Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: B&O BeoVision 10 - FlatpanelsDK

Test: B&O BeoVision 10

|


BeoVision 10 til test

FlatpanelsDK har set frem til at lave denne test af BeoVision 10. BeoVision 10 blev lanceret under stor opmærksomhed fra både forbrugere og presse, og allerede før præsentationen proklamerede B&O, at verden skulle se et nyt, unikt fladskærmskoncept. BeoVision 10 er også unik på mange områder, men vigtigst af alt demonstrerer BeoVision 10 en årvågenhed, som har været savnet fra B&O på deres fladskærms-segment gennem nogle år.

This review in English: B&O BeoVision 10 review

BeoVision 10 er den fladskærm fra B&O der har været hurtigst gennem udviklingsfasen, fordi man har bygget videre på et fundament fra tidligere B&O fladskærme i stedet for at opfinde den dybe tallerken på ny. Det har bragt B&Os første fladskærmskoncept, skabt til at hænge på væggen, til markedet. BeoVision 10 har samtidig fået 200 Hz, digitale tunere og LED backlight, der maner al den kritik der har været omkring B&Os manglende teknologiske niveau i jorden.

B&O BeoVision 10 test


BeoVision 10 ligner vendepunktet for B&Os fladskærme, og et nyt skridt for den traditionsrige danske producent, men alligevel er den indbegrebet af B&O. God lyd, god billedkvalitet og et design, som både er prangende og moderne. Men hvordan klarer BeoVision 10 sig med hovedet på blokken? Det undersøger FlatpanelsDK i denne test, hvor vi kigger på BeoVision 10 og dennes billedkvalitet.

BeoVision 10 lanceres i 32, 40 og 46 tommer. Vi tester BeoVision 10 med antirefleksiv coating på en motoriseret drejestander og sammen med Beo5 fjernbetjeningen.
Prisen for BeoVision 10 er 43.500 kr. for modellen uden antireflektiv coating (inkl. Beo4). Med coating hedder prisen 49.500 kr. (også inkl. Beo4).



Panelstørrelse:40" widescreen (LCD)
Opløsning:1920x1080
Responstid:-
Kontrastforhold:-
Lysstyrke:-
Farveunderstøttelse:16,7 millioner
Signal processering: 8 bit per farve
Betragtningsvinkler (H/V):178/178
Dotpitch:-
Panelnummer (Type):LCD (Samsung)
Vægmontering:
Drejefod:
Størrelse (HxBxD): 101cm x 96cm x 7cm (uden fod)
Vægt35 kg
Indbyggede højttalere:
Inputformater: 480p/i, 576p/i, 720p, 1080i & 1080p (50, 60 & 24p)
1:1 pixelmapping:
Indgange
• VGA
• DVI (kan dog konverteres gennem HDMI)
• Audio (type) (Audio in/out)
• SCART (2 indgange)
• S-video
• Komposit
• Komponent
• HDMI (3 indgange)
• Andet
Udgange
• Audio (type) (1 udgang)
• SCART
Tunere
• Analog
• DVB-T
• DVB-T (MPEG4)
• DVB-C
• DVB-C (MPEG4)
• DVB-S
• DVB-S (MPEG4)

Pris og forhandler:



De første indtryk af BeoVision 10


B&O har altid været anerkendt for design. Gennem tiden har Bang & Olufsen taget teten og vist hvordan tidsløshed skabes i et elektronikprodukt.

B&O BeoVision 10 test


B&Os produkter har altid været elsket og hadet, men samtidig illustrerer B&O også en anden tilgang til markedet end mange andre elektronikproducenter. Hvor de fleste elektronikproducenter først de seneste år har fået øjnene op for, at Tv, højttalere og elektronik i almindelighed er en del af hjemmet og derfor også et møbel for familien, har dette været et helt gennemgående træk i B&Os dedikerede arbejde al denne tid, og bærer en stor del af årsagen for B&Os succes.

B&O BeoVision 10 test


Et møbel – som BeoVision 10 også i høj grad er – behøver ikke at være diskret og genert. Det må gerne træde frem og oplyse rummet. Det skal pirre sanserne, så et Tv ikke bare er et Tv, men et møbel; en oplevelse og helhed. Helheden i BeoVision 10 består i den diskrete, men alligevel provokerende designfacon, som også fremhæves af muligheden for at pryde apparatet med en orange front til højttaleren, hvilket spiller sammen i et produkt, der både fuldfører møbel, billede og lyd-opgaven.

