Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: LG HR925N - FlatpanelsDK

Test: LG HR925N

|


Markedet for eksterne optagere tog et gevaldigt dyk ved overgangen til digitalt TV og især optagere kompatible med kabel-TV (DVB-C) har det skortet på. LG har i år lanceret to3D Blu-Ray-afspillere med indbyggede dobbelt-tunere til både C og T sendenettet forsynet med hhv. en 500 GB og en 1000 GB harddisk til at optage på. Vi har lånt modellen med 500 GB harddisk med modelnummeret HR925N.

Vi kigger nærmere på funktionaliteten af LG’s nye kombinerede 3D Blu-Ray-afspiller og harddiskoptager på et Yousee kabel-TV signal. Kan denne optager tage kampen op mod Yousees egen TV-boks (Samsung 3126)? Det undersøger FlatpanelsDK nærmere i denne test.

Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, Facebook, twitter eller RSS for at modtage besked når nye anmeldelser er online.

This review in English: LG HR925 review



TunereDual DVB-T2/C
HDD500 GB
HDMI
Analog video ud (komponent & komposit)
Wi-Fi
Ethernet
USB
1 front (USB 2.0)
1 bagside (USB 2.0)
Lydudgange (Analog H/V & SPDIF)
BD type3D. Slot-in drev
Størrelse (HxBxD): 5,8 cm x 43 cm x 30 cm
Vægt3,2 kg
I kassenIR-fjernbetjening

Pris og forhandler:



De første indtryk

Det første der slår dig når du pakker HR925 ud er størrelsen. Her er ikke tale om en afspiller der kan gemmes væk i enhver sprække, hvilket naturligvis er en konsekvens af både det indbyggede Blu-Ray-drev og den 500 GB store HDD, samt den plads et CI-slot kræver.

LG HR925N test
Front på LG HR925N



Selve afspilleren er i tidens ånd udført i et sort metalkabinet med en blank plasticfront, hvor ganske få knapper er at finde. Som på de fleste andre Blu-Ray-afspillere er der ikke nok funktionalitet i disse knapper til at man rent faktisk kan navigere i en Blu-Ray-menu, men man finder dog en play-knap så filmen kan startes (i hvert fald indtil man rammer en menu i filmen). Blu-Ray-drevet er af slot-in typen, dvs. uden skuffe. Afspilleren er forsynet med et ordinært VFD display til visning af kanalnummer og under en klap i højre side findes en USB-indgang til brug med eks. eksterne harddiske eller USB-sticks.

LG HR925N test
VFD display på fronten.



På bagsiden af afspilleren finder man indgang til LAN, CA-modul, antennekabel (passthrough), HDMI indgang, endnu en USB-port, en optisk digital lydudgang og analoge video i enten komponent- eller komposit-kvalitet.

LG HR925N test
Tilslutninger på bagsiden af HR925N.


LG HR925N test
Tilslutninger på bagsiden af HR925N.



LG HR925N test
Tilslutninger på bagsiden af HR925N.



Afspilleren er forsynet med en blæser til holde indmaden kølig og selvom vi oplevede, at den konstant var aktiv, så var lydniveauet ikke generende – og ikke på niveau med den blæser, der sidder i eks. Yousees egen Samsung boks. Harddiskens snurren kan også høres under brug, men igen er det ikke en lyd man lægger mærke til og det blev ikke oplevet som et problem, selv ved 1 m afstand med afspilleren placeret på et bord uden afskærmning. Ud over LAN porten er afspilleren også forsynet med WIFI forbindelse, så du ikke behøver trække kabler for at bruge eks. Smart-TV funktionaliteten.

Fjernbetjeningen er i traditionel LG-stil med navigationsknapperne centralt placeret, men som alt andet elektronik i dag er kvaliteten ikke prangende og den føles for let i hånden til at efterlade et varigt indtryk. Som pointeret før, så er det dog efterhånden normen og LG kan ikke kritiseres i ekstraordinær grad for at følge markedstrenden. Vi venter stadig med længsel på det produkt, der gør op med plastic’en og stiler mere i retning af B&O på denne front.

LG HR925N test
Fjernbetjeningen til HR925N.



Alt i alt kan man ikke sætte mange fingre på denne optagers ydre, som nok vil passe ind i de flestes øvrige udstyrsliste, men skulle man vælge at gemme afspilleren væk i et skab, så er dybden dog noget man bør holde øje med før skabslågen lukkes.

