Debat af skærmeteknologi, nutidens såvel som fremtidens. LCD, plasma, OLED samt HD, 4K, 8K, HDR mm.

Redaktører: AndreasL, Moderatorer

Brugeravatar
Af jakobdam
#153870
Yo all - længe siden! :D

Jeg så lige en nyhed om at iPad 3'eren rygtes til at få IGZO-panel leveret af Sharp, i stedet for det vanlige IPS-baserede panel.

Det satte nysgerrigheden i gang - jeg anede ikke hvad IGZO var før det.


Indium, Gallium, Zinc, Oxygen

IGZO er som sådan ikke opfundet af Sharp, men de var de tidligste til at patentere teknologien i sin helhed, og må vel så anses at være frontier her.

Sharp er iøvrigt kendt af mange for deres specielle ASV-paneler (variant af VA-paneltypen), som Pioneer faktisk havde valgt til deres LCD-TV-serie i sin tid (som jo så aldrig blev til noget, fordi Pioneer desværre smed håndklædet i ringen - verden har brug for flere FLATPANELS.DK-brugere, der er kvalitetsbevidste)... :)


Fordele over standard poly-silicon (p-SI) og a-SI (amorphous-silicon)

- Billigere i produktion
- Kan produceres på ombyggede a-SI anlæg!!!
- Transparens muligt
- God overfladejævnhed og stabilitet
- Understøtter samme høje pixel-densitet som IPS (in plane switching), teoretisk set endnu højere!
- Mere energibesparende (Sharp siger 33%)

Hvad jeg derimod IKKE kan finde noget om, er betragtningsvinkler, farvepræcision osv. - jeg vil gå ud fra at betragtningsvinklerne nok ikke er værre end VA-baserede paneler (og vi siger hejhej til TN) og farvepræcisionen er sikkert 8-bit/kanal. Men det er bare gætterier; det kan også sagtens være 6-bit/kanal og så noget fiduseri/interpolering op til 8-bit/kanal, som vi ser hos TN'erne (og nu om dage, også visse low-end VA'er og IPS'er... *suk*).

Nu drejer IGZO-panelerne sig mest af alt om materialevalget, og de fordele det har i lysgennemstrømning, og jeg vil derfor tro at det er muligt at opnå de samme resultater som øvrige teknologier (oled undtaget) kan levere... :)


Kilder:
http://www.oled-display.net/how-works-a ... d-display/
https://www.semiconportal.com/en/archiv ... zo-te.html
Brugeravatar
Af Rasmus Larsen
#163535
Der er nu kommet lidt mere omkring IGZO-delen i forbindelse med Foxconns overtagelse af Sharps 10G fabrik.
http://www.flatpanels.dk/nyhed.php?suba ... 1334044161

Jeg kan i øvrigt tilføje, at IGZO-produktionsmetoden kan bruges til både produktion af LCD og OLED-paneler. Der er som du nævner tale om materialevalg og en produktionsmetode - der kan indkøres på nuværende LCD-fabrikker. Nogen medier har desværre fået forvekslet det med en paneltype. Det er ikke rigtigt.
Brugeravatar
Af jakobdam
#163873
Ah yes, den havde jeg også lige fået galt i halsen (omkring det med at det ikke er en paneltype som sådan, men mere en betegnelse for produktionsmetoden)...

Interessant bliver det ihvertfald - især med nyheden som I har bragt her i dag:
http://www.flatpanels.dk/nyhed.php?suba ... 1334561195

- Så har vi da lidt at sige "iiiih" over indtil de første OLED fjernsyn rammer os... (jeg er ved at være træt af den skammeligt ringe udvikling der reelt set har været i billedkvalitet de seneste 3-4 år overordnet set...)
Brugeravatar
Af Rasmus Larsen
#163875
Ja, det bliver spændende :) Det er svært at blive klog på, at IGZO præcis dækker over (eller hvert fald medfører af fordele), men jeg tror primært Sharp vil bruge det til at forøge opløsningen - og måske som en overgang til OLED-teknologi.

Så vidt jeg kan forstå skulle den store masseproduktion via IGZO faktisk have været startet op i slutningen af 2011 hos Sharp, men det lader til at de ikke var klar til at starte 100 % op på det tidspunkt. Men det er det så nu :)
Af zohaa
#205367
Jeg er på jagt efter nyt LG tv.
Jeg har sammenlignet en del inde på LG's hjemmeside for at se forskellen på de nye led modeller.

Når man sammenligner et 55" lm620 med et 55" lm660
Så står der under kategorien "BLU-type" at 620'eren er LED baggrundsbelyst, mens 660'eren er LAMP, Hvad hulen er LAMP?