B&O BeoVision 10 test


BeoVision 10 gør også op med det brede format. Hvor Philips senest har præsenteret det ekstra brede Cinema 21:9 Tv der er bredere i det horisontale plan, vender B&O tingene 90 grader og påstår, at den vertikale form er mere blid mod øjet, da det også i høj grad er denne som dominerer billedrammer og andre møbelelementer i hjemmet.

B&O BeoVision 10 test


Under Tv’et er højttaleren indbygget, og på trods af den tynde profil på BeoVision 10, lover Bang & Olufsen, at man har fået overraskende meget lyd ud af apparatet. Det kigger vi naturligvis nærmere på senere i anmeldelsen.

B&O BeoVision 10 test


BeoVision 10 er skabt til at hænge på væggen og det gøres med et vægbeslag der enten monteres i højre eller venstre side alt efter temperament. Når Tv’et først hænger, betyder det imidlertid også, at man kun kan dreje Tv’et ud fra væggen til én side. Vægbeslaget er heller ikke motoriseret, så det kræver, at man hæver sig fra sit sofadomæne og udfører opgaven manuelt.

B&O BeoVision 10 test


Vi tester BeoVision 10 på en motoriseret stander, og det kan selvfølgelig virke lidt paradoksalt i forhold til at Tv’et er skabt til at hænge på væggen, men vi kan af gode grunde ikke vægmontere alle de Tv, der besøger testbænken, da vores væg da ville være et sandt mareridt. Den motoriserede fod er mulig at dreje vha. fjernbetjeningen, og kører meget flydende og elegant. Man kan eksempelvis lave en profil for video, en for lyd og en for stand-by, så Tv’et selv kører i position alt efter situationen.

B&O BeoVision 10 test


Materialevalget på BeoVision 10 udgøres af højglanspoleret aluminium og en kulsort skærm, der går i ét med den kulsorte baggrund og ramme, når Tv’et er slukket. Rammen er delt i en for- og en bagprofil, hvilket får fjernsynet til at fremstå endnu smallere. Faktisk er bagprofilen næsten usynlig, selv når man ser fjernsynet fra siden, og reflekterer væggens farve, som får BeoVision 10 til at ligne en påfaldende forlængelse af væggen.

B&O BeoVision 10 test


Materialerne på BV10 er i en helt anden klasse end på BV8-40, som vi senest anmeldte. Hvor sidstnævnte er en entry-level model, så er BV10 selve indbegrebet af B&O kvalitet. Den er gennemført, elegant og robust.

B&O BeoVision 10 test


Højttaleren i bunden af BeoVision 10 dækkes af en stoframme, der kan afmonteres efter behag. Pt. findes der frontstof i sort, hvid, sølv, mørkegrå, blå og orange, men B&O regner med at der kommer flere til efterhånden.
Jeg benytter i testen den almindelige sorte front, men fik lejlighed til at se BeoVision 10 med både orange og blå front, der i den grad skaber et andet designudtryk, men godt kan virke generende, når man blot ønsker at se en film på Tv’et.

Designeren bag BeoVision 10 hedder ikke overraskende David Lewis og han er efterhånden en velkendt herre i B&O regi.

Alle stik er placeret på skærmens bagside og peger nedad. Her findes der blandt andet skærmens to HDMI indgange og digitale tunere, samt linkmuligheder til tilslutning af andre B&O enheder.

Forud for testen:


Tv signalet er gennem testen digitalt parabol-Tv (DVB-S) fra Canal Digital, hvor vi også tester med Canal Digitals udvalg af HDTV kanaler, samt analogt og digitalt antenne-Tv (DVB-T) med de frit tilgængelige kanaler.

Der testes blandt andet med DVE disken og Peter Finzels test DVD, og ligeledes testes skærmen naturligvis i praksis ved både DVD, PC og Tv brug.

Skærmen vil også blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer.

Sony PlayStation 3 benyttes som Blu-Ray afspiller. Der benyttes i øvrigt HDMI splitter fra Clicktronic.

B&O Funktionalitet


I forbindelse med testen benyttede vi Beo5 fjernbetjeningen, som er afløseren for den velkendte Beo4 fjernbetjening, der dog stadig bliver på markedet. Beo5 remoten er ret speciel i sit designudtryk, og skiller endnu engang folket i to, pga. den lidt provokerende form.

Highslide JS
Bang & Olufsen Beo5


Beo5 fjernbetjeningen har et touchpanel øverst, som er berøringsfølsomt og som styrer en række funktioner på B&Os produkter, men der er også fysiske knapper nederst, blandt andet et drejehjul, der styrer lydstyrken.

Highslide JS
Bang & Olufsen Beo5


Beo5 er svær at mestre og der er lidt tilvænningstid før man helt forstår logikken, men herefter er Beo5 faktisk et ganske godt redskab. Den kan naturligvis programmeres til at styre alt B&O udstyr, men den kan også udvides til at styre andre enheder, der er B&O kompatible.

Touchskærmen giver en meget fleksibel mulighed for at indbygge funktioner til andre enheder, og herudover har Beo5 også forskellige ”zoner”, så man kan vælge en dedikeret zone til at styre f.eks. lyset i hjemmet.

Det er hamrende smart, men Beo5 kræver at man sætter sig ind i tingene eller hvert fald får et crash-kursus fra B&Os side til navigeringen udi B&O verdenen.

Jeg vil ikke komme ind på de linkmuligheder, der findes i B&Os produkter, primært fordi jeg ikke har andre B&O produkter stående end BeoVision 10 og snart det nye 55” BeoVision 7-55, men også fordi denne anmeldelse primært fokuserer på billed- og lydkvaliteten i BeoVision 10.

B&Os menuer er som sådan simple nok, men er man vant til navigering i andre Tvs menuer, kræver de lidt tilvænning. Skærmens menuer giver ikke brugeren så stor frihed til at indstille billedet. For det meste kan man blot vælge mellem lysstyrke, kontrast og farve.

B&O har nogle mere avancerede menuer, som dog ikke er direkte tilgængelige, for B&Os billedkredsløb klarer i høj grad mange af de opgaver, som man som brugere selv ville påvirke. Jeg kommer tilbage til BeoVision 10 billedsystemerne i afsnittet om billedkvalitet.

Effektforbrug


Det er meningen, at det vil være fast kutyme fremover at måle effektforbruget. Vi vil også snart lave en sammenlignings applet, hvor man kan holde skærme op mod hinanden. Det kræver dog endnu lidt flere målinger på forskellige skærm.

Målingerne på BeoVision 10 ses herunder:

Out-of-Box (gns)Efter kalibrering (gns)
Standbyforbrug0,8 W0,8 W
Almindelig Tv brug (gns.)139 W107 W
HDTV visning (gns.)139 W107 W



Målingerne er foretaget på BeoVision 10-40 (40”). Bemærk at strømforbruget varierer en del, fordi BeoVision 10 har en indbygget lyssensor der tilpasser lyset på skærmen efter lyset i omgivelserne. I aftentimerne vil lyset på BeoVision 10 således være dæmpet i forhold til i dagstimerne.

Den højeste elmåling i skemaet herover er et gennemsnit for en typisk dag med blandet solskin og skyer (Danmark fra sin bedste side), men den anden måling er taget for en typisk aftenstund og efter lidt indstillinger i skærmens menu.

Som det også kan bemærkes, hvis man sammenligner målingerne på BeoVision 10 og BeoVision 8-40, så er elforbruget på BeoVision 10 sænket en del. Det skyldes det forhold, at BeoVision 10-40 benytter et LED backlight. LED teknologien er med til at reducere strømforbruget markant.

Billedkvalitet på BeoVision 10


Jeg vil gerne indlede kort med at tale lidt om hvad BeoVision 10 rent faktisk består af, for B&O har med BeoVision 10 har en række moderne og teknologiske features indbygget. BeoVision 10 er beviset på, at B&O rent teknologisk ikke længere er bagud, som de ellers var klandret for, da kritikken imod deres manglede produktlanceringer var på sit højeste.

Det har B&Os nye fokus og B&Os tiltrådte direktør Kalle Hvidt Nielsen fået rettet op på efter min mening. Jeg vil ikke gøre mig klog ud i B&Os lydsegment og segmenterne udenfor fladskærmssegmentet, men for lige præcis fladskærme tog B&O første vigtige skridt med BeoVision 8-40. Folket savnede et større Tv til stuen, og da BeoVision 8 først kom i 26” og derefter 32” var markedet for længst rykket videre og i dag er 40-42” også det mest almindelige i stuen.

