Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Xbox One - FlatpanelsDK

Test: Xbox One

|


Xbox One blev lanceret sidste år i USA, men kom først til Danmark i september. Da Xbox One blev præsenteret gjorde Microsoft et stort nummer ud af, at One er en next-gen, altså en helt ny generation af spilkonsol kombineret med en tv/mediecenter-boks. Xbox One har været på det danske marked nogle måneder, men først nu er de lovede tv og mediefunktioner på vej ind i boksen.

Så lad os se hvordan Xbox One klarer sig som spil- og mediecenter nu hvor sidstnævnte element er ved at blive vækket til live.

Pris og forhandler:

Xbox One uden Kinect
Xbox One med Kinect

Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, Facebook, twitter eller RSS for at modtage besked når nye anmeldelser er online

Designet vinder ingen hjerter

Udvendigt er Xbox One vokset på alle leder og kanter, den er højere, dybere og bredere. Hvor 360eren have bløde former er One meget firkantet, kun afvekslet at skrå design elementer hist og her. Det nye design vinder nok ikke nogen designpris, men det kantede look passer bedre til 2014.

Xbox


Materialet er stadig plastik og den sorte lak får One til at blænde i mellem Blu-ray afspillere, forstærkere og hvad man ellers har. Plastikkvaliteten ser og føles lidt billig, men når man bærer rundt på One føles den dog ikke skrøbelig. På den måde har One ikke ændret sig markant fra 360’eren, som også er lavet i tilsvarende plastikkvalitet.

Næsten uanset hvilken vej man vender eller drejer One er der udluftningskanaler for at gøre maskinen så kold som mulig og dermed støjsvag. One siger næsten ingenting når man afspiller Netflix eller Blu-ray-skiver og man skal spille et godt stykke tid i før blæseren tvinges op i omdrejninger.

Microsoft siger dog selv at det ikke er på grund af kølingen, men disk-afspilleren som vi finder på fronten. Afspilleren bruges naturligvis til spildiske og denne gang også Blu-ray skiver, så her er der sket en positiv forandring, selvom Blu-ray-afspillere ikke just er nogen ny opfindelse.

Xbox


For de kvalitetsbevidste vil det glæde, at One understøtter en række DTS og Dolby codecs heriblandt DTS-HD Master Audio og Dolby TrueHD. For at kunne spille Blu-ray-skiver er der naturligvis også understøttelse af 1080p og 3D.

På venstre side er der en usb-port til nem adgang og har man brug for flere usb-indgange, så kig på bagsiden, hvor der er to ekstra, alle i version 3.0. På bagsiden af One finder man også andre normale stik så som HDMI, både ind- og udgange, så man kan tilslutte en set-top boks fra YouSee, eller lignende. Der er også optisk lydudgang og Ethernet på trods af at der er Wi-Fi indbygget.

Xbox One <br />Back


Midt i det hele er der desuden et underligt stik, som kun nogle få vil udnytte. Det skal bruges til Kinect-kameraet og at dette er valgfrit er i mine øjne en stor skam, men det kommer vi til senere. Skal konsollen stå et sted hvor den kan risikere at blive stjålet, så er der også en Kensington-lås.

Hardwaren har fået et tiltrængt løft

Ejer man i forvejen en Xbox 360 vil man vide, at de sidste par spil udnyttede hardwaren til det allersidste og der ikke var mere at give af. Da der er gået ni år siden Xbox 360 udkom, er ny hardware også tiltrængt og det er AMD som har fået til opgave at løfte den arv.

Specifikationer:
8-kernet 1,75 GHz CPU Jaguar
GPU 853 MHz med DirectX 11.1
8GB ram
500GB harddisk
Blu-ray og DVD
HDMI-udgang
Resultatet er naturligvis pænere grafik i spillene, hvilket vi kommer til senere, men også at når du navigerer rundt i menuerne er alting flydende og uden ventetider. Selv de fleste spil starter rimelig hurtigt, så man kan godt mærke at der er kommet helt ny hardware i One. Der er dog et lille men, for når spillene først er startet er loadingtider i spil stadig lidt langsomme. Et eksempel er Forza 5 hvor den populære bane Silverstone er 39 sekunder om at starte før man kommer til nedtællingen af bilens start.

Det er langsommere end Forza 4 på Xbox 360 med sine 27 sekunders loadingtid på samme bane. Det kan ikke bruges som en ansigt-til-ansigt-sammenligning, men viser blot, at det stadig er en gammeldag harddisk som sidder i One i stedet for en moderne SSD, der kan minimere loadingtider gevaldigt.

Uden at komme ind på SSDers teknik, så krymper starttiden på en typisk Windows computer fra 90 til 15 sekunder ved at udskifte en HDD med SSD. En SSD vil derfor give mere "next gen" følelse, da man undgår loadingtider i store spil og apps.

Ægte gamere skal derfor håbe på, at Microsft på et tidspunkt vil lave en udgave med SDD. Jeg tror dog man skal være tålmodig, for i en konsol hvor spil bliver downloadet, vil en harddisk under 500 GB være for lidt og i 500 GB størrelsen er SSD utroligt dyrt og vil formentlig øge slutprisen på mindst 1000kr.

Jeg har installeret 5 spil, og allerede nu er over 30% af harddisken brugt, så glemt alt om have 25 store titler installeret samtidigt på de nye generationer af konsoller. Af samme årsag vil en 250 GB SSD også hurtig føles alt for lille. Det kommende GTA 5 fylder 44 GB og Far Cry 4 fylder 27 GB, så de 500 GB får hurtigt ben at gå på.

Strømforbrug

Standby1,3 W
I menuer72 W
HD streaming74 W
Spil110 W


Det var under testperioden ikke muligt, at måle Xbox’ens forbrug, så tallene er lånt fra Extreme Tech, men de viser sine tydelige tegn. Xbox One er noget af en strømsluger, især hvis du bare vil streame film eller afspille en Blu-ray skive.

Samtidig har One en funktion som gør at konsollen starter på blot 3 sekunder, men i den standby-tilstand er forbruget på 18 W, hvilket er en del strøm og penge set over et helt år. Sammenligner man strømforbruget med PlayStation 4 er One dog et tand lavere, men det er skuffende, at Microsoft ikke har fået tæmmet strømforbruget, da en del købere formentlig vil bruge konsollen til andet end spil.

Brugerfladen er moderniseret

Hvis du har en Xbox 360 eller en computer med Windows kan det ikke komme som en overraskelse for nogen, at Xbox One også har fået de såkaldte tiles. Tiles er kort beskrevet farverige firkanter som enten indeholder en apps logo eller viser coverbilledet af et spil.

Designet kan man altid diskutere, men i forhold til Xbox 360 ser One mere moderne ud og selve styresystemet har også fået en række fine tiltag.

Xbox


360eren viste en startskærm ad gangen, så man koncentrerede sig om en ting ad gangen, fx spil. Xbox One fortsætter det overordnede design, men lokker med de yderste tiles fra de nærmeste startskærme. Samtidig er der mindre uudnyttet område i startskærmene, så man ser flere informationer og tiles med Xbox One, dog uden at det bliver for kompakt eller uoverskueligt.

Tiles’ene er også blevet en smule mindre og tilgodeser dermed også de stadigt større TV som købes i dag, i forhold til for 9 år siden.

Microsoft har lavet en funktion der hedder "sidestil", der gør at du kan have to ting kørende samtidig. Så er du typen der ikke kan få skærme nok, så kan du se Netflix og samtidig browse Internet Explorer. Man kan desværre ikke køre store apps samtidigt.

Desværre kan man ikke ændre hvor meget en app skal sidestilles, og den normale ¼ skærmplads gør at en del apps bliver meget små og ubrugelige. Samtidig kan man ikke hoppe mellem de to vinduer, hvilket gør brugen meget ensidigt. På en computer virker funktionen fint, men her skal der nytænkes lidt før "sidestil" funktionen giver mening.

Xbox


En anden funktion som Microsoft dog har haft mere held med, er man kan spille sit købte spil allerede før hele spillet er downloadet. Det er en funktion de fleste vil værdsætte, da spillene bliver større, mere detaljeret og dermed fylder mere plads som gør at de er noget længere tid om at blive downloadet.

Funktionen virker glimrende, om end spillene ofte kun mangler 25%, når man kan starte spillet, men lidt har også ret.

