eller næste måned.

En kilde hævder også følgende overfor Business Korea:

- "The company has decided to shift its focus to QD-OLED. It only needs to work out details for the conversion."

Samsung vil satse på såkaldte QD-OLED. Planen er angiveligt at starte masseproduktion i 2021.

Link til artikel: http://www.businesskorea.co.kr/news/art ... dxno=33156
Af PeterD
#298867
Enig.

Så behøves de heller ikke opfinde nye navne i deres forsøg på at pumpe LCD skærmene op, når de endelig har fundet ud af, at folk vil have OLED.
Af Grandahl
#298868
Tænker de tager “chancen” Peter og fortsætter med at sælge LCD skærmene sideløbende selv om folket il have OLED som du siger..

Alt andet ville da være særdeles mærkeligt
Brugeravatar
Af IT-Bruger
#298877
Absolut spændende, selvom en masseproduktion af QD-OLED endnu ligger nogle år ude i fremtiden.

Det kan heller ikke udelukkes at traditionelle, men mere avancerede QLED paneler til den tid er på fuld højde med et almindeligt OLED panel....set i lyset af at QLED de senere år er halet kraftigt ind på OLED. Skulle dette ske og samtidig betyde, at man definitivt er ude af problemet med burn-in og retention, så vil mange der sværger til OLED sikkert hoppe over til QLED -panelerne ?
#298881
Vi er begyndt at navngive LCD-panelerne med QD-lag, med det mere retvisende navn QD-LCD frem for “QLED”, da sidstnævnte reelt set er sin egen. Det forvirrer for meget hvis vi skal adoptere Samsungs marketing-termer. LGs “Nanocell” - og “Nano-xxx” i almindelighed - får heller ikke spalteplads eller sin egen kategori.
Af TBC
#298897
IT-Bruger skrev:Absolut spændende, selvom en masseproduktion af QD-OLED endnu ligger nogle år ude i fremtiden.

Det kan heller ikke udelukkes at traditionelle, men mere avancerede QLED paneler til den tid er på fuld højde med et almindeligt OLED panel....set i lyset af at QLED de senere år er halet kraftigt ind på OLED. Skulle dette ske og samtidig betyde, at man definitivt er ude af problemet med burn-in og retention, så vil mange der sværger til OLED sikkert hoppe over til QLED -panelerne ?
Men det KAN jo aldrig blive det samme og dermed aldrig tiltale det samme puplikum. Forestiller man sig det, så har man helt misset den helt væsentlige og helt grundlæggende forskel på panalernes natur: Forskellen på OLED's høje pixeldiskrete kontrast vs LCD's lave pixelkontrast men høje lysstyrker via QD. Derfor er det du forestiller dig en umulighed. Panalerne vi altid vedblive med at slå hinanden på det der er hver deres respektive forcer. Det vi fortsat kommer til at se er blot en forstærkning af hvad vi allerede ved. QD-LCD vil vedblive med at få flere og flere NITS og dimmingzoner og TV som f.eks. Sony ZG9 (med 4000 nits) vil blive TV'ene med den største HDR wow-effekt i toppen og klart overståle OLED i specular highlight og vil således være de klart bedste valg til HDR i rum med ambient lys - Men trods allerede nu næsten tusidende dimmingzoner vil det fortsat være på en baggrund hvor shadow-details enten chruses eller sort aldrig vil blive helt sort afhængigt af hvordan man implementerer den dynamiske kontrast - om man sigter efter den højeste kontrastforskel eller det mere naturlige billede - og faktisk særligt i forbindelse med HDR vil det forblive synligt på grund af behovet for dimming for at opnå kontrasterne. OLED vil vedblive at have den største og den mest homogene ægte billedkontrast helt ned til det diskrete pixelniveau og vil derfor vedblive at være det bedste valg i lysmæssigt kontrollerbare omgivelser og når man sidder tæt på en stor skærm. QD-OLED er netop superinteressant fordi det så at sige giver lovning om at kombinere de to eksisterende panalteknologiers respektive forcer: OLED's ægte og homogene billedkontrast via den høje kontrast ned til det diskrete pixelniveau samt QD-LCD's høje lysstyrker/NITS via QD lys- og farveforstærkningen.

Jeg glæder mig således meget til at se QD-OLED (såvel som pixeldiskret microLED) da det bestemt har meget spændende perspektiver og meget vel kan bringe os til næste nivau hvad angår paneler og billedkvalitet. Alm. ikke-QD-forstærket OLED har sine begræsninger hvad angår tilgængelige lysstyrker til specular highlight og QD-LCD har sine begrænsninger hvad angår den lave pixelkontrast og den deraf nødvendige komprommiterende brug af dynamisk kontrast som jo aldrig kan blive det samme som en ægte kompromisløs og langt mere nuancerede kontrast på pixelniveauet. QD-OLED giver lovning og flere nits via QD-forstærkningen samtidig med at den høje pixeldiskrete kontrast bevares - Det kan kun blive godt! <B
Senest rettet af TBC 25. jun 2019, 13:18, rettet i alt 1 gang.
#298906
Men Samsung kommer nok til at sluge nogle kameler, når de nu har kørt så hårdt på med burn-in-kampagner her på det seneste...

Vi vil helt sikkert prikke lidt til dem ved næstkomne lejlighed.
Brugeravatar
Af Rasmus Larsen
#298916
Flere rygter fra Korea.

"Pressed to develop large-sized OLED panels for TVs, Samsung Display has made an unprecedented move to partner with a key supplier for its crosstown rival LG Display."

Da LG er medejer af Yas kender de således til Samsungs interesse i OLED-tv. Yas bekræfter også dialog med Samsung.

