Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonOversigt: Sony 2019 TV - FlatpanelsDK

Oversigt: Sony 2019 TV

10 Apr 2019 | Flatpanels (@flatpanelsdk) |

Sony lancerer i år 4K-modeller baseret på hhv. OLED og LCD-teknologi. 2019 bliver også året, hvor Sony lancerer sit første 8K-tv. Selskabet øger satsningen på lyddelen med bl.a. Dolby Atmos og Android TV har fået boost med ny processor. Apple AirPlay 2 og HomeKit finder vej til flere TV. Flatpanels bringer et overblik over Sonys 2019 TV.

Fra i år skabes modeloversigterne baseret på data i TV-databasen. Det vil sige, at oversigten automatisk opdateres i takt med, at TV-databasen opdateres. Du kan sammenligne modelserier ved at klikke på . Du kan desuden klikke videre til produktsiden i TV-databasen for at læse mere om det pågældende TV. For at sammenligne TV fra forskellige producenter, gå da til TV-databasens hovedside.

Sony 2019 TV

Årets nye tv-modeller fra Sony blev præsenteret på CES-messen i januar og lanceres på markedet i løbet af foråret og sommeren. Modelprogrammet består af 4K OLED, 4K LCD og 8K LCD.

2019 bliver således året, hvor Sony så småt begynder at rykke mod 8K, men det er mest af alt et symbolsk. ZG9-serien findes kun i 85 og 98-tommer, så du skal have den helt store pengepung op af lommen - og en stue der kan bære disse giganter.

Annonce:
Fundamentet for det nuværende 4K-modelprogram blev lagt for et par år siden, så flere af funktionerne vil virke velkendte for visse købere. OLED-modellerne har den særlige 'Acoustic Surface' teknologi, hvor selve OLED-panelet bruges som højttalermembran. Det sker ved at placere aktuatorer på bagsiden af OLED-panelet, hvilket består af kun ét lag. Fordelen er, ifølge Sony, at lyden kommer direkte fra skærmen - og personerne i billedet.

Læs også: Første indtryk: Sony 2019 8K og 4K TV

Også Android TV og Dolby Vision er gengangere, så lad os i stedet lægge ud med at fokusere på nyhederne.

Ud over 8K, så er der tre iøjnefaldende nyheder. Dolby Atmos, AirPlay 2 og HomeKit.


 Sony 8K TV - ZG9

Dolby Atmos findes i AG9, ZG9, XG95 og XG85. Skærmene er ikke udstyret med højttalere, der kan levere en fuld og omsluttende Atmos-oplevelse, som den kendes fra biografen, men implementeringen sikrer, at lydsignalet også kan sendes videre til en soundbar eller receiver i fuld kvalitet via HDMI eARC-stikket.

Apple AirPlay 2 og HomeKit i Android TV fra Sony
AirPlay 2 og HomeKit er begge udviklet af Apple. Det var en af de store nyheder - og overraskelser - på CES-messen. Med AirPlay 2 vil man fra iPhone eller iPad kunne sende video, musk og mediefiler trådløst over på tv-skærmen, mens HomeKit tillader, at Sony TV integreres i det forbundne hjem via Apples protokol. HomeKit vil også give mulighed for at styre visse funktioner i tv'et via en iPhone eller iPad, men der er ikke fuld klarhed over, hvad præcis der bliver muligt i Sony TV.

Sony er ikke alene om at støtte op om Apples funktioner, men situationen er for Sonys vedkommende lidt speciel, da det i praksis vil sige, at man for første gang kan få Googles Android TV-system og Apple-funktioner i ét og samme apparat.

Senere på året kommer Apples 'TV' app, hvorfra Apples kommende streamingtjeneste vil kunne tilgås, til udvalgte Sony TV, men det er sparsomt med detaljer. Sony har ikke annonceret planer om at få Apple-funktionerne ind i tidligere års modeller.


 Sony AG9 4K OLED


Selvom Sony nu samarbejder med Apple, så bygger skærmene naturligvis stadig på Googles Android TV-styresystem. Skærmene kommer prækonfigureret med Android 8 Oreo, som har en opfrisket brugeflade opbygget om rækker af indhold. Nogle af modellerne har også en kraftigere chip til Android-delen. Der er indbygget Chromecast samt apps som Netflix, HBO Nordic, TV2 Play og Viaplay.

Apps kan hentes via Google Play-butikken, men vær opmærksom på, at kun tv-optimerede apps findes her - ikke mobil-Android apps. Der kan ikke sættes lighedstegn imellem de to sektioner af Google Play-butikken. Nede i oversigterne over modelserierne kan du klikke på 'Apps' for at se, hvilke apps, der findes i de forskellige modeller. Apps-listerne opdateres automatisk i takt med, at TV-databasen opdateres.