En tredje funktion der er meget praktisk er egentlig ikke ny, men kraftigt forbedret. SmartGlass funktionen gør at man kan kontrollere sin One via sin smartphone eller tablet. Med Xbox 360 var app’en lang tid om at finde forbindelse og var til tider ustabil. Disse børnesygdomme er væk med One udgave og SmartGlass gør det til en leg at styre One.

En yderst sparsom app store


Skal du søge efter indhold i Viaplay eller Internet Explorer er det rart med et tastatur, men denne funktion har endnu ikke fundet vej til alle apps, hvilket er en skam. Det som SmartGlass også kan bruges til, er at give et indblik i gennemførelser, se gameplay-klip og snakke med venner.

Disse funktioner gør livet lidt lettere som One-ejer, men det er også forventeligt på en ny generation medieafspiller som One også er. En del brugere tyr dog til andre underholdningsmedier end flow-TV og her kommer apps som Netflix, Viaplay og YouTube ind i billedet.

Selvom Xbox One har været på markedet et år, er det en yderst sparsom app store. De få tjenester som dog findes, er af ganske høj kvalitet. Lige nu er de mest nævneværdige YouTube, Viaplay og Netflix.

YouTube leverer høj kvalitet
Lydkvaliteten og billedkvaliteten af videoer i YouTube afspilles automatisk i højeste kvalitet og det kan høres og ses hvis man ofte ser etablerede musikeres videoer. App’en er tydeligt nydesignet kun til Xbox’en, da menuerne og navigationen er anderledes end på tablets og de fleste smart TV.

Startmenuen udgør en række store ikoner med Populært på YouTube i Danmark og genrene "Musik", "spil", "sport" og "film". Der er dog også en lang række anbefalede kanaler. Det er altså meget lig hvad man kender det fra computeren eller tabletten, dog med en lidt anden brugergrænseflade.

Xbox


Det hele foregår flydende og intuitivt. Når du ser en video kan du "like" og "ikke like" videoer, rapportere og abonnere på playlister eller kanaler. Der er altså stort set alle de funktioner som man er vant til på andre platforme, med undtagelse af deling, hvilket er en skam.

Man kan også scrolle gennem de forskellige playlister, mens at videoen kører videre, se relaterede og din visningshistorik. Søgefunktionen i app’en kommer via tryk på "Y"-knappen og så kommer der et tastatur frem hvor man skal bruge controlleren til at markere bogstaverne. Det er noget gammeldags og besværligt, heldigvis kommer der ordforslag som ofte gør det hele meget nemmere.

Man kan desuden parre sin tablet eller smartphone ved et link og en kode, som er angivet, når man åbner søge-menuen. En tredje mulighed er at installere Microsofts SmartGlass app til på sin smartphone. Her er der de samme funktioner som med controlleren og det hele foregår uden forsinkelse.

Desværre kommer der ikke et tastatur frem, når man kommer ind i tekst-boks. Bruger man SmartGlass i Viaplay og Netflix kommer tastaturet frem. Det er en skam, at YouTube app’en ikke har fået denne tilføjelse.

Trykker du på hjemknappen, mens en YouTube -video kører, så går YouTube app’en fra fuld skærmtilstand til den største tile på startskærmen, men uden hak i lyd eller billede. Lyden går blot et par db ned, når du minimerer videoen.

Tilbage på startskærmen, kan du vælge at "sidestille" YouTube app’en, så den kun fylder en fjerdedel af skærmen, men stadig med kontrol over app’en. Med YouTube-app’en sidestillet kan man se og høre streamet, nu ved fuld lydstyrke. Der er et lille ikon under selve videoen med hvad der bliver afspillet næste gang og der er også en mute-knap, pause-knap og knappen som fører app’en tilbage i fuld skærm.

Desværre gør sidestil-funktionen, at man ikke kan kontrollere de restende tre fjerdedele, så sidestil-funktionen virker lidt underlig i denne sammenhæng. Selvom sidestil-funktionen er lettere ubrugelig og der mangler en delingsknap, så er YouTube-app’en af høj kvalitet og vil glæde de fleste YouTube-fans.

