Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Eizo FS2735 - FlatpanelsDK

Test: Eizo FS2735

|


Når de fleste af os tænker på gamerskærme, er Eizo nok ikke den første producent, der dukker op i tankerne. Den japanske producent kommer fra en baggrund i professionelle skærme til bl.a. grafisk produktion, men i de seneste år er Eizo begyndt at overføre deres ekspertise til at udvikle atypiske gamerskærme, som bygges på kvalitets IPS-paneler i stedet for de billigere TN-paneler, som de fleste gamerskærme stadig bruger. Den nyeste model fra Eizo er 27" FS2735, som har IPS-panel, 2560x1440 pixels, 144 Hz opdateringshastighed, FreeSync og en "blur reduction"-funktion.

Eizo har allerede kunne erklære sig "først!" med et par tiltag indenfor skærme til spil og med FS2735 gør de det igen. Men kan de matche skærme fra mere veletablerede producenter i dette segment, såsom Asus, Acer og BenQ? Og kan prisskiltet på over 10.000 kroner retfærdiggøres? Det undersøger FlatpanelsDK.

Pris og forhandler:

Specifikationer

27"
2560x1440 pixels
1000:1 kontrastforhold
350 cd/m2 lysstyrke
4 ms (g2g) responstid
IPS LCD (AHVA)
FreeSync
Blur reduction mode
Fod (justerbar)
(HxBxD)39.7 x 61.8 x 19.8 cm (med fod)
7.1 kg
HDMI (2x 1.4)
DisplayPort (1x 1.2)
DVI
USB (2x 3.0)
3.5mm jack
2x 1W stereo indbygget
G-Ignition Drive
G-Ignition 3.0
G-Ignition Mobile
DisplayPort kabel inkluderet
Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, Facebook, twitter eller RSS for at modtage besked når nye anmeldelser er online


Første indtryk

Eizo’s nye FS2735 ligner de fleste andre Eizo-skærme. Den matsorte ramme og orange lister på bagsiden resulterer i en forholdsvis anonym skærm forfra, men en genkendelig skærm bagfra.

Eizo FS2735 test


Rammerne er slanke og måler blot 10 millimeter øverst og i hver side samt 14 millimeter nederst. En fin detalje er, at ingen mærkater eller klistermærker, ud over Eizo’s eget logo, er synlige fra fronten; kun en lille strømindikator og en lyssensor. Knapperne til styring af menuen er gemt på bagsiden af rammens højre side, men er dog alligevel nemme nok at styre.

Eizo FS2735 test


Ligesom andre Eizo-skærme, tilbyder FS2735 omfattende ergonomiske indstillingsmuligheder. Mekanismen føles ret stiv og lidt billig, men man justere den fulde højde af armen således, at skærmen er meget tæt på bordniveau. Man kan også dreje, vippe og rotere i 90-graders pivot. Skærmen har LED-bagbelysning og selvom den er tyndere end tidligere skærme fra Eizo, er den ikke ligefrem tynd.

Der er 2x USB 3.0 porte på venstre side af rammen. De andre porte findes på bagsiden og peger alle nedad. Her finder man 2x HDMI 1.4, 1x DisplayPort 1.2, 1x DVI-D, en lydudgang og et hovedtelefonstik. Der er også en kabelholder ved fodens bund.

Eizo FS2735 test


Eizo har desuden udviklet en app kaldet G-Ignition Mobile, hvorfra man kan styre notifikationer (opkald, beskeder, e-mails, mere), som i så fald vil dukke op i nederste højre hjørne af skærmen til enhver tid. På den måde går du ikke glip af f.eks. vigtige telefonopkald, selvom du er opslugt i et spil. App’en har mange forskellige indstillingsmuligheder og det er en fin lille ekstra funktion i den samlede pakke.

Eizo FS2735 test


En anden funktion, som er en del af "G-Ignition"-universet er G-Ignition Drive. Denne cloud-baserede tjeneste lader ejere fra hele verden uploade og dele ICC-farveprofiler for deres skærm, så andre kan hente dem og aktivere dem. Nogle af disse ICC-profiler kan være specifikke for et særligt spil. Vi taler mere om dette senere.

