Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: YouSee-boks - FlatpanelsDK

Test: YouSee-boks

|


YouSee lancerede i foråret en ny tv-boks, som skal erstatte den gamle Samsung-boks fra 2008. Der er sket rigtig meget fra 2008 til 2016 i form af hardware, men også i seervaner og den måde, som danskerne ser tv på. Vi køber mindre tv-pakker, men paradoksalt nok bruger vi mere tid på at se tv, film og serier. Forskellen ligger i, at vi bruger meget tid på streaming i såvel hjemmet som på farten. Det betyder f.eks. at nyhederne ofte ses, når vi er på farten, eller ens yndlingsserie bliver set på en smartphone eller tablet i bussen.

Der er derfor brug for helt andre boller i suppen, hvis da ikke retten skal skiftes ud, men youSee holder fast i at man godt kan kombinere tv-pakker og streaming i ét produkt, så hvordan er det lykkes?

Pris og forhandler:

Specifikationer

Op til 1080P HD
Op til Dolby Digital 5.1
(HxBxD)4.9 x 23.9 x 17,5 cm
Antennestik
USB
Ethernet
HDMI (1x 1.4)
Optisk lyd
SCART
Analog lyd ud
IR-forlænger
1TB lagerplads
WiFi (5GHz ac)
MPEG2
MPEG4
YouSee-brugerflade
Standard fjernbetjening
Manual
Fjernbetjening
Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, Facebook, twitter eller RSS for at modtage besked når nye anmeldelser er online


Nvidia Shield

Første indtryk

Først en lille note; det tog en måned for youSee at åbne for tv-signalet ud til adressen til testen, hvilket eksemplificerer forskellen på streaming, hvor man kan gå hul igennem hurtigere end man kan indtaste sine brugeroplysninger, til et traditionelt tv-kabelnet, der er en noget mere træg og kontrolleret distributionsløsning. Nuvel.

Indpakningen af boksen er fin og moderne, men når ikke op på tidens bedste ”indpakkere” som for eksempel Apple eller HPs Envy serie. Pappet er holdt i youSee’s grønne farve, så de har gjort lidt ud af, at det skal være nemt at identificere med youSee.

I æsken finder vi først og fremmest selve boksen, fjernbetjening og strømkabel, men youSee har også gjort sig ulejligheden at vedlægge et styk 1 meter Ethernet-kabel, et styk 1 meter HDMI og et styk 1 meter antennekabel med. Så står TV’et klods op af antennestikket, behøver man ikke investere i yderligere kabler. Spørgsmålet er så, om tv-brugere anno 2016 er så fikserede på live-tv, at man sætter sin tv-skærm lige ved antenneudtaget.

YouSee’s boks, som det hele handler om, er neutral og med 24 x 5 x 17,5 cm i højde, bredde og dybde gør den ikke meget væsen af sig. Den er neutral sort og med disse dimensioner burde man kunne klemme den ind de fleste steder, eventuelt på bagsiden af TV’et eller i et skab i tv-møblet. En lille detalje er, at youSee-logoet er i højglans, hvilket medfører, at støv ses tydeligere. I begge sider er der lufthuller, som gør det muligt at undgå en larmende blæser.

Der er indgang til IR-forlænger, så hvis du har sådan en enhed, eller vil investere i det, kan du netop gemme denne og andre tv-bokse, som understøtter en IR-forlænger, væk i et skab. Det er en rar tilføjelse, som de ikke havde behøvet at integrere. En IR-forlænger koster typisk 2-300 kroner.

Derudover er der selvfølgelig HDMI-udgang, USB, Ethernet, antennestik og S/PDIF (optisk lydudgang). Der er også blevet plads til analog lyd med RCA/Phono-stik og Scart-stik. Scart kunne de nok godt have sparet, da det dels er en håbløs forældet teknologi, men også fordi at man ved skiftet til MPEG4 sikrede, at samtlige nye tv-skærme har HDMI-porte. Der er vel efterhånden ikke længere gamle billedrørs-fjernsyn i stuerne længere.