Viaplay
Viaplay tilbyder en masse serier, film såvel som live-sport og tv-programmer. Af den årsag er app’en en af de vigtigste apps i app-butikken set med danske øjne, og indholdet er rigtigt godt og kvaliteten er ofte i HD.

Viaplay er opbygget med en fast menu i venstre side af skærmen, så man hele tiden kan jonglere mellem serier, film, sport og indhold til børn. Der er også en søgefunktion, hvilket er meget praktisk, men at bruge controlleren er ikke helt så brugervenligt. Heldigvis kan man bruge sin smartphone eller tablets tastatur via SmartGlass app’en.

Xbox


Når du navigerer rundt ser du en masse store coverbilleder som tidens trend efterhånden dikterer, men der er også en kort beskrivelse af indholdet, så det hele ikke bliver billeder. Alt i alt er Viaplay en positiv oplevelse, der er dog et enkelt irritationselement. App’en husker ikke hvor i en serie eller film man er, så har du set halvdelen af Captain America, men går ud af app’en, så skal du spole frem til det sidste du kan huske.

Netflix er som forventet
Netflix er notorisk kendt for at være langsom til at starte app’en. Det samme gør sig desværre også gældende for One’s app. Når app’en først er startet er der dog intet lag og filmene starter stort set med det samme uden buffertid.

Xbox


Netflix er som altid designet med store coverbilleder af film og serier, der samtidig er opdelt i specifikke genre, som gyser, krimi og drama. Det er et indbydende og overskueligt design, der samtidig er nemt at finde rundt i. Fordi Netflix opdeler film og serier i genre kan man hurtigt finde interessant indhold, men er man ude efter noget specifikt, så er der også en god søgefunktion som søger i navne, titler og beskrivelser.

Apropos søgefunktionen, så kan du desværre ikke bruge tastaturet i SmartGlass til at hurtigere finde det du leder efter. Modsat Viaplay, så popper tastaturet ikke frem når du går ind i en tekst-boks, hvilket er en skam, da et tastatur på smartphonen letter arbejdet gevaldigt.

Kvaliteten af indholdet er op til Full HD og 5.1 lydunderstøttelse, så dette burde tilfredsstille de fleste brugere. Har man et 4K / Ultra HD TV, så er der dog endnu ikke support for dette. Xbox One har heller ikke umiddelbart understøttelse af HEVC, som kræves til 4K Netflix, men den er dog måske kraftig nok til alligevel at kunne klare det (via software i stedet for en chip), så tiden må vise om det tilføjes i en senere opdatering.

Når yndlingsserien kører, kan du vælge undertekster og spole frem og tilbage og Netflix stopper ikke med at vise indhold, blot fordi en episode er færdig. Kort sagt, Netflix yder som forventet, desværre er app’en starttid stadig dårlig.

Ser vi overordnet på app-butikken er apps’ne af høj kvalitet, men ikke alt er fryd og gammen, for der er store mangler i app-butikken. Velkendte tjenester såsom HBO Nordic og TV2 Play er ingen steder at finde og glem alt om DR TV, C More og andre. Xbox 360 nåede aldrig at få en særlig stor app-butik, så vi må håbe at One får en bedre skæbne.

Xbox


Mediecenter med Blu-ray og MKV

En af de tiltrængte hardwareforbedringer fra 360 til One er afspilningen af Blu-ray-skiver. Dette klarer One med fin udførelse. Menuerne er moderne og der er de indstillinger som de fleste ønsker, der er dog et lille men. Før du sætter en Blu-ray skive i, skal du installere en ”Blu-ray” app - ellers sker afspilningen ikke automatisk.

Det er lidt en omvej at man først skal ind i app butikken og finde denne, før dette er muligt, men der er en forklaring på galskaben. Microsoft laver løbende softwareopdateringer til konsollen, som typisk kommer hver måned. Ved at lave en app kan fejlrettelser ske fra dag til dag.

Det er dog stadig underligt, at skulle installere en app for noget så basalt. Vil du afspille en musik-CD eller tilgå din netværksharddisk, ja så skal du ind og finde en app for dette. Microsofts app for at finde en netværksharddisk, NAS, hedder medieafspiller og den virker glimrende og sluger i øvrigt også MKV-filer, så vi kan nyde billede og lyd i høj kvalitet.

