Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: LG UF850V (4K & webOS) - FlatpanelsDK

Test: LG UF850V (4K & webOS)

|


Sidste år kom Ultra HD-skærme ned i prisniveauer, som var spiselige. Det vækkede appetitten hos forbrugerne, der aldrig rigtig bed på 3D forinden. Og således overtager UF850V for sidste års UB850V, der var LGs bedst-sælgende tv-skærm i Norden. UF850V bygger videre på hvad der blev etableret sidste år; den har forbedret Ultra HD og hurtigere webOS.

Er det tid til at opgradere til Ultra HD? Har LG en ny bestseller på hånden? Og giver det overhovedet mening at opgradere, når OLED-tv er på vej? Det og meget mere undersøger vi nærmere her i testen.

Pris og forhandler
55"
65"

Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, Facebook, twitter, YouTube eller RSS for at modtage besked når nye anmeldelser er online

Specifikationer

55"
Ultra HD (3840x2160)
IPS LCD med kant-LED
Passiv 3D
Fod (fast)
Væg (VESA 300)
(HxBxD)85,0 x 145,3 x 5.1 cm (uden fod)
31,3 kg
HDMI (2x 2.0 - 1x 1.4)
USB (1x 3.0 - 2x 2.0)
Optisk
HDMI-ARC (1x)
Hovedtelefoner
Stereo
DVB T/T2/C/S2
WiFi (n-standard)
MPEG4
HEVC
VP9
webOS
MagicRemote (bluetooth)
Smartphone-app (LG TV Remote)
Manual
MagicRemote

Pris og forhandler
55"
65"

Design og materialer

LGs nye skærm er næsten reduceret til et billedpanel med en smal ramme omkring. Man skal lidt tættere på for at bemærke detaljerne, såsom at fronten er ét stykke plexiglas der går ud over rammen.

Test af LG UF850V


Foden er skabt i ét stykke med et monteringsløsning, der fæstner på bagsiden af skærmen. Konstruktionen er rent faktisk børstet metal og ikke look-a-like plastik, der er blevet en kedelig tendens i branchen. Det løfter kvalitetsoplevelsen. Foden har ingen drejefunktion, men den kan naturligvis afmonteres så du kan sætte skærmen op på væggen.

Test af LG UF850V


På trods af flere små positive detaljer, er det dog svært at undslippe sandheden. De fleste tv-skærme ligner hinanden nu om dage. De er nydelige, men lidt karakterløse. Det kan være svært at skelne dem fra afstand, så typisk er det logoet der kaster lys over sagen.

Den dårlige nyhed er, at en del stik vender udad mod bagvæggen, hvilket kan gøre det svært at vægmontere skærmen helt tæt på væggen. Strømstikket er derimod mindre end hidtil og er knækket, så det skulle ikke skabe de store problemer - antennestikket derimod…

Test af LG UF850V



Forud for testen

Tv signalet er gennem testen digitalt parabol-Tv (DVB-S) fra Canal Digital, hvor vi også tester med Canal Digitals udvalg af HDTV kanaler, samt analogt og digitalt antenne-Tv (DVB-T) med de frit tilgængelige kanaler.

Der testes blandt andet med DVE disken og Peter Finzels test DVD, og ligeledes testes skærmen naturligvis i praksis ved både DVD, PC og Tv brug.

Skærmen vil også blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer.

Sony PlayStation 3 benyttes som Blu-Ray afspiller.

webOS og mediefunktioner

LG introducerede sidste år webOS og i år følger alle deres konkurrenter trop og skifter ligeledes til ny tv-platform. 2015 bliver et spændende år for ”Smart TV” efter at producenternes første par forsøg lod en del tilbage at ønske. LG har dog holdt fast i ét komponent i overgangen til webOS; nemlig deres "Magic" fjernbetjening, der kan styre en lille markør henne på tv-skærmen når du bevæger fjernbetjeningen i fri luft. Magisk.

Da LG introducerede os til Magic-fjernbetjeningen første gang, fortalte de også hvordan den intuitive natur gjorde det muligt fjerne de fleste knapper. Vi var spændte på at se om LG kunne ændre måden at styre tv-skærme på efter årtier hvor fjernbetjeningerne har fået flere og flere knapper uden omtanke. Man kan argumentere, at de mange knapper på fjernbetjeninger går hånd i hånd med den måde tv-indhold distribueres på; tv-kanaler, tekst-tv og underlige ”rød”, ”blå”, grøn”, ”gul” knapper. Tv-kanaler slår os stadig som et levn fra den analoge alder, selvom de i dag udsendes digitalt. Tv-markedet er stadig er fanget i fortiden, og det er svært at forestille sig, at man kan revolutionere måden hvorpå vi styrer vores tv-skærme på uden også at ændre måden vi distribuerer indholdet på.

Og her står vi så i 2015. Knapperne er tilbage. Den nye fjernbetjening har næsten lige så mange knapper som alle de andre. LG fortæller os, at kunder blev forvirrede af manglen på dedikerede knapper. Enten er vi forbrugere stædige og gammeldags eller også formåede LG bare ikke at genopfinde tv-oplevelsen og ”gøre tv enkelt igen”. Vælg selv din favoritversion af historien.

Test af LG UF850V


Den nye fjernbetjening føles en smule tungere og er naturligvis større for at gøre plads til de ekstra knapper. Den føles dog stadig lige så billig med en blanding af plastik i sort og sølv. Knapperne er af gummi, undtagen dem i midten. Vi er stadig ikke fans af at vifte rundt med hånden for at styre vores tv-skærm.

Når det er sagt, så er webOS dog blevet hurtigere - betydeligt hurtigere. Mange personer, inklusiv os selv, klagede sidste år over, at processoren simpelthen holdt webOS tilbage. LG har lyttet og udstyrer de nye skærme med en langt hurtigere en af slagsen. Det er sådan webOS skulle have fungeret fra start.




Der har været en del snak om webOS "2.0" og det faktum, at sidste års modeller ikke opdateres. LG har været ret uklare i spyttet og vi får at vide, at det er LG Korea som har insisteret på "2.0", hvorimod vi formentlig blot kommer til at se det som "webOS" her i Europa.

Og de helt store ændringer finder man da også i hardwaren. Brugerfladen er nærmest uændret og alle apps virker på tværs af 2014 og 2015-modellerne. Ved at bruge "2.0" har LG lagt op til at der er tale om en softwareopgradering - det er sådan de fleste af os opfatter x.0 - men det er faktisk hardwaren der er den store ændring. Vi får nu at vide, at 2014-skærmene alligevel får en opdatering, som LG internt kalder ”1.5” – vi jagter mere information.

Hvis du ikke er bekendt med webOS, så er brugerfladen baseret på små "kort", der hopper op fra bunden af skærmen. Her finder du apps til streamingtjenester såsom Netflix, YouTube, Viaplay, TV2 Play og flere andre.

I det store perspektiv må man dog alligevel konkludere, at det er småt med nyheder. webOS blev introduceret for præcis et år siden, så udviklerne har haft tid, men TV2 Play og Blockbuster er først lige kommet, og andre danske tjenester mangler stadig. Vi må formode, at LG også selv havde håbet på mere, for med Android TV og ny Apple TV lige på trapperne, så er det nok rimeligt at argumentere, at LG har forpasset muligheden for at trække fra de andre på trods af et års forspring. Vi skal være fair og sige, at app-kataloget ikke er dårligt. De fleste store navne er her, men der er bare ikke så meget nyt og spændende. LG har slet ikke fået alle de mindre udviklere med på vognen.

Test af LG UF850V


Test af LG UF850V


Allestedsnærværende Netflix er her, og 4K-streaming understøttes. YouTube er her også, og for første gang er det muligt at streame i 4K. Det lader sig gøre fordi LGs 2015-modeller understøtter VP9-dekodning (foruden HEVC som bruges til Netflix i 4K).

