Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Apple TV (tvOS) - FlatpanelsDK

Test: Apple TV (tvOS)

|


Apple har igennem en årrække solgt deres lille Apple TV-boks. Rygterne har svirret om at selskabet ville lancere en tv-skærm, men her og nu har de i stedet lanceret en ny version af boksen med et fuldt styresystem kaldet tvOS, en App Store til apps og spil, en hurtigere processor, Siri-stemmestyring og meget andet. Den nye boks har potentiale til ruske godt og grundigt op i tv-markedet og vi har været spændte på at se hvad Apple har skabt efter år med rygter.

Så er den nye Apple TV-boks "fremtidens tv", som Apple siger? Vil apps til tv-skærmen revolutionere markedet ligesom de gjorde det i mobilindustrien? Og kan spil trives på boksen? Det har vi intentioner om at finde ud af.

32GB
64GB

Specifikationer

64-bit A8
GPU: PowerVR 6 series
2GB RAM
1080p (op til 60fps)
32 eller 64GB lagerplads
Liggende, ingen ekstern strømdåse
(HxBxD)3.5 x 9.8 x 9.8 cm
0.425 kg
HDMI (1x 1.4)
USB type C (1x)
Ethernet (100 Mbps)
IR receiver
5.1 Dolby surround
WiFi (2.4 & 5GHz – n + ac standard + MIMO)
Bluetooth 4.0
MPEG2
MPEG4
tvOS 9.0
Siri Remote
MFI game controllers
Fjernbetjening
Lightning-kabel
Strømkabel
Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, Facebook, twitter eller RSS for at modtage besked når nye anmeldelser er online


Apple TV

Første indtryk

Den nye Apple TV ser ikke meget anderledes ud en den gamle, bortset fra, at den er højere. Den har samme blanke sider og et Apple-logo ovenpå. Der er stadig ingen ekstern strømforsyning – alt er indbygget i den lille boks, der måler knap 10 centimeter fra side til side og er komplet lydløs i brug.

Stikindgange og udgange findes på bagsiden og hvis du allerede ejer den gamle boks, vil du notere dig, at der ikke længere er en optisk – eller Toslink – lydudgang. Toslink blev udviklet af Toshiba i 1983 og selvom det stadig er et populært stik til lydtilslutning har Apple tilsyneladende følt, at det er på tide at komme videre. Det er naturligvis ikke uvant for Apple at opgive gamle og etablerede teknologer (f.eks. diskette, DVD-drev m.fl.) og erstatte dem med en anden løsning, der indkøres over tid. I det her tilfælde har de tilsyneladende ment, at det er tilstrækkeligt, at lyd kan overføres via HDMI eller trådløst via Airplay.

Boksen tilsluttes til tv-skærmen via HDMI-porten, der nu understøtter CEC (Consumer Electronics Control). CEC er en fantastisk tilføjelse; vi kommer nærmere ind på hvorfor senere. Der er også en ny "Siri Remote" med et berøringsfølsomt felt på toppen og seks klik-knapper, herunder to knapper til at regulere lydstyrke. Bagsiden er lavet af aluminium – ligesom den gamle – og forsiden er af glas. Den er genopladelig via lightning-kablet, ligesom f.eks. iPad. Mere om Siri Remote senere.

Vær opmærksom på, at der ikke medfølger et HDMI-kabel i kassen, så du skal købe et separat.




Brugerflade og Features

Det første trin af opsætningen af Apple TV er meget elegant. Ejer du f.eks. en iPhone med nyeste iOS 9.1 skal du blot placere den ovenpå boksen, hvorefter den tager sig af opsætningen, beder om nogle få oplysninger og automatisk forbinder boksen til dit WiFi.

Desværre er det andet trin af opsætningen ganske uelegant. Når du har downloadet de apps, som du ønsker at bruge, skal du logge ind i hver eneste via tastaturet på skærmen, der er én lang stribe bogstaver. Remote-app’en til iPhone/iPad, der på den gamle boks gjorde det muligt at bruge telefonens tastatur, virker ikke til den nye boks (endnu). Det er derfor en fuld manuel proces og du skal væbne dig med tålmodighed for det er ganske trættende at taste kodeord igen og igen. Et lille tip er at kigge efter knappen "Seneste" under tastaturet. Den husker dit login, så du trods alt kun skal taste adgangskode.

Apple TV


Man skulle tro, at kodeord blev husket fra f.eks. en iPhone idet tvOS i store træk er baseret på iOS, men Apple siger, at tvOS i stedet betragtes som "første version". Ved fremtidige bokse kan login-information derfor genbruges. Visse apps, f.eks. Viaplay, tilbyder i stedet, at man går ind på en hjemmeside fra telefonen, så man ikke skal taste noget på skærmen. Det er nemmere.

Den nye "Siri Remote" er skabt af aluminium og glas og ligger godt i hånden. Det er en kvalitetsfjernbetjening i modsætning til næsten alle fjernbetjeninger, der medfølger til "Smart TV". Vi er vilde med det simple layout med kun seks knapper og et berøringsfelt. Den forbinder til Apple TV via bluetooth, hvilket ydermere betyder, at du kan pege i hvilken som helst retning. Den har dog også infrarød (det samme har boksen).

Apple TV


Berøringsfeltet bruges til at navigere i menuer, men også til at spole frem og tilbage under videoafspilning. Der er en indbygget klik-mekanisme så i stedet for at "tappe" på feltet trykker man fysisk ned på det. Det skal man lige vænne sig til, ligesom man skal vænne sig til at samle fjernbetjeningen op fra bordet så den vender den rigtige vej. Berøringsfeltet opleves som ret følsomt til at starte med, men det vænner man sig hurtigt til. Følsomheden kan i øvrigt indstilles i menuen. Vi frygter dog, at glasset på forsiden går i stykker med tiden, hvis man f.eks. taber den på gulvet. Det er der allerede eksempler på.

En af de bedste nyheder mht. betjening er imidlertid, at Apple TV nu understøtter HDMI CEC, hvilket gør det langt nemmere at styre tv’et. Uden nogen form for opsætning, kan fjernbetjeningen styre visse funktioner på tv-skærmen (hvis tv’et også understøtter HDMI CEC, hvilket alle nye skærme gør). Tv’et tænder og slukker nu automatisk med boksen. Du kan også styre lydstyrken på tv-skærmen via knapperne på Siri Remote og tv’et skifter automatisk over på den rigtige HDMI-port, når du trykker på hvilken som helst knap på Siri Remote. Hvis du Airplay’er indhold fra en iPhone, mens tv’et er slukket, tænder tv’et automatisk og skifter hen på HDMI-porten, hvor Apple TV er tilsluttet.

HDMI CEC er naturligvis ikke en ny funktion – det har været i brug i flere år – men det er den mest smertefrie og intuitive integration vi hidtil har oplevet. For at bruge en berømt Apple-kliché; det virker bare. Selv tv’ets fjernbetjening opsættes automatisk til at kunne styre visse funktioner på Apple TV. Det er f.eks. muligt at bruge tv’ets pil op/ned/venstre/højre samt pause/play knapper.

Hvis du ser alt dit tv-indhold via Apple TV-boksen kan du reelt set nøjes med "Siri Remote" og dét er fedt.

Det nye styresystem til tv-skærme fra Apple hedder tvOS. Det vil blive opdateret løbende ligesom iOS bliver opdateret på iPhone/iPad, så boksen vil udvikle sig med tiden. Brugerfladen på Apple TV er opbygget om små flade ikoner, der fremhæves, når du markerer dem. Der er lille parallakse-effekt, når du har markeret et ikon, hvilket er en fin detalje, der gør, at boksen virker levende og indbydende. Der er et par præinstallerede apps såsom iTunes, Apple Music og Computere (til iTunes Deling i hjemmet), men den vigtigste nyhed er naturligvis App Store. Herfra kan du hente nye apps/spil, hvilket vi går i dybden med senere. Du kan naturligvis også flytte rundt på apps, som du lyster, men der er ikke mulighed for at lave mapper.

Apple TV


App Store ligner i store træk butikken på iPhone/iPad. Et par dage efter lanceringen tilføjede Apple i USA top-lister over gratis apps og betalte apps samt forskellige kategorier, og toplisterne er netop også kommet til Danmark. Der er i øjeblikket lidt over 1000 apps og spil til rådighed, herunder DR TV, Viaplay, Netflix, HBO Nordic og YouTube, men det er naturligvis langt fra alle af de 1000 apps, der er relevante for danskere. Det er en stærk start på app-kataloget i forhold til alle andre app-butikker vi har set. I øjeblikket er de fleste spil "ports" fra iPad, men der er også eksklusive titler såsom Beat Sports, der er et Wii-agtigt spil, som styres vha. bevægelse med Siri Remote. Du kan købe en strop til håndleddet, så du ikke taber fjernbetjeningen.