Modsat flere af konkurrenternes TV, opdateres Sony Android TV til næste store version, om end det tager lidt tid. Det vil sige, at Android 8 Oreo i skærmene senere opdateres til Android 9 Pie (der kom i efteråret 2018) - og muligvis nyere versioner fremover. Google Assistant er også en del af Android TV, men på tv-skærme taler Googles stemmesystem endnu ikke dansk.


 Sony ZG9 8K LCD


Sony er derimod ikke blevet klar til for alvor at kaste sig over HDMI 2.1. Kun 8K ZG9 har HDMI 2.1 porte. Sony understøtter i 4K-modellerne kun en enkelt HDMI 2.1 funktion, som kan tilføjes til HDMI 2.0 porte. Der er konkret tale om eARC (enhanced ARC), der gør det muligt at udsende f.eks. Dolby Atmos i fuld ukomprimeret kvalitet (Dolby TrueHD); eksempelvis hvis man har en UHD Blu-ray-afspiller sluttet direkte til skærmen. Med andre ord behøver man ikke længere at loope sine afspillere igennem en receiver eller soundbar for at få fuld lydkvalitet.

Læs også: HDMI ARC (Audio Return Channel) og eARC forklaret

Til billednørderne er det mulighed for auto-kalibrering via CalMAN softwaren, men det kræver udstyr. Sony fremhæver ydermere en 'Netflix Calibrated Mode', hvori Netflix's billedfolk har optimeret billedkvaliteten ift. hvordan det ser ud i redigeringsstudiet. Denne funktion kan dog kun bruges med Netflix.

Der er naturligvis indbyggede tunere til kabel-tv, parabol-tv og antenne-tv, og i visse tilfælde dobbelt tunere til optagelse af et tv-program, imens man ser et andet. Der er desuden WiFi og Bluetooth i skærmene.

Sony AG9 og AG8 er de nye OLED-modeller Den primære forskel er, at AG9 har X1 Ultimate-billedprocessoren og er baseret på en nyere hardwareplatform, som muliggør Dolby Atmos og HDMI eARC. Du kan se flere forskelle ved at sammenligne modellerne med den nye sammenligningsfunktion.


 Sony XG95 4K LCD

Annonce:
LCD-programmet anføres på 8K af ZG9 og på 4K af XG95, der bliver en storebror til sidste års XF90, som indtil videre forbliver på markedet. Det særlige ved XG95 er, at den har zone-styret LED, så lyset kan styres i zoner. Det kan ikke styres lige så præcist som i OLED-skærmene, men dog mere præcist end på de andre LCD-modeller uden zone-styring. De større formater af XG95 har også et særligt filter, der øger betragtningsvinklen.

Læs også: Sony XG95 testen

Apropos HDR (High Dynamic Range), så skilter Sony på samtlige modeller med understøttelse af formaterne HDR10 og HLG, mens modellerne i den højere ende af prisskalaen også har Dolby Vision med i puljen. Som vi ofte påpeger, så er HDR dog nemt at understøtte i software, men meget svært at understøtte i hardware. Hvis du vil have noget ud af HDR-oplevelsen - konkret den udvidede lysdynamik og det større farverum - så skal du stadig satse på LCD-tv med zone-styring eller endnu bedre OLED-tv.

I mellemklassen finder man en række modelserier såsom XG85, XG83, XG81 og XG80. De tikker ind løbende i løbet af foråret og sommeren. Fællestræk er 4K og Android, mens XG70 er en billig 4K-model uden Android. Der kommer formentlig også en række designvarianter til udvalgte butikskæder. Når vi har overblik over disse, tilføjes de i oversigten.

Vi angiver nedenfor vejledende priser på de modeller, som endnu ikke er kommet i butikkerne. Når skærmene kan købes i butikker, skiftes der automatisk til et link til prissammenligning eller forhandlere. Sony har for vane at lancere yderligere modeller i andet halvår, men om det sker igen i år, ved vi endnu ikke.

Du kan genkende 2019-modellerne på bogstavet ”G” i modelnavnet. AG/XG = 2019, AF/XF = 2018, A/XE = 2017, XD = 2016, XC = 2015, XB = 2014, XA = 2013.Oversigt

Sammenlign

Vælg op til 5 TV fra listen (vandret scroll på små skærme) ved at trykke på . Fjern TV fra sammenligningen ved at trykke på 'x' eller tryk på 'Nulstil' for at fjerne alle TV.


Sammenlign med TV fra andre producenter: Gå til hele TV-databasen

Flere overbliksartikler

Oversigt: LG 2021 TV

17 Mar 2021 |

Oversigt: Philips 2021 TV

11 Mar 2021 |

Oversigt: Sony 2021 TV

08 Mar 2021 |