TV2 Play kom for nylig til på webOS og app’en fungerer ganske fint. TV2 Play giver adgang til TV2-kanaler og et relativ stort katalog af tv-udsendelser, film og tv-serier, afhængigt af hvilken pakke du abonnerer på. App’en er logisk opbygget med en venstremenu og holdt i lyse - mest hvid - farver.

Viaplay er også med det er app’en som du kender den med adgang til sport (f.eks. fodbold fra Champions League og Superligaen), tv-serier, film, dokumentarer og mere. App’en - eller rettere hjemmesiden pakket ind som en app - er lidt sløv i navigation og tænketid, men ikke værre end at man kan holde det ud.

Blockbuster kom til for nylig og herfra kan man leje og købe film fra indland og udland. App’en ser præcis lige sådan ud som på PlayStation. Ikke så meget nyt at berette her. YouBio er der også stadig, selvom det er lidt uklart, hvor TDC vil hen med tjenesten, der oprindeligt ville tage kampen op med Netflix, men sidenhen fejlede spektakulært. Den er omdøbt til "YouSee" - i hvert fald på forsiden.

HBO glimrer stadig ved sit fravær.

Test af LG UF850V


Test af LG UF850V


Test af LG UF850V


Test af LG UF850V


Test af LG UF850V


Test af LG UF850V



Ligesom sidste år, kan apps der allerede er åbne holdes i hukommelsen - multitasking. Det fungerede allerede ret godt sidste år, men i år fungerer det nærmest gnidningsfrit. Du kan springe fra Netflix til YouTube til en tv-kanal uden forsinkelse. Det er sådan et "Smart TV" skal fungere! Ingen ventetid, alle tjenester behandles på lige fod, og det hele kører hurtigt. Fedt!

Det skal måske lige indskydes, at man først kan springe imellem apps uden forsinkelse når de allerede er åbne. Første gang en apps åbnes, efter tv’et er startet op, går der typisk 10-20 sekunder. Selve tv’et starter op på 12 sekunder (fra der trykkes på tænd til webOS ikonerne kommer frem).

Test af LG UF850V


Summeret set kan man sige, at den hurtigere hardware har gjort underværker for webOS. Det har simpelthen gjort oplevelsen klart bedre. Men når vi gør status efter første år må vi dog også erklære os skuffede over, at kataloget af apps stadig er så begrænset. Vi håber på, at LG kan accelerere i år, men med ny Apple TV samt Android TV på trapperne, som en fælles platform for Sony, Philips, Sharp og producenter af mediebokse, ser det svært ud for LG.

Vi prøvede at afspille forskellige filformater via USB og tv’et afspiller de fleste, inklusiv container-formater. Vi kunne dog ikke få tv’et til at æde HEVC-komprimerede videofiler via USB-indgangen.

PS: Alle optagelsesfunktionerne er her stadig. Du kan optage med den røde knap eller fra tv-guiden. Du skal blot tilslutte en USB-harddisk på bagsiden af skærmen.

Kalibrering af LG UF850V

Proceduren for kalibrering kender de fleste af jer efterhånden. Nedenfor ser du en måling af billedkvaliteten, når UF850V er pakket direkte ud af kassen. Det som vi kalder "standardindstillinger".



Og hvis du plejer at læse med, så er der heller ingen store overraskelser her. Det er en typisk "Standard" profil, skabt til at imponere på butikkernes skærmvægge. De fleste farver er overmættede, intensiteten af lyset er skrap og farvetemperaturen er alt for høj, hvilket i praksis betyder, at alt er for blåligt og koldt.

Så vi skyndte os videre og skiftede til "ISF Expert 1" profilen. Billedkvaliteten blev noget bedre i denne profil, men som du kan se er der stadig lidt variationer. "Biograf" eller "ISF" profilerne er typisk optimeret til tv-kiggeri i aftentimerne eller et svagt oplyst lokale, så 200 cd/m2 er lige en tand for høj.