Xbox


App’en til NAS er dog lidt tam, der var for mit vedkommende ingen automatisk fundne coverbilleder eller undertekstfiler, men blot ordinær mappevisning. På den anden side skal app’en skal dog have den ros finde min NAS med det samme – det var ikke nødvendigt at søge efter NAS’en.

Vil du bruge One som medie-boks, så kan du også nemt streame film fra din Windows 8 computer via DLNA. Dette forudsætter, at One og computeren er på samme netværk, men det gør One til en meget alsidig medieboks, da man så har en Apple AirPlay-lignende funktion, der samtidig virker helt flydende.

One sætter et punktum for dens evner som videoafspiller ved at være næsten helt lydløs. Man hører aldrig blæseren spinne op og man skal lytte godt efter hvis man vil høre blæseren, der roterer meget langsomt. Eneste nævneværdige minus er Ones høje strømforbrug, hvilket kan blive en faktor, hvis man bruger den som mediecenter dagligt.

Som musikafspiller er One dog lettere handicappet, da den i skrivende stund ikke kan afspille FLAC-filer. Der er heller ingen Spotify eller WiMP apps. Om disse kommer senere, vides ikke.

Xbox One kan også bruges til spil

Vi har dækket en række funktioner og apps, men One er naturligvis også en fuldblods spilkonsol - ellers går de store muskler lidt til spilde. Xbox One lægger ud med flot grafik i spil som Forza 5 og Ryse: Son of Rome, men det er ikke sådan, at man falder bagud af benovelse. Det er dog en helt klar forbedring i forhold til Xbox 360.

Forskellen ses i detaljer som kanter, lyseffekter og skarpheden af spil, der foregår i verdener, hvor horisonten ligger langt ude. Nu kan man rent faktisk se, hvad der sker længere ude. Xbox 360 bliver presset til det yderste af nye spil, men Xbox One’s potentiale bliver slet ikke udnyttet lige nu.

Hvor flot grafik Xbox One reelt kan vise, vil vi først se om et par år, men allerede nu giver trailere fra GTA 5 og Far Cry 4 forhåbninger om, at One kan levere pænere grafik end det vi ser i dag, men frem for alt væsentlig pænere grafik end hvad 360 præsterer.

Et af de spil som medfulgte test-enheden var Forza 5, som er Micrososft spydspids inden for motorsport. De har, som mange andre gange før, fået Jeremy Clarkson fra TopGear til at lægge stemme til spillet og alle detaljer på biler og i baner er perfekt simulerede. Det er sådanne investeringer og detaljer, der gør spillet til et af de bedste på markedet. Samtidig viser spillet også noget af den grafik som One skal slå sig på i forhold til Xbox 360.

Xbox


Jeg vil ikke gå ind i en diskussion om PlayStation 4 mod Xbox One, men på grafiksiden er der ikke de store mangler. Man kan dog savne, at de to spilkonsolproducenter gjorde lidt mere for virkelig at bring konsollerne ind i "next gen". Det er stadig en konsol, en controller og en spiller. Der er ikke tilføjet ekstra elementer udover lidt statistik og information i SmartGlass, ligesom Kinect heller ikke bliver implementeret på en ny eller banebrydende måde.

Hvorvidt man er til PlayStation eller Xbox kommer meget an på de eksklusiv-titler, som de forskellige konsoller kan bryste sig af. Microsoft successer som Halo og Forza er ikke til at komme uden om, men samtidig mangler jeg snart også nogle nye boller på suppen. Gyser-spillet Allan Wake rygtes på vej med en 2er og Quantum Break har også fået fine anmeldelser og efter min mening skal der flere at sådanne satsninger til, hvis Microsoft skal op i førertrøjen igen rent salgsmæssigt.

Controlleren sætter ny standard

Et af de punkter hvor Xbox 360 var PlayStation overlegen var på controller-siden. 360erens controller lå rigtig godt i hånden og heldigvis har Microsoft ikke lavet særlig mange ændringer på One controlleren. Der er dog en række ting, som er værd at nævne, for One-controlleren er lavet i mere behagelig plastik og kvalitetsoplevelsen er endnu højere end ved 360.