B&O BeoVision 10 test


B&O kom simpelthen for sent med BeoVision 8 – i to omgange – men BeoVision 8-40 tog det første skridt i den rigtige retning. BeoVision 10 har nu taget det næste, og en 40” model er et godt udgangspunkt, fordi den nu ikke kun retter sig mod det et efterspurgt segment, men også fordi den rent teknologisk er helt med sammen med resten af Tv-slænget på et Tv-marked der i dag rykker sig langt hurtigere end det gjorde for år tilbage, hvilket B&O også har måttet erkende.

Netop det teknologiske niveau, var noget B&O modtog en del kritik for i deres fladskærme tidligere. Det endelige skridt tages efter min mening med 55” BeoVision 7-55, der selvfølgelig placerer sig i et helt andet prislag, men illustrerer hvordan B&O nu er teknologisk i front, med en virkelig high-end model, som er et sandt teknologisk vidunder.

B&O BeoVision 10 test


Lad os vende tilbage til BeoVision 10. Jeg er personligt stor tilhænger af, at billedkvalitet en kobling af mange faktorer, som alle skal være optimeret og perfekte. Der kræves god farvegengivelse, dyb sort, god håndtering af bevægelse, et godt billedkredsløb osv. og når disse ting spiller sammen som én enhed, så rykker billedkvalitet op i en højere enhed. Billedkvalitet er derimod ikke blot et sammensurium af tilfældigt udvalgte billedteknologier, der har hvert deres formål. Tingene skal spille sammen som et hold, frem for at være 11 individuelle superstjerner der vralter i hver sin retning, for at benytte et metaforisk fodboldeksempel.

Teknologisk har BeoVision 10 et LCD panel med LED, ligesom det kendes fra Samsungs nye såkaldte LED-TV. BeoVision 10 har også et 200 Hz system og lader således til at være med i eliten, men hvordan spiller disse elementer så sammen i praksis og formår B&O at få mere ud fladskærmen end de andre?

Jeg vil starte med at måle lidt på BeoVision 10 herunder, og på baggrund af målingerne tale lidt om Tv’et. Jeg vil herefter gå over til den praktiske del af billedkvaliteten; om hvordan jeg oplever billedkvaliteten på BeoVision 10 og hvordan billedet gengives i praksis sammenholdt med mine målinger.

Jeg har taget en indledende måling af billedkvaliteten uden at have ændret på noget i BeoVision 10. Den ses herunder:

B&O BeoVision 10 test


For de nye opsummerer jeg, hvordan man skal forholde sig til grafen:

Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde).

  • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.
  • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.
  • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.
  • Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå.
  • Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.

    Grafen oven for illustrerer hvordan BeoVision 10 gengiver farver, farvetemperatur og gamma. Farvernes afvigelse fra det korrekte vises i højre side af grafen. BeoVision 10 har ikke 100 % præcise farver, men resultatet skyldes to ting. Dels at vi måler en farvetemperatur på omkring 8500 Kelvin. Grafen ovenfor viser godt nok 9988 Kelvin, men dette er den højeste værdi der er målt, hvor 8500 Kelvin er gennemsnittet.

    B&O BeoVision 10 test


    Vores måling viser også, at gamma er lidt for høj og svinger fra 2,15 til 2,4. Vi sigter efter en gamma på 2,2. Afvigelser i gamma betyder i praksis, at farver vil gengives for mørkt eller for lyst. At vi måler en lidt højere gamma på BeoVision 10 betyder i praksis, at de lyse farver bliver en anelse for mørke, og at de mørke farver ligeledes er en anelse for mørke. De mellemliggende farver, og f.eks. mellemintens-rød og mellemintens-blå gengives fornuftigt.

    Den lidt for høje farvetemperatur får den betydning, at billedet på BeoVision 10 er en tand mere blåligt og ”koldt” i sit udtryk end hvad vi sigter efter. Vi sigter efter en farvetemperatur på 6500 Kelvin, der giver en tand mere rødligt og ”varmt” billede.

    B&O BeoVision 10 test


    I forbindelse med vores anmeldelse af BeoVision 8-40 spurgte vi B&O hvorfor man sigter efter netop denne farvetemperatur og hertil svarede man, at det var et bevidst valg, baseret på blindtests hos en række forbrugere. Generelt foretrak folk det lidt mere blålige billede, og derfor benytter B&O dette på sin fladskærme.

    Læs mere om hvad udtryk som farvetemperatur og gamma betyder for billedkvaliteten (med billedeksempler) i praksis i denne artikel: Hvordan ser det forkerte billede ud?