LG sigter mod en gamma på 2,2, men rammer ikke 100% plet. Det er tættere på 2,3 og som du kan se, kan visse farver også godt trænge til en smule justering. Overordnet set burde dette resultat dog tilfredsstille de fleste brugere. Der er plads til forbedringer, men vi må bare igen rose LG for at tilbyde ISF-profilerne i deres skærme. De er ikke perfekte til alle formål, men så har man i hvert fald muligheden. Summeret set er der ikke de store forskelle ift. tidligere IPS-paneler fra LG - ud over at det her naturligvis har Ultra HD opløsning.

Endeligt kalibrerede vi skærmen. Farvenøjagtighed var allerede nogenlunde, så vi optimerede blot en smule. Vi rettede også farvetemperaturen og satte lysstyrken en smule ned.

Én ting vi bemærkede var, at opskaleringsmotoren lader til at tilføje en smule kunstige skarphed i billedet. Det er særligt synligt - på den dårlige måde - når man kigger på tekst fra en PC. Selv med alle de dynamiske systemer slået fra, kunne vi ikke blive fri. Det meste af tiden er det ubetydeligt, men når man f.eks. har en PC tilsluttet kan det godt gå hen og blive generende.

Målinger Out of the box Kalibreret
Sortniveau0.36 cd/m20.19 cd/m2
Lysstyrke292 cd/m2 123 cd/m2
Kontrast811:1695:1
Input lag118 ms
54 ms (Game)
56 ms

StrømforbrugOut of the box Kalibreret
On148 W101 W
3D154 W 145 W
Standby0.0 W-

KalibreringIndstillingVærdi
BasisBilledprofilEkspert1
Baggrundslys47
Kontrast80
Lysstyrke48
V/H Skarphed0
Farve0
Farvetone0
AvanceretDynamisk kontrastFra
Super opløsningFra
FarveområdeStandard
KantforbedringFra
FarvefilterFra
StøjreduktionFra
MPEG støjreduktionFra
Sort niveauLav
LED local dimmingFra
TruMotionFra
FarvetempVarm2
Gamma2.2
RGB metode2 punkt
R høj-2
G høj-5
B høj+7
R lav-1
G lav-2
B lav+1
StrømsparerTil / Fra


Bemærk: Bruger du primært tv’et i en oplyst stue, kan en højere værdi for baggrundslys være at foretrække. Alternativt kan du slå Eco-funktionen til.

Med skridtet til Ultra HD, har skærmene også taget et lille skridt op i strømforbrug. Det er heldigvis ikke en dramatisk ændring for efter kalibrering trækker LGs 65-tommer skærm blot 101 W, hvilket er noget lavere end de 120 W på Sonys 65” X9. 3D kræver som altid højere lysstyrke og i dette tilfælde fuldt lysstyrke. Derfor er de 154W også det maksimale du kan forvente fra UF850V.

Billedkvalitet på UF850V

LG UF850V har som tidligere nævnt en glasfront, så refleksioner er rimelig udbredte, specielt når tv’et står i et oplyst stuemiljø. I dagstimerne fremstår skærmen som et mørkt spejl ved mørke farver og toner, men når der kommer farver og lys på, går det bedre. I lyse omgivelser er der ikke de store problemer.

Test af LG UF850V


Farvegengivelsen på skærmen undersøger vi bl.a. med vores egenudviklede farvemønstre og UF850V klarede opgaven pænt. De fleste farver skelnes korrekt, især de lyse farver. Vi så ingen udbredte "streger" i farvegradients-mønstrene, hvilket betyder, at alle de små trin i farvetonerne gengives korrekt. Der er dog som altid på LCD-skærme lidt fnidder i de mørkeste toner. Det var forventet, særligt fordi LG bruger IPS LCD-paneler. Ikke alle mørke farver skelnes og de allermørkeste toner fremstår også lidt svage og grålige. Der var derimod ingen udbredte banding-problemer.