Endelig har Eizo udviklet G-Ignition 3-0 til Windows, hvorfra man kan justere billedindstillinger. på skærmen. G-Ignition Mobile app’en kan i øvrigt også gøre dette. Se Eizo’s egen introduktionsvideo af systemerne nedenfor.



Der er 2x 1W højttalere integreret i rammen, men som forventet er der nærmest ingen volume i lyd. Den er meget, meget svag. Vi foreslår, at du i stedet bruger dine hovedtelefoner.

Skærmen leveres med 5 års fabriksgaranti, oplyser Eizo

Målinger

Vores nye "måling"-afsnit omhandler alle de ting vi går og måler på TV’ene samlet ét sted frem for at ligge i de enkelte afsnit. Vi henviser til vores artikel omkring bl.a. målemetoder her for en gennemgang af hvordan vi måler under testen.

Lysstyrke & sort Out-of-boxKalibreret
Sortniveau0.21 cd/m20.14 cd/m2
Lysstyrke197 cd/m2 127 cd/m2
Kontrast938:1907:1
Input lag<2 ms<2 ms

StrømforbrugOut-of-box Kalibreret
Tændt36.3 W32.6 W
Standby0.3 W-

GruppeIndstillingVærdi
PictureColor ModeUser1
Brightness 80
Contrast50
TemperatureUser
Gamma2.2
Advanced settingsHue0
Saturation0
Black level50
Blur reduction On/Off
Contrast enhancerOff
Overdrive Standard/Enhanced
GainRed92
Green95
Blue99

Bemærk: "Blur reduction" bør kun være tændt, når du spiller, og kun når FreeSync ikke bruges. Hvis du aktiverer denne indstilling bør du samtidig hæve lysstyrken en smule. Overdrive skal kun indstilles til "Enhanced", hvis dit grafikkort kan levere 120-144Hz forholdsvis stabilt i FreeSync eller hvis du kører med en konstant 144Hz opdateringshastighed (med FreeSync deaktiveret). Ellers skal Overdrive stå i “standard”.

Kalibrering

Eizo FS2735 er præ-kalibreret fra fabrikken. Ikke lige så grundigt som Eizo’s grafikerskærme, men forholdsvis grundigt, siger Eizo. Den har således også meget præcise farver fra start. Det er ganske usædvanligt for gamerskærme, men det fortæller naturligvis noget om Eizo’s forhistorie. De kommer fra den professionelle verden og ved hvad det vil sige at følge branchestandarderne for farver.

Det er befriende af se en producent tage de rigtige valg fra start og ikke insistere på, at PC-spil er et eller andet særtilfælde, som kræver ekstremt overmættede og upræcise farver. Før kalibrering var farverne således stort set nøjagtige og efter kalibrering tæt på spot-on.



Som du kan se, har vi sigtet mod 125 cd/m2 lysstyrke ved kalibrering. Hvis du primært bruger skærmen i et oplyst lokale, så bør du nok øge lysstyrken i menuen en smule eller aktivere den automatiske lyssensor. Se målingstabellen i forrige afsnit for kalibreringsindstillinger.

Billedkvalitet

Eizo FS2735 er en 27-tommer skærm med en opløsning på 2560x1440 pixels. Hvis du ikke er vant til at sidde foran en skærm af denne størrelse med denne opløsning, vil du nok blive overrasket over, hvor meget skrivebordsplads det rent faktisk giver.

Personligt brugte jeg igennem en periode en 27"+ 24" opsætningen (i Windows 7), men med tiden har jeg fundet ud af, at 2560x1440 kan være en smule for højt til læsning af tekster. Bogstaverne er simpelthen for små og Windows 7 har ikke særlig god skalering af brugerfladen. Afhængigt af hvor tæt du sidder på skærmen, har du måske en anden oplevelse.

Der er dog ingen tvivl om, at 2560x1440 er en herlig opløsning til de fleste andre opgaver. Du kan placere to vinduer side om side, og stadig have lidt plads til at arbejde på andre ting. Hvis du vil have bedre brugerflade-skalering i Windows skal du over og bruge enten Windows 8.1 eller 10. Det samme gælder i øvrigt for PC-skærme med 4K-opløsning, der typisk er designet til at køre på 2x UI-skalering (1920x1080 effektiv plads på skrivebordet med 2x detaljeskalering).