Strømforbrug

Sammenlign strømforbruget på tværs af fladskærme vha. vores nye interaktive applet her: Sammenlign strømforbrug på fladskærme


Du kan se vores strømmålinger på LG HR925N nedenfor.
Standby0.4 W
TV-visning (uden time-shift) 20 W
Optagelse 21 W
BD afspilning 24 W


Under brug ligger effektforbruget på godt 20 W, hvilket er en smule under den boks Yousee benytter og i standby falder forbruget til mindre end 0.5 W. Heraf er det også tydeligt, at boksen ikke holder liv i tunerne eller styresystemet ligesom Yousees boks gør. En af de ret udskældte ”bugs” på Yousees egen boks er netop standbyforbruget, som ligger på mere end 20 W. Da opstartstiden på LG-boksen er til at leve med, så ses det som en god prioritering at lukke helt ned for systemet i standby og spare på strømmen. Dét man må ofre er dog, at EPG’en ikke er fuldt opdateret når man tænder for systemet igen næste gang.

Forud for testen

Testen er udført med et Yousee kabel-TV signal med mellempakken, hvilket betyder, at der ikke er er adgang til kanaler, som kræver et dekoderkort hvorfor CI-porten ikke er testet.

HDD-optageren i daglig brug

Den indledende opsætning var enkel og autosøgningen på kabel-tuneren fandt samtlige kanaler uden problemer (på trods af det uskærmede stik på vores antennekabel). Selve søgningen var dog godt 15 minutter om at færdiggøres. Efter kanalsøgningen er der mulighed for at redigere i kanaloversigten, men desværre så er de eneste muligheder man her har adgang til at fjerne en kanal fra oversigten eller at indstille den til at overspringes hvis man zapper igennem kanalerne. Der er ingen mulighed for at sortere kanalerne eller oprette favoritlister, hvilket betyder at man er tvunget til at se kanalerne i programoversigten i den rækkefølge de optræder hos udbyderen. De fleste har nok en foretrukken rækkefølge deres kanaler skal vises i, hvilket kan være lidt af en showstopper når formålet med HR925 netop er at navigere og optage via programoversigten. LG oplyser, at man er bekendt med problemet og at man agter at udgive en opdatering senere på året, som muliggør sortering af kanalerne.

Ud over manglen på kanalsortering, så er programguiden dog overskuelig og fin i brug. I modsætning til mange almindelige TV, så kører kanalen også videre i baggrunden når guiden åbnes, hvilket gør det muligt at følge en smule med imens man kigger på oversigten. Da guiden dækker det meste af billedet er det dog primært lyden man har gavn af. Ift. Yousees programguide, så er der kun plads til 5 kanaler i listen, så der skal nogle flere tastetryk til for at se de øvrige kanaler. Jeg kunne godt have brugt lidt flere kanaler på hver side, men det er ikke et kæmpe problem. Der kan dog scrolles i hele sider af gangen ved at bruge kanal+/- knapperne i programguiden.

LG HR925N test
Programoversigten hvor det ikke er muligt at sortere i rækkefølgen.



Billedkvaliteten var der ikke noget at udsætte på. Både HD og SD signaler lignede sig selv - også efter at have været igennem en lagring på harddisken.


Billedserien herunder viser de muligheder man har i opsætningen af afspilleren og en ting der noteres er manglen på en generel indstilling for hvor lang tid før programstart en optagelse skal starte og hvor lang tid efter et programs skemalagte sluttidspunkt optagelsen skal slutte. Dette er især vigtigt hvis man vil sikre sig at man altid får hele udsendelsen med – selv hvis der er forsinkelser eller småændringer til sendetidspunktet. Disse justeringer skal derfor foretages individuelt for hver optagelse. Vi fandt et par steder hvor man har glemt at oversætte tekster og overskrifter til dansk, men de fleste kan nok abstrahere fra, at eksempelvis listen over optagelser hedder "Recordings" på trods af, at genvejen dertil hedder "Optagelser".

LG HR925N testLG HR925N testLG HR925N testLG HR925N testLG HR925N testLG HR925N testLG HR925N test
Opsætningsmenuen på HR925N.



Ved opstart af optageren startes der på den TV-kanal man sidst benyttede, så HR925 kan sagtens benyttes som den primære tuner uden at man som bruger skal igennem menusystemer for at se TV med det samme. Opstarten tager en 10-15 sekunder.