Ikke meget har ændret sig mht. gengivelsen af tv-kanaler heller. LGs skærme ser generelt flotte ud, hvis indholdet der sendes ind i dem er af høj kvalitet, men de kæmper lidt med gamle programmer, der f.eks. sendes interlaced. De-interlacing er ikke helt i top. Det problem bliver mindre og mindre efterhånden som vi får bedre kvalitet fra tv-kanaler, skiver og streamingtjenester. HD-kvaliteten er flot og 1080p24 fra Blu-ray afspilles korrekt, men som nævnt ovenfor noterer vi en smule svaghed i de mørkeste toner af billedet.

Test af LG UF850V


De fleste ser stadig tv-kanaler, men al statistik peger på, at flere og flere seere rykker mod streaming, så det må være tid til at knytte lidt kommentarer til dette fremover. Først det grundlæggende: De fleste streamingtjenester sender stadig ud i MPEG4 (H.264) komprimering, men sammen med 4K rykker industrien til HEVC (eller H.265) og VP9. Førstnævnte bruger f.eks. Netflix og Amazon. Sidstnævnte bruges af YouTube/Google. LGs 2015-modeller understøtter begge. Sidste års modeller understøtter kun HEVC.

Så hvad betyder det i praksis? Kvaliteten fra f.eks. House of Cards i 4K på Netflix er som regel den samme på tværs af to skærme, fordi chippen til at afkode er den samme. Den udvikles typisk af chipleverandører, og ikke producenten selv. Billedkvaliteten afgøres derfor mere af tv-skærmens egenskaber (farver, sort, bevægelse osv).

Det er dog vigtigt at forstå, at streaming fungerer anderledes end f.eks. tv-kanaler. Netflix har f.eks. House of Cards liggende i adskillige versioner lige fra SD til HD og nu 4K-kvalitet. Afhængigt af hastigheden på din internetforbindelse, får du bedre kvalitet. Og kun hvis tv’et (eller en boks) har HEVC-dekodning, får du så 4K-streamet. Netflix kan altid lægge ekstra niveauer på (uden at fjerne de gamle) med f.eks. højere bitrater. Det er det fantastiske med internetdistribution; der er intet kapacitetsloft på ligesom der er på tv-sendenettet. 4K fra Netflix sendes lige nu med 15,6 Mb/s (husk dog at HEVC er dobbelt så effektivt som MPEG4) og når Netflix begynder at streame i 4K HDR (high frame rate) senere på året hæves den til omkring 18 Mb/s.

Så hvordan ser det ud? De 15,6 Mb/s er stadig lige lavt nok i f.eks. Daredevil-serien, som er meget mørk. I lysere scener ser det dog fantastisk ud. House of Cards foregår i et stille tempo, så ofte er klarheden i billedet ret utrolig. Når tingene i billedet begynder at bevæge sig, falder detaljegraden dog noget. I de bedste momenter er Netflix’s 4K-streaming bedre end Blu-ray. Vi kunne ikke få bekræftet bitraten på YouTube’s 4K fordi "info"-knappen på LG’s webOS-skærme ikke fungerer som på andre producenters tv, men flere af de 4K-klip der findes på YouTube er begyndt at se meget fornemme ud med skridtet til VP9. YouTube er gået fra at være bundskraber i billedkvalitet til ikke bare at matche tv-kanaler, men overgå dem - med længder.

Test af LG UF850V


Der er bestemt plads til forbedring, og den nye Ultra HD Blu-ray-standard vil utvivlsomt sætte nye standarder, men det er alligevel imponerende at tænke på hvor meget streaming har rykket sig på bare de sidste 5 år. Tænk hvor vi er om endnu 5. Vi hepper stadig på Ultra HD Blu-ray, men når vi skal være ærlige (og realistiske) så begynder vi at tvivle på, at der er plads til endnu et diskformat på massemarkedet. Det er ikke nok, at top-1% af forbrugerne køber.

Tingene ser særligt imponerende ud på et 65-tommer tv, som det UF850V vi havde inde. I 65-tommer kommer 4K virkelig til sin ret. 4K-skærme begynder så småt at give mere mening.

Lad os rykke videre til kig på brug sammen med en spilkonsol. Vi har for nylig anskaffet os en Leo Bodnar-måler til måling af input lag. Det gør vores målinger mere præcise og bedre sammenlignelige. Vi tog tre, men desværre kom vi aldrig under 54 ms (118 ms ukalibreret, 54,4 ms i ”game mode”). Det er en smule højere end på visse andre tv og nogen vil måske mene, at det er lidt for højt til konsolspil. Det skal naturligvis ses i perspektiv - dit ældre fladskærms-tv har sikkert højere forsinkelse - men der findes tv der kommer ned omkring 20-30 ms i dag. Målet er naturligvis 0 ms. 4K-skærmene har generelt tendens til at ligge lidt højere. Vi målte 41 ms på Sony X9 sidste år.

Input lag er naturligvis ikke hele historien. Det fortæller intet om mængden af slør i billedet, hverken i spil, sport eller film. UF850V har heldigvis ikke udbredte problemer med slør og generelt er spil fra en spilkonsol en fin nok oplevelse.

Test af LG UF850V


Når vi stresstester skærmen, bemærker vi stadig en smule slør i de hurtigste sekvenser. LG har naturligvis det sædvanlige "forbedringssystemer" - kaldet TruMotion - der kan reducere slør imod at billeder kommer til at så kunstige ud, fordi der indsættes kunstige billeder i billedstrømmen.

Vi noterer os, at en del er begyndt at sætte tal på "bevægelsesklarhed". Det kan man som sådan godt, men man skal dog være opmærksom på, at meget indhold har "indbygget" slør fordi man stadig filmer i så lav billedfrekvens. Film optages f.eks. i 24fps, hvilket stadig betragtes som det "filmiske look", men det er næsten absurd lavt efter moderne standarder. Vi bemærker også hvordan mange laver denne test ved at tilslutte en PC. Husk blot, at PC’en smider 60Hz/fps ud i et ukomprimeret signal, så du kan ikke forvente at det signal du modtager fra tv (25-30fps) eller Blu-ray (24fps) har samme lave mængde slør. Drømmen om perfekt gengivelse af video sker kun med et holistisk kig på hele kæden fra kameraer til Hollywood til distribution til tv-skærm.

Test af LG UF850V


Tilbage til tv’et. UF850V opfører sig som de fleste tidligere LG-skærme, eller IPS-baserede skærme generelt. For det meste ser tingene nydeligt ud og vi bemærkede ingen kritiske problemer. Der var heller ikke tendens til slør ved skift imellem de mørkeste nuancer, hvilket ellers ikke er unormalt på LCD-skærme.

Generelt er gengivelsen af såvel sport og film fin. Der er altid plads til forbedringer og vi mener stadig, at LGs egne OLED-TV - eller de udgåede plasma-tv - klarer opgaven bedre.

3D indbygges stadig i de fleste tv-skærme i denne prisklasse, men selv LG er stoppet med at promovere det. De bruger fortsat "passiv 3D" (og kalder det Cinema 3D), der er baseret på de billige 3D-briller, som også kendes fra biografen. De flimrer ikke om kræver ikke batterier. Hidtil har problemet med passiv 3D været, at det halverer opløsning, men med skridtet til 4K, får man nu 3D i fuld HD-opløsning. Og det bemærkes.

Test af LG UF850V


Side-om-side med et "normalt" HD-tv formår UF850V at gengive et langt bedre 3D-billede. Oplevelsen er faktisk ganske overbevisende. Det skal dog noteres, at man ikke kan sidde alt for tæt på skærmen. Fra omkring 2 meter og frem begynder man at opleve en del crosstalk (dobbeltbilleder).