Et fedt element i den nye brugerflade til tvOS er elementet, som Apple kalder "Top Shelf". De fem apps, der er placeret i øverste række kan trække indhold ud af app’en og præsentere det direkte på startskærmen. Her kan apps f.eks. anbefale nyt indhold eller give mulighed for at fortsætte afspilning af en tv-serie. Vil du se noget af det der foreslås, navigerer du bare derop og trykker på "play"-knappen, hvorefter app’en åbnes og afspilningen starter få sekunder efter. Med ét klik. Det er nyttig funktion, så skynd dig at få placeret husstandens mest brugte apps i top shelf.

Generelt er brugerfladen på Apple TV en fryd at bruge. Den er super-flydende, hurtig og meget indbydende. Apple har indbygget mange små detaljer, som man opdager efterhånden, og det bidrager til, at man oplever det hele som poleret og behageligt. Det er værd at pointere fordi det generelt ikke er tilfældet med brugerflader på tv-skærme. Det eneste styresystem der kan minde lidt om den flydende og indbydende brugeroplevelse i tvOS er LG’s webOS, men Apple’s tvOS tager det til næste niveau. Det er første gang, at vi rent faktisk har lyst til at gribe efter fjernbetjeningen og bare suse rundt og udforske apps. Det er svært at pege på én faktor, der sikrer denne oplevelse, for det er en helhedsoplevelse udgjort af mange forskellige ting; ikke mindst den hurtige processor og Apple’s øje for detaljer. tvOS er således også den første brugerflade på en tv-skærm, som vi uden tøven ville kunne anbefale til den ældre brugergruppe, der er mindre komfortabel med teknik. Det er en brugerflade, som hele familien kan bruge og dét element skal bestemt ikke undervurderes.

Den nye fjernbetjening har også en Siri-knap, som tillader, at man søger efter film og tv-serier samt giver mulighed for at åbne apps og spil vha. stemmen. Desværre virker Siri kun i 8 regioner til start og Danmark er ikke en af dem. I praksis fungerer det ved at man holder knappen nede og taler, hvorefter man slipper den. Vi har skudt en video af hvad vi som danskere kan se frem til – mere om det senere.

Når Apple TV ikke er i brug skifter den til nogle nydelige screensavers af byer, broer og landskaber. Disse ville se fantastiske ud i 4K, men boksen understøtter som bekendt ikke 4K. Boksen er i øvrigt ikke designet til at blive slukket – nogensinde. Der er ikke en sluk-knap på fjernbetjeningen og det er muligt fordi strømforbruget er ekstremt lavt (se næste afsnit).




Målinger

Vores nye "måling"-afsnit omhandler alle de ting vi går og måler på TV og bokse samlet ét sted frem for at ligge i de enkelte afsnit. Vi henviser til vores artikel omkring bl.a. målemetoder her for en kort gennemgang af hvordan vi måler under testen.

StrømforbrugOut-of-box Kalibreret
Standby0.4 W-
Tændt (startskærm)2.1 W-
Tændt (screensaver)2.3 W-
Tændt (video-streaming)2-3.5 W -
Tændt (gaming)2-5 W -

TidsmålingerTid
Opstart (indtil responsiv – fra standby)1-6 s
Netflix app opstartstidØjeblikkeligt (koldstart 2s)
Youtube app opstartstidØjeblikkeligt (koldstart 11-13s)
Plex app opstartstidØjeblikkeligt (koldstart 3-4s)
DR TV app opstartstidØjeblikkeligt (koldstart 2-3s)
HBO Nordic app opstartstidØjeblikkeligt (koldstart 3-4s)
Viaplay app opstartstidØjeblikkeligt (koldstart 11-13s)
Rayman app opstartstidØjeblikkeligt (koldstart 6-7s)
iTunes app opstartstid (straight to movie)8-10s (fra top shelf)

VideofilSpecs Status
Ex Machina clip HDHD (720x304) - 23.976fps - 8-bit colors - 4:2:0 subsampling - 2.2 Mbps bitrate - mpeg4 Xvid - .avi fileVirker
Her clip HDHD (720x464) - 29.970fps - 8-bit colors - 4:2:0 subsampling – 0.7 Mbps bitrate - AVC - .m4v fileVirker
Costa Rica HD HD (2560x1440 pixels) – BT.709 color space – 4:2:0 subsampling – 6.54 Mbps bitrate – VP9 - .mkv file Virker
Big Buck Bunny HD HD (192x1080 pixels) – 8 bit colors - YUV color space – 4:2:0 subsampling – 2.2 Mbps bitrate – HEVC - .ts fileVirker
Jellyfish HD HD (192x1080 pixels) – 8 bit colors – BT.709 color space – 4:2:0 subsampling – 98.3 Mbps bitrate – AVC - .mkv fileVirker
Pixar’s Small Fry HD HD (192x1080 pixels) – 23.976fps – 8 bit colors – YUV color space – 4:2:0 subsampling – 6.64 Mbps bitrate – AVC - .mkv fileVirker
Pixar’s Your friend the rat HD HD (192x1080 pixels) – 23.976fps – 8 bit colors – YUV color space – 4:2:0 subsampling – 6.64 Mbps bitrate – AVC - .mkv fileVirker

Videofil Specs - nedskaleret / transkodet (i Plex)Status
Panasonic 4K Football4K (3840x2160 pixels) – 8 bit colors - YUV color space – 4:2:0 subsampling – 75.9 Mbps bitrate – AVC - .m2t fileVirker
Dubai 4K4K (3840x2160 pixels) – 23.976fps – 10 bit colors - BT.709 color space – 4:2:0 subsampling – 51.4 Mbps bitrate – HEVC - .ts fileFejler
Costa Rica 4K 4K (3840x2160 pixels) – BT.709 color space – 4:2:0 subsampling – 12.71 Mbps bitrate – VP9 - .mkv fileVirker
Dive to New World 4K4K (3840x2160 pixels) – 23.970fps – 10 bit colors - BT.709 color space – 4:2:0 subsampling – 51.4 Mbps bitrate – HEVC - .ts fileFejler
Sony FIFA World Cup 4K 4K (3840x2160 pixels) - 29.970fps - 8-bit colors - 4:2:0 subsampling - 94.2 Mbps bitrate - AVC - .mkv fileVirker
Star Wars 7 trailer 4K4K (3840x2160 pixels) – 25fps - 8-bit colors - 4:2:0 subsampling – 10.1 Mbps bitrate – AVC - .mp4 fileVirker
Terrifying Pyroclastic 4K4K (3840x2160 pixels) – 8-bit colors - 4:2:0 subsampling – Variable Mbps bitrate – VP9 - .mkv fileFejler
Noter: Apple TV er ikke designet til at være slukket. I stedet går den automatisk i standby, typisk efter 30 minutter. Boksen understøtter ikke 4K-output, men er i stand til at afspille nedskaleret 4K-indhold via eksempelvis Plex. Ovenstående tabel viser, hvilke nedskalerede / transkodede 4K-videofiler vi var i stand til at få boksen til at afspille


Apple TV

Apps & Siri på Apple TV

Der er allerede tonsvis af apps til rådighed fra App Store, herunder DR TV, Netflix, HBO Nordic, Viaplay, iTunes, YouTube, Plex, TED, og mange flere. Mange af disse apps var tilgængelige på lanceringsdagen og i forhold til Google’s "Android TV" er tvOS kommet ekstremt stærkt fra start i Danmark.

Vi har skudt en video på knap 30 minutter, hvor vi gennemgår brugerflade, funktioner, apps, spil, gode og dårlige ting og meget andet. Betragt videoen som et supplement til teksten, der følger herefter. Læs også teksten, hvor vi går mere i dybden med mange ting.



Lad os starte med Apple’s egne apps. Her er iTunes, hvorfra du i Danmark kan leje og købe film, men endnu ikke tv-serier. Der er et kæmpe katalog og brugerfladen i iTunes er i store træk som på en Mac, så det er nemt at gennemse og finde de film, du leder efter. Film leveres i 1080p HD og 5.1 surround. Der er danske undertekster. iTunes giver også oplysninger om anmeldelser, filmens varighed, instruktør, skuespillere og meget andet. En ny film koster typisk 149/169 kroner at købe og 39/49 kroner at leje i 48 timer (fra der trykkes play). De fleste nyere film leveres også med ekstraindhold (iTunes Extras), hvis man køber dem.