Eizo FS2735 test


Til spilbrug skal du naturligvis have et potent grafikkort for at kunne køre spil i 2560x1440 pixels ved 144Hz. Mere om det i næste afsnit.

Farverne er præcise og behagelige efter kalibrering (endda før kalibrering) og det behageligt at arbejde foran FS2735. Eizo har positioneret FS2735 som en gamerskærm, men fordi den bruger et kvalitet IPS-panel med præcis farvegengivelse, kan du sågar bruge den til mange opgaver indenfor grafik, fotografi og videoredigering. Det er naturligvis ikke en professionel grafikerskærme og den dækker kun sRGB-farverummet, men FS2735 er en solid all-round skærm.

Vi foretog en række tests for at undersøge farvegengivelsen nærmere. I gradientmønstre formår skærmen at gengive farvegradienter flydende og tilfredstillende. De udstiller nogle mindre problemer i de mørkeste farvetoner, men det er normalt på LCD-skærme. Alt i alt pæn farvegengivelse, som klart overgår de billigere TN-baserede gamerskærme.

Som nævnt i vores målingstabel kan kontrastforholdet på FS2735 sammenlignes med mange andre IPS-baserede skærme. Med lige over 900:1 i kontrastforhold og 0,14 cd/m2 i sortniveau er det ganske svagt og langt fra ideelt. Det er dog på niveau med konkurrenternes skærme, så det er svært at kritisere Eizo alene. Vi ønsker dog at påpege, at IPS-skærme generelt er meget kontrastfattige. Til sammenligning roste vi Eizo’s FG2421 for et par år siden. Den brugte et VA-panel og var i stand til at nå over 4000:1. Inden længe vil OLED PC-skærme opnå tæt på uendelig kontrast pga. den perfekte sortgengivelse. Det er på tide, at vi stopper med at være så overbærende hvad angår IPS LCD-teknologiens svage kontrast.

Vi observerede derimod ingen betydelige problemer med ujævn bagbelysning. FS2735 klarer sig næsten eksemplarisk på dette område og ud over det svage sortniveau er vi meget tilfredse her.

Eizo FS2735 test


Idet FS2735 anvender et IPS-panel er betragtningsvinklerne derimod bredere end særligt TN-paneler, som oftest bruges i gamerskærm. Betragtningsvinklerne er rigtig nok ikke perfekte på FS2735, men i forhold til hvordan man bruger en gamerskærm, hvor man typisk sidder alene ligefor, så giver de beskedne farveskift ved store vinkler absolut ingen rynker i panden. IPS-paneler har fortsat de bedste betragtningsvinkler af alle LCD-paneltyper, og er kun overgået af andre skærmteknologier såsom OLED.

Eizo FS2735 test


Eizo FS2735 test


Som på alle IPS-baserede LCD-skærme falder kontrasten dog ret betydeligt, når man ikke længe sidder ligefor skærmen, og det vil muligvis have betydning for dig, hvis du også bruger skærmen til at se film og sidder lidt længere væk fra den. Sort bliver hurtigt meget grålig, når skærmen betragtes fra en vinkel (og sort afgiver en slags lysende glitrende effekt).

Eizo FS2735 test


Et par yderligere noter: IPS-panelet i FS2735 bruger den nyere og mindre kornede/distraherende belægning, ligesom andre nyere IPS-paneler. Det gør dem også mere behagelig at kigge på ift. ældre IPS-paneler.

Skærmen er flimmerfri, idet den ikke kun anvender PWM til at styre lysstyrkeniveauet af lysdioderne, når du skruer op og ned for lyset. I praksis betyder det, at dine øjne ikke lider unødvendig stress og at du ofte kan bruge skærmen længere tid uden at opleve øjentræthed - eller potentielt hovedpine. De fleste nyere LCD-skærme med LED-bagbelysning er efterhånden flimmerfri, og hvis du bruger en ældre LCD-skærme med LED og bruger mange timer foran skærmen hver dag, så er det måske på tide at overvejer at opgradere til en flimmerfri variant. Tro mig, det er ikke bare tomme marketingsord. Jeg har følt effekten på egen krop.

FS2735 har ingen billede-i-billede (PIP) funktion.

Responstid og spil

Eizo har positioneret FS2735 som en gamerskærm. Det er ikke første gang, at et IPS-panel er brugt på sådan en skærm, men det er alligevel stadig et sjældent syn i denne verden. For at kompensere for IPS-paneltypens sløvere naturlige responstid, har Eizo integreret et overdrive-kredsløb, 144 Hz, AMD FreeSync, og en "blur reduction"-funktion.

Som nævnt tidligere skal du bruge et kraftcenter af en PC for at kunne køre alle spil i 2560x1440 pixels ved 144 Hz, men da skærmen understøtter FreeSync (over DisplayPort) vil den automatisk og "on-the-fly" justere billedfrekvensen på skærmen ift. den billedfrekvens, som grafikkortet sender ud (grafikkort skal også understøtte FreeSync). Lad os f.eks. sige, at dit grafikkort i en særligt krævende scene i et spil ligger og svinger imellem 80-100fps (billeder per sekund), så vil skærmen hele tiden justere sig til at opdatere ved samme frekvens. Dette sikrer optimal flydende gengivelse af bevægelser og det sikrer, at man undgår problemer såsom "tearing", hvor billedet nærmest rives over i to.

Hvis din PC kan håndtere spillet i 2560x1440 opløsning og 144 Hz, så er det ekstrem flydende og behageligt, men selv ved 100-120 Hz er det en herlig oplevelse pga. FreeSync. I forbindelse med vores test satte FS2735 aldrig et trin forkert og spiloplevelsen er god pga. minimal bevægelsessløring, acceptabel kontrast og meget præcise farver. I forhold til skærmen med lavere opløsning på 1920x1080 opløsning, er 2560x1440 et synligt skridt op i visuel kvalitet. Detaljer i billedet fremstår mere tydelige og bare en smule skarpere.

Nvidia har et lignende, proprietært system, som de har døbt G-Sync. Begge systemer bygger på DisplayPort-standardens indbyggede understøttelse for "adaptiv frame rates", men hver af dem virker kun, hvis dit grafikkort understøtter samme variant, som din skærm (altså enten FreeSync eller G-Sync).

Så hvad er nyt? Jo, Eizo har ydermere indbygget et såkaldt "blur reduction"-system. Det er grundlæggende et system, som får babelysningen til at blinke meget hurtigt, så man derved ophæver "sample-and-hold"-princippet, som LCD-skærme er opbygget omkring. Det betyder, at slør ved hurtig bevægelse sænkes og at detaljegraden i bevægende billeder dermed øges.

Den dårlige nyhed? Systemet kan ikke bruges samtidig med FreeSync, så du skal i stedet indstille skærmen til en fast opdateringshastighed på enten 60, ​​100, 120 eller 144 Hz for at bruge systemet. I vores test resulterede "blur reduction" i synligt lavere bevægelsesudtværing i flere scener - i hvert fald hvis man ved, hvad man skal kigge efter. Det er ikke en dramatisk forskel i forhold til at bruge FreeSync ved over 100 Hz opdateringshastighed. Det skyldes, at når man hæver opdateringsfrekvensen til over 100 billeder per sekund fra videokilden (i dette tilfælde grafikkortet og spil), så sænkes slør også, og detaljer øges helt automatisk.

Eizo FS2735 test
Du skal derfor vælge om du enten vil bruge FreeSync med flydende opdateringsfrekvens eller "blur reduction" med fast opdateringsfrekvens. Personligt foretrak jeg FreeSync på FS2735. Det største problem, jeg har med "blur reduction”-systemer er, at jeg får så frygteligt trætte øjne af den konstante flimren efter en længere periode. Man bemærker ikke bevidst, at skærmen flimrer for det er ikke rigtig synligt, men jeg oplever det som generede ved længere tids brug - ikke ulig den måde, hvorpå jeg opfatter skærme, som ikke er flimmerfri (som diskuteret i foregående afsnit). Prøv dig frem og træf dit eget valg. Med FS2735 har du begge muligheder. FreeSync virker i en af to indstillinger (56-144Hz eller 35-90 Hz).

Bemærk at såfremt dit grafikkort kan køre spil stabilt i 120-144fps (eller hvis du bruger fast 144Hz opdateringshastighed med "blur reduction"), bør du sætte Overdrive-indstillingen i menuen til "Enhanced" for at nå lavest mulige responstid, ifølge Eizo.

FS2735 byder også på seks brugerprofiler, som kan konfigureres efter behag, men efter kalibrering (og for den sags skyld også før) er det virkelig ikke nødvendigt. Det er os stadig en gåde, hvorfor spilbranchen støtter op om, at man skal skabe særskilte farveprofiler for visse spil. Når skærmen er kalibreret, viser den spillet præcis, som skaberne af spillet havde tiltænkt. Kun ved at vide hvordan alle skærme derude viser den specifikke orange farve på f.eks fangedragt, kan de gengive denne farve i spillet.

Vi målte input lag til under 2 ms, hvilket indenfor normalvariation er på niveau med andre high-end skærme. Dette er lavt nok til selv de mest kræsne gamere derude.

Overordnet leverer FS2735 en meget behagelig spiloplevelse. Som nævnt, tilbyder den forskellige optimeringer, som du kan pille ved, men den vigtigste pointe her er, at FS2735 matcher andre IPS-baserede gamerskærme i at levere hurtig hastighed og god billedkvalitet. TN-baserede gamerskærme er stadig en tand hurtigere, men i praksis er vi i tvivl om nogen nogensinde vil bemærke det og så må man i stedet ofre de præcise farver og generelt bedre billedkvalitet. Vi ville vælge en god IPS-gamerskærme såsom FS2735 over de hurtigere TN-baserede gamerskærme til enhver tid.

Konklusion

FS2735 er grundlæggende en fortsættelse af Eizo’s strategi for gamerskærme. I stedet for udelukkende at fokusere på hastighed, forsøger Eizo at kombinere god billedkvalitet med hastighed ved at bruge dyrere og bedre LCD-paneler. Denne gang har Eizo valgt at bruge et IPS-panel i stedet for et VA-panel, ligesom i den tidligere FG2421, som kom for 2 år siden.

Da vi i sin tid testede FG2421, følte vi, at den repræsenterede noget helt nyt på markedet. VA-panelet sikrede, at den kunne levere dybe sortniveauer og derfor meget høj kontrast. IPS-panelet i denne nye FS2735 kan ikke tilnærmelsesvis nå samme dybe sortniveau, som mange brugere undervurderer betydningen af for billedkvalitet. Det er en af grundende til, at OLED lige nu giver et så stort løft i billedkvaliteten ift. LCD.
 
FS2735 har derimod en høj opløsning på 2560x1440 pixels, som - hvis dit grafikkort kan klare det - er flot i spil. 144 Hz sørger for, at bevægelse er flydende og FreeSync sikrer, at selvom dit grafikkort må kæmpe med at opretholde billedfrekvensen i visse scener, så forbliver billedet flydende. Eizo’s "blur reduction"-funktion er en fin tilføjelse, som reducerer slørede bevægelse, men vær opmærksom på, at den ikke fungerer sammen med FreeSync.

Alt i alt er Eizo FS2735 en yderst solid gamerskærm. De hurtigste TN-baserede gamerskærme er stadig en tand hurtigere, men vi ville vælge den bedre billedkvalitet fra FS2735 til enhver tid. Med et prisskilt på over 10.000 kroner er FS2735 ikke en billig sag, men hvis du søger en god 27" gamerskærm, så vil FS2735 ikke skuffe dig.

Pris og forhandler:



God gaming-ydelse
144 Hz & FreeSync
”Blur reduction“ reducerer slør
Meget lavt input lag
Gode farver fra IPS panel
Brede betragtningsvinkler


Dårligt sortniveau / lav kontrast
”Blur reduction” virker ikke med FreeSync
Fodjustering lidt stiv





Flere anmeldelser

Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

01 Mar 2024 |

Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

23 Feb 2024 |

Test: Sony A95L (QD-OLED)

21 Dec 2023 |

Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

07 Sep 2023 |