Navigering i menuer og programguide foregår i et fornuftigt tempo, men ved aktivering af funktioner, der venter på eks. internetforbindelsen har man ikke mulighed for at stoppe handlingen. Dette er især frustrerende hvis man benytter DLNA funktionaliteten hvor man kan risikere, at afspilleren går helt i stå hvis man åbner kataloger, som er meget datatunge – såsom mapper med billeder. En ”afbryd” knap ville være kærkommen. Generelt ændrer situationen sig en del når snakken falder på netværksafhængige tjenester og Smart-TV, men det kommer vi til. Kanalskifte er, som sædvanligt, en langsommelig affære på digitale kanaler og man bør afsætte 5 sekunder for kanalskifte mellem 2 HD-kanaler, men dette er ret normalt. En ting der her kan irritere lidt er, at programguiden ikke lukkes ned efter en kanal er valgt, så ofte er man lidt i tvivl om hvorvidt man overhovedet fik trykket på knappen. Dvs. effektivt kræves der ét ekstra tryk på fjernbetjeningen for at fjerne programguiden fra skærmen når man har skiftet kanal.

LG HR925N test
Info-knappen viser information om igangværende program, samt information om eventuelle igangværende optagelser.



For at optage et program via programguiden benyttes den røde ”R”-tast der frembringer optagemenuen, der tydeligvis var tiltænkt at have lidt flere funktioner end de der rent faktisk er tilgængelige. Menuen burde give adgang til at oprette eks. serieoptagelser eller andre skemalagte optagelser ved at vælge fra en 4-punkts menu, men pt. er det kun ”optag”-funktionen som virker, hvilket gør menuen en smule redundant. Har kunne man godt have kigget Samsung lidt over skulderen og ladet den røde ”R”-tast fungere som direkte valg af at skemalægge en optagelse af det markerede program, så man slap for det ekstra tryk for at vælge ”optag”. LG er gjort opmærksom på den manglende funktionalitet af denne menu og forhåbentlig kan vi se en udvidelse af funktionaliteten i en fremtidig opdatering.

LG HR925N test
Listen over planlagte optagelser. Igangværende optagelser er markedet med en lille rød prik i venstre side.



Det er dog muligt at skemalægge en optagelse til samme tidspunkt på udvalgte dage (eks. Man-Fre, dagligt, mm.). I samme oversigt er det også muligt at fintune optagetidspunktet for en skemalagt optagelse, så der medtages enten mere eller mindre tid i hver ende af optagelsen. Så snart man giver sig til at ændre på tidspunkterne forsvinder informationen om programnavnet dog, hvilket gør det svært at overskue sine fremtidige optagelser i oversigten når man ikke lige har TV-guiden i hovedet. Det bør dog nævnes, at når først optagelsen er gemt på harddisken, så vil programnavnet igen optræde som titel, så man trods alt kan se hvad der optaget bagefter.

LG HR925N test
Redigering af starttidspunkt for en planlagt optagelse.



En feature man også ser promoveret for eks. Yousees egen boks er muligheden for at aktivere en auto-timeshit funktion, som altid optager det program du ser. Herved gives der mulighed for at spole tilbage i programmet hvis man vil gense noget og det reducerer vigtigheden af at huske at pause en optagelse, hvis man ikke vil gå glip af noget. Funktionen kan enten aktiveres manuelt eller indstilles til altid at være aktiv. Da der i forvejen er mulighed for at optage to programmer samtidigt (der er to tunere indbygget), så mister man således ikke muligheden for at optage Simpsons på TV3+ imens man samtidigt holder muligheden åben for at spole tilbage i CSI på Kanal 5. Det er vigtigt at have for øje, at selvom det sete program optages hele tiden, så lagres det ikke efterfølgende – når der skiftes kanal er optagelsen væk og den kan ikke genfindes i listen over optagelser. Hvis man ønsker at gemme en optagelse, så skal der stadig foretages et aktivt valg via ”optag”-knappen.

Benytter man sig af muligheden for at optage to programmer samtidigt mister man naturligvis muligheden for at zappe rundt mellem andre kanaler, men skulle man alligevel forsøge bliver man prompted for at vælge hvilken af de to igangværende optagelser man ønsker at stoppe for at frigøre den ene af tunerne.

LG HR925N test
Hovedmenuen hvorfra man eks. kan tilføje genveje - her er en genvej til optagelserne lagt ind i bunden.



På fjernbetjeningen findes en knap der åbner listen over optagelser. Denne kan sorteres på forskellig vis og en gemt optagelse afspilles let ved at vælge den fra listen. Hvis man vil stoppe en afspilning og agter at genoptage visningen på et senere tidspunkt er det vigtigt, at den stoppes på den rigtige måde. Et tryk på ”stop”-knappen gør det muligt at starte afspilningen fra samme sted igen – men kun for én optagelse af gangen. Startes afspilning af en anden optagelse er genoptagelsen af det forrige program ikke længere muligt, hvilket godt kan undre lidt. Så avanceret en feature burde det ikke være, at implementere hukommelse for tidslinjen på alle optagelser.