Xbox


Styringen er blevet mere præcis og der er kommet Force Feedback i knapperne, hvilket er utrolig lækkert når man spiller bilspil og det vil også kunne give mening i andre spilgenrer. Vil du spille i stilhed kan du tilslutte et headset og medie-knapper til controlleren, mod en merpris, naturligvis.

Et sidste sted hvor Microsoft har ændret controlleren er ved at indsætte en bevægelsessensor og på den måde kan man udnytte controlleren lidt mere kreativt i nogle spil. Et af de medfølgende testspil var Dead Rising 3, hvor man kan vriste nærgående zombier af sin ryg ved at ryste controlleren. Et simpelt, men effektivt og velfungerende tiltag.

Microsoft er altså gået efter udsagnet "if it ain’t broken, don’t fix it", men de små tiltag gør One’s controller til ganske lækker og det er hvert fald ikke den som sætter en stopper for spillelysten. Der er et lille irritationsmoment som Microsoft ikke har ændret, for controlleren er stadig adskillige sekunder om at tænde og forbinde med One, så man skal stadig vente cirka 10 sekunder før den kan bruges.

Kinect og tilbehør

Microsoft valgte - ligesom med Xbox 360 - at gøre det nye kamera, Kinect 2.0, til en valgfri tilkøbsmulighed - men først efter at diverse fans og modstandere havde kritiseret Microsofts oprindelige plan, nemlig at gøre Kinect obligatorisk.

Xbox


Med One’s Kinect 2.0 er det de samme halvfesne Kinect-spil som vi kender fra 360eren eller konkurrenten Wii. Kinect 2.0 er blevet noget mere præcis end forgængeren, men med et begrænset spiludvalg og lavt udviklingspotentiale er Kinect 2.0 lettere overflødigt med mindre man gerne vil dyrke sport hjemme i stuen, eller dyste mod vennerne i diverse Kinect-sportsspil.

Personligt synes jeg, at det er en skam, at Microsoft bukkede under for presset og de hårde ord for lige nu opleves One mest af alt som en evolution af 360 og ikke en ”next-gen”-maskine, som vil ændre måden vi spiller spil på. Med en tvungen Kinect ville udviklerne have et incitament for at udvikle nye typer spil, tænke ud af boksen og give helt nye spiloplevelser.

I stedet for ægte "next-gen" gaming kører vi videre i præcis samme rille, blot fordi folk vil spare 300-400 kroner. Der er sikker mange, som ikke deler min holdning, men faktum er, at vi ikke vil opleve nogen ny spiloplevelse med hverken One eller PS4 lige nu og her, men blot pænere grafik og en smule nuanceret brug af controlleren.

Et eksempel kunne være Fifa 15, som med en tvungen Kinect kunne blive til et meget mere interessant og socialt spil, hvis man havde muligheden for at udnytte Kinect’en. Spilleren skal naturligvis have valget mellem at spille med en controller som normalt, hvis man ikke har lyst til at vindueskiggere skal have et billigt grin over sine bevægelser foran TV’et.

Kinect 2.0 har fået yderligere beføjelser ved at man som bruger automatisk bliver logget ind, når Kinect’en genkender pågældendes ansigt. Er man flere brugere i hustanden, er dette et fint og velfungerende tiltag. I en række lande er der også mulighed for stemmestyring, men det virker ikke i Danmark.

Når man sammenligner Xbox One med PlayStation 4 er der forskel på hvilke spil som findes til de to konsoller, men Microsoft har samtidig fokus på mediecenter-delen. Xbox One er lige så meget et mediecenter som en spilkonsol og det har Microsoft tilkendegivet ved fra start af at udvikle en mediefjernbetjening og en TV-tuner.

Fjernbetjeningen ligner lidt en normal moderne fjernbetjening som medfølger lidt dyrere TV-modeller. Den er relativt lille og har kun ganske få knapper. Der er naturligvis en tænd-knap, og mulighed for at bevæge sig rundt i de forskellige menuer og starte apps.

Xbox


Fjernbetjeningen koster 179kr hvilket er penge godt givet ud hvis man påtænker at bruge One til andet end spil. Der er en bevægelsesføler integreret i fjernbetjeningen, så når man løfter den lyser knapperne op, hvilket er en fed detalje.