"We are in practical level talks, but the specs of the equipment we may supply have yet to be finalized,” said a Yas official. “Whether this would be a pilot program or for mass production will be decided once Samsung Display decides to invest."

Link: Samsung Display joins hands with LG supplier for big OLEDs
Af TBC
#298920
Torben Rasmussen skrev:Men Samsung kommer nok til at sluge nogle kameler, når de nu har kørt så hårdt på med burn-in-kampagner her på det seneste...

Vi vil helt sikkert prikke lidt til dem ved næstkomne lejlighed.
Ifølge de rygterne fra Nanosys https://www.youtube.com/watch?v=b2dEaq-_AIM kunne der meget vel blive tale om OLED-TV med ene blå OLED's hvor det så er QD laget der via deres excitement fra OLED pixlene genererer selve grundfarverne. Nanosys påstand er at det skulle give en mere jævn slitage og ligefrem mindre burn-in risiko - Så jeg ville slet ikke overraskes hvis det alene ville blive vinklen der bliver kørt på (i retning af 'burn-in frit OLED' fra os) fra den som altid komplet hæmningsløse PR afdeling hos Samsung.
Brugeravatar
Af Rasmus Larsen
#298925
Det lyder ikke som om, at Samsung har elimineret burn-in. Denne artikel er fra 11. juni 2019: http://en.thelec.kr/news/articleView.html?idxno=368

"The biggest potential problem of the new panel technology – also known as the quantum dot OLED tech – is that it hasn’t been able to solve the infamous ‘burn-in’ effect in OLED panel TVs"

Jeg ved ikke hvad nedenstående skal betyde:

"Adding to its woes, QD OLED is essentially the same as LG Display’s WOLED technology."

Rygterne vil vide, at Samsung til at starte med vil satse på en 8G fabrik, altså ligesom LG. Desværre dårligt nyt for dem af os, der går og drømmer om store, billigere OLED-tv.
Af TBC
#298927
Det lyder straks mere realistisk - Men virkeligheden plejer jo ikke at være nogen hindring for PR afdelingens bramfrie påfund og postulater ;-)
Af JHN
#298965
Hej.

Det er supergodt, at Samsung nu vil til at lave OLED TV. Det er jo altid god med konkurrence.

Jeg går ud fra, at LG også forsker i, at komme QD på deres OLED TV.

Der kan nemt være børnesygdomme på de første QLED TV fra Samsung. Sådan en børnesygdom kan være en utrolig høj pris. I betragtning af at LG OLED har været på markedet i snart mange år, tror jeg, at Samsung QD-OLED vil have svært ved at konkurrere med LGs OLED i mange år.

Venlig hilsen
Jan Hervig Nielsen
Ejer af et 40 tommer Full HD TV
Brugeravatar
Af Rasmus Larsen
#299691
Seneste nyt om udviklingen:

"A decision should be reached by August at the latest,"

"Some say that Samsung Display would eventually convert all of the LCD lines at L8 to achieve 120,000 panels a month,"

Unlike LG Display, Samsung Display's QD-OLED panels are manufactured with the Top Emission architecture with QD color conversion that allows for more color purity. LG display, on the other hand, goes with the Bottom Emission architecture that doesn’t deploy QD.

Link: http://en.thelec.kr/news/articleView.html?idxno=412
Brugeravatar
Af bbplayer
#299693
Rasmus Larsen skrev: Unlike LG Display, Samsung Display's QD-OLED panels are manufactured with the Top Emission architecture with QD color conversion that allows for more color purity. LG display, on the other hand, goes with the Bottom Emission architecture that doesn’t deploy QD.
Har i allerede uddybet denne forskel andet sted, eller lyster i på at beskrive om Samsung får en bedre skærm, eller vil man stadig høre på de samme udfordringer og bekymringer når de måske dukker op med deres variant.
Sidst kommer der ikke andre typer skærme inden Samsung når at blive klar? Der er jo også prisen at tænke på, hvor samsung dårligt kan skrue prisen op hvis teknologi ligger op ad LG, det må da blive svært for Samsung at lave penge på en ny produktion som ikke starter med kæmpe overpriser for at få produktion dækket ind.
#299694
Tænker du på burn-in? Det vil være samme issue så længe der er tale om organiske dioder. Med et QD-lag kunne man dog godt forestille sig, at lysstyrken blev højere og at farverummet blev bredere.
Af Mr.DJ
#299696
Dobbelt post...
Senest rettet af Mr.DJ 16. jul 2019, 14:43, rettet i alt 1 gang.
Af Mr.DJ
#299697
Rasmus Larsen skrev:Det er også svært at vurdere fordi vi pt. ikke har så meget konkret at navigere efter. Samsung har ved tekniske seancer været ret ivrig for at tale om microLED og LCD samt de langsigtede perspektiver i QD, men de har ikke rigtig talt om deres arbejde med QD-OLED.
Er det mon helt udelukket at vi istedet for nuværende OLED teknik går over til dobbelt-lags LCD paneler? Eller har man allerede fundet "uoprettelige" ulemper ved denne konstruktion, der gør at disse ikke kan konkurrere med OLED alligevel?

Lige pt. kan jeg godt se at 1 ulempe er prisen....men som altid vil denne gå ned når man får effektiviseret produktionen.

OLED's primære fordel over LCD paneler, er vel primært at det kan slukke 100% for lyset per pixel.....denne effekt kan jo simuleres med et backlight der har lige så mange lysdioder som pixel opløsningen på LCD panelet foran? Og her kan du jo så bruge ikke-organiske dioder og dermed have en forbedret levetid ifht. OLED? :-)