Fra en afstand på 3,5 - 4 meter ser 3D nydeligt ud. Crosstalk er minimalt; ikke væk men sjældent synligt. Lysstyrken er høj nok til at opleve 3D selv i dagstimerne og detaljegraden er klart bedre end på HD-skærmene. Det er utvivlsomt en bedre oplevelse end det aktive 3D-system, der bruges på f.eks. Samsung og mange Sony-skærme. Det eneste problem vi vil fremhæve er, at sort ikke er rigtig sort på LG’s skærme - specielt ikke når lysstyrken sættes så højt som det er tilfældet i 3D.

Når det er sagt, så ser 3D dog ikke ud til at have en særlig stor fremtid. Der kommer færre og færre film og vi ser "Virtual Reality" som en langt bedre teknologisk løsning på 3D.

Det er stadig samme historie. LG bruger fortsat sine egne IPS-paneler og de leverer pæne farver og brede betragtningsvinkler, men gengivelsen af sort - og dermed kontrast - er akilleshælen.

Vi målte sort til 0,19 cd/m2 efter kalibrering De bedste LCD-skærme med kant-LED-belysning kommer ned på omkring 0,03-0,04 cd/m2. LG taler om "perfekt sort" som et af de elementer, der gør deres OLED-skærme fantastiske - og vi er enige - men deres LCD-skærme lader en del tilbage at ønske på dette punkt. Når du ser film i aftentimerne er det tydeligt, at sort har en dårlig nuance, og man kan ikke komme udenom, at det påvirker billedoplevelsen negativt.

Vi venter stadig på, at OLED bliver billigere, for teknologien løser mange af de problemer, som stadig plager LCD-skærmene efter årtier. Indtil da må vi dog nok affinde os med dårlig sortniveau på IPS-modellerne (hvilket er alle LGs skærme). Der har ikke været nævneværdige fremskridt at spotte i årevis, og det ser faktisk ud til at være blevet en tand værre med skridtet til Ultra HD.

Test af LG UF850V


Shadow detail er generelt fin efter kalibrering og de fleste gråtoner skelnes. De mørkeste gråtoner mangler dog intensitet, hvilket ikke er overraskende ift. hvad vi fandt ovenfor.

Nedenfor har vi undersøgt UF850V i mørkelagt rum for at se hvordan lysfordelingen er.

Test af LG UF850V


Der er her tale om et 65-tommer LCD-panel, der belyses af kant-LED; lysdioderne sidder altså placeret langs kanten af panelet. Vi er efterhånden blevet vant til at sætte lighedstegn imellem kant-LED og clouding/bleeding. Som du kan se har UF850V også problemer.

Der slipper lys igennem i hjørnerne af panelet og der er lidt clouding midt i. Det er ikke et godt resultat, men det er omvendt heller ikke unormalt på 65-tommer skærme. I praksis fandt vi det dog sjældent så irriterende, at det ligefrem hev billedoplevelsen ned. Man kan spotte det hvis man ved hvor man skal kigge, men ellers er det som på mange andre LCD-skærme. Det er der og man må bare leve med det.

PC og mediecenter

Tv'et understøtter 1:1 pixelmapping. For at opnå 1:1 pixelmapping skal du indstille billedformatet på skærmen til "Kun Scanning". Desværre har vi endnu ikke en PC der kan sende 4K ved 60Hz ud via HDMI, så vi kan ikke bekræfte om tv’et håndterer 4K60Hz ved Full RGB (4:4:4) korrekt.

Betragtningsvinkler

Betragtningsvinklerne er forholdsvis brede. En god tommelfingerregel er, at LCD-paneler af IPS-typen (der anvendes bl.a. i alle LG-skærme) har bredere betragtningsvinkler end VA-typen (typisk i Samsung, Sony, Sharp og visse Philips tv). Farverne fremstår således stadig rimelig intense og uændrede fra yderlige vinkler.