Der er en Apple Music app, hvor du får adgang til et stort musikkatalog, hvis du abonnerer på Apple Music. Du har sektionerne "For dig", "Nyt", "Radio" og "Min Musik". Apple Music er pt. en af de eneste apps, som fortsætter musik-afspilningen, når den kører i baggrunden. YouTube-app’en kan ikke pt.

Apropos musik og lyd, så har Apple TV som bekendt ikke optisk lydudgang. Det betyder, at du i stedet skal føre HDMI-kablet igennem en forstærker (og videre til tv-skærmen med endnu et HDMI-kabel) for at hive lyden ud eller bruge den trådløse Airplay-højttalerfunktion i boksen. Apple elsker øjensynligt at eliminere kabler og ser utvivlsomt en fremtid i trådløs lyd. Systemet fungerer på den made, at du på Apple TV vælger hvilken Airplay-højttaler eller hvilken anlæg (med indbygget Airplay), du vil have lyden ud over, og Apple TV boksen sender så trådløst lyden videre.

Det fungerer godt og uden forsinkelse (bemærk dog, at brug af Airport Express giver forsinkelse), men pt. er systemet begrænset til én modtageenhed, hvilket i praksis betyder, at du kun får stereo, hvis du sender til en stereo soundbar eller til et anlæg, hvor flere højttalere er tilsluttet. Det er derfor heller ikke muligt at bruge Airplay-muligheden til surround endnu. Funktionen er i øvrigt indbygget på systemniveau, så den fungerer på tværs af iTunes, Netflix, DR TV osv.

Det er også muligt at forbinde trådløse Bluetooth-hovedtelefoner til boksen.

iTunes på Apple TV


"Computere"-app’en gør det muligt at se indhold fra et iTunes-bibliotek på en PC/Mac i hjemmet, men som bekendt understøtter iTunes kun udvalgte videoformater. Hvis du ønsker dig en mere komplet løsning, så er der apps såsom Plex. Der er også en "Photos"- app fra Apple, men desværre er det ikke "iCloud Photos"-oplevelsen, så pt. er den meget begrænset. Den skal have en grundig opdatering…

Og så er der apps fra alle de andre, som nu er frie til at frigive apps i App Store, ligesom de kan på iPhone/iPad. Der er tre danske tjenester fra start, navnlig DR TV, Viaplay og HBO Nordic. Mange af de essentielle apps er klar til tvOS fra start og det ser ud til at de danske tjenester endelig tager en tv-platform seriøst efter en årrække med dårlige og til tider pinlige "Smart TV"-platforme fra tv-producenterne. tvOS kan meget vel være "game-changer" for apps til tv-skærmen, ligesom iPhone var det i mobilbranchen. De danske tjenester som endnu ikke har apps til tvOS, giver typisk mulighed for, at du kan åbne tjenesten på iPhone/iPad og sende video over på Apple TV via Airplay-funktionen. Det kan du bruge indtil manglende tjenester såsom TV2 Play, TV3 Play, C More, YouSee osv. får frigivet apps. Som vi har rapporteret er TV2 Play på vej.

Netflix på Apple TV


Netflix ser meget anderledes ud på tvOS end på den gamle boks. Hvis du har brugt Netflix på "Smart TV" eller andre tv-bokse vil du dog genkende brugerfladen. Dette er Netflix’s generelle tv-brugerflade og på mange fronter er den bedre, men på visse fronter værre. Navigationen er nu ekstremt hurtig, nærmest øjeblikkelig, hvilket er et stort skridt frem for brugeroplevelsen. Vi savner dog nogle af de kategori–opdelinger, som fandtes på den gamle, og savner "relateret" indhold i bunden. "Min liste" er også godt gemt helt i bunden. Den nye brugerflade, når man skal vælge serie-afsnit, er derimod en massiv forbedring og man kan få overblik over sæsoner og afsnit uden at springe frem og tilbage. Det hele vises på samme skærm. Videoer starter lidt hurtigere og det er nemt at spole frem og tilbage ved at bruge touch-feltet på fjernbetjeningen. Det er bl.a. her touch-feltet viser en af sine styrker ift. piletaster.

DR TV på Apple TV


DR TV var vel nok den største overraskelse, da Apple TV blev lanceret og vi har baggrundshistorien her. Det er også den bedste af de danske apps rent brugerflademæssigst, selvom der endnu mangler funktioner såsom login og favorit (de kommer med opdatering). Billedkvaliteten er i SD, så HD er en klar mangelvare fra den danske public service-udbyder, men bitraten er for nylig hævet, så det hjælper en smule. Øverst har man menupunkter, hvor man kan skifte imellem arkivet og live-kanaler samt en søgefunktion. Det er den komplette DR TV indholdspalette og på f.eks. kanalerne får man et lille "live view", hvis man holder markøren over. Navigationen rundt i app’en er også hurtig. DR TV viste også under de tragiske hændelser i Paris en af de styrker, som en tv-oplevelse pakket ind i en app kan have. Hvor det tager måneder, måske år at skabe en ny tv-kanal og distribuere den på tv-sendenettet, lavede DR en ny kanal på DR TV til at dække hændelserne i Paris nærmest over natten. En app kan give en dynamisk tv-oplevelse og vi ser kun begyndelsen. En rigtig god start på DR TV på Apple TV.

Både Netflix og DR TV har ”binge-watching”-funktion, så næste afsnit i en tv-serie automatisk begynder. DR TV har planer om at udvide det til også at omfatte normale programmer, så tv-oplevelsen på Apple TV dermed føles mere som tv-oplevelsen på en kanal, hvor man ikke skal tage stilling til ”hvad der kommer efter”. Netflix’s binge-funktion er per automatik aktiveret, men modsat den gamle boks reagerer den ikke længere korrekt på valget, som man har opsat i sine indstillinger. Billedet bliver altid minimeret til sidst i filmen/programmet, hvilket opleves som en fejl i app’en.

HBO Nordic Apple TV


HBO Nordic har også udviklet en app. Den er generelt pæn, hurtig og grafisk nydelig, men brugeroplevelsen holdes lidt tilbage af nogle af de valg, som HBO har taget på tværs af platforme. Markerer man f.eks. et afsnit i en serie til senere, så er det afsnittet og ikke sæsonen af serien, der gemmes. Til gengæld kan man nu se, hvilke afsnit man allerede har set af en serie; den funktion mangler på mange andre platforme, hvor HBO Nordic er til stede. Billedkvaliteten leveres i 1080p HD og lyd i op til 5.1 surround, så det kan der ikke klages over. Billedkvaliteten på Netflix er måske lige en tand bedre, hvilket kan hænge sammen med bitrate, men det ser generelt nydeligt ud.

Viaplay på Apple TV


Og så er der Viaplay. Før vi kommenterer på den, så lad os lige fastlægge noget: Der er to måder at bygge apps på til Apple TV. Den første er "TVML", som er den måde hvorpå apps var bygget til den gamle Apple TV. Det er grundlæggende bare en stiv skabelon, hvor man indlæser indhold via et XML-feed. Det føles som en hjemmeside pakket ind i en app. Det er langsomt og du vil se det drejende load-ikon hver gang du skifter skærm. Sådan fungerer Viaplay. Den danske tjeneste var også på den gamle boks og det er klart, at samme app bare er genudgivet til den nye boks. Navigationen er den samme med "Start", "Serier", "Film", "Sport" og "Barn". Vi oplever også Viaplay som mere ustabil end både DR TV og HBO Nordic, så lad os håbe, at Viaplay arbejder på at lave en "native" app til Apple TV. For "native" kode i Apple’s eget programmeringssprog Swift eller Object-C er den "rigtige" måde at lave en app til tvOS på. Det er sådan Netflix, DR TV og Apple’s egne apps er opbygget og på sigt kan man sagtens forestille sig, at Apple fjerner muligheden for at udgive "TVML"-apps på tvOS. Grunden til at det er muligt lige nu er nok for at få fyldt lidt op i App Store her til start.

YouTube er en af de værste apps på tvOS lige nu. Den er ligeledes bygget på TVML, så forbered dig på masser af ventetid ved navigering. Indtil YouTube får frigivet en ordentlig app til tvOS foretrækker vi faktisk at søge YouTube på telefonen og efterfølgende sende videoen over på skærmen via Airplay. Det er også lettere fordi man har et fuldt tastatur.

