Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: LG 42SL9000 (LED-TV) - FlatpanelsDK

Test: LG 42SL9000 (LED-TV)

|


Indledning

SL9000 er LGs nye LED-TV topserie, med et ultraslank design på blot nogle få centimeter og LED. Modellen bygger videre på SL8000 serien, som vi senest anmeldte, og det Borderless / rammeløse design, der præger LGs nye serier af Tv. Det skaber en flot synergi mellem ramme og skærmpanel der går ud i ét.

Men kan SL9000 bygge videre på de positive takter, som SL8000 bød på? Betyder den tynde profil på få centimeter, at der er gået på kompromis med billedkvaliteten? Find ud af det i testen her, hvor vi anmelder LGs SL9000 i 42" kaldet 42SL9000.

Modellen findes i 42 og 47” under navnene 42SL9000 og 47SL9000. Der findes desuden en variant kaldet SL9500, som teknisk er identisk, men har et lidt anderledes design. Disse modeller hedder 42SL9500 og 47SL9500.

Panelstørrelse:42" widescreen (LCD LED)
Opløsning:1920x1080
Responstid:2,4 ms
Kontrastforhold:3.000.000:1
Lysstyrke:500 cd/m2
Farveunderstøttelse:16,7 millioner
Signal processering: 10 bit per farve
Betragtningsvinkler (H/V):178/178
Dotpitch:-
Panelnummer (Type):LCD (IPS)
Vægmontering:
Drejefod:
Størrelse (HxBxD): 63cm x 100,9cm x 2.9cm (uden fod)
Vægt20,1 kg
Indbyggede højttalere:
Inputformater: 480p/i, 576p/i, 720p, 1080i & 1080p (50, 60 & 24p)
1:1 pixelmapping:
Indgange
• VGA
• DVI (kan dog konverteres gennem HDMI)
• Audio (type) (Audio in/out)
• SCART (2 indgange)
• S-video
• Komposit
• Komponent
• HDMI (4 indgange)
• Andet USB indgang
Udgange
• Audio (type) (1 udgang)
• SCART
• S/PDIF (optisk)
Tunere
• Analog
• DVB-T
• DVB-T (MPEG4)
• DVB-C
• DVB-C (MPEG4)
• DVB-S
• DVB-S (MPEG4)
• Andet
Garanti:
Pixelgaranti:
Diverse:Manual på dansk

Pris og forhandler:

42 tommer47 tommer


De første indtryk

LG har i 2009 taget første skridt mod det en designfilosofi kaldet Borderless design - eller på dansk et rammeløst design. Første skridt markeres med SL8000 og SL9000 modellerne, hvor frontglasset og skærmpanelet går ud i ét, så man skaber en smuk synergisk effekt og en opfattelse af et fuldendt og harmonisk Tv.

LG SL9000 & 42SL9000


På sigt vil man arbejde mod helt at eliminere rammen omkring skærmen, så man blot får en slank skærm (uden rammer) hængende på væggen.

”LG


SL9000 er noget tyndere end sin lillebror i SL8000 serien og LG oplyser selv, at SL9000 er 2,93 cm i tykkelsen. Det er en anelse mindre end Samsungs LED-TV, som vi også har anmeldt.

”LG


SL9000 er bygget omkring dette rammeløse design og fronten af glas skaber et flot designudtryk. Fordi fronten er af glas, vejer SL9000 imidlertid en hel del, og med sin vægt på 20 kilogram er det ikke ligefrem en letvægter på trods af den tynde profil.

”LG


Foden er opbygget i glas, som har fået tilført en mørk nuance, der fader ud og afslører det gennemsigtige glas foran og bagpå fodens flade. Foden tillader desuden, at skærmen drejes manuelt.

I frontens højre side sidder en lille lysdiode og på skærmen højre side finder man knapper til at kontrollere skærmens menuer. På skærmens venstre side sidder en HDMI og en USB indgang. Sidstnævnte kommer jeg ind på igen i næstkommende afsnit.