Uden at afsløre konklusionen her, så er det lidt sigende for youSee, at man forsøger at kigge fremad - eller om ikke andet på nutiden - men simpelthen ikke kan få sig selv til at distancere sig fra gammeldags tankegang. ”Kill your Darlings” er tydeligvis en teori, som de har glemt fra deres uddannelser. Fjern det unødvendige og hæmmende.

Rent teknisk er den nye tv-boks baseret på hardware fra Humax og deres såkaldte YSR-2000 boks. Den er udstyret med otte tunere, hvoraf tre bruges til at optage. En tuner bruges til live-tv, en til multiroom (hvis man tilkøber det senere), en til picture-in-picture-funktion og to til ”Fast Channel Change”, så det går hurtigere, når man zapper kanaler.

Der er en Seagate harddisk på 1TB indbygget, så der er plads til en del optagelser. Til at styre den midlertidige hukommelse har boksen 16GB RAM. Den store mængde RAM sikrer flydende streaming og indhold generelt og at man kan spole frem og tilbage. Boksen understøtter op til 1080p HD, forudsat at signalet tillader det, og menuerne er altså i fin opløsning på de fleste tv-skærme, men mindre man sidder meget tæt på.

Der er ingen understøttelse af 4K Ultra HD, eller HDR for den sags skyld. Der er heller ikke dekodning af HEVC eller VP9, som er efterfølgere til MPEG4-formatet. Med disse mangler kan vi nok også gætte os til svaret på om YouSee har en 4K-kanal lige på trapperne.

Dog har Humax brugt ”ac” 5 GHz netværksteknologi til den trådløse WiFi-forbindelse, så lidt moderne er den da. Der skal være internetforbindelse til boksen, enten trådløst eller kablet, og det bruges blandt andet til at få tv-informationer igennem, herunder guide, og naturligvis tv-arkiv, som er en væsentlig del af tv-oplevelsen for youSee i 2016.

YouSee vil gerne kalde boksen for helt lydløs, da der ikke er nogen blæser, men har man stadig gode ører kan man sagtens høre harddisken som spinner. Gemmes boksen væk i et skab, vil det formentlig ikke være hørbart.


YouSee-boks

Brugerflade & Features

youSee-boksens fjernbetjening er lavet af østrigske Ruwido, som laver mange forskellige fjernbetjeninger. En af deres kunder er B&O. Selvom youSee’s fjernbetjening er lavet af plastik er det høj kvalitet med rigtig god ergonomi og lidt tyngde, der biddrager til en kvalitetsfornemmelse. Den er ganske enkelt rar at have i hånden og behagelig for øjet.

En ting er dog udseende og ergonomi, noget andet er funktionaliteten, så det undersøgte vi straks. På rækkevidden skuffer fjernbetjeningen ikke og under testen havde jeg faktisk boksen stående lidt til venstre for sofaen på grund af, at antennestikket var modsat TVets placering. Jeg pegede stadig mod fjernsynet af refleks og det reagerede boksen altså fint på. Der var prompte respons og det var aldrig nødvendigt at trykke mere end en gang på en given knap. Det burde måske give sig selv, men jeg har ejet HiFi-produkter til 20.000 kroner, hvor man bliver spist af med et tarveligt halvudueligt Kina-produkt af en fjernbetjening.

YouSee-boks


Fjernbetjeningen har i øvrigt et fint layout, men alting er naturligvis en prioriteringssag og jeg synes, at det er lidt underligt, at lydløs-knappen ikke er i nærheden af volumeknapperne. I stedet har man prioriteret optagefunktion og ”start-forfra”. Til gengæld er der kun de mest brugbare knapper, som er på fjernbetjeningen. Man kunne nok godt have fjernet flere knapper, men så var det gået ud over brugeroplevelsen af at bruge en klassisk tv-boks, så er et fint kompromis.

Et enkelt minus er, at boksen ikke automatisk understøtter HDMI CEC, som gør at tv-skærm og andre HDMI-produkter automatisk tændes eller slukkes sammen med boksen. Det kan øge brugervenligheden, men måske også forvirre de lidt mindre tekniske begavede. Dog giver HDMI CEC meget mening, hvis youSee boksen skal være den ”alt-i-en”-boks, som youSee selv sigter efter ved at integrere HBO Nordic, C More, Blockbuster og måske andre streamingtjenester i fremtiden.

Det er dog muligt manuelt at kode fjernbetjeningen til også at kunne tænde/slukke en tv-skærm fra et velkendt mærke.

Menuerne på tv-skærmen ser moderne ud og er holdt i to farver: grøn og hvid. Det er behageligt for øjnene og giver en fin totaloplevelse, når man navigerer rundt. youSee har også en smartphone-app, hvorfra du kan se dine tv-kanaler og tv-udsendelser på farten, og her benyttes præcis samme design- og menustruktur, så det er godt med synergi og genkendelighed på tværs af enhederne.




Designet i brugerfladen følger tidens ånd med fladt design og firkanter med billeder. Samtidig er der i højre side ofte halve eller kvarte firkanter, som indikerer, at der er mere indhold ude i periferien. Denne tendens blev startet af Microsoft med Windows 10, eller mere præcist faktisk Windows Phone fra 2010. Google ikke var sene til at følge trop med ”Material Design” og med Apple’s flade brugerflade fra 2013 var alle de store spillere med på det flade design.

Der er naturligvis en række menuer med live-tv, tv-guide, optageler, arkiv og leje af film. Jeg har ikke benyttet mig af youSee’s produkter i en del år efterhånden (faktisk heller ikke live-tv generelt), så at det hele føles brugervenligt set fra en ”cord cutter”-synsvinkel, er et stort klap på skulderen til youSee. Menuerne reagerer desuden hurtigt, uden generende forsinkelse, så boksen kan, trods startproblemer, være en rigtig god afløser for den gamle Samsung-boks for youSee’s kunder, der gerne vil blive i kanaluniverset.

Under indstillinger og kanalsortering finder man alle ens kanaler i en tabel, hvor man meget nemt kan ændre alt efter ens præference (muligheden er kommet med seneste opdatering). Grafisk og funktionsmæssigt er det noget af det bedste, som jeg har set.

Et kritikpunkt er, at man stadig skal bruge gammeldags tastatur på selve tv-skærmen, så søgefunktionen tager lang tid at bruge. Hvordan det løses nemmest er svært at sige. Jeg er ikke fortaler for stemmestyring, men f.eks. touchpad-løsningen på fjernbetjeningen til Apple TV-boksen gør det noget nemmere at indtaste bogstaver. Heller ikke denne løsning er dog optimal. En løsning kunne måske være at integrere et tastatur i youSee’s smartphone og tablet-app, så man kan styre boksen den vej igennem. Hvis man er en bruger, som ofte søger i indhold, hvilket streaming lægger op til, så er et hurtigt tastatur alfa omega. Via app’en til mobil/tablet kan man bruge Chromecast eller Airplay, men så omgår man selve youSee-boksen, og det er næppe youSee’s mening.




Målinger

Vores nye “måling"-afsnit omhandler alle de ting vi går og måler på produkterne samlet ét sted frem for at ligge i de enkelte afsnit. Vi henviser til vores artikel omkring bl.a. målemetoder her for en kort gennemgang af hvordan vi måler under testen.