YouTube på Apple TV


Mange andre apps er ligeledes opbygget i TVML, herunder Vimeo, TED Talk og Crunchyroll. Generelt kan du genkende dem ved at du mødes af det drejende load-ikon, hver gang du springer til en ny sektion i app’en.

Det var et kort kig på nogle af de mest relevante apps på Apple TV, så lad os prøve at træde et skridt tilbage og betragte sagerne fra et større perspektiv. Et område, som ikke har fået meget opmærksomhed forud og under lanceringen er, at den nye Apple TV har multi-tasking; altså mulighed for at have flere apps åbne i baggrunden. Apple har ikke rigtig talt om det og det kan undre for det fungerer helt utrolig godt. Apple TV er ikke designet til at blive slukket overhovedet og det betyder, at apps holdes i hukommelsen i modsætningen til "Smart TV", der slukkes hver dag. Boksen går i stedet i standby og så snart du starter den igen kan du uden ventetid åbne dine apps og den husker præcis, hvor du var sidst. Hvis du var i gang med at se X-files sæson 2, afsnit 7, så starter afspilningen hvorfra du nåede til sidst, så snart du åbner app’en. Du kan også springe imellem apps, f.eks. DR TV og Netflix, og fortsætte hvor du slap i hver af dem. Først når der er åbnet virkelig mange apps – over 20 – begynder boksen at fjerne de første fra hukommelsen. Spiller du mange spil, går det lidt hurtigere. Apple TV har pt. 2GB RAM og i fremtidige bokse, hvor hukommelsen formentlig øges, vil multi-tasking kunne huske endnu flere apps.

Du kan lukke apps fra multi-tasking menuen (dobbelt tryk på hjem-knappen), men det er der virkelig ingen grund til. Apps der ikke er i brug, huskes godt nok i hukommelsen, men påvirker ikke ydelsen på boksen. Det kan måske lyde som en detalje, men multi-tasking på Apple TV gør underværker i daglig brug og er en af grundende til at brugerfladen føles lækker, hurtig og behagelig. Det er en af grundende til at brugeroplevelsen på Apple TV er bedre end på nogen anden boks, vi har prøvet.

Det bringer os til Siri, som er Apple’s stemmestyringsassistent. Siri er dybt integreret i den nye Apple TV. Som sagt fungerer det endnu ikke på dansk, men danskere kan nemt skifte region til USA og så fungerer det (naturligvis på engelsk). Og lad os bare sige det med det samme: Siri er det bedste stemmesystem vi har prøvet på en tv-boks med en betydelig margin - og vi har prøvet dem alle. For at vise hvad vi danskere kan se frem til har vi optaget en video af Siri i funktion herunder:



Som nævnt i videoen er Siri dybt integreret i Apple TV og er ekstremt hurtigt. Du har måske set Apple’s egen præsentation og det fungerer i store træk som præsenteret. For at aktivere Siri trykker man på Siri-knappen på fjernbetjeningen, taler og slipper knappen igen. Man kan bede Siri om at "Find movies with Christian Bale" eller "Find comedy movies". Man kan efterfølgende sortere med "only the new one" eller "only the good one". Man kan blive mere specifik og sige "Find X-files episode 4 from season 4 on Netflix" og under afspilning spole frem og tilbage til et specifikt punkt i filmen eller eller bare sige "What did he/she say", hvilket springer 10 sekunder tilbage og aktiverer undertekster.

Når man beder Siri om at søge efter "nye film" får man en liste i bunden af skærmen. Vælg en og man ryger videre til en ny skærm. I øjeblikket kan Siri – og universel søgning – søge i Netflix, iTunes, Hulu, HBO (kun USA), og Showtime, og systemet foreslår automatisk, at se filmen på en "gratis" tjeneste. Det vil sige, at hvis man søger efter f.eks. Batman Begins og at denne film findes på både Netflix og iTunes, så foreslår boksen, at man ser den på Netflix (hvis man har abonnement) i stedet for iTunes. Flere tjenester vil indgå i søgefunktionen senere, da Apple åbner udviklerværktøjerne til udviklere.

Siri på Apple TV


Universel – eller dyb – søgning er en af nøglerne til fremtidens tv-oplevelse. Traditionelt set har vi set tv vha. tv-kanaler, der leveres som en lind strøm af indhold (med et stigende antal reklamer imellem) og mulighed for hurtigt at skifte til en ny kanal fra fjernbetjeningen. Senere er der kommet tv-guides til, der giver overblik over, hvad der sendes på de forskellige kanaler. I dag ser mange af os tv-indhold via Netflix, HBO, YouTube, iTunes, Viaplay m.fl. og oplevelsen føles lidt som at navigere i siloer. Man skal ind i hver app for at vide, hvad der er tilgængeligt. Det problem løser universel søgning. Ved at bruge stemmen løser man problemet med at indtaste tekst. Med Siri fungerer det allerede ret godt på Apple TV, men det er naturligvis nødvendigt, at flere tjenester integreres og at Siri kommer på dansk. Som nævnt i videoen kommer Siri formentlig ikke på dansk, før nogle af de danske tjenester er integreret i universel søgning. På sigt tror vi på, at det her kan blive en vigtig brik i puslespillet.

Siri kan også åbne apps. Du kan sige "Netflix", "Plex" eller hvad som helst. Det er hurtigt og nemt, særligt hvis du har mange apps på startskærmen. På andre måder er Siri dog ret begrænset. Udover kun at søge på tværs af få apps, er det ikke muligt at søge efter indhold i tjenesternes egne søgefelter vha. Siri. Her får man bare tastaturet. Siri kan naturligvis stadig bruges inde i apps, men så laver den en overordnet søgning. Siri kan også fortælle om vejret og resultater i amerikanske sportsligaer, men man kan ikke helt de samme ting som på iPhone.

Siri på Apple TV


Der er også mere utraditionelle apps i kategorier såsom shopping, mad, koncerter, fitness og meget andet. Gilt lader seeren handle tøj direkte på skærmen og husstandens kvindelige medlem tog en tur i kataloget. Touchpress streamer symfonier. Yummly og Tastemade præsenterer opskrifter og videoer om mad på skærmen. Der er også mange fitness-apps, som tilbyder træningsprogrammer. En af dem kan sågar hente pulsen fra Apple Watch og vise på skærmen under træning. Airbnb er der også og du kan desuden måle din internethastighed med Speedtest.

Disse lidt mere utraditionelle apps er nøjagtig den type apps, som tv-producenterne har talt om i årevis. De har i mange år forestillet sig hvad "Smart TV" kunne blev, men ingen af dem - Samsung, LG, Sony, Philips, Panasonic - har leveret på løftet. Apple og udviklerbasen leverer nærmest fra dag 1. Vi tror ikke, at denne type apps kommer til at drive læsset, ligesom videostreaming og spil på boksen vil gøre det, men vi tror de kan blive ganske populære.




Airplay på ny Apple TV:
YouTube: 4-6 s
Netflix: 6-9 s
TV2 Play: 7-8 s

Airplay på gammel Apple TV:
YouTube: 4-7 s
Netflix: 6-8 s
TV2 Play: 4-6 s
Som nævnt tidligere, er der naturligvis stadig Airplay i boksen. Hvis du er fortrolig med Airplay, så fungerer det på præcis samme måde på den nye boks. Hvis du er fortrolig med Chromecast, så fungerer Airplay på samme måde. Apple har med tvOS opdateret den underliggende protokol i Airplay. I vores tests fandt vi, at Airplay nu er noget mere pålidelig (færre fejlforsøg) end i den gamle boks, men ikke nødvendigvis hurtigere. Vi tog nogle tidsmålinger..

Generelt oplever vi dog kortere ventetid, når video sættes i gang end på den gamle boks. Ved at trykke på siderne af berøringsfeltet kan man også lynhurtigt springe 10 sekunder frem eller 10 sekunder tilbage i en video. Ved at "swype" henover touch-feltet kan man hoppe til ethvert afsnit i videoen med et lille preview af scenens handling over tidsforløbs-indikatorlinjen. Når man spoler starter video generelt hurtigt, til tider øjeblikkeligt. Der er også en lille indikator, der viser, hvor man er nået til. Det er små detaljer, men kombineret med det nye touch-felt føles det som en poleret og behagelig oplevelsen. Næste skridt; øjeblikkelig video-afspilning.