”LG


Alle andre stik sidder på skærmens bagside og peger desværre ud mod bagvæggen. Det samme var tilfældet på SL8000 modellen, men i og med, at SL9000 er så meget slankere og skabt til at hænge fladt på en væg, bliver stikkenes retning ind mod bagvæggen problematisk i forhold til vægbeslaget. Det burde simpelthen være i orden på SL9000. Strømstikket vender også ud mod bagvæggen. En ret ærgerlig detalje fra LGs side.

Forud for testen:

Tv signalet er gennem testen digitalt parabol-Tv (DVB-S) fra Canal Digital, hvor vi også tester med Canal Digitals udvalg af HDTV kanaler, samt analogt og digitalt antenne-Tv (DVB-T) med de frit tilgængelige kanaler, herunder DR HD.

Der testes blandt andet med DVE disken og Peter Finzels test DVD, og ligeledes testes skærmen naturligvis i praksis ved både DVD, PC og Tv brug.

Skærmen vil også blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer.

Sony PlayStation 3 benyttes som Blu-Ray afspiller.

Funktionalitet

Fjernbetjeningen er mere eller mindre identisk med den på SL8000 serien. Knapperne er store og velplacerede og det er muligt at tænde lys i fjernbetjeningens knapper vha. lysknappen foroven. Designet er højglans sort, men de mange farver er ærgerlige for det kosmetiske udtryk.

”LG


Der medfølger desuden en mindre fjernbetjening, som Samsung også har på deres Tv. Denne fjernbetjening klarer de mest basale funktioner, som kanalskift, volumekontrol og skift mellem inputs.

”LG


Det er en sjov gimmick, men så meget mindre end den oprindelige fjernbetjening den alternative enhed heller ikke, og det er nok tvivlsomt hvor meget man rent faktisk vi få gavn af den i praksis.

Skærmens menuer er meget brugervenlige og overskuelige. Der er guides til det meste, som guider dig i gennem f eks. opsætningen af billedet. Her vælger man ud fra forskellige kriterier og skærmen indstiller skærmens billede efter din præference. Det giver selvsagt ikke et perfekt resultat, men med denne tilføjelse og muligheden for at slå"butiks-indstilinger" (altså indstillinger som benyttes når skærmen skal stå i en butik) fra, har man et fint udgangspunkt. Funktionaliteten i SL9000 er i øvrigt identisk med den i SL8000.

LG SL9000 brugervenlige menuer


Skærmens menuer har desuden en del indstillingsmuligheder og for billedet kan man og så vælge ud fra profiler så som Standard-profilen og en Biograf-profil.

SL9000 har også en meget omfattende RGB (rød, grøn, blå) indstillingsmenu, der tilbyder selv den avancerede bruger masser af værktøjer til at forbedre billedkvaliteten. Hvad dette betyder for den endelige billedkvalitet i forbindelse med en billedkalibrering, kommer jeg nærmere ind på i afsnittet om billedkvalitet.

LG SL9000 har også en indbygget USB medieport. USB porten understøtter både billeder, musik og video. Videodelen er noget bedre end andre producenters USB video, da LG kommer lidt mere bredt omkring de mange forskellige formater. Der er eksempelvis indbygget understøttelse af DivX, HD-DivX og mkv formaterne. USB indgangen på SL9000 understøtter også eksterne harddiske.

Jeg fandt USB delen på 42SL9000 ganske fornuftig og den bedste jeg hidtil har stiftet bekendtskab med på en fladskærm.

Ud over USB mediedelen, savner jeg dog DLNA fra LG. De fleste andre store producenter i dag har indbygget DLNA funktionalitet, som gør forbrugeren i stand til trådløst at streame musik, billeder og video direkte til skærmen over hjemmenetværket.

Jeg har endnu ikke oplevet et velfungerende DLNA system på nogle af de andre producenters topmodeller, men ikke desto mindre savner jeg DLNA på SL9000 - ikke mindst for at have muligheden for at streame billeder og musik til skærmen trådløst. Man kan naturligvis argumentere for, at behovet til dels er dækket med en god USB medieport, men alt andet lige bliver en USB port ikke trådløs – det er DLNA.