    Jeg prøvede nu at indstille BeoVision 10. Dette gøres ved at ændre de værdier, som Tv’et har i sine menuer for at opnå et endnu bedre billede. B&O har lavet benarbejdet, og der tillades ikke i lige et så højt omfang ændringer, som på mange andre fladskærme, men andre fladskærme står også væsentligt dårligere i deres standardindstillinger end B&Os fladskærme.

    Herunder kan man måling efter kalibreringen/indstillingen ses:

    B&O BeoVision 10 test


    Jeg var i stand til at forbedre billedet en anelse. Gamma står stadig angivet til 2,1 i grafen ovenfor, men dette er et gennemsnit. Tager jeg det for hele målinger på alle farver fra de helt lyse til de helt mørke, så ligger B&O nu lige omkring 2,15 til 2,35 hvilket er et rigtig fint udgangspunkt, der også skaber lidt bedre balance i forholdet mellem de lyse farver og mørke farver.

    B&O BeoVision 10 test


    Jeg var dog ikke i stand til at ændre farvetemperaturen, som stadig ligger omkring 8500-9000 Kelvin. Det gør at billedet på BeoVision 10 er lidt mere blåligt end det vi sigter efter, uden det dog er kritisk. Jeg savner dog muligheden for at vælge en 6500 Kelvin farvetemperatur i B&Os menu – eventuelt som en film mode, der manuelt kan slåes til.

    Herunder ses de målinger jeg har fundet frem til i forbindelse med min kalibrering:

    Efter kalibrering
    Lys:-1
    Kontrast-4 til -5
    Farve:0
    Størrelse:Midt i


    Bemærk i ovenstående tabel, at 0 refererer til, at jeg lader indstillingen stå i midten (B&O har ikke tal-angivelser på deres menuer). Når jeg således skriver -4 på kontast, betyder det at man skal skyde denne 4 mod venstre. Jeg har sænket indstillingerne for at forbedre gamma. Bemærk desuden, at på HD kilder - f.eks. Blu-ray eller PlayStation 3 - skal indstillingen kaldet ”Størrelse” stå midt i for at undgå skalering – og derved mistet detaljegrad – af billedet.

    B&O BeoVision 10 test


    I praksis er billedkvaliteten på BeoVision 10 utrolig flot. BeoVision 10 bærer flere af de samme karakteristika, som vi fandt i testen af BeoVision 8-40.

    Det betyder billedkvalitet med en utrolig detaljerigdom. En ting er, at gengive farverne korrekt, end anden ting er at skabe nuancering og detaljering i farverne. Det formår BeoVision 10 i endnu større omfang end BeoVision 8-40.

    B&O BeoVision 10 test


    Jeg oplever også en utrolig dybde og dynamik i billedet, ledet af en visuelt meget dyb gengivelse af sort. En så dyb gengivelse af sort giver billedet en anden dybde end, hvis sort gengives gråligt. Jeg går videre til at måle på sort med måleudstyr senere i testen.

    Vi testede BeoVision 10 med den antirefleksive overlade, der skal reducere refleksioner i skærmens billedpanel. Det formår overfladebehandlingen også, men det meget blanke look er ikke helt fri for refleksioner, og i disse efterårsstunder med meget lav sol på himlen, kan refleksionerne godt genere en anelse. Den overfladebehandlede coating tager noget af effekten, ved at bryde lyset i blå og gul, men den eliminerer ikke refleksion.

    B&O BeoVision 10 test


    B&Os billedkredsløb hedder VisionClear. Jeg vil ikke knytte så mange ord til VisionClears tekniske aspekt, men blot henvise til vores tidligere artikel: Bag kulisserne hos B&O.

    I praksis formår VisionClear systemet imidlertid at skabe et smukt billede. Detaljegraden er meget høj, og billedet på BeoVision 10 gengives formidabelt i både bevægelse og stillestående momenter. Netop 200 Hz systemet bidrager også til denne effekt, og det der er sket i forhold til tidligere B&O systemer, er dels, at man nu gengiver flere billeder (200 i sekundet mod 100 hidtil), dels at 100 Hz tilpasses i forhold til billedmaterialet på skærmen.

    B&O BeoVision 10 test


    Hvor 100 Hz på billedørs-Tv betød ét, betyder det noget helt andet på LCD skærme. B&Os 200 Hz er mere end hvad der møder øjet. Det er et proprietært system, der tilpasser graden af udglattende og slør-reducerende teknikker i forhold til indholdet på skærmen. Den B&O patentbeskyttede 100/200 Hz variant er derfor mere end hvad andre producenter praler med fordi den i høj grad tager bestik af situationen og tilpasser systemet.