Desværre oplever vi også visse problemer i flere apps, typisk i apps, der er genbrug fra den gamle boks (i TVML). Disse apps kan være langsomme og til tider unødvendigt langsomme. Vi oplevede et par sorte skærme i bl.a. Viaplay, som kun kunne løses ved at lukke apps (dobbeltklik på Hjem-knappen og swype op). Vi oplevede i Netflix nogle afspilningsproblemer til tider, f.eks. en fejlskærm efter start af et nyt afsnit i en serie. Vi har også set et par gange, at videoen frøs i et sekund (ikke for at buffe, men bare frøs) for at starte igen i Netflix. Det skal Netflix få ordnet hurtigst muligt. Der er heldigvis ikke udbredte problemer med brugerfladen i Apple TV, så forhåbentlig løser app-udviklerne snarest børnefejlene.


Apple TV

Apple TV som medieafspiller

Der var ingen officiel måde til at få mediecenter-apps såsom Plex, Kodi, Infuse, VLC m.fl. på den gamle boks. Mange brugere savnede derfor muligheden for at kunne afspille videoer, der er lagret på en PC eller harddisk på hjemmenetværket.

Det ændrer sig med den nye Apple TV, da disse typer apps nu er velkomne til App Store. En af de mest kendte, Plex, er der allerede. Der er også en mere simpel app, der også forbinder til Plex Media Server, kaldet Simple X. VLC og Infuse vil udkomme snart og der kommer sågar en version af Kodi kaldet MRMC. Det er lovende og den nye Apple TV kan således på sigt blive en ganske solid boks til afspilning af lokaltlagrede mediefiler.

For at bruge denne type apps skal du installere et "server-program" på din PC/Mac eller netværksharddisk. Herfra vælger du, hvilket indhold du vil dele på netværket. Enheden med indholdet skal naturligvis stå tændt, når du vil streame. I det konkrete tilfælde med Plex skal der på PC/Mac/NAS installeres "Plex Media Server" og på Apple TV installeres Plex. Derefter kan du streame dine mediefiler på tv-skærmen via Apple TV-boksen.

Ift. mediecenter-brug er der dog nogle ting, som du bør vide. Apple TV understøtter ikke 24 Hz output. 24 Hz (eller 23.976Hz) er den billedfrekvens, som Hollywood-film optages og præsenteres i. Boksen kan naturligvis sagtens afspille disse film, men de konverteres til en anden frekvens (50 eller 60Hz), afhængigt af dine indstillinger og region. Nogle bemærker, at denne konvertering introducerer en smule hakkeri, mens de fleste dog intet bemærker. Alle film og tv-serier du ser på tv-kanaler og DVD er konverteret efter samme metode. iTunes-film har altid været konverterede på Apple TV. Det er denne måde langt de fleste medieafspille fungerer på i dag, men der er undtagelser såsom WD TV Live og Nvidia Shield (hvilket kan afspille 24Hz, men kun hvis app-udvikleren aktiverer det). Det er dog vigtigt at pointere, at f.eks. Nvidia Shield ikke afspiller film fra alle kilder i 24Hz. Der er mange undtagelser. Den kan ikke adaptivt (automatisk) skifte frekvens ift. indholdet og der vil derfor i mange apps stadig foregå præcis samme billedfrekvens-konvertering, som vil foregå på Apple TV. Det er i dag efterhånden normen at konvertere billedfrekvensen på film, men desværre er det ikke den rigtige måde at præsentere film på. Biograferne gør det naturligvis ikke.

Perspektiv på sagen? Hvis du aldrig har bemærket det før, så er intet ændret med den nye boks. Og ditto hvis du er irriteret over det.

Plex på Apple TV


Den nye Apple TV understøtter heller ikke 4K og derfor har Apple besluttet heller ikke at understøtte HEVC og VP9-dekodning. Disse komprimeringsformater er skabt til 4K-indhold, men kan dog også bruges til at forbedre kvaliteten af HD-indhold og sænke båndbredde-kravene. 4K kan opleves som en spøjs udeladelse i 2015, men når man kender Apple ret, er det ikke så overraskende. Selskabet går op i helhedsoplevelsen og 4K vil naturligvis give udfordringer, hvis de skal understøtte 4K på tværs af menuer, film, apps, spil, fotos osv. Der er endnu ikke meget 4K-indhold på markedet. Man kunne have håbet, at Apple’s støtte til formatet havde sat udbredelsen i gang, men husk på, at Hollywood først starter med 4K i 2016 med det format, som de selv har været med til at skabe; Ultra HD Blu-ray. Vi ville ikke blive overraskende, hvis Apple igen næste år lancerer en Apple TV-boks uden 4K (forudsat at de lancerer en ny boks hvert år, naturligvis).

En anden grund? Ultra HD er ikke bare 4K. Hvad med HDR (High Dynamic Range)? Større farverum? HFR (high frame rate)? Apple kunne naturligvis tilføje disse elementer af Ultra HD-standarden hen af vejen på nye bokse, men hvis man ser på f.eks. Ultra HD Blu-ray, hvor de første afspillere og film udkommer i starten af 2016, er HDR og DCI-P3 farverummet med fra start. Det er altså elementer, som Hollywood mener, skal være med fra start. 4K handler udelukkende om opløsning. Brikkerne er stadig ikke faldet helt på plads for Ultra HD, selvom tv-producenterne rykkede hurtigt. Vi kender ikke Apple’s præcise bevæggrunde for at vente, men faktum er, at de har valgt at vente. Det er naturligvis bare spekulation fra vores side, men vi tror ovenstående kan have vejet tungt.

Der har været spekuleret i, at Apple TV senere kan opdateres til at understøtte 4K fordi den har HDMI 1.4, men det ser vi som usandsynligt. Der mangler mange andre komponenter for at gøre det muligt, herunder support af nye komprimeringsformater.

Det betyder dog ikke, at Apple TV ikke kan tjene som medieafspiller, og den kan faktisk også afspille indhold i 4K-opløsning, som vores målingstabel tidligere viser. 4K-video nedskaleres bare til HD før det sendes videre til skærmen. På trods af begrænsningerne kan Apple TV måske endda blive en af de mest udbredte medieafspillere pga. den åbne App Store, hvor der vil blive udbudt et væld af apps til formålet. Den bliver ikke nødvendigvis mest populær blandt os entusiaster, men den kan vise sig at blive populær hos den brede befolkning.

Lad os kigge på et par af de nye medieafspiller-apps.

Plex

Plex er en af de apps, som mange har ventet på med spænding og firmaet lægger heller ikke skjul på, at de har set frem til at lancere på Apple TV. Brugerfladen er elegant og meget grafisk. Den er nem at navigere i, flydende og indbydende.

For at bruge Plex på Apple TV skal du installere og opsætte "Plex Media Server" (gratis) på en PC/Mac eller en netværksharddisk. Herfra vælger du hvilke film, fotos og musik du vil dele på hjemmenetværket og når du åbner Plex på Apple TV får du præsenteret det hele. Plex downloader automatisk covers samt information om skuespillere, handling og anmeldelser. Plex er formentlig en af de nemmeste medieafspillere derude, men det kræver stadig, at du er komfortabel med en PC.

Plex kalder app’en til Apple TV en af deres "mest funktionsrige apps til dato", og vi kan generelt lide hvad vi ser. Der er nogle småfejl i brugerfladen, men videoafspilningen er flydende (så meget som 24 Hz konvertering nu tillader). I målingstabellen tidligere i testen kan du se hvilke formater vi fik presset igennem. Kort sagt åd den de meste, inklusiv video i .mkv containere. Hvis man prøver at afspille video i et format, som Apple TV ikke kan dekode per natur, vil Plex-serveren sørge for at "transcode" indhold, så det alligevel kan afspilles. Det betyder, at man også kan afspille 4K-video. Det nedskaleres bare til 1080p-opløsning. DTS kan ikke føres igennem uden transcoding, men Dolby Digital fungerer.

Plex på Apple TV kan desuden afspille videoer i ekstremt høj bitrater. Der er en indstillingsmenu, hvor man kan vælge den maksimale opløsning og bitrate, men hvor hurtigt videoer starter afhænger også af dit netværk og PC’en/harddisken, hvorpå indholdet er lagret. Vi fik f.eks. en 1080p-video med en bitrate på 100 Mb/s (2-3 gange Blu-ray-kvalitet) igennem. Vi skulle blot give boksen lidt tid til at indlæse videoen. Det spillede glat og helt uden hak. Generelt starter afspilningen hurtigt selv med indhold i høj kvalitet. Vores boks er i øvrigt forbundet via "ac" WiFi.

Alt i alt oplever vi Plex som en rigtig god app til Apple TV, men dog med indlysende begrænsninger hvad angår 4K. Hent den – den er gratis!

Plex på Apple TV

Simple X

En anden medieafspiller-app til Apple TV er Simple X. Den var tilgængelig på lanceringsdagen, hvor Plex blev forsinket, og var i de første par dage den mest købte app.