Fjernbetjeningen er lavet i nubret gummi, hvilket dels gør at den ikke glider i hånden, dels gør at kvalitetsfølelsen er god. Bagsiden har et ergonomisk design, så den ligger rigtig godt i hånden. Med fjernbetjeningen skal man kunne skifte mellem kanaler og skrue op og ned for lyden.

Ser du en Blu-ray film kan du bruge fjernbetjeningen til at pause og spole samt skifte til næste kapitel. Funktionerne virker heldigvis også i apps, så Netflix-fans også kan bruge pause og navigere rundt i menuerne.

En lækker detalje ved fjernbetjeningen er, at den som alle normale fjernbetjeninger er klar til brug med det samme. Man skal ikke vente på at fjernbetjeningen tænder ligesom med controlleren. Knapperne kan også programmeres til at tænde dit TV eller AV-system, ligesom man kan justere lyden. Det er ganske smart, da når jeg trykker på Xbox-knappen, så tænder både TV og Xbox.

Opsætningen af mit TV gik også meget nemt, da det blev automatisk genkendt. Største problem er at finde selve indstillingsmenuen hvor man opsætter TV, receiver og bokse. Her manglede jeg lidt en guide i den tilhørende Quick-manual.

Fjernbetjeningen har knapper som vi i Danmark endnu ikke kan benytte, da de forudsætter en ekstern Xbox TV-tuner. TV-tuneren er desværre ikke kommet til Danmark endnu, men Microsoft vil sende en tuner, så snart de lander, og så opdaterer vi naturligvis anmeldelsen. Vi forventer at få tuneren i december.

Konklusion

Xbox One et fint bekendtskab. Meget af det som Microsoft gjorde rigtigt ved Xbox 360 bygger de videre på i den nye generation. SmartGlass er hurtigere, grafikken i spil er flottere og mere realistisk, der er endelig kommet Blu-ray-afspiller og så er konsollen så stille, at den ikke forstyrrer under spil eller filmafspilning.

Xbox One er en habil medie-afspiller og spilkonsol
Desværre er der heller ikke så mange positive overraskelser. Xbox One er i sandhed en evolution uden udskejelser, som for alvor kan differentiere den fra konkurrenten PlayStation. Der findes i Xbox One en medieafspiller, som fungerer, men som derudover er lidt tam. Og der mangler mange danske apps – ligesom på PS4. Xbox må kæmpe på pris og ikke funktioner eller nytænkning og det er i det lange løb lidt kedeligt.

Fremtidsperspektiverne for Xbox One er derfor op til spiludviklerne, app-udviklerne og Microsofts køb af eksklusivtitler. På multimediesiden skal vi nok sætte vores lidt til Windows 10. Her vil Microsofts vision om en fælles app-butik til smartphone, computer og Xbox give nyt liv til One. Windows 10 er dog ikke lige rundt om hjørnet.

Skal du købe en Xbox One? Det kommer an på dit behov, men One er en habil medieafspiller og spilkonsol, men spar pengene på Kinect og køb i stedet et ekstra spil og mediefjernbetjeningen, da udviklerne alligevel næppe gider bruge tid og penge på ekstraudstyr, som ganske få har.

Xbox One’s styrker ligger lige nu på medie-delen, hvor fjernbetjeningen og SmartGlass giver lidt ekstra over PlayStation 4. Omvendt sælges der flest PlayStation-konsoller lige nu og på papiret er den også hurtigere, så for visse gamere er Xbox måske ikke det bedste produkt. Xbox One byder på kvalitetstitler som Forza, Halo, Quantum Break, Ryse: Son of Rome og Titanfall, og her i juletiden er der netop frigivet flere interessante titler.

Pris og forhandler:

Xbox One uden Kinect
Xbox One med Kinect


Hurtig hardware
Kinect 2.0
Lækker controller og fjernbetjening
Blu-ray og .mkv support
God brugerflade


Tam app-butik
Ingen overraskelser i spilstyring/oplevelse
Dårligt musikcenter
Strømforbrug





Flere anmeldelser

Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

01 Mar 2024 |

Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

23 Feb 2024 |

Test: Sony A95L (QD-OLED)

21 Dec 2023 |

Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

07 Sep 2023 |