    100/200 Hz systemer har nemlig to opgaver. B&O har gennem studier fundet, at film-judder i høj grad er afhængigt af hvor lyse billederne på skærmen er. Meget kontrastrige billeder synes at hakke uden 100/200 Hz, mens kontrastfattige billeder bliver mere slørede uden 100/200 Hz. Man har således to aspekter at forholde sig til; hak i billedet og slør i billedet.

    B&O BeoVision 10 test


    B&Os 200 Hz system tilpasser dette med BeoVision 10, når det er indstillet til ”Auto” i menuen. I praksis giver det også en god effekt, og ligesom jeg roste 100 Hz på BeoVision 8, så fortjener 200 Hz systemet på BeoVision 10 også ros. Det bidrager ikke med en enorm forbedring i forhold til B&Os 100 Hz system, men giver alligevel følelsen af et lidt mere flydende billede.

    Samtidig bidrager teknologien til at opretholde en høj detaljegrad i bevægelser, så de ikke slører og BeoVision 10 har faktisk en af de bedste responstider jeg endnu har set på et fladskærms-Tv. Scanning backlight teknologien, der benyttes på LGs SL8000 og Philips 9704H har et skridt eller to foran, men BeoVision 10 håndterer opgaven tæt på samme niveau.
    Til spilkonsoller såsom PS3 og Xbox360 skal man være opmærksom på, at 200 Hz systemet bidrager til en anelse input lag – altså forsinkelse på signalet. Det kan afhjælpes ved at slå 200 Hz fra i menuen, når en spilkonsol er tilsluttet.

    B&O BeoVision 10 test


    200 Hz systemer tilføjer også lidt fnidder omkring bevægende objekter på meget dårlige og komprimerede signaler, men generelt er støjen i billedet reduceret til et minimum.

    Almindelige Tv signaler; analoge som digitale, gengives tilmed flot. De analoge signaler har en smule støj, men BeoVision 10 præsterer et af de mest behagelige analoge billeder jeg har set på et LCD-TV. Selv meget komprimerede og sørgelige udsendelser får et pust af liv på BeoVision 10, og jeg må i sandhed erkendt, at B&Os billedkredsløb er ganske unikt.

    B&O BeoVision 10 test


    Jeg fandt, at billedkredsløbet tilføjer lidt kunstig skarphed i signalet. Denne kan være lidt for markant på HDTV signaler, men for det utrænede øje, betyder det ikke så meget. Jeg ville dog ønske mig muligheden for at reducere den kunstige skarphed en anelse i skærmens menu.

    HDTV er en fryd for øjet på BeoVision 10. Både DR HD gennem mit Canal Digital HDTV signal og Blu-Ray gengives som ikke mange andre Tv formår. Detaljegraden er utrolig høj, fordi detaljerne i både mørke, mellem og lyse farver gengives så præcist.
    BeoVision 10 afviklede også 1080p24 materiale fra en Blu-Ray afspiller.

    Jeg har også målt gengivelsen af sort herunder:

    Out-of-BoxEfter kalibrering
    Sortniveau0,06 cd/m20,03 cd/m2
    Brightness (lysstyrke)92 cd/m262 cd/m2
    Kontrastforhold1533:12067:1
    Kontrastforhold angivet med en usikkerhed på +/- 50


    BeoVision 10 justerer lysstyrken på panelet efter lyset i omgivelserne. Det betyder også, at sortniveauet varierer lidt i dagstimerne i sammenligning med aftentimerne, men med det menneskelige øjet dynamiske iris, vil det ikke have den store betydning, da man om dagen slet ikke er lige så følsom for små variationer i helt mørke farver (som kræver stor lysfølsomhed fra øjet). Derfor er det også mest relevant, hvordan sort gengives i lidt mørkere forhold, som f.eks. på en grå efterårsdag eller i aftentimerne, hvor de fleste familier også er samlet om Tv’et.

    B&O BeoVision 10 test


    Som mine målinger i tabellen oven for illustrerer, så måler jeg et meget lavt sort niveau på BeoVision 10. En del bedre end på BeoVision 8-40 og faktisk det dybeste jeg endnu har målt på et LCD-TV med undtagelse af Philips 9704 med LED Pro. Det giver en helt fantastisk dybdeoplevelse i billedet på BeoVision 10 og bidrager til en utrolig flot gengivelse af billedet i aftentimerne.