Som navnet antyder, er det en simpel version af Plex, der kan forbinde til samme "Plex Media Server" på en PC/Mac eller netværksharddisk. Simple X lukrerede utvivlsomt på, at Plex blev lidt forsinket, men vi ser få grunde til at købe Simple X, der ikke er gratis. Et simpelt design kan måske lyde appellerende, men det kan ikke nødvendigvis oversættes til en simpel brugerflade. Faktisk er Simple X lidt for strippet for grafiske elementer.

Vi forsøgte med de samme testklip, som vi fodrede til Plex, og vi fik samme resultater. 4K-video kan afspilles, men der er begrænsninger. Den tog også imod vores 1080p-videoklip i 100 Mb/s bitrate, men det tog lidt længere tid for afspilningen at starte end i den rigtige Plex-app.

Den tog imod de samme videoklip som Plex, hvilket ikke er den store overraskende, da de jo forbinder til præcis samme medieserver-software på samme PC.

Alt i alt mener vi, at Plex er en bedre, pænere og mere avancerede medieafspiller-app til Apple TV. Simple X kan måske appellere fordi den er helt enkelt i brugerflade, men vi har svært ved at se, at det skulle gøre den pengene værd, når Plex er gratis. Vi tror, at Plex vil være et større hit hos hele husstanden.

Simple X på Apple TV


Simple X på Apple TV


VLC, Infuse 4, og en version af Kodi (MRMC) lanceres også inden længe til tvOS, har udviklerne bekræftet. Spændende tider.

Så er Apple TV en god medieafspiller? Tja, hvis du kan acceptere begrænsningerne – ingen 4K, ingen HEVC/VP9-dekodning og ingen ægte 24Hz-support – så er det en rigtig anstændig afspiller. 24Hz video afspilles stadig ret fornuftigt og kun det trænede øje – eller ved panoreringer over landskaber – vil man notere hvad der foregår. Hvis du ikke er generet af det normalt, så vil det heller ikke genere dig på Apple TV. Video starter hurtigt og afspilles flydende uden hak og udpræget buffer-ventetid.

En anden ting jeg bemærkede under testen er, at husets kvindelige medlem faktisk brugte Plex ved lejligheder til at se film og videoklip fra ferier. Det er aldrig sket før. Adspurgt kunne hun ikke pege på en konkret grund, men det hænger nok sammen med hvor let og indbydende brugerfladen på Apple TV generelt er i forhold til mange andre bokse. Plex er også installeret på vores Nexus Player og Nvidia Shield, men dem bruger hun generelt ikke.

Og det er nok Apple i en nøddeskal. Brugerfladen og oplevelsen af at bruge Apple-produkter appellerer til mange mennesker. De indbyder til at blive brugt og det er ofte en overset faktor - og bestemt ikke mindre vigtigt på tv-skærmen end f.eks. telefoner. Mange sværger til Kodi som den bedste medieafspiller-løsning, men hvis man har en familie er der dårlige odds for, at de vil finde Kodi brugbar. Plex på Apple TV derimod opleves nærmest iTunes-agtig i brugerfladen og kan bruges af nærmest alle. Om det har værdi for din husstand må du naturligvis selv vurdere.

Rayman Adventures

Apple TV som spilkonsol

Apple TV - en spilkonsol? Alene forestillingen kan fremstå absurd for visse mennesker, men man skal huske på, at der er mange typer gamere. PC-gamere har en tendens til at kigge ned på spilkonsoller, og spilkonsol-brugere har en tendens til at kigge ned mobil-spil, men hver type spil har forcer og ulemper. Mange millioner nyder spil på forskellige platforme hver eneste dag og det er nok vigtigt at huske på, at et godt spil ikke defineres af den maksimale grafiske ydelse.

Da Nintendo lancerede den oprindelige Wii i 2006, sagde selskabet, at deres mål var at forøge antallet af konsol-gamere. Wii blev et stort hit og selvom Nintendo sidenhen er faret vild med Wii U og tilsyneladende glemt, hvad der gjorde Wii stor, så er der sandhed i, at spil har potentialet til at nå langt bredere end i dag. Det har mobilspil ikke mindst bevist. Mange har henvist til netop Nintendo Wii i perioden omkring lanceringen af Apple TV, måske ikke mindst fordi Apple på scenen demonstrerede Beat Sports-spillet, der til forveksling kan ligne et Wii-spil, som styres vha. bevægelse.

Det er dog ikke derfor, at vi bringer Wii op. Vi tror på, at Apple’s plan ligeledes er at udbrede spil til flere stuer; til familier, børn, ældre, kvinder og mænd. Almindelige mennesker, der ikke gider bruge hver eneste dag på spil såsom World of Warcraft. For er det ikke lige præcis hvad Apple – og udviklere – har gjort på iPhone og iPad? Et spil er ikke defineret ud fra én specifik faktor. Folk der har prøvet spil i virtual reality kunne også sidde og fnyse af "ægte gamere" på PC-maskiner, fordi VR er næste teknologiske skridt på vejen, men der er plads til mange typer oplevelser samtidig. Og det er netop det, vi tror, karakteriserer Apple’s tilgang til spil på Apple TV.

Alto’s Adventure på Apple TV


Gflops-ydelse i Apple chips:
  • A8 (iPhone 6): 115.2 Gflops
  • A8 (Apple TV): ?
  • A8X (iPad Air 2): 230.4 Gflops
  • A9 (iPhone 6S): 172.8 Gflops
  • A9X (iPad Pro): ? (dobbelt A9, ifølge Anandtech)
  • GT7900 (højestydende PowerVR 7 GPU): 800 Gflops

    Gflops-ydelse i spilkonsoller:
  • Wii: 2.9 Gflops
  • PS3: 230 Gflops
  • Xbox 360: 240 Gflops
  • Wii U: 352 Gflops
  • Nvidia Shield box: 512 Gflops
  • PS4: 1843 Gflops
  • Xbox One: 1310 Gflops
  • Man kan også betragte det fra en anden vinkel. Hvad er Apple TV teknisk i stand til? Styremetoder i spil kommer vi ind på om et øjeblik, så lad os i stedet start med at kigge på hardwaren i boksen. Vi har endnu ikke set omfattende benchmarks af Apple TV – og vi venter på at Anandtech bringer dem – men vi ved, at boksen har en 64-bit A8-processor med 2GB RAM. Hvis du ejer en iPhone 6 eller 6 Plus, så ved du måske, at den har en A8-processor bag aluminiummet. Der er imidlertid to væsentlige forskelle. A8 i iPhone har kun 1GB RAM og skal justere ydelsen ift. et batteri. A8 i Apple TV har 2GB RAM og er altid forbundet til en stikkontakt, så den behøver ikke at neddrosle ydelsen af hensyn til batteri og kan lettere komme af med varmen. Den kan sågar være clocket væsentligt højere end den normale A8 - vi må vente på svaret indtil boksen skilles ad og chippen analyseres.

    Den kraftigere A8X-processor, der bruges i iPad Air 2 fra 2014 har grafikydelsen på ca. 230 Gflops. Det kan sammenlignes med PlayStation 3 (230Gflops) og Xbox 360 (240 Gflops). Tallet er ikke den endelige sandhed, men det er en god rettesnor. Gennem yderligere optimeringer såsom Apple’s "Metal" kan den nye Apple TV meget vel være i stand til at køre samme spil, som de forrige spilkonsoller kunne. Det er naturligvis ikke imponerende i 2015, men Apple har allerede en A9X-chip i iPad Pro, som de kalder "console-class GPU" - ydeevnen forbedres markant hvert år. Den såkaldte PowerVR GT7900 chip, der er den mest kraftfulde GPU fra PowerVR 7-serien, som Apple i dag bruger i nyeste iOS-produkter, kan ifølge selskabet nå 800 Gflops, eller ca. halvdelen af Sony og Microsoft’s nuværende spilkonsoller. Vi var en smule skuffede over, at den nye Apple TV ikke allerede bruger A8X eller A9, men vi mistænker at selskabet havde planlagt at lancere boksen på et tidligere tidspunkt. Pointen her er perspektivet. De andre spilkonsoller står ikke stille, men i de seneste år har hele ARM-økosystemet (mobilteknologi) halet gevaldigt in på x86-økosystemet (PC’er), samtidig med, at de chips bruger langt mindre strømforbrug, har en udbredelsesskala der tælles i mange milliarder, og er langt, langt billigere i produktion. Fremtidspotentialet er stort for disse typer all-purpose bokse såsom Apple TV, Nvidia Shield m.fl.

