Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Zepto Pantheon C42 100Hz - FlatpanelsDK

Test: Zepto Pantheon C42 100Hz

|


Indledning


Danske Zepto er på banen igen med et nyt LCD-TV. Zepto er primært kendt herhjemme for deres bærbare computere, men har de seneste år også engageret sig i LCD-TV markedet, hvilket blandt andet er mundet ud i produkter, såsom Helios og Pantheon serierne. Det er sidstnævnte Pantheon, som nu får et opdateret medlem i form af Pantheon C42 100Hz+.

Som navnet antyder, så har Tv’et et 100 Hz system, men også et også funktionalitet såsom DVB-T og DVB-C tunere.

Panelstørrelse:42" widescreen (LCD)
Opløsning:1920x1080
Responstid:-
Kontrastforhold:40000:1 (dynamisk)
Lysstyrke:500 cd/m2
Farveunderstøttelse:16,7 millioner
Signal processering: 8 bit per farve
Betragtningsvinkler (H/V):178/178
Dotpitch:-
Panelnummer (Type):LCD
Strømforbrug:210W (typisk)
Vægmontering:
Drejefod:
Størrelse (HxBxD): 65.0cm x 101.0cm x 9.8cm (uden fod)
Vægt20 kg
Indbyggede højttalere:
Inputformater: 480p/i, 576p/i, 720p, 1080i & 1080p (50, 60 & 24p)
1:1 pixelmapping:
Indgange
• VGA
• DVI (kan dog konverteres gennem HDMI)
• Audio (type) (Audio in/out)
• SCART (2 indgange)
• S-video
• Komposit
• Komponent
• HDMI (4 indgange)
• Andet
Udgange
• Audio (type) (1 udgang)
• SCART
• S/PDIF (optisk)
Tunere
• Analog
• DVB-T
• DVB-T (MPEG4)
• DVB-C
• DVB-C (MPEG4)
• DVB-S
• DVB-S (MPEG4)
• Andet
Garanti:
Pixelgaranti:
Diverse:Manual på dansk


Pris og forhandler:



De første indtryk


Sort højglans er efterhånden reglen for Tv i dag, og Zeptos Tv holder også designet i den moderne ånd. Rammen er højglans sort, og i bunden er der integreret en højttaler.

Highslide JS


Foden er oval, men tillader ikke drejejustering.

Highslide JS


På skærmens højre side sidder nogle knapper til navigering, skulle man have mistet fjernbetjeningen. Knapperne er berøringsfølsomme og således godt gemt af vejen, så de ikke ødelægger det æstetiske udtryk.

Highslide JS


Stik tilsluttes på skærmens bagside og peger både ud mod bagvæggen og ud til siden. Dem der peger mod bagvæggen er dog sænket ind i skærmen, så de ikke generer et eventuelt vægbeslag.

Highslide JS


Midtfor sidder en blå diode, som angiver skærmens tilstand.

Forud for testen:


Tv signalet er gennem testen digitalt parabol-Tv (DVB-S) fra Canal Digital, hvor vi også tester med Canal Digitals udvalg af HDTV kanaler, samt analogt og digitalt antenne-Tv (DVB-T) med de frit tilgængelige kanaler.

Der testes blandt andet med DVE disken og Peter Finzels test DVD, og ligeledes testes skærmen naturligvis i praksis ved både DVD, PC og Tv brug.

Skærmen vil også blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer.

Sony PlayStation 3 benyttes som Blu-Ray afspiller.

Funktionalitet


Fjernbetjeningen er mat sort og har en stor navigationstast lidt over midten. Knapperne til kanalvalg er lidt små, men kanalskifteren og volumekontrollen, som er placeret midtpå, sidder logisk og har en fin størrelse.

Highslide JS


På bagsiden er den afrundet og ligger derfor ganske behageligt i hånden. Den mangler dog lidt vægt.

Skærmens menuer tilbyder følgende indstillingsmuligheder: profil, kontrast, lyshed, skarphed, farve, temporær farve, støjreduktion, film mode og game mode. Af profiler kan der vælges Naturlig, Dynamic og Cinema.

De indbyggede DVB-C og DVB-T tunere fungerer fint. På dette eksemplar jeg har, er der blot indbygget mpeg2 understøttelse. Det forlyder dog, at mpeg4 bliver tilvalg på et senere tidspunkt. DVB-C tuneren fungerer fint sammen med f.eks. YouSee, hvor man i siden indsætter et modul, så kanalerne kan afkodes.

Effektforbrug


Det er meningen, at det vil være fast kutyme fremover at måle effektforbruget. Vi vil også snart lave en sammenlignings applet, hvor man kan holde skærme op mod hinanden. Det kræver dog endnu lidt flere målinger på forskellige skærm.

Målingerne på Zepto Pantheon C42 100Hz+ ses herunder:

Out-of-Box (gns)Efter kalibrering (gns)
Standbyforbrug0,8 W0,8 W
Almindelig Tv brug (gns.)174 W115 W
HDTV visning (gns.)174 W115 W


Bemærk, at skærmen benytter mindre strøm efter en kalibrering. Dette er et generelt træk for fladskærme, fordi der efter kalibrering typisk er skruet ned for wauw-effekten, blandt andet med en lavere lysstyrke som resultat.

Billedkvalitet


Jeg har taget en måling af skærmens parametre uden nogen form for indstilling herunder:

Highslide JS


For de nye opsummerer jeg, hvordan man skal forholde sig til grafen:

Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde).

  • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.
  • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.
  • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.
  • Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå.
  • Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.

    Et par korte bemærkninger til grafen ovenfor, som vi efterhånden har set en del gange. Lysstyrken er lidt for høj og ligeledes er farvetemperaturen, da vi sigter efter 6500 K. Den høje farvetemperatur betyder, at billedet er noget blåligt i forhold til en farvetemperatur på 6500 Kelvin.

    Gamma er ret præcis på 2.2, som er vores mål. Det er meget positivt og vigtigt for korrekt billedgengivelse.

    Highslide JS


    Jeg forsøgte at indstille skærmen og tog udgangspunkt i profilen kaldet Cinema. Du kan se den nye måling herunder.

    Highslide JS


    Og her er de indstillinger jeg benyttede:



    Efter kalibrering
    Funktion:Cinema
    Lyshed45
    Kontrast50
    Skarphed:0
    Farve:48
    Temporær farve Varm
    StøjreduktionFra
    Film modeTil
    Game modeTil /Fra


    Bemærk, at ”temporær farver” er det samme som farvetemperatur. Game mode reducerer input lag og film mode er til at håndtere forskelle mellem video og film deinterlacing. Der findes også en RGB (rød, grøn, blå) kontrol i skærmens menu, som jeg dog ikke gik i dybden med her.

    Skærmen er nu væsentlig tættere på vores farvetemperatur mål på 6500 K. Lysstyrken er også sænket noget, hvilket giver et bedre udgangspunkt. Grafen foreslår, at gamma nu er 2.2, men ser man også hele spektret fra hvid til sort, svinger gamma blot med 0,1 omkring 2.2, hvilket er meget positivt.
    Du kan se hvad gamma har af betydning for billedkvaliteten i praksis i vores artikel her: Hvordan ser det forkerte billede ud?

    Highslide JS


    I praksis gengives farverne med en anelse overmætning mod rød. Det er dog intet kritisk, men forstærkes lidt, hvis f.eks. scenen i filmen eller tv-programmet i forvejen er rødlig.

    Skærmens 100 Hz system har tre indstillinger fra lav til høj. Jeg anbefaler den mellemste eller højeste indstilling. Zeptos 100 Hz system giver ikke samme unaturlige, pseudo-look, som jeg tidligere har kritiseret Samsung LCD-TV for, hvilket er positivt. Systemet bidrager en smule til at gøre bevægelser mere flydende, men dog ikke helt i samme grad, som f.eks. Sonys LCD-TV. Til gengæld introducerer 100 Hz systemet en del input lag, som f.eks. kan mærkes, når man har tilsluttet skærmen en PC og flytter rundt på musen. (musen reagerer nogle millisekunder efter man har rykket den)

    Highslide JS


    Herudover håndteres bevægelser fint. Ved meget hurtige bevægelser slører bevægende objekter en smule, men på ingen måde i samme grad, som på den netop testede Samsung B7000 serie.

    Skærmens forcer ligger primært i de digitale signaler. HD ser flot ud, detaljegraden er fin, uden at være helt på niveau med de langt dyrere skærme. SD signaler gengives også fint, så længe de er digitale, mens analoge signaler generelt er for ”bløde” og udetaljerede.

    Highslide JS


    Zepto Tv’et har en mat overflade på LCD panelet. Det gør, at skærmen ikke reflekterer særlig meget lys – selv ikke i disse forårs stunder, hvor vi har masser er dejligt solskin.

    Zeptos Tv har lidt input lag, som bemærkes ved forsinkelse af f.eks. musen, når man bruger en PC. Det kan også give sig udslag i konsolspil på f.eks. PS3 eller Xbox, men det er primært et issue for de mest garvede spillere. Jeg fandt ikke noget problem i at spille PS3 på Zepto C42 100 Hz+.

    Jeg har også målt gengivelsen af sort herunder:

    Out-of-BoxEfter kalibrering
    Sortniveau0,32 cd/m20,16 cd/m2
    Brightness (lysstyrke)309 cd/m2148 cd/m2
    Kontrastforhold925:1966:1
    Kontrastforhold angivet med en usikkerhed på +/- 50


    Sort er ikke den dybeste jeg har målt, og generelt er sort ikke helt sort. Det bemærkes ikke i dagstimerne, men i aftentimerne, kan man fornemme, at sort ikke er helt sort.

    Highslide JS


    Shadow detail er også en vigtigt parameter, som fortæller hvordan skærmen håndterer gengivelsen af de mørkegrå nuancer – et punkt, som nutidens fladskærme almindeligvis har problemer med. Zepto C42 100GHz+ klarer opgaven fornuftigt, men det stadig ikke alle nuancer der kan skelnes. Zeptos Tv klarer faktisk opgaven bedre end Sonys W5500 serie, som vi senest anmeldte, men omvendt kunne Sony W5500 gengive en noget dybere sort.

    Jeg undersøgte også Zepto Tv’et fordeling af lyset, for at undersøge om der er inhomogen baggrundsbelysning eller det der også populært benævnes clouding eller backlight bleeding.

    Highslide JS



    Skærmen har lidt problemer med det nederste højre hjørne.

    PC og mediecenter tilslutning


    Der var ingen problemer med at tilslutte skærmen til en PC eller mediecenter. Opløsningen på 1920x1080 sikrer, at man får 1:1 pixel mapping. Man skal blot aktivere ”HDMI PC Full Mode” i skærmens menu.

    Highslide JS


    Betragtningsvinkler


    Betragtningsvinklerne er i den gode ende for LCD-TV. Tv’et har karakteristika af et IPS panel, som også typisk associeres med de bedste betragtningsvinkler indenfor LCD teknologien.
    Kontrasten falder dog noget fra store vinkler, men farvemætningen daler ikke i markant omfang.

    Jeg har taget billeder af betragtningsvinklerne herunder:

    Highslide JS


    Highslide JS



    Lyden


    Lyden er på et ret traditionelt faldskærmsniveau. Stemmer er klