Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Philips 7101 - FlatpanelsDK

Test: Philips 7101

|


Philips 7101 er en 2016-model i mellemklassen med Android TV og naturligvis Philips’ signaturfunktion; Ambilight. Systemet oplyser tre sider af bagvæggen i enten hvidt statisk lys eller pulserende lys, der følger billedet for at give en mere indlevende oplevelse, siger Philips. 7101 har desuden et IPS LCD-panel med 4K-opløsning og HDR-processering, men dog ikke hardwaren til at gengive HDR.

Som mellemklasse-skærm kæmper 7101 mod skærme såsom Samsungs 6-serie og LGs 7-serie. Hvis du kan lide Ambilight, så er Philips det oplagte valg, men hvad med billedkvalitet? Philips har proklameret, at de vil tilbage på tronen som den største tv-producent i Europa og for at gøre det skal de være helt skarpe i mellemsegmentet. Lad os finde ud af om de er på rette vej.

Philips sælger også en model kaldet 7181, som har mere kraftfulde højttalere og en midter-placeret fod.

49"
55"
65"

Specifikationer

55"
Ultra HD (3840x2160)
Større farverum
HDR processering (men ikke hardware til HDR)
IPS LCD med kant LED
3-sidet Ambilight
Fod (fast)
Væg (VESA)
(HxBxD)72.3 x 123.3 x 6.3 cm (uden fod)
18.7 kg
4x HDMI (2x 2.0 + 2x 1.4)
3x USB
Ethernet
1x CI+
Optisk
HDMI-ARC
Hovedtelefoner
2.0 stereo (30W)
DVB T/T2/C/S2
WiFi (n standard)
MPEG4
HEVC
VP9
Android TV 5.1
16GB (kan udvides)
Philips Remote (dobbelt-sidet)
Philips TV Remote app
Manual
1x fjernbetjening
Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, Facebook, twitter eller RSS for at modtage besked når nye anmeldelser er online




Første indtryk

Philips 7101 et et LCD-tv baseret på kant-LED, hvor lysdioderne som oplyser skærmen, er placeret langs kanten således, at man kan gøre skærmen slank og elegant. Det er i øvrigt den billigste model fra 2016-programmet med metalramme. Tv’et ser uden tvivl nydeligt ud og for rimelige penge får man klassisk Philips-design med fokus på detaljerne. En særlig fed detalje er hvordan Philips har brugt ét stykke formbøjet metal til toppen og siderne af rammen.

Philips indførte sidste år en ny type fod, som giver skærmen to støttepunker; et i hver side. Uanset om du kan lide udtrykket eller ej, kan det ikke benægtes, at det gør skærmen mere stabil. EU har opfordret tv-producenterne til at bruge netop to støttepunkter fordi der har været sager, hvor småbørn får væltet skærme med kun et støttepunkt i midten.

Som samlet pakke er Philips 7101 et nydeligt tv og i en historisk kontekst er det lidt sjovt at tænke på, at man for blot får år siden skulle tømme både pungen og madrassen for at betale for denne type design. I dag er det normen og Philips bryster sig af deres europæiske designtradition, selvom selskabet i disse dage primært har base i Hong Kong. Efter min mening repræsenterer tv’et på næsten perfekt vis den minimalistiske trend, som har drevet tv-design i en årrække - selvom det så også får tv’et til at virke noget anonymt.

De fleste indgange peger enten nedad eller til siden. Kun nogle få analoge porte peger ud mod væggen. Eftersom 7101 er et 4K-tv bør du undgå at bruge disse stik, så det bekymrer os ikke det mindste. Vi ville have rost Philips, hvis de havde fjernet dem.

Det er et simpelt kabelstyringssystem på bagsiden af skærmen. Hvis du sikrer, at alle kabler føres igennem en lille rem på midten og ned henover en lille fremtrædende hældning, så kan du minimere kabelrodet.




Brugeroplevelse & features

Philips vil i år fortsætte med at bruge Android TV, som Google forestiller sig kan blive et universelt styresystem på tv-skærme. På papiret er det vel nok anden generation Android TV, men i praksis må vi vente lidt endnu på version 6.0. Philips fortæller os, at både 2015 og 2016-modeller opdateres fra version 5.1 til version 6.0 senere på året.

Styresystem og smart-TV

"2016-modellerne kører stadig Android TV 5.1 "
Sidste år var Philips nødsaget til at udskyde næsten hele 2015-programmet fra foråret til sommeren/efteråret, hvilket betød, at vi faktisk først fik kigget på 7600-modellen ret sent på året. Dengang kørte 7600 allerede Android TV version 5.1 og den nye 7101 har således præcis samme software, selvom det er en 2016-model.

Philips siger, at de nu bruger en hurtigere quad-core processor. Hidtil har tv-skærme bygget på Android langt fra kunne matche hardwaren i de seneste smartphones, hvilket er en smule skuffende idet der er tale om så meget større skærme med 4K-opløsning. Sidste år havde Philips desuden sin andel af problemer og nedbrud. Nogle af dem kunne tilskrives Google, andre Philips selv. Google har allerede rettet mange fejl og har lovet at rette endnu flere i den kommende version 6.0 af styresystemet.

Som nævnt før er der endnu ingen danske apps til Android TV, men Philips har "side-loadet" apps fra deres gamle tv-platform, herunder TV2 Play, SF Anytime (filmudlejning), Min Bio (børneindhold) og Dansk Filmskat (historiske danske film). Der er også Film2home, som er en filmudlejningstjeneste, men den er på svensk, når app’en åbnes. Herudover er der amerikanske apps såsom Netflix, YouTube og Google Play Film.

Vi foreslår, at du læser vores test af Philips 7600 fra sidste år, hvis du vil vide mere om Android TV på Philips’ skærme.

Der er ikke meget at tilføje til emnet, men det er måske værd at nævne, at Philips i år bruger ny hardware. De vil ikke selv bekræfte hvad det indebærer, så vi brugte app’en AIDA64 til at bekræfte, at 7101 bruger en quad-core MediaTek MT5890 processor. Generelt kører brugerfladen en smule mere flydende end sidste år og vi løb generelt ind i lidt færre problemer på 7101.

På trods af dette, oplevede vi dog stadig visse udfordringer. På et tidspunkt ville tv’et ikke tænde fordi en USB-nøgle var tilsluttet. 7101 afviste også at afspille næsten alle videoformater via USB-harddisk/nøgle, inklusiv visse filer, som sidste års skærme spiste. Blandt de afviste videoklip var alle dem i VP9-format. Philips forsikrer os om, at deres nye skærme understøtter VP9-dekodning, som er påkrævet for at at streame YouTube i 4K - bare ikke via USB.

Vi mener fortsat, at der er stort potentiale i Android TV, men det er slet ikke forløst endnu. Det bedste ved at have Android i en tv-skærm er stadig Google Cast-funktionen, så skærmen fungerer ligesom en Chromecast.

Herudover har tv’et naturligvis Ambilight, som vi har gennemgået mange gange tidligere. Noget af det nye på Ambilight er, at man nu kan tænde det imens tv’et er slukket (Lounge mode) og at man kan integrere det med Philips Hue-lamperne. Ambilight har efterhånden også en del indstillinger, så det kan tilpasses efter behag, herunder muligheden for at indstille det til en fast farve i stedet for farver, der følger billedet.


Betjening

Philips har udviklet en ny fjernbetjening til 2016-modellerne, men hvis du havde håbet på, at det ville føre til en mere brugervenlig og simpel betjening, så må vi nok skuffe dig. Der er trods alt stadig 46 forskellige knapper på forsiden - og yderligere 46 på bagsiden! Er det virkelig nødvendigt for at kunne styre en tv-skærm i 2016? Bemærk også den dedikerede Netflix-knap.

Tastaturet på bagsiden er uden tvivl en klar forbedring i forhold til forrige version, men det føles stadig trængt. Knapperne er lavet i et gummi-agtigt materiale, forsiden i mat plastic og bagsiden i skinnende plastik. I Philips’ glade dage, hvor havde godt greb om det globale tv-marked, blev de fleste af deres skærme leveret med kvalitetsfjernbetjeninger i lækkert metal og ordentlig tyngde. Siden da er det desværre kun gået en vej og vi er ikke overbeviste om, at den nye fjernbetjening er en forbedring.

Det er også muligt at styre tv’et fra en smartphone eller tablet via "Philips TV remote app", udgivet af TP Vision. App’en lader dig udføre basale funktioner såsom at skifte kanal og styre lydstyrken. Den rykker også tv-guiden til mobilskærmen, hvilket kan være nyttigt. Fra tv-guiden kan du skifte tv-kanaler på tv’et og planlægge fremtidige optagelser.

App’en kan desuden åbne apps på tv’et ved blot at trykke på den app, du vil bruge. Det er sågar muligt at styre Ambilight-indstillinger, herunder aktivering af "Lounge mode", der en relativt ny funktion fra Philips, som tænder Ambilight, når tv’et er slukket. Den mest praktiske funktion er dog nok muligheden for at streame tv-indhold fra tv’et (tv-kanaler eller optagelser) til telefon eller tablet. Det virker så længe begge enheder er på samme WiFi.

Brugerfladen i app’en er derimod noget rod og det er underligt nok ingen tastatur-funktion, hvilket ville have været en stor hjælp, når man skal indtaste brugernavn og kodeord i diverse apps på tv’et. Overordnet dog en fin app.

Philips har traditionelt haft fokus på lyden i tv-skærme og det har betydet, at man generelt har kunnet forvente bedre højttalere fra Philips end hos mange konkurrenter. 7101 er dog ikke helt så overbevisende. Mellemtonerne opleves som om, at de ikke rigtig kan slippe fri og selvom stemmer fremstår klar, så opleves lyden noget dynamikforladt. Bassen er også svag. Højttalerne er efter vores mening middelmådige, hvilket vi ikke normalt forventer fra Philips. Skærmen er naturligvis ret tynd, så det er begrænset, hvad man kan proppe ind.

Philips sælger en 7181-model, som er identisk med 7101 bortset fra, at den har mere kraftfulde højttalere og en midterplaceret fod.




Kalibrering

Da vi havde 7600 på testbænken sidste år, nåede vi aldrig et tilfredstillende kalibreringsresultat. Philips havde implementeret ISF-profiler i nærmest alle modeller undtagen denne og de dårlige valg, som selskabet havde foretaget hvad angår gamma og farver, krydret med de meget begrænsede indstillingsmuligheder, gjorde tv’et tæt på umuligt at få til at vise præcise farver.

I år har Philips inkluderet to ISF-profiler i 7101, hvilket er en god nyhed. Før vi når til det, mener vi dog, at det er på sin plads at understrege, at Philips til stadighed tilbyder nogle af de værste standardindstillinger på tv-skærme blandt de store fabrikanter. Vi er naturligvis med på, at tv-skærme i overvejende grad sælges i butikker, hvor det handler om at "råbe" højest, men selv når det er sagt, så insisterer Philips på, at man i denne digitale æra på en eller anden måde kan "forbedre" billedet igennem tiltag såsom kunstig skarphed (der blev undfanget pga. synkroniseringsproblemer i analoge skærm) og ekstremt overmættede farver (blå er f.eks. 40-50% for overmættet), samt andre tricks. Lad os bare konkludere, at "Standard"-profilen er ganske horribel og skynde os videre.

ISF-profilen er bedre, men desværre ikke overbevisende. Vi fandt hurtig ud af hvorfor. Problemet er, at Philips insisterer på at trække alt indhold ud i et markant større farverum, selv når de ikke bør gøre det. For at være klar i spyttet; større farverum på tv-skærme er per definition en god ting, men fordi næsten alt HD-indhold er skabt i Rec.709 farverummet, skal skærmen respektere Rec.709 farverummet, når den modtager denne type indhold. Skærmens mulighed for at gengive større farverum skal i stedet bruges når, og kun når, der modtages indhold, som er skabt i større farverum.

Det er vel og mærke ikke unormalt, at tv-skærme fra diverse producenter i "Standard"-profilen trækker farverne ud, men på 7101 sker det i samtlige billedprofiler og der er ingen indstilling til at rette fejlen. Skærmen ignorer simpelthen gældende billedstandarder, som både filmskabere og tv-industrien arbejder ud fra, og afgør egenhændigt hvilke toner farverne i billedet skal have. Det er derfor heller ingen grund til at dele kalibreringsindstillinger, der vi ikke har værktøjerne i menuen.

Vi kontaktede Philips så snart vi blev opmærksomme på problemet og selskabet lover nu at rette fejlen. Fremtidige eksemplarer vil have en løsning implementeret fra start og allerede producerede modeller vil modtage en firmware-opdatering. Philips’ svar er inkluderet herunder.

The correction will become immediately available in the production and in the latest software you find on the web-site.

WCG is turned off when you select "OFF" in the "Color Enhancements" picture menu item. WCG will be turned off ex-factory in Movie mode and both ISF modes.

Danny Tack, Director Product Strategy & Planning




Målinger

Vores nye "måling"-afsnit omhandler alle de ting vi går og måler på TV’ene samlet ét sted frem for at ligge i de enkelte afsnit. Vi henviser til vores artikel omkring bl.a. målemetoder her for en kort gennemgang af hvordan vi måler under testen.

Målinger Out-of-boxKalibreret
Sortniveau0.18 cd/m20.13 cd/m2
Lysstyrke189 cd/m2128 cd/m2
Kontrast1050:1985:1
Max lysstyrke (HDR)268 cd/m2 -
Input lag49 ms36 ms (Game Mode)

StrømforbrugOut-of-box Kalibreret
Tændt137 W97 W (Ambilight til)
83W (Ambilight fra)
HDR150 W150 W
Standby0.0 W (21.7 med wake-on-funktion)-

Tidsmålinger Tid
Opstart (indtil responsiv)5 s
Opstart (indtil billede vises)4 s
Netflix app opstart13 s
Youtube app opstart4 s
TV2 Play app opstart7 s
SF Anytime app opstart14 s

VideofilSpecifikationer Status
Dubai 4K4K (3840x2160 pixels) – 23.976fps – 10 bit colors - BT.709 color space – 4:2:0 subsampling – 51.4 Mbps bitrate – HEVC - .ts fileFejler
Costa Rica HD HD (2560x1440 pixels) – BT.709 color space – 4:2:0 subsampling – 6.54 Mbps bitrate – VP9 - .mkv file Fejler
Costa Rica 4K 4K (3840x2160 pixels) – BT.709 color space – 4:2:0 subsampling – 12.71 Mbps bitrate – VP9 - .mkv fileFejler
Terrifying Pyroclast 4K 4K (3840x2160 pixels) – BT.709 color space – 4:2:0 subsampling – variable bitrate – VP9 - .mkv file Fejler
Big Buck Bunny HD (.ts version) HD (1920x1080 pixels) – 8 bit colors - YUV color space – 4:2:0 subsampling – 2.5 Mbps bitrate – 60fps - HEVC - .ts fileFejler
Big Buck Bunny HD HD (1920x1080 pixels) – 8 bit colors - YUV color space – 4:2:0 subsampling – 60fps - 2.2 Mbps bitrate – HEVC - .mkv fileVirker
Jellyfish HD HD (192x1080 pixels) – 8 bit colors – BT.709 color space – 4:2:0 subsampling – 98.3 Mbps bitrate – AVC - .mkv fileFejler
LG Arctique 4K 4K (3840x2160 pixels) – 8 bit colors – YUV color space – 4:2:0 subsampling – 50.0 Mbps bitrate – 29.970fps - AVC - .mp4 fileVirker
Eutelsat 4K demo 4K (3840x2160 pixels) – 10 bit colors – YUV color space – 4:2:0 subsampling – 23.1 Mbps bitrate – 50fps - HEVC - .ts fileFejler
HDR Camp HDR (high dynamic range) - 4K (3840x2160 pixels) – 10 bit colors – BT.2020 color space – 4:2:0 subsampling – 75.6 Mbps bitrate – 59.940fps – HEVC ([email protected]) - .mp4 fileFejler
HDR Smurfs 2 clip HDR (high dynamic range) - 4K (3840x2160 pixels) – 10 bit colors – BT.2020 color space – 4:2:0 subsampling – 56.4 Mbps bitrate – 23.976fps – HEVC (Main10@L5) - .mp4 fileFejler
HDR Chappie clip HDR (high dynamic range) - 4K (3840x2160 pixels) – 10 bit colors – BT.2020 color space – 4:2:0 subsampling – 60.3 Mbps bitrate – 23.976fps – HEVC (Main10@L5) - .mp4 fileFejler
Ghost Towns 8K8K (7680x4320 pixels) – variable frame rate – 8 bit colors - YUV color space – 4:2:0 subsampling – 20.7 Mbps bitrate – AVC - .mp4 fileFejler



Philips 7101 review


Billedkvalitet

LCD-panelet i Philips 7101 er blankt, ligesom i alle andre moderne skærme, men ikke så blankt som på f.eks. Panasonic DX750, som vi havde stående ved siden af. Der er nærmest ingen matte LCD-skærme tilbage på markedet. Som vi har sagt før, så har de blanke paneler dog fordele, for selvom de til tider kan fungere som spejl, bidrager de til at opretholde intensiteten i billedet i oplyste omgivelser.

Philips 7101 er baseret på et LCD-panel af IPS-typen og hvis du kender IPS, ved du, at det heraf følger, at skærmen har brede betragtningsvinkler, men svag kontrast. Vice versa med VA LCD-paneler. Til dato har vi endnu ikke set nogen undtagelser til reglen, men der er naturligvis visse variationer i begge retninger, så lad os se hvad 7101 præsterer.

Før vi kommer dertil vil vi gerne komme nærmere ind på det emne, som vi diskuterede i kalibreringsafsnittet. Vi ved at ikke alle læser kalibreringsafsnittet, men i denne test, synes vi, at du bør gøre det for det er en kritisk fejl, at Philips har valgt at trække alt indhold ud i et større farverum, som panelet understøtter.

Det er vigtigt at holde for øje, at tv-branchen har en lang historik. Større farverum er per definition godt - jo større desto bedre. Film og tv-industrien har dog i årtier arbejdet med relativt små farverum, fordi det har været hvad man har kunnet gengive på skærme. I HD-æraen har man brugt det såkaldte Rec.709 farverum (og DCI-P3 i biografen). Det betyder, at alle farver - rød, grøn, blå og alle blandingstoner - er defineret i Rec.709 farverummet vha. koordinater. En skærm skal respektere dette, når den afspiller HD-indhold.

Når branchen rykker til større farverum - hvilket er en god ting - såsom DCI-P3 og det ekstremt store Rec.2020 skal hele økosystemet – hele kæden fra kamera til skærm - standardisere sig omkring dette. Man laver en ny standard og opsætter nye regler, nye koordinater. Problemet med 7101 er ikke, at panelet understøtter et farverum tæt på DCI-P3 (dog ikke fuld DCI-P3), men i stedet at Philips, som tingene ligger lige nu, ikke gør brug af "color management" for at sikre, at HD-indhold, som er skabt i det mindre Rec.709, gengives i Rec.709. I stedet ændres farverne. Rød bliver rødere, grøn bliver betydeligt grønnere. Det betyder også, at det er umuligt at definere enkelte farver og regne med, at de gengives sådan på skærmen, da 7101 blot flytter de fleste farver til en ny koordinat i farverummet. Det er objektivt forkert, uanset hvad man måtte mene om pangfarver.