    Nok om fremtiden, lad os kigge på hvad Apple TV kan lige nu og her. Nogle af lanceringstitlerne er: Rayman Adventures, Beat Sports, Lumino City, Guitar Hero Live, Skylanders, Calvino Noir, Asphalt 8, Beach Buggy Racing, Alto’s Adventure, Oceanhorn, Geometry Wars 3, Shadowmatic, Galaxy on Fire, and Badland.

    Det er ikke de helt store titler, men heller ikke dårlige spil. Mange af dem er "ports" fra iPad/iPhone, så vi har naturligvis ikke set det fulde potentiale endnu.

    Apple dikterer – i hvert fald indtil videre – at de fleste (åbenbart ikke alle, da vi har fundet undtagelser) spil skal fungere med Siri Remote, der kun har et par knapper (som kan bruges i spil), et berøringsfelt og bevægelsessensorer. Derfor har udviklerne måtte være kreative, og det har ikke mindst affødt en del kritik. Spil til Apple TV kan også bruge en iPhone og dennes bevægelsessensorer, men endnu vigtigere kan man tilslutte rigtige spil-controllere til boksen og dermed styre ligesom man kender det fra PlayStation/Xbox.

    Vi har en af de første spilcontrollere til Apple TV; Steelseries Nimbus (i øvrigt dansk selskab), som er genopladelig via lightning-kablet. Den ligner i store træk Sony og Microsoft’s controllere, med et næsten identisk knap-layout, skulderknapper og svampepinde. Den har dog ikke haptisk/ryste feedback. Det er en ret god controller, der ligger godt i hånden, men den er dog ikke af samme kvalitet som Sony og Microsoft’s controllere. Den er derimod betydeligt bedre end controlleren til Nvidia Shield-spilkonsollen. Nimbus forbinder til Apple TV via Bluetooth. Du kan også bruge andre spilcontrollere, men vær opmærksom på, at de skal være "Made for iOS" for at fungere. Du kan f.eks. ikke tilslutte en Xbox-controller.

    Steelseries Nimbus


    Vi har allerede spillet flere Rayman-titler på PlayStation - utroligt underholdende spil. Rayman Adventures på Apple TV er ikke anderledes. Hvis du spiller med Siri Remote løber Rayman automatisk og du kan kun vælge retning, hoppe og skubbe/slå. Hvis du tænder Nimbus-controlleren får du automatisk fuld kontrol over Rayman. Det er et eksempel på, hvordan et spil kan justere input-metoden afhængigt af hvad du styrer med. Vi var dog lidt skuffede over, at Rayman ikke understøtter multiplayer – det gør flere af spillene på spilkonsoller.

    Et udvalg af spil:
    Rayman Adventures
    Badland
    Beat Sports
    Lumino City
    Oceanhorn
    Alto’s Adventure
    Calvino Noir
    Galaxy On Fire 3
    Guitar Hero Live
    Beat Sports, på den anden side, understøtter slet ikke en spilcontroller som Nimbus. I stedet kan du tilslutte en iPhone for at deltage i multiplayer (op til 4 personer). Det virker ved at downloade "Beat Sports Remote" app’en på iPhone. Spillet virker også med Siri Remote (en rem kan købes, så man ikke kaster den ind i tv’et) ligesom på Wii; altså ved at svinge armene for at få karakteren til at gøre det samme på skærmen. Det bemærkelsesværdige i den forbindelse er naturligvis, at Apple TV ikke har en kamerasensor ovenpå skærmen. Sensorerne i Siri Remote er så præcise, at det ikke er nødvendigt. Beat Sports er i sandhed et Wii-agtigt spil, men med et musikalsk element tilføjet ovenpå, så du skal ramme boldene i takt til musikken. Det fungerer rigtig godt og er et sjovt lille spil. Multiplayer-delen skifter dog til at man i stedet "swyper" på touchskærmene og touch-felterne i stedet for at svinge armene og det er lidt tamt.

    Asphalt 8 er et racerspil med relativt god grafik. Der har været en del debat om at apps/spil kun må fylde 200MB ved installering, så lad os bare tage fat i den her. Første gang du åbner Asphalt 8 vil du bemærke, at spillet begynder at hente yderligere data. Dette sker fordi spillet kun har hentet omkring 200MB ved installering. Yderligere data må installeres, når spillet er hentet. Apps/spil må tilgå op til 20GB data fra iCloud. Den her tabel over app-slicing og ressource-management på Apple TV beskriver, hvordan det fungerer.

    Asphalt 8 kan styres med Siri Remote ved at holde den vandret eller med en spilcontroller. Hvis du bruger Siri Remote styres bilen ved at vippe den fra side til side. Det lyder forfærdeligt, men fungerer faktisk overraskende godt – jeg kom på førstepladsen i første forsøg – og spillet er fuldt ud brugbart med Siri Remote. Den accelererer i dette tilfælde selv og touch-feltet kan berøres let for at bremse. Hvis du tilslutter en rigtig spilcontroller, kan auto-acceleration slås fra, hvilket gør, at spillet føles mere som et Need for Speed-spil fra et par år tilbage. Grafikken er pæn, men naturligvis ikke på niveau med Forza eller Gran Turismo. Der også en online multi-player del. Vi bemærkede imidlertid nogle lejlighedsvise hak i spillet ca. hvert 20-30 sekund. Det var ikke muligt at reproducere dem konsistent, så det minder mest af alt som dårlig optimering til Apple TV fra udviklerne.

    Det er også muligt at spille helt basale tidsdræbere, som folk kender og elsker fra telefoner. For eksempel Crossy Road, der også har multiplayer, samt Mr. Jump. Et andet spil, som vi kender fra iPad, er Alto’s Adventure, der er et endeløst snowboard-platformer-spil. Det er nemt at styre med Siri Remote og et af de spil, hvor du oprigtigt ikke behøver at bruge en ægte controller. Alto Adventure’s er et herligt spil og det opleves som et af de spil, der fra start har fungeret bedst på en stor skærm, selvom det udkom på mobiler og tablets først. Det er et ret basalt spil, men meget underholdende og vi kunne sagtens forestille os, at mange af disse "casual" spil kan blive populære på Apple TV. Selvom vi har spillet det på iPad, er det en meget bedre oplevelse på tv-skærmen.

    Der er også familiespil såsom SketchParty TV. Det er et spil til mange personer, hvor man inddeles i hold og skal gætte hvad det andet hold tegner på skærmen. Spillet kræver, at man downloader en app til iPad eller iPhone og tegner på touch-skærmen (hvordan SketchParty fungerer). Det føles nærmest som et old-school brætspil og er i øvrigt et af eksemplerne på, at spil godt kan udgives uden at understøtte Siri Remote – for den virker ikke her. Et andet spil, der er værd at fremhæve ift. styremetode, er Lumino City. Det er et fint spil, som styres vha. en markør på skærmen, der styres ved at "swype" rundt på touch-feltet på Siri Remote. Det virker OK, men kræver lidt tilvænning.

    Nogle af de spil, som du allerede ejer på iPhone/iPad kan downloades ganske gratis på Apple TV. Det er muligt, når udviklerne har aktiveret "universelt køb". Dette er tilfældet for de fleste spil, men nogle udviklere er dog grådige og tvinger dig til at købe spillet på ny. Når du har opsat din Apple TV-boks, så start med at åbn App Store og naviger til toppen og "købte". Her kan du se, hvad der kan hentes gratis.

    Mange spil bruger i øvrigt iCloud til at gemme fremgangen i spillet, så du kan fortsætte hvor du slap på tværs af enheder. Smart hvis du spiller samme spil i hjemmet på Apple TV og på farten på iPhone.

    Galaxy


    Et af de flotteste spil til Apple TV pt. er formentlig Galaxy On Fire: Manticore Rising. Det giver en idé om hvad Apple TV kan grafisk. Det er naturligvis slet ikke i samme liga som PC/konsolspil, men alligevel ganske nydeligt. Det er et space-shooter-spil, som kun kan styres med Siri Remote og dennes bevægelsessensorer. Det er ikke et fantastisk spil, men det beviser, at selv action/FPS-spil godt kan fungere med en så enkel fjernbetjening som Siri Remote. Spil det, hvis du vil udforske mulighederne på Apple TV, men spring det over, hvis du er fan af genren.