OLED-TV har sat reference for betragtningsvinkler - og mange andre punkter - men UF850V klarer sig egentlig pænt i sammenligning. I de fleste stuer skulle UF850V ikke give anledning til problemer.

Ligesom på alle andre LCD-skærme falder kontrasten dog en del, når man bevæger sig til siden fra tv’et. Det ses typisk kun når der vises helt sort eller mørkegrå nuancer.

Test af LG UF850V


Test af LG UF850V


Test af LG UF850V


Lyden

Højttalerne er lidt bedre end forventet og vi går ud fra, at det er det store format, som giver lidt ekstra plads til lydforbedring. Overordnet så er der dog ikke meget at skrive hjem om. Højttalerne lader en del tilbage at ønske og hvis du nyde film på bedst mulig vis, så kommer du ikke udenom rigtige højttalere.

LG arbejder i øjeblikket på at udvikle et trådløst lydsystem, hvor højttalere kan forbindes til tv’et. Lige nu kræver det, at man bruger en soundbar som "hjertet" i det trådløse system, men senere på året frigiver LG en softwareopdatering, som gør det muligt at tilslutte højttalere direkte til skærmen - trådløst vel at mærke. LG fortæller os også, at deres 2015-modeller kan justere lydstyrken uafhængigt på hhv. den optiske udgang og de indbyggede højttalere. Så kan du bruge eksterne højttalere når du ser film, men tv’ets højttalere til dagligdagsbrug. Vi havde dog ikke eksterne højttalere tilsluttet, så vi kunne ikke afprøve det.

Konklusion

LG er det eneste af de store tv-producenter, som ikke har skiftet tv-styresystem i år. De holder fast i deres webOS, der nu er blevet langt hurtigere. Multitasking er stadig et af de bedste elementer af webOS, for når en app - f.eks. Netflix eller YouTube - først er åben kan du praktisk talt hoppe imellem tv-kanaler, Netflix og YouTube uden forsinkelse. webOS får i år kamp til stregen fra bl.a. Android TV, muligvis en ny Apple TV og Samsung’s Tizen og med de beskedne mængde nye tjenester/apps, der er tilføjet over det seneste år, kan vi godt frygte lidt for udviklernes opbakning til LG. webOS fungerer dog godt og det er først og fremmest nemt at gå til.

På billedfronten har LG virkelig vist muskler med deres OLED-skærme, men efter at have undersøgt UF850V kan vi konkludere, at ikke meget har ændret sig på LCD-fronten. UF850V gengiver farver pænt, har brede betragtningsvinkler og ingen udbredte problemer med bevægelse, men sortgengivelsen - og dermed kontrasten - hiver billedoplevelsen ned.

LG gør selv meget ud af at fortælle historien om fantastisk sort på OLED, men den kan bare ikke overføres til deres LCD-modeller. Det er en skam, for med skridtet til 4K får man fantastisk detaljegrad - f.eks. fra Netflix - og UF850V klarer sig fint det meste af tiden, men om aftenen kan mørke film og spil fremstå lidt svagt og uden intensitet.

Summeret set, er webOS på det niveau det skal være og det er en fin, simpelt brugerflade med god multitasking, men det er ikke fremtiden for tv. 4K begynder at give mere mening med mere indhold. De grundlæggende billedparametre på UF850V er dog som på tidligere LCD-tv fra LG; vi har svært ved at se bort fra det svage sortniveau.

Pris og forhandler
55"
65"


God farvegengivelse
webOS meget hurtigere
HEVC & VP9 support


Svagt sortniveau
App-katalog udvides langsomt
Ujævnt lys



Nærmeste konkurrenter





Flere anmeldelser

Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

01 Mar 2024 |

Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

23 Feb 2024 |

Test: Sony A95L (QD-OLED)

21 Dec 2023 |

Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

07 Sep 2023 |