Endeligt har LG indbygget en smart bluetooth funktion, der kan hente indhold fra andre bluetooth enheder i hjemmet, og bruges til at tilslutte f.eks. trådløse bluetooth høretelefoner.
Har du eksempelvis en mobiltelefon med bluetooth-understøttelse, kan du se billeder eller lytte til musik fra mobiltelefonen direkte på skærmen.

Effektforbrug

Det er meningen, at det vil være fast kutyme fremover at måle effektforbruget. Vi vil også snart lave en sammenlignings applet, hvor man kan holde skærme op mod hinanden. Det kræver dog endnu lidt flere målinger på forskellige skærm.

Målingerne på LG 42SL9000 ses herunder:

Out-of-Box (gns)Efter kalibrering (gns)
Standbyforbrug0,4 W0,4 W
Almindelig Tv brug (gns.)120 W86,5 W
HDTV visning (gns.)120 W86,5 W



Målingerne er foretaget på 42 tommer versionen af SL9000, 42SL900. Som vi har set på andre modeller med LED, så er elforbruget på SL9000 lavt og jeg måler blot 86,5 W på 42 tommer versionen 42SL9000 efter min kalibrering.

Bemærk, at skærmen benytter mindre strøm efter en kalibrering. Dette er et generelt træk for fladskærme, fordi der efter kalibrering typisk er skruet ned for wauw-effekten, blandt andet med en lavere lysstyrke som resultat.

Billedkvalitet

Jeg har taget en indledende måling af skærmens billedkvalitet herunder:

”LG



For de nye opsummerer jeg, hvordan man skal forholde sig til grafen:

Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde).

  • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.
  • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.
  • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.
  • Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå.
  • Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.

    SL9000 har mange af de samme karakteristika som SL8000 i sine standardindstillinger. Farvetemperaturen er lige omkring 8500 Kelvin, hvilket giver et lidt for blåligt billede og gamma er lidt for høj og stiger fra omkring 2,4 for de lyseste farver til 2,7 for de mørkeste nuancer. For billedkvaliteten i praksis betyder det, at både de lyse, mellemliggende og mørke farver er en anelse for mørke og intense i forhold til korrekt billedkvalitet.

    ”LG


    Læs mere om hvad udtryk som farvetemperatur og gamma betyder for billedet i praksis i vores artikel: Hvordan ser det forkerte billede ud?

    Jeg indstillede herefter skærmen i sin biografprofil. Biografprofilen er typisk den der giver det bedste billede på fladskærme.

    ”LG


    Jeg oplever stadig en del afvigelser på farverne i biografprofilen og gamma er stadig ikke helt i præcis på 2.2, som er vores mål for korrekt billedkvalitet. Det giver lidt ubalance i billedet.

    Jeg foretog derfor en fuld kalibrering af SL9000 og her er hvad jeg nåede frem til. Indstillingerne kan ses længere nede.

    ”LG


    Ud over en advigende blå farver, har jeg opnået en meget fint resultat. Farverne er langt mere præcise og gamma er på 2.2, som giver balance i billedet og sikrer, at farverne hverken er for mørke eller lyse. Jeg har også sænket lysstyrken en del. Indstillingen herunder viser alle de ændringer jeg har foretaget i skærmens menu. Indstillingerne er primært rettet mod brug i aftentimerne. Til brug i dagstimerne foretrækkes en lidt højere lysstyrke.



    Efter kalibrering
    Profil:Expert 1
    Backlight:40
    Contrast90
    Brightness50
    Sharpness50
    Colour:50
    Tint:0
    Dynamisk Kontrast:Fra
    Noise ReductionFra
    GammaMellem
    Black levelHøj
    Real CinemaTil/Fra
    TruMotion 100 hzLav
    Colour gamutStandard
    Edge enhancerFra
    OPCFra
    Colour filterFra
    Colour TemperatureWarm
    RGB
    Method:2 points
    Pattern:Outer
    • Red contrast:3
    • Green contrast:-4
    • Blue contrast:1
    • Red brightness:1
    • Green brightness:-2
    • Blue brightness:2


    Under min kalibrering tog jeg udgangspunkt i profilen kaldet Ekspert1. Denne giver en lang række indstillingsmuligheder samt mulighed for at korrigere for de fejl, som jeg oplevede med biografprofilen.