    Transistor på Apple TV


    Der er et par spil på Apple TV, som også findes til PlayStation / Xbox. Udover Rayman, så er Transistor en ganske populær titel på PlayStation 4. Det er et slags action-RPG-platformer-spil. Det er denne type indie-spil, som Sony og Microsoft har forsøgt at få på deres spilkonsoller i flere år nu, foruden blockbuster-titlerne, men spil som disse føles ærligt talt mere hjemme på en boks som Apple TV eller Nvidia Shield. Det er let at forestille sig, at mange af disse typer spil vil vælte ud på Apple TV over de kommende måneder og år.

    Store udviklerhuse såsom Activision har allerede udgivet spil på Apple TV – og kommer med flere. Store titler såsom Skylanders er blandt de første. Det er et spil, der også udgives på PlayStation 4 og Xbox One, hvor man kan købe en fysisk plastik-dingenot, hvorpå man placerer Skylanders-figurer, hvorefter de popper op inde i spillet. Det er ekstremt populært hos de yngre – og en pengemaskine – og en grund til at mange børnefamilier har investeret i f.eks. PlayStation, ligesom mange børnefamilier har købt iPad for Minecraft. Denne type spil kan meget vel vise sig at blive et stærkt argument for at købe Apple TV, der også kan opfylde familiers streaming-behov – fremfor f.eks. en PlayStation. Activision har ligeledes netop frigivet Guitar Hero Live; en ny udgave af de klassiske Guitar Hero, hvor man tilkøber en guitar (endnu et eksempel på et spil der ikke virker med Siri Remote) Denne type spil er som oplagte til Apple TV.

    Badland på Apple TV


    Badland er et eksempel på spil, der kører 1080p60 - helt flydende i høj opløsning. Og lad os ikke glemme Bugdom 2; det første spil, der understøtter 3D på Apple TV. Vi håber også at se titler såsom Limbo, The Walking Dead, Leos Fortune, Machinarium, The Wolf Among Us, The Journey Down, Lara Croft GO og Superbrothers: Sword & Sworcery på Apple TV.

    Lad os afrunde vores kig på spil-titler med et af vores foretrukne indtil videre. Oceanhorn er et adventure-spil, der henter helt utroligt meget inspiration fra Nintendo’s Zelda-spil, men ikke desto mindre er det underholdende. Det kører i 1080p ved 60 billeder per sekund, har en god stemning, og ser rigtig godt ud med avancerede shader-effekter og relativt detaljeret grafik. Det er nøjagtig denne type spil, som vi havde forestillet os, ville fungere på Apple TV – og det gør det. Det kan styres på Siri Remote eller en spilcontroller.

    Oceanhorn på Apple TV


    Alle de spil vi har nævnt ovenfor er spil, som downloades til boksen, men der er også andre former for spiltjenester, som kan fungere på Apple TV. Da vi anmeldte Nvidia Shield talte vi om Geforce Now (tidligere Nvidia GRID), som er en streamingtjeneste for spil. Her streames spillene ligesom film streames på Netflix. Disse abonnementsbaserede spiltjenester har potentiale til at bringe PC-grafik til bokse såsom Apple TV, fordi spillene afvikles i store servercentre og streames til boksen, så dennes hardware ikke skal kæmpe. Sony har en lignende tjeneste kaldet PlayStation Now og selskabet har lovet at lancere den på nærmest en hvilken som helst enhed, herunder mobiltelefoner/tablet, så hvorfor ikke Apple TV? Sony tjener penge på abonnementer, så de kan i grunden være ligeglad med hvilken enhed folk spiller fra.

    Vi gav dig her en forsmag på nogle af de første spil til Apple TV. Flere udgives mens vi skriver dette, men vi mente, at det var vigtigt at gennemgå nogle af de spil, der findes, for at give jer en idé om hvad man skal forvente. Som nævnt, næsten alle spil (ikke SketchParty TV) kan styres med Siri Remote, men hvis man tilslutter en spilcontroller får man mere avanceret styring. Vi havde forventet, at Siri Remote ville være en dårlig løsning til spil, men vi blev ret positivt overraskede over, at den fungerer rigtig godt i mange spil. Udviklerne har været kreative. Det ændrer dog ikke på, at hvis du har tænkt du at spille spil på Apple TV, så bør du købe en controller á la Nimbus Steelseries. En lidt overset force ved at spille på Apple TV er i øvrigt den gode multitasking, der tillader, at du kan starte boksen op og fortsætte fra hvor du slap i spillet på få sekunder.

    Som landet ligger lige nu beholder vi vores spilkonsoller. Vi vil ikke nøjes med mindre. For det er hvad man skal forberede sig på lige nu med Apple TV; altså at nøjes med mindre. Det betyder dog ikke, at spil på Apple TV ikke er sjove og underholdende. De vil blive bedre med tiden og efter at have haft boksen i stuen i to uger, så kan det allerede nu konstateres, at den kommer til at tage noget af spil-tiden væk fra PlayStation. PC’en og spilkonsoller vil nok holde hardware-forspringet i en del år endnu, men om 3-5 år, med Apple’s nuværende udviklingstempo indenfor hardware-chips, kan Apple TV meget være kommet betydeligt tættere på. Til den tid er vi overbeviste om, at boksen kan levere avancerede og smukke spil, og hvis Apple undervejs kan udbrede gaming til flere husstande, flere mennesker, så er det bare super.

    Konklusion

    Apple TV er ikke en ny produktkategori fra Apple, men det føles sådan. Den amerikanske producent bygger nu boksen på styresystemet tvOS med en App Store. Netop app-butikken er den helt store nyhed og er medvirkende til at boksen er kommet stærkt fra start i Danmark med DR TV, HBO Nordic og Viaplay, foruden Netflix, YouTube m.fl. Spillene til tvOS er ikke avancerede og imponerende, men ganske fornøjelige og der er potentiale til meget mere. Brugerfladen i tvOS er generelt flydende, behagelig og indbydende og uden tvivl den bedste vi hidtil har set på en tv-skærm.

    Annonce:
    På trods af åbenlyse begrænsninger - manglen på 4K, dansk Siri og 24Hz-afspilning - leverer Apple en boks, der føles som præcis den løsning, der er brug for i en tv-branche, som er fragmenteret og har fejlet grumt i iveren på at udbrede "Smart TV". Apple siger, at ”fremtidens for TV er apps” og efter lidt over to uger, er vi tilbøjelige til at give dem ret. Tænk over det; 1 enkelt app kan indeholde hele den tv-oplevelse, som vi har været vant til og det er kun begyndelsen. Vi har allerede undervejs i testen set glimt af en mere dynamisk tv-oplevelse fra DR med oprettelse af en ny kanal over natten (om tragedien i Paris) og apps som f.eks. Plex gør boksen til et velfungerende mediecenter. Fremtiden er her ikke endnu, men lanceringen af Apple’s tvOS App Store kan meget vel blive skelsættende.

    Apple TV er naturligvis ikke perfekt. Det er stadig en hovedpine at indtaste tekst på en tv-skærm og app-kvaliteten er svingende, primært fordi visse apps blot er "ports" fra den gamle boks, f.eks. Viaplay. Dansk Siri er en klar mangel og der mangler også stadig mange danske tjenester. Flere af manglerne er dog midlertidige. Apple har vigtigst af alt løst grundlæggende problemer i tv-oplevelsen med velfungerende multi-tasking, en anvendelig "top shelf", HDMI CEC-styring af tv’et og søgning på tværs af apps (med Siri). I de kommende år skal trådene bindes sammen og udviklerne skal på overarbejde.

    Alt i alt, er vi meget positivt stemte overfor tvOS og den nye Apple TV. Den indbydende og intuitive brugerflade gør, at vi til dels kan se bort fra manglerne; ikke mindst fordi Ultra HD stadig er på et så tidligt og usikkert stadie. Apple har lavet en boks, som hele familien kan bruge og det aspekt skal ikke undervurderes. Prisen er højere end andre bokse, men ikke uoverskuelig. Det er derfor også den første tv-boks nogensinde, som vi mener, fortjener vores "Top-Anbefaling Award".

    32GB
    64GB


    Flydende og hurtig brugerflade
    God multitasking
    Stærke apps fra start
    Underholdende spil med potentiale til mere
    HDMI CEC styring
    tvOS, top shelf og Airplay


    Mangl. 4K, 24Hz & HEVC/VP9
    Ingen dansk Siri endnu
    Universel søgning virker ikke i Danmark
    Svingende app-kvalitet pga. gammel TVML
    Tekst-input ikke løst





    Flere anmeldelser

    Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

    01 Mar 2024 |

    Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

    23 Feb 2024 |

    Test: Sony A95L (QD-OLED)

    21 Dec 2023 |

    Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

    07 Sep 2023 |