StrømforbrugOut-of-box Kalibreret
Tændt (blandet brug)14 W-
Standby 13W-

TidsmålingerTid
Opstart (indtil responsiv - fra “standby”)2 s
Opstart (indtil responsiv – koldstart)1m 55s
Kanalskift (næste kanal)0.2 s
Kanalskift (tilfældig kanal)2 s

Som det fremgår i tabellen, er standbyforbruget svimlende 13W. Det er højere end den grænse, som EU har opstillet under ecodesign-forordningen. Det betyder i praksis, at boksen ikke må markedsføres indenfor EU. YouSee har lovet at rette fejlen og at boksen efter rettelsen vil forbruge 0,5W, men det er endnu ikke sket efter 2 måneder på markedet. Energistyrelsen er pt. ved at kigge på sagen.

Boksen bliver i øvrigt lunken under både normal operation og i standby.

YouSee har en ærgerlig historie, hvad angår strømforbrug med en tidligere Samsung-boks, der brugte astronomiske 21W i standby. Denne boks står i flere hundredetusindene danske hjem. Den eneste grund til at deres gamle boks har været lovlig, er at den blev lanceret i 2008 før EU-kravene trådte i kraft.


Tv-kanaler og optagelse

I beskrivelsen af fjernbetjeningen nævnte jeg, at optag- og afspil-forfra-knapperne var meget centralt placeret, og det er naturligvis fordi youSee satser kraftigt på deres eget tv-arkiv, brugernes optagelsesarkiv samt muligheden for at starte udsendelser forfra, hvis man fik tændt tv’et for sent eller bare generelt falder over noget interessant, hvor man ønsker at se med fra start. Det fungerer i det store hele rigtig fint. Typisk tager det omkring fire sekunder at starte forfra og et par ekstra sekunder før billedkvaliteten er OK. Det er tider, som er ganske acceptable.

De sidste par år har optagefunktionalitet været et vigtigt salgsargument for flow-tv-udbyderne og med lanceringen af den nye boks fortsætter youSee med at holde fokus på at optage. Man kan hurtigt optage en udsendelse ved tryk på den røde knap lige mellem lydstyrke og kanalvælger på fjernbetjeningen. Går man ind i tv-guiden kan man også vælge en udsendelse fra guiden og trykke på den røde knap, hvorefter gemmer planlægger en senere optagelse af denne udsendelse.

Idet boksen slet ikke går i standby pt. så skal den ikke vækkes, men når boksen opdateres til at kunne gå korrekt i standby er det meningen, at den selv skal vågne og optage, hvis du har planlagt optagelser.

YouSee-boks


Optagedelen er generelt meget brugervenlig, men man kan dog ikke definere optagetiden i hver ende, hvilket har den uheldige konsekvens, at hvis Melodi Grand Prix tager lidt længere tid end programsat eller hvis går fodboldkampen går i straffesparkskonkurrence, så mister man simpelthen slutningen. Det er heller ikke muligt at løse problemet ved at sætte en manuel optagetid fra f.eks. 18-21.00. Det er ikke godt nok.

På ”Min Side”-knappen kan man nemt og hurtigt se alle ens optagelser og de starter med blot et sekunds betænkningstid.

Der er dog nogle pudsige knaster, for man kan blandt andet ikke spole i optagelser, så ser man et program på en kanal, hvor der vises reklamer i tide og utide, bliver man tvunget til at se dem, selvom man burde kunne spole forbi. Det medfører også, at man ikke kan gense mål fra en fodboldkamp, mens der er halvleg eller lignende. Man kan håbe på, at der kommer en opdatering, som muliggør spoling, for knapperne på fjernbetjeningen er der allerede, men kan altså desværre ikke bruges i dette tilfælde.

Man kan også stille spørgsmålstegn ved nytten af optagelser generelt, når folk streamer mere og blot kan trykke ”play” på programmer, når de ønsker det. youSee udbygger sideløbende deres tv-arkiv, hvor de fleste programmer er tilgængelige. Optagelse er naturligvis stadig en fordel ift. langtidsopbevaring, men det skal noteres, at optagelser ikke kan flyttes ud af boksen.

Et sted hvor youSee dog er streamingkonkurrenterne overlegen, er ved afspilning af direkte ”flow TV” – altså tv-kanaler. Som bruger af DR’s app, TV2 Play og Viaplay på Apple TV-boksen, Xbox-konsollen og Smart TV, er der slet ikke tvivl om, at DR, TV2 og TV3-kanalerne står skarpere hos youSee via kabel-tv-signalet, selvom opløsningen ofte er den samme. Samtidig har youSee i mit testperiode haft nul udfald, hvilket er færre en den ene eller to hak eller deciderede udfald, som jeg ofte oplever med streaming.

Så bruger du live TV ofte, eller dine yndlingsserier oftest er af finde på kanaler og ikke Netflix eller HBO, så har youSee bestemt stadig sin berettigelse.

På tv-fronten er der stadig visse udfordringer, som forventes løst med kommende opdateringer, herunder DVB-undertekster, altså undertekster som man kan slå til og fra. Det virker ikke pt. youSee har i dag ingen ”frit valg”-løsning, men de har ”bland selv”. Det er dog ikke pt. muligt at vælge nye tv-kanaler til via boksen. Endelig er der ingen tekst-tv - men det savnes heller ikke herfra.


Filmleje og apps

Udover arkiv, optagelser og ”start forfra”, har youSee’s kunder også mulighed for at se film og tv-serier fra C More og HBO. Der er også blevet plads til at leje indhold via menuen ”lejefilm”, hvorfra man har Blockbusters katalog af film; et rigtigt fint udvalgt af film, der koster 19-49 kroner. Langt de fleste nyere film koster 39 kroner og det er acceptabelt, hvis man vil se forholdsvis nye film, som har været i biografen nogle måneder forinden.

YouSee-boks


Opløsningen på lejefilm varierer fra film til film, hvor de nyeste typisk er 1080p. Jeg kom dog forbi en ældre tegnefilm, som stadig kun fandtes i 720p. youSee siger selv, at Blockbuster løbende opdaterer deres katalog samt har kig på UHD, men da den nye tv-boks ikke understøtter UHD, viser det igen, at man kigger mere bagud end fremad.

Måske undrer I jer over ikke at se Blockbuster-logoet, som TDC købte for et par år siden, men youSee siger, at det altså er Blockbuster-kataloget, som er integreret i boksen.

Det er tydeligt, at youSee har forstået, at streaming har sin berettigelse for med denne boks er det muligt at integrere andre udbyderes indhold i katagloet. Det har man gjort med f.eks. HBO Nordic, så HBO’s indhold kan tilgå via youSee’s boks. Det er smart, hvis man ikke har et nyt Smart TV eller diverse bokse. For fans af alt-i-en-løsninger vil det også vække begejstring, for alt HBO’s indhold kommer samtidigt. så man kan se nyeste afsnit af Game of Thrones lige så hurtigt her, som via HBO’s app på andre platforme.

C More og HBO er integreret i arkivet, så når man søger efter film eller serier, kommer begge deres resultater frem og det kan være lidt pudsigt, når der er to versioner af samme serie. Vil man kun se C More eller HBOs arkiv er det muligt i topmenuen ved at gå ind under ”Pakker” i både menuen ”Serier” og ”Film”. Fordelen ved at man også kan se et miks af det hele, er at der så er mere for hver smag. Det gør samtidig, at man får mange flere resultater i søgefunktionen.

Det er her vigtigt at fremhæve, at HBO og C More reelt ikke er apps på youSee-boksen. Det er blot de to udbyderes indhold, som er integreret i youSee’s eget arkiv. Det betyder også, at såfremt du køber adgang til dem igennem YouSee, så har du ikke adgang til HBO og C More apps på mobil/tablet, Smart TV og tv-bokse såsom Apple TV. Du skal i stedet igennem YouSee Play app’en og den findes generelt ikke til andre enheder. Det er et dilemma, som man står i som kunde, og fordi youSee har valgt strategien med at udvikle egen boks i stedet for at omfavne tv-platforme såsom Android TV og Apple tvOS.

Fremtidens forbrugere benytter ikke kun et medie, men mange, og derfor er det vigtigt at kunne fortsætte tv-kiggeriet på tværs af enheder, ikke mindst ved det minut hvor man stoppede en serie eller film. Der skal også være mulighed for at se, hvilke episoder, som man har set.




At have live-tv, arkiv, HBO, C More, Blockbuster og Netflix ét sted kan virke tillokkende og måske give live-tv en renæssance. Der er bare et par problemer med youSee-boksen lige nu. For det første er C Mores katalog kun i tarvelig SD-kvalitet, selvom der arbejdes på at få det i HD-kvalitet. For det andet er Netflix slet ikke integreret endnu, og når det kommer vil det kun være i højest 1080p HD, så har man et UHD-tv vil man ikke få fuld valuta for pengene.

Hvem ved hvilken ny fed tjeneste, der kommer rundt om hjørnet, som kan konkurrere med Netflix og HBO, hvor lang tid vil det tage for youSee at lave forhandlinger med dem, og hvor lang tid vil tage at få integreret tjenesten i youSee’s boks? Hvad der kommer ind på boksen styres af hård hånd af youSee og der er altså ikke en åben app-butik, ligesom på f.eks. Apple tvOS eller Google Android TV, som kan populeres af alle mulige og umulige apps. Det er den realitet, som tv-markedet er ved at bevæge sig ind i, og kan youSee forblive relevant ved at insistere på egen lukket tv-boks, når alle andre satser på apps?

Om youSee’s idé med at integrere andre tjenester ind i eget tv-arkiv således er et halvhjertet forsøg eller begyndelsen på en ny måde at se TV på, vil tiden vise. Lige nu er der dog en del mangler. Hastighed og kvalitet er som så ofte nøgleordene, men boksen sætter grænser for kvaliteten ved ikke at kunne tilbyde bedre end standard-farver, standard-opløsning og standard-lyd. Er det godt nok til dig?

YouSee må naturligvis godt lave en ny t-vboks om få år, men lige nu virker det som om, at de hænger lidt fast i fortiden, men gerne vil omfavne fremtiden. Samtidig kan det virke som en stor mundfuld at konkurrere mod Apple TV, Chromecast og Android TV, der omfavner internettet og apps, som har stærkt momentum. Det er værd at tænke over, at hele youSee’s tv-oplevelse reelt kan pakkes ind som én app på en af de andre tv-platforme. youSee’s forsøg på at forblive relevant som ”gatekeeper” og styre hele brugeroplevelsen på tv-skærmen kan i det perspektiv se vanskelig ud.

Samtidig understøtter tv-boksen slet ikke HEVC, som er efterfølgeren til MPEG4-formatet, der erstattede MPEG2 under stort virak i Danmark i 2012. HEVC er nødvendigt for at afspille UHD-indhold, men kan også bruges til at forbedre kvaliteten på HD-indhold. Det er vigtigt af alt ikke noget, som youSee kan tilføje senere hen via en softwareopdatering. Der skal en helt ny boks til. Er UHD overhovedet nødvendigt? Det er et spørgsmål som kræver sin helt egen artikel, men i udlandet ser vi nogle udbydere lancere UHD-bokse. De første live-udsendelser i UHD er også startet med EM-fodbold og inden længe OL. Der er også UHD på vej indenfor Formel 1, VM i fodbold og andre events med høje seertal. I dag er det kun muligt at se 720p eller 1080i hos youSee.

I forhold til hardware, så har man i noget tid kunne købe UHD-skærme til fornuftige penge og her i 2016 er det næsten ikke til at undgå. Kamera og produktion er desværre stadig dyrt, så TV-Avisen i UHD er nok ikke lige rundt om hjørnet, men Netflix har allerede film og tv-serier i UHD og HDR, og forhåbentlig kommer Blockbusters også med. I 2016 er det dog ikke lykkes youSee at omfavne dette. Det er en skamfor så udnytter man ikke sit Netflix-abonnement ordentligt og så giver det ikke mening med en alt-i-en boks, hvis TV’ets indbyggede apps er bedre.

Hver gang en ny streamingtjeneste rykker til UHD og HDR, så er bliver youSee’s ”alt-i-én”-boks og strategi en tand svagere.

Kommende opdateringer

Det betyder dog ikke at youSee helt har opgivet kampen (hvis de da selv ser det som en kamp) for med live-tv som trumfkort vil youSee fremover tilføjge nye funktioner såsom multiroom og optagelser via app, der også kaldes rPVR (R for remote). På den måde håber youSee at gøre boksen til centrum i hjemmet, mens andre enheder og tjenester skal supplere helhedsoplevelsen.

Der har været visse startproblemer, både med boksen, men også med kommunikationen. Hvis en privatkunde eller foreningskunde fornyer sit abonnement koster boksen 30 kroner om måneden, men hvis ens boligforening ikke fornyer en aftale skal man betale 99 kroner om måneden.

Netflix tilføjes desuden som app senere.

YouSee er klar over, at lanceringen af en ny boks typisk er forbundet med en vis andel problemer, så de har lovet at udsende opdateringer hver sjette uge. Vi ved ikke præcist hvornår de forskellige nye funktioner tilføjes, ligesom planen for fejlrettelse af f.eks. strømforbruget heller ikke er offentligt kendt.


Konklusion

YouSee har lanceret en boks, hvor den overordnede brugervenlighed og design er i top. Boksen er støvsvag, kanalskift sker lynhurtigt og alt i alt er basisfunktionerne rigtig gode. Oven i hatten får man en mindre boks og en markant bedre fjernbetjening. Med den nye boks er der dog nogle startvanskelighed som alt for højt standbyforbrug, manglende multi-room og spoling i optagelser.

Annonce:
Samtidig er det desværre tydeligt, at youSee har kigget meget på deres gamle boks og tænkt, hvordan kan den forbedres i stedet for at tænke over hvad forbrugerne ønsker. De har opfattet vinket meden vognstang om at danskerne gerne vil streame film, serier og nyheder, når de har tid og lyst. Men det virker ikke som om, at de efterrationaliseret dette faktum og identificeret kernen i retningen, som brugerne og markedet bevæger sig i. Danmark er ikke et unikt land på den front, så man behøver ikke en krystalkugle, men blot kigge på tendenser fra bl.a. USA, der er længere fremme i udviklingen mod streaming end os.

Hvis du stadig er glad for tv-kanaler og optagelse, så er youSee-boksen for dig. Oplevelsen krydres med streaming og der lægges op til at flere tjenester – herunder Netflix – kommer til senere, men reelt er boksen præcis lige så lukket som før. Der er ingen åben app-butik, så en ”alt-i-en”-boks er i bedste fald en tilnærmelse, og det er svært at se hvordan youSee kan matche mastodonter såsom Apple og Google i at ”styre” tv-oplevelsen.

Det kan måske godt lyde meget hårdt, men hvis man vil lave en alt-i-en boks, så skal man indgå nogle kompromisser og kunne klare det meste godt. Det kan boksen som landet ligger ikke. Den klarer tv-kanaler rigtig godt, men streaming og fremtidsperspektiverne klarer den skidt.

Pris og forhandler:


Flotte menuer
Hurtig kanalskift
God fjernbetjening


Mangl. funktioner fra tidl. boks
Ingen 4K/UHD eller HEVC/VP9
HDMI CEC virker ikke
Manglende apps
Alt for højt standby-forbrug





Flere anmeldelser

Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

01 Mar 2024 |

Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

23 Feb 2024 |

Test: Sony A95L (QD-OLED)

21 Dec 2023 |

Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

07 Sep 2023 |