LG HR925N test
Listen over optagelser.



Et optaget program optræder ikke på listen over optagelser før programmet er helt afsluttet, så man må pænt vente på, at programmet slutter før afspilningen kan startes. Ligeledes er man forhindret i at rydde op i sine optagelser imens en optagelse er i gang, så ”slet”-funktionen virker ikke i dette tidsrum. Af redigeringsmuligheder er man også begrænset til at kunne ændre navnet på en optagelse – der kan ikke klippes af længden på en optagelse for eks. at fjerne reklameblokke.

Skal vi dykke ned i de ting du ikke får ift. Yousees egen optager, så er det naturligvis Yousees specielle features "Start forfra", "Cinema" og "TV Arkiv" og der er ikke umiddelbart nogen udsigt til, at disse bliver tilgængelige som en App eller lignede. Hvis man fikser problemet med at kunne kanalsortere eller blot oprette en favorit-liste på HR925N, så er der dog ikke så meget der funktionsmæssigt skiller de to maskiner. Købsprisen for de to afspillere er ca. den samme, men med HR925N får man ydermere en 3D Blu-Ray afspiller med i købet.

Smart-TV

Alle Blu-Ray-afspillere med et prisskilt over 1000 kr. kommer nærmest med en eller anden form for Smart-TV feature i dag, men ligesom et ”ægte” Smart-TV, så kæmper producenterne stadig om at være mindst ringe og ikke om at være bedst. Smart-TV platformen er ikke identisk med den seneste generation af TV fra LG, men udbuddet af Apps lader til at være tilsvarende.

LG byder på to typer Apps, hvor den ene er deres såkaldte ”Premium” applikationer, som tæller ”SF Anytime”, ”Viaplay”, ”Google Maps” mv. og den anden er en App-store hvor man kan hente småspil og nyhedstjenester.

Som set så mange gange før, så er disse applikationer dog så langsommelige i brug og tvivlsom i videokvalitet, at de færreste nok vil ende med at bruge dem til dagligt. Hvis man skal smide 49 kr. for en film i SF Anytime, så skal der altså være en gulerod i den anden ende og den gulerod må godt rime på ”god billedkvalitet” – og det gør den ikke!

LG HR925N test
LG's Premium applikationer.



Loadtiderne ved brug af disse applikationer og den videokvalitet man får ud af streaming tjenesterne gør brugen af Smart-TV funktionaliteten til noget frustrerende misk-mask, som hurtigt resulterer i at der gribes efter enten smartphone eller tablet i stedet for at tjekke internettjenesterne ud. En kablet internetforbindelse gør desværre ikke noget synderligt ved hastigheden, hvilket igen uderstreger at hardwaren ikke er gearet til at virke som det man prøver at gøre den til. Dette issue har vi tidligere omtalt i vore øvrige anmdelser af LG’s TV, så det var ikke forventet, at oplevelsen ville være bedre på denne afspiller.

Kort og godt, så vil jeg sige, at man ikke bør købe denne afspiller på grund af dens ”Smart” features.

Blu-Ray- og medieafspilning

Heldigvis behøver man ikke forlade sig på streamingtjenester når det kommer til filmafvikling og HR925N er også forsynet med en 3D Blu-Ray-afspiller der til gengæld gør det man forventer. Blu-Ray-skiver loades hurtigt og navigationen og den generelle afvikling af en skive er præcis som man ville forvente det – ingen anmærkninger her. Det har dog ikke været muligt at teste 3D-funktionaliteten pga. manglede 3D-TV i vores test-setup, men vi har ingen grund til at tro, at dette skulle være anderledes end 2D-afviklingen.

Ser man derimod på mulighederne for afvikling af film og andre medier fra en harddisk tilsluttet via USB eller DLNA, så er sagen igen mere kedelig. Holder man sig til rips af DVD-film, så kan dette afvikles både fra en tilsluttet harddisk og via en DLNA klient placeret andre steder i husholdningen, men filmformaterne der understøttes er begrænsede. Vi har ikke været igennem en udtømmende mængde filmformater, men gængse formater som DVD-ISO understøttes ikke – hverken via USB eller DLNA. Det populære MKV-format kan dog afvikles.

Vi forsøgte os også med Blu-Ray-rips og her knækker filmen når det kommer til netværksafvikling. Hverken MKV, BDMV eller M2TS kunne afvikles problemfrit over et kablet netværk, selvom Plex DLNA serveren kører på en Intel i920 maskine i den anden ende. M2TS-filer i lavere bitrate end Blu-Ray (10 Mbit/s) kan dog godt afvikles, men vi fandt ikke grænsen for hvor kæden hopper af, da vores mindre filmsekvenser har en lavere bitrate end den rene Blu-Ray-kvalitet. Via USB-tilslutningen er det dog muligt at afvikle eks. fulde Blu-Ray rips i MKV format, men her mangler al kapitelinformation, undertekstning og mulighed for at skifte lydspor, så brugbarheden af denne type afspilning er begrænset.

I direkte sammenligning med en dedikeret medieafspiller, som eks. den Dune HD-TV301 vi så på tidligere, så er HR925N en novice. Når man først har prøvet mediaafspilning via mappedeling frem for DLNA, så virker systemet sløvt og alt for afhængigt af performance af eksternt udstyr. Jeg så langt hellere, at afspilleren fik netværksadgang via SMB eller NFS og så i øvrigt fik installeret en ordentlig videoprocessor til at dekode filmene. Man bør kort sagt ikke vælge afspilleren for at få adgang til sin filmsamling derhjemme - tilkøb hellere en dedikeret boks til de godt 800 kr. sådan en koster og lad HDD-optageren/BD-afspilleren tage sig af det den er bedst til.

Konklusion

LG HR925N promoveres som en alt-i-en løsning, der både viser/optager TV, afspiller dine Blu-Rays og DVD’er, samt streamer det medieindhold du måtte have liggende på harddiske, computere og USB-stick rundt omkring i hjemmet. Samtidigt tilbydes LG’s Smart-TV platform, som byder på Apps af forskellig karakter - heriblandt Video-on-Demand tjenester såsom SF Anytime og Viaplay.

Fokuseres der på de kernefeatures man forbinder med en harddiskoptager, så klarer HR925N sig ret godt i direkte sammenligning med eks. Yousees egen DVB-C boks. Man finder mange af de samme kvaliteter, såsom mulighed for at optage ét program og se et andet, sætte TV på pause og spole tilbage i den udsendelse man sidder og ser. Brugerinterfacet er overskueligt og fungerer udmærket i daglig brug, dog med et par bugs, som vi håber bliver rettet i en kommende opdatering. Den mest kritiske værende manglende mulighed for at oprette en favoritliste eller redigere rækkefølgen på kanalerne i programoversigten.

Sine egenskaber som medieafspiller bør ikke være dét der motiverer til et køb af HR925N - især hvis man prioriterer kvaliteten af sine film højt, da de mest populære tabsfrie filmformater ikke umiddelbart lader sig afspille problemfrit på afspilleren. Her er man stadig bedre stillet med en dedikeret mediestreamer.

At HR925N ikke brillierer som Smart-TV boks er ikke et enormt problem, da Smart-TV markedet i dag stadig er på babystadiet og slet ikke har nået et niveau hvor man bør købe nyt udstyr alene pga. denne feature. LG placerer sig derfor blot midt i et felt af i forvejen middelmådige Smart-TV oplevelser.

Som harddiskoptager/Blu-Ray-afspiller har LG HR925N været et positivt bekendtskab og afspilleren kan sagtens udgøre en værdig konkurrent til de mere dedikerede TV-bokse på markedet, heriblandt Yousees egen boks. Hvis man dertil lægger, at man får en velfungerende 3D Blu-Ray-afspiller med i handlen, så begynder vægtskålen at hælde lidt til LG's side. Jeg vil dog igen pointere, at problemet med kanalsorteringen/favorit-listen bør rettes med det samme før det kan blive til award herfra og før HR925N vil blive anbefalet til fordel for eks. Yousees Samsung 3126 boks.

Pris og forhandler:




Dobbelt tuner
Optagefunktioner
Hurtig BD-afspilning
Brugerflade
Strømforbrug


Ingen sortering af EPG
Ingen global justering af ekstra start/slut tid
Smart TV-delen
Medieafspiller-delen




Tilmeld dig vores Nyhedsbrev, Facebook, twitter eller RSS for at modtage besked når nye anmeldelser er online.

LG HR925N debat

Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor skærmen kan diskuteres: LG HR925N

Flere anmeldelser

Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

01 Mar 2024 |

Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

23 Feb 2024 |

Test: Sony A95L (QD-OLED)

21 Dec 2023 |

Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

07 Sep 2023 |