    Jeg vil ikke knytte så mange ord til dem andre end, at Black Level bør stå på High frem for Low (som den står til som standard). Ellers får man et billede med for høj gamma, hvilket betyder, at billedet bliver alt for mørkt. Man mister også stort set enhver form for shadow detail (evnen til at vise de mange mørkegrå nuancer) ved at have Black Level sat til Low - og så kan det jo undre en del, at den er sat til Low fra standard af (selv i ekspert og biografprofilerne).

    ”LG


    Jeg har også givet et forslag til en RGB indstilling. Du kan følge den, men det bør dog bemærkes, at forskellige varianter af 42SL9000 bør indstilles separat pga. afvigelser. Disse indstillinger fungerer dog som en god reference for filmbrug på SL9000.

    Hemmeligheden bag det slanke design hedder LED, ligesom på Samsungs LED-TV, som vi også har anmeldt. Edge LED betyder, at man placerer små lysdioder langs kanten af LCD panelet for at oplyse LCD panelet. Der findes også andre metoder til at integrere LED.
    Læs eventuelt vores artikel om LED-TV her: Hvad er LED-TV?

    SL9000 har mange af de samme billedelementer som SL8000. Det betyder også flotte SD og HD billeder, men dog lidt problemer med analoge signaler, som er en anelse udetaljerede.

    ”LG


    Så længe man har digitalt Tv eller HDTV kanaler, så leverer SL9000 en flot detaljegrad og ligesom sin lillebror SL8000 er farvegengivelsen naturlig og nuanceret efter mine kalibrerede indstillinger. De helt mørke farver skelnes ikke 100 %, men jeg vender tilbage til dette, når jeg omtaler shadow detail lidt længere nede i afsnittet.

    Glasset på skærmens front reflekterer en del af det lys der findes i omgivelser i dagstimerne på tilsvarende vis med plasma-Tv. Det kan være lidt generende, men er på niveau med de fleste andre nye skærme på markedet og jeg vurderer det ikke som et stort problem. Man skal blot være opmærksom på det. Den SL8000 model vi anmeldte fra LG senest, havde en plastfront. SL8500 har også glasfront ligesom SL9000 og SL9500.

    ”LG


    SL9000 har et 100 Hz system, mens SL8000 har 200 Hz og scanning backlight. Sidstnævnte teknologi er vanskeliggjort med Edge LED, som SL9000 anvender, og indgår derfor ikke som i SL9000 ligesom den gør på lillebroderen SL8000 som vi har testet. I praksis får det den betydning, at SL9000 klarer bevægelse i f.eks. sport og actionsekvenser en anelse dårligere end SL8000. Det skyldes, at scanning backlight ikke er integreret.

    ”LG


    Netop scanning backlights betød, at SL8000 var blandt de hurtigste LCD-TV jeg endnu har testet, da sløret var reduceret til et minimum. Det skal ikke forstås som, at SL9000 er langsom, for SL9000 klarer faktisk også opgaven med bevægelse på skærmen i f.eks. sport meget forment, og hører til blandt eliten af LCD-TV. LG har godt tag på dette, men 100 Hz TruMotion systemet er heller ikke uden fejl. Der opstår lidt regnefejl, som i praksis udmunder i fnidder omkring bevægende objekter. Det er stadig et af problemet med 100 Hz systemer, som interpolerer (udregner) nye billeder ind i mellem de eksisterende for at skabe oplevelsen af et mere flydende billede.

    SL9000 klarer således bevægelse ganske flot, men ikke helt på niveau med den meget roste SL8000 serie, som vi senest anmeldte.

    ”LG


    Jeg benytter selv Canal Digital HDTV pakke og HDTV er smukt på SL9000. Ser du Blu-Ray film understøtter SL9000 også 1080p24 formatet på korrekt vis, hvilket betyder, at du ikke vil opleve unødigt meget hakken på filmafspilningen fra Blu-Ray skiver.

    Da jeg havde siddet og betragtet SL9000 lidt oplevede jeg dog noget problematisk, som jeg blev nødt til at undersøge nærmere. Dels oplevede jeg, at sort ikke var så dyb på skærmen og i aftentimerne manglede SL9000 noget dynamik og kontrast i billedgengivelsen.
    Jeg bemærkede også, at sort blev væsentlig mindre sort og nærmere gråligt, hvis jeg bevægede mig lidt ud til siden for Tv'et og betragtede skærmen fra større betragtningsvinkler. Jeg ønskede at undersøge dette nærmere og gik over til at måle gengivelsen af sort, som du kan se i skemaet herunder:

    Out-of-BoxEfter kalibrering
    Sortniveau0,25 cd/m20,16 cd/m2
    Brightness (lysstyrke)244 cd/m2115 cd/m2
    Kontrastforhold976:1719:1
    Kontrastforhold angivet med en usikkerhed på +/- 50


    Sortniveauet er en lille tand dårligere på SL9000 end på SL8000. På SL9000 måler jeg 0,16 cd/m2 efter kalibrering, mens jeg målte 0,14 cd/m2 på SL8000. Det egentlige problem ligger dog ikke i sortniveauet, men derimod hvordan sortniveauet ændrer sig radikalt, når skærmen betragtes fra vinkler - selv små vinkler. Sidder jeg eksempelvis i min sofa på langs, der ikke står lige foran SL9000, oplever jeg, at sort gengives gråligt.

    Jeg har fanget effekten af ændringen af sort i en film optaget via iPhone herunder, hvor jeg indledningsvis placerer mig lige for skærmen, og herefter bevæger mig ud mod siden. Bemærk hvordan gengivelsen af sort er fin lige fra, men bliver mere og mere grålig, desto længere ud mod siden jeg bevæger mig. Dette er problematisk for gengivelsen af sort på SL9000, fordi det rent visuelt fører til at sortgengivelsen er noget dårligere end på SL8000 på trods af, at selve målingen ikke er så forskellig. Det skyldes netop af det forhold, at sort mister meget intensitet selv fra mindre vinkler.


    Jeg mistænker skærmens blanke antirefleksive frontglas for at have en del af skylden, men selve Edge LED LCD panelet fra LG kan også have en del af skylden for betragtningsvinklerne.

    ”LG


    Jeg undersøgte også for shadow detail og i skærmens standardindstilling med HDMI Black Level til Low mister man en hel del detaljering i de mørkegrå nuancer. HDMI Black Level skal i stedet stå til Høj, hvorefter man opnår en fair shadow detail på SL9000 på niveau med SL8000. Der findes dog stadig problemet med at de mørkeste nuancer får et gråligt skær fra vinkler.

    Endeligt undersøger jeg SL9000 for det der kaldes clouding eller backlight bleeding. Dette fænomen opstår, når der slipper mere lys igennem i f.eks. hjørner eller kanter af panelet, så lyset er ujævnt. Det er specielt irriterende i aftentimerne. Problemet er også ekstra aktuelt for disse meget tynde skærme, der gør brug af LED af typen Edge LED, hvor lysdioderne sidder rundt omkring skærmen. Her er risikoen for clouding større end hidtil.

    ”LG


    SL9000 lider desværre af en smule clouding langs siderne (nede i bunden). Det er dels pga. lidt ujævnt lys, dels pga. begrænsede betragtningsvinkler, som jeg vender tilbage til om lidt.

    PC og mediecenter tilslutning

    Skærmen har ingen problemer med 1:1 pixelmapping. Sørg blot for at sætte PC’en eller mediecentret til at sende en opløsning på 1920x1080 og skærmen til ”Just scan”.

    Betragtningsvinkler

    Betragtningsvinklerne lader lidt tilbage at ønske. De er desværre ikke lige så gode som på SL8000 og man oplever, at fortrinsvis sort hurtigt mister intensitet fra vinkler. Det betyder, at den i forvejen ikke så dybe gengivelse af sort fremstår meget gråligt fra vinkler, som du så i videoen lige før. Jeg oplever en synlig ændring i kontrasten på skærmen fra omkring 15-25 grader. Herfra forværres den dog ikke yderligere.

    Farverne mister også en anelse intensitet fra store vinkler, men slet ikke i samme omfang, som sort.

    Se optagelsen i slutningen af afsnittet om billedkvalitet for at se problemet med betragtningsvinklerne og sortniveauet. Jeg har taget billeder af betragtningsvinklerne herunder. Man kan også fornemme ændringen i de mørke farver på billedet hvor skærmen ses oppefra.

    ”LG

    ¨

    ”LG



    Lyden

    Lyden er ret flad, hvilket ikke undrer når man tager skærmens flade profil i betragtning. En af ulemperne i trenden mod fladere skærme, er, at lyden samtidig også bliver noget fladere. Dette problem lider Samsung under med deres LED-TV modeller og det samme gør LG med SL9000.

    Der mangler primært de dybe bas- og mellemtoner i lydbilledet, men det er dog positivt at tale fremstår klart og differentieret i lydbilledet. Det gør, at lyden i SL9000 fint kan anvendes til sporadisk dokumentar og Tv-Avisen kiggeri, men til film og spilbrug vil jeg anbefale et separat lydanlæg.

    Konklusion:

    LG SL9000 er et smukt Tv og den slanke profil på blot 2,93 centimeter bringer LGs første satsning på LED-TV hen der hvor Samsungs LED-TV også er. LG har imidlertid valgt at integrere stikkene på bagsiden lidt klodset, så de alle vender ud mod bagvæggen. Når man har et så tyndt Tv, skal det også gerne hænge slankt op ad væggen, men det ødelægger stikkenes placering desværre en smule.

    Billedmæssigt har SL9000 mange af de positive elementer, som vi roste SL8000 for, men der er én stor fejl og det er SL9000 seriens evne til at gengive sort. Egentlig ikke gengivelsen af sort i sig selv, for den er på niveau med LGs SL8000 serie, men så snart man bare bevæger sig ud i en lille vinkel i forhold til skærmbilledet, bliver sort udvasket og gråligt. Jeg mistænker skærmens glasfront.

    Det betyder endeligt, at et ellers meget lovende billede på SL9000 med høj detaljegrad, flotte farver og god håndtering af bevægelse i sport og aktion, ødelægges lidt af den manglende kontrast og dynamik i billedet pga. problemerne med sortgengivelse, som specielt opleves i aftentimerne foran Tv'et. Se også videoen af sortgengivelsen, som jeg har optaget længere oppe i afsnittet om billedkvalitet.

    Det betyder i sidste ende, at man faktisk får et bedre billede ved at satse på LGs SL8000 serie, som vi også har anmeldt. Den har alle de positive elementer fra LG SL9000 seriens billedkvalitet - uden de negative sider.

    Alt i alt må jeg sige, at LGs første skridt ud i LED-TV ikke er 100 % vellykket. Det har nogle børnesygdomme, som hiver den samlede oplevelse af billedkvaliteten ned. Så meget for skønheden i et slank Tv…

    Modellen findes i 42 og 47” under navnene 42SL9000 og 47SL9000. Der findes desuden en variant kaldet SL9500, som teknisk er identisk, men har et lidt anderledes design. Disse modeller hedder 42SL9500 og 47SL9500.

    PositivNegativMålgruppe
    FarvegengivelseSortgengivelseStue
    Lav responstidBetragtningsvinklerVærelset
    Slankt design på 2,93 cmStik vender bagud
    Brugervenlige menuer, USB og bluetoothIngen DLNA

    Pris og forhandler:

    42 tommer47 tommer


    ---


    Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor skærmen kan diskuteres: http://www.flatpanels.dk/flatforum/viewtopic.php?t=13420

  • Flere anmeldelser

    Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

    01 Mar 2024 |

    Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

    23 Feb 2024 |

    Test: Sony A95L (QD-OLED)

    21 Dec 2023 |

    Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

    07 Sep 2023 |