    Shadow detail – evnen til at skelne de allermørkeste farver fra hinanden – er også flot på Tv’et. Den er ikke 100 % perfekt, men på et sådan niveau, at B&O placerer sig langt over de fleste Tv i dag. Jeg kan skelne stort set alle de forskellige små nuancer af mørkegrå og det er imponerende, når man samtidig tager det meget dybe sortniveau i betragtning.

    B&O BeoVision 10 test


    Typisk plejer netop sort over for shadow detail at være et kompromis, som vi også så det på Philips 9704. Enten har man meget dyb sort og dårlig nuancering i det helt mørke farver (shadow detail) eller også har man god shadow detail og en grålig gengivelse af sort. BeoVision 10 kombinerer det bedste fra begge verdenen og gengiver meget dyb sort og opretholder gode detaljer i de mørkeste farver.

    Jeg undersøgte også BeoVision 10-40 for det som populært benævnes som clouding. Clouding er et udtryk for det fænomen på LCD paneler, hvor lyset er lidt ujævnt fordelt over skærmfladen. Det kan typisk ses i mørke scener eller i de sorte rammer i top og bund på spillefilm. LED-TV har ikke elimineret dette, fordi man typisk placerer dioderne langs kanten af panelet, og derfor er det også aktuelt at undersøge på BeoVision 10 der netop gør brug af LED.

    B&O BeoVision 10 test


    Jeg fandt en meget, meget svag tendens til clouding på BeoVision 10. Det var dog så svagt, at jeg aldrig fandt det relevant i praksis, og det kan også skyldes det lave sortniveau på BeoVision 10, der er det bedste jeg hidtil har målt på et LCD-TV. Et meget lavt sortniveau stiller også endnu større krav til lyshomogeniteten på panelet.
    Jeg kunne også registrere en anelse lys-inhomogenitet på Pioneers KURO plasma-Tv i sin tid, hvis jeg virkelig undersøgte nøje, men jeg har aldrig efterfølgende hørt brugere klage over dette, og på samme vis betyder det ikke rigtig noget på BeoVision 10.

    PC og mediecenter tilslutning

    Jeg oplevede ikke problemer med at tilslutte BeoVision 10 til en PC. For at opnå korrekt 1:1 pixel mapping eller med andre ord korrekt skalering af billedet og derved den bedst mulige detaljegrad, kræver det, at man placerer indstillingen kaldet ”Størrelse” midt i, i skærmens menu. Dette er i øvrigt også aktuelt for Blu-Ray og spilkonsoller, som f.eks. PlayStation 3. Her skal man indstille ”Størrelse” på samme måde.

    Betragtningsvinkler

    Betragtningsvinklerne er i den gode ende for LCD-TV, men de er endnu ikke perfekte. Man kan godt sidde i vinkler og betragte BeoVision 10, men kommer man ud i de helt store vinkler, vil jeg anbefale, at man drejer Tv’et.

    Sort mister en anelse intensitet fra vinkler, og farverne ændres en anelse.

    Lyd på BeoVision 10

    B&O illustrerer med BeoVision 10 endnu en gang deres dedikerede indsats på lydområdet. BeoVision 10 er tyndere end noget andet B&O Tv, men det betyder ikke, at man er parat eller villig til at gå på kompromis med god lyd, for den gode lyd er en del af B&Os produkt. Det er naturligvis muligt at tilslutte eksterne højttalere til BeoVision 10 – f.eks. BeoLab 5 – men højttaleren der er integreret i BeoVision 10 har været en vigtig del af produktudviklingen fra Bang & Olufsens side.

    Men hvad er dommen? Vi roste senest BeoVision 8-40 for god lyd, men med sin ”orkestergrav” i bunden er der også mere plads til den vibration, som et passende lydbillede kræver. Selve højttalersystemet er opbygget med et aktivt tovejs stereohøjttalersystem med centerbas samt en nyudviklet basport

    B&O BeoVision 10 test


    BeoVision 10 klarer opgaven fornemt. Den skaber et godt lydbillede, med god bund i bastonerne og fin gengivelse af mellemtonerne. Jeg savner en anelse bas i det overordnet billede, men BeoVision 10 formår alligevel at bruge kabinettet til at få fyldig lyd, ligesom den også findes på f.eks. BeoVision 8-40.

    BeoVision 10 er et tyndt Tv og det begrænser naturligvis mulighederne for arbejdet med lyd. I takt med at fladskærme bliver tyndere og tyndere, bliver lyden også mere flad, som vi også har fået at opleve med de nye helt tynde LED-TV der er på markedet.
    BeoVision 10 formår imidlertid at gå i den modsatte retning. Et tyndt Tv betyder ikke, at lyden skal være tynd, og BeoVision 10 holder således B&Os løfte om virkelig god lyd i et smalt kabinet, men i mine øjne sætter det ikke den nye standard for lydkvaliteten på et BeoVision Tv. Men som jeg også sagde da jeg anmeldte BeoVision 8-40, så tåler B&Os lydkvalitet simpelthen ikke sammenligning med lydkvaliteten i nogle andre fladskærms-Tv. B&O er i en helt anden klasse – og dette postulat er i høj grad også sandt for BeoVision 10.

    Konklusion:


    BeoVision 10 har tiltrukket sig ufatteligt meget opmærksomhed allerede. FlatpanelsDK bringer her den første test af BeoVision 10 fordi vi fik en unik mulighed for at få fingrene i produktet, der allerede er forudbestilt flere uger ind i det nye år.

    Med et prisskilt på 43.500 (inkl. fjernbetjening) er forventningerne på forhånd sat højt. Og som det så ofte er tilfældet, er høje forventninger farlige, for hvis produktet ikke indfrier disse, er skuffelsen mere gennemtrængende. Men BeoVision 10 skuffer os ikke - BeoVision 10 holder sit løfte.

    BeoVision 10 præsenterer således prangende billedkvalitet, med en af de dybeste gengivelser af sort jeg endnu har målt på et Tv, flot farvegengivelse og utrolig god håndtering af hurtige bevægelser i sport og action pga. 200 Hz systemet. Billedet er en tak for blåligt i forhold til vores reference, og ind i mellem er der en anelse for meget kunstig skarphed i billedet, men det betyder ikke så meget for en helhedsoplevelse af formidabel billedkvalitet pakket ind et ret unikt design på BeoVision 10.

    BeoVision 10 har mange karakteristika til fælles med BeoVision 8 serien, men alligevel formår B&O at tage billedkvaliteten et skridt videre på de fleste punkter. Den sublime lydkvalitet er også beundringsværdig. Den matcher selvsagt ikke B&Os separate lydsystemer, men BeoVision 10 får – på trods af sit slanke kabinet – leveret en utrolig fyldig lyd ud gennem den nye innovative højttalerløsning, med god genfrembringelse af bas og mellemtoner.

    Sammenfatter vi den smukke billedkvalitet og det sublime lydsystem / indbygget surroundforstærker, med en udførlig byggekvalitet og kvalitetsmaterialer, og samtidig tillægger den betragtning, at BeoVision 10 er skabt som et møbel til hjemmet, er der tale om et fantastisk produkt fra B&O. Og selv om BeoVision 10 måske er det Tv der er kommet hurtigst gennem B&Os udviklingsafdeling, skinner det på ingen måde igennem på produktet. Man fornemmer et dedikeret arbejde fra B&O, og den minutiøse tilgang til tingene fra folkene i Struer, skaber et BeoVision 10, der er helt i topklasse.

    B&O BV10-40 tildeles en Top-anbefalings Award for helheden i produktet; vurderet ud fra kriterierne billede, lyd og forstærker, design/materiale, møbeleffekten og kvaliteten.


    Tryk på awarden for at læse mere.



    This review in English: B&O BeoVision 10 review

    Se også frem til vores test af BeoVision 7-55 eller gense vores anmeldelse af B&O BeoVision 8-40. Tilmeld dig vores nyhedsbrev for at få direkte besked, når nye anmeldelser er online.

    PositivNegativMålgruppe
    Flot billedkvalitetKun 2 HDMIStue
    Fyldig og god lydIkke perfekte betragtningsvinklerHjemmebiografen
    200 Hz system200 Hz tilføjer lidt fnidder på dårlige signalerHjemmebiografen
    Dyb gengivelse af sort
    Gode standardindstillinger
    Byggekvalitet
    Linksystem og betjening

    Pris og forhandler:



    BeoVision 10 debat

    Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor skærmen kan diskuteres: http://www.flatpanels.dk/flatforum/viewtopic.php?t=13632

  • Flere anmeldelser

    Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

    01 Mar 2024 |

    Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

    23 Feb 2024 |

    Test: Sony A95L (QD-OLED)

    21 Dec 2023 |

    Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

    07 Sep 2023 |