Philips 7101 review


Hvad tv’et burde gøre er naturligvis at gengive video skabt i Rec.709 farverum i Rec.709, video skabt i DCI-P3 farverum i DCI-P3 osv. Vi undersøgte samtlige billedprofiler (Personal, Vivid, Natural, Standard, Movie, Photo, ISF Day, ISF Night) og samtlige profiler træk farverne ud i det større farverum uden respekt for standarderne. Ja, det ser da farverigt ud, men gør det umuligt for f.eks. en filmskaber at vide, hvordan hans værk gengives. Filmskaberen vil måske gerne have et mat, tungt og farveløst look for at give filmen en særlig stemning? Held og lykke, det ændrer Philips bare til noget andet.

I dag vil 99% af det indhold, som de fleste af os ser på tv-skærmen, være enkodet i Rec.709 eller lavere.

Vi prøvede alle muligheder for at rette problemet, men Philips tilbyder ikke værktøjerne i menuen. Som nævnt i kalibreringsafsnittet, og inkluderet her for god ordens skyld, så gjorde vi Philips opmærksomme på fejlen da vi opdagede den, og de har lovet at udsende en firmwareopdatering til allerede producerede skærme og rette det i produktionen af fremtidige skærme.

The correction will become immediately available in the production and in the latest software you find on the web-site.

WCG is turned off when you select "OFF" in the "Color Enhancements" picture menu item. WCG will be turned off ex-factory in Movie mode and both ISF modes.

Danny Tack, Director Product Strategy & Planning

Problemet gør det imidlertid svært at vurdere skærmen, fordi korrekte farver naturligvis er en byggesten i billedgengivelse. Uanset hvad du gør, vil farverne se forkerte ud. Nogen kunder vil givetvis være ligeglade. Der er trods alt andre skærme på markedet, som gør det samme og hvis du har købt en skærm med stort farverum i 2015 eller 2016 og har den indstillet i "Standard"-profilen er du sandsynligvis ramt af samme problem. Forskellen er, at de andre skærme tilbyder andre billedprofiler, hvor det ikke er tilfældet.

Lad os glemme dette for en stund og gå ud fra, at Philips’ kommende opdatering retter fejlen hensigtsmæssigt. Vi kørte 7101 gennem alle vores sædvanlige prøvelser. Video i SD-kvalitet håndteres generelt pænt. Indhold i HD-kvalitet er detaljeret og håndteres også pænt. 4K er naturligvis et yderligere løft og skærmen kan gengive flotte billeder med det rigtige indhold. Tv’et identificerede også korrekt 1080p24 fra HD Blu-ray (efter visse indstillinger blev slået fra i menuen).




7101 kan på papiret også processere HDR-indhold, men ligesom andre 2016-skærme i mellemklassen, har den ikke hardwaren til at gengive HDR (high dynamic range). Panelet er 8-bit og som du kan se i tabellen i målings-afsnittet, så er den maksimale lysstyrke kun 268 nits. Efter at have haft flere 2016-tv inde på testbænken, må vi også stille spørgsmålstegn ved, hvorvidt IPS LCD-paneler overhovedet kan nærme sig HDR baseret på det svage sortniveau. Som sagt før, så handler HDR ikke om maksimal lysstyrke, men det fulde dynamikområde.

For alle de hårde ord vi har ytret om Philips’ implementering af stort farverum i 7101, så bør vi naturligvis understrege, at det større farveum kan hæve oplevelsen med indhold skabt i større farverum. Det er netop hvad HDR-indhold er. Industrien har valgt at inkludere større farverum som en del af HDR-begrebet, så når du ser HDR vil du få fordelene ved de mere mættede farver. Der er en helt ny palette af farver, som kan gengives, herunder Coca Cola-rød og grønne græsplæner. Her kan 7101 lege med, selvom den ikke dækker DCI-P3 100%.

Vi fodrede skærmen med vores sædvanlige HDR-demoklip via USB, men de blev desværre ikke processeret korrekt. Når HDR-indhold derimod kommer korrekt igennem er det muligt at se en effekt fra det større farverum, selvom 7101 ikke har hardwaren til at gengive HDR. Den mest synlige forbedring fra HDR på skærme i mellemklassen netop de bedre farver. Udfordringen med 7101 er naturligvis, at dette kun er en fordel, når du har HDR-indhold, der desværre repræsenterer en forsvindende lille andel af det tv-indhold som findes.

Apropos HDR, så har Philips endnu ikke åbnet for Netflix’s HDR-streaming. De understøtter dog Netflix’s 4K-streaming. Philips fortæller os, at det samarbejder med Netflix om at åbne det via en softwareopdatering.

Vi tilsluttede også 7101 til en UHD Blu-ray-afspiller, men måtte konstatere, at skærmen ikke håndterer 4K i 24 billeder per sekund korrekt. Der foregår en eller anden form for ændring af billedfrekvensen, som medfører, at billedet hakker nærmest ustyrligt, særligt i panoreringer. Det hakkede så meget, at vi blev nødt til at aktivere "ClearLCD" og "Perfect Natural Motion" systemerne for at kompensere. Disse systemer introducerer dog "soap opera"-effekten, så det er ikke en optimal løsning. Det medfører også, at man til tider ser en slags glorie omkring Matt Damon i "The Martian", når han bevæger sig - afhængigt af hvor kompleks baggrunden bag ham er. Det er et valg imellem to onder. Vi ville hellere se HD Blu-ray på skærmen, disse problemer taget i betragtning.

Som diskuteret i tidligere anmeldelser af mellemklasse-skærme, der hævder at understøtte HDR, så skifter skærmene, når de modtager HDR-indhold, til en særlig HDR-profil, der hæver lysstyrken på skærmen til maks (100 i menuen). Det betyder ikke, at hele billedet bliver ulideligt lyst, men at hele bunden af billedet ødelægges. Sort bliver simpelthen gråligt og de mørkeste toner i billedet skelnes ikke længere. Det gælder også for 7101. Billedet på 7101 ser udvasket ud i HDR-tilstand, særligt i mørke filmscener.

Philips kan naturligvis hævde, at 7101 understøtter HDR-processering, men det ændrer ikke på, at skærmen på ingen måde har hardwaren til at gengive HDR. Det er så grelt, at HDR-billedet ofte ser dårligere ud end normale tv-signaler.

Philips 7101 review


7101 er som bekendt baseret på et IPS LCD-panel. Efter vores meget begrænsede kalibrering målte vi sortniveauet til 0.13 cd/m2, hvilket er pænt for et IPS LCD-panel, men dårligt sammenligning med VA LCD-paneler - og naturligvis milevidt fra OLED. Du vil måske ikke rigtig bemærke det i dagstimerne, men i aftentimerne er det ret tydeligt, at billedet mangler dybde og kontrast. Det er tilfældet for alle LCD-tv med IPS-paneler, med mindre de gør brug af en eller anden form for lokal lysstyring.

Vi undersøgte også lyshomogeniteten og fandt, at vores eksemplar havde en lille smule lysgennemfald i hvert hjørne, men intet kritisk. Vi bemærkede det ikke i daglig brug, medmindre vi specifikt kiggede efter det.




Sidste år kæmpede Philips’ skærme med et højt niveau af input lag, hvilket betød, at det kunne være vanskeligt at bruge skærmene sammen med en spilkonsol. Input lag føles simpelthen som forsinkelse på spilcontrolleren og det kan være ekstremt frustrerende. Det har Philips heldigvis fået styr på i år, hvor vi måler input lag til 49 ms i "Standard"-profilen og 36 ms i "game mode". Det er et rigtig fint resultat, som gør skærmen velegnet til konsolbrug. Og en kæmpe forbedring ift. sidste år!

Vi bemærkede ingen nævneværdige problemer med slør heller. Alle LCD-skærme har en eller anden form for slør på bevægelse, men 7101 er hurtig nok til både spil og sport. Som sædvanlig har Philips integreret et "scanning backlight" system i 7101, som kan aktiveres med "Clear LCD" i menuen. Det sænker slør yderligere, men gør også skærmen mørkere så du bliver nødt til at kompensere ved at hæve lysstyrken i menuen.

Idet 7101 er baseret på et IPS LCD-panel er betragtningsvinklerne relativt brede. Du skal ud i 30-45 graders vinkler før du begynder at bemærke små ændringer i farveintensiteten. Herfra falder kontrasten også en smule. Efter vores mening er betragtningsvinkler fuldt ud tilstrækkelige til de fleste stuer.




Konklusion

Philips var blandt de første til at støtte op om Google’s Android TV styresystem. De har i år skiftet processor i skærmen, men den føles stadig lidt sløv i optrækket og kan ikke ordentligt afvikle spillene i app-butikken. Softwaren mangler også finpudsning, selvom den dog er blevet mere stabil ift. sidste år. I Danmark har vi stadig den første danske app til gode, men i mellemtiden kan man bruge Google Cast, som er systemet bag Chromecast. Google Cast er da også den bedste funktion i Android TV på nuværende tidspunkt. Designet af 7101 er i øvrigt nydeligt og Philips har indbygget 3-sidet Ambilight.

Hvad angår billedkvalitet, så kan man udlede meget af det faktum, at skærmen har IPS LCD-panel. Det betyder først og fremmest, at sortniveauet og kontrasten er svag. Det er generelt for IPS LCD. Vi løb dog ind i et større problem. Panelet i 7101 understøtter et markant større farverum, hvilket per definition er godt, men Philips har implementeret det forkert, således at alt indhold trækkes ud i det større farverum; film, tv-kanaler, hjemmeoptagelser. Det ødelægger farvegengivelsen. Efter vi gjorde Philips opmærksomme på fejlen, har de lovet at rette det med en firmwareopdatering og korrigere produktionen af fremtidige eksemplarer af skærmen (se udtalelse i kalibreringsafsnittet). Når det fikses vil SD, HDR og 4K gengives efter hensigten igen.

På plussiden har vi de brede betragtningsvinkler og kraftigt forbedret input lag (36 ms i game mode), hvilket gør skærmen velegnet til spilkonsol-brug. Listen over fordele er dog kort for vi løb ind i et andet problem. Tilslutter man en UHD Blu-ray-afspiller til skærmen, hakker billedet så meget, at det er umuligt at nyde oplevelsen. Hvad angår HDR så fremgår det ganske vist på specifikationslisten, men skærmen har ikke 10-bit panel, sort er slet ikke dybt nok (0.13 nits) og lysstyrken er slet ikke høj nok (max 268 nits). Hvis 7101 er et HDR-tv, så er alle skærme HDR-tv. Køb ikke skærmen i den tro, at den kan gengive HDR, for så vil du blive grusomt skuffet.

Philips har proklameret, at de vil generobre tronen og igen være nummer 1 i Europa, men det sker under ingen omstændigheder med en skærm som 7101. Det er med vemodighed, at vi må konkludere, at 7101 er den værste skærm, som vi har testet fra Philips i en del år.


49"
55"
65"

Elegant design
Forbedret input lag
Brede betragtningsvinkler
Google Cast indbygget


Svagt sortniveau og kontrast
Alt indhold presses ud i større farverum
Upræcise farver
UHD Blu-ray hakker markant ved bevægelse
Android TV stadig ikke godt
Ingen hardware til HDR


Nærmeste konkurrenter





Flere anmeldelser

Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

01 Mar 2024 |

Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

23 Feb 2024 |

Test: Sony A95L (QD-OLED)

21 Dec 2023 |

Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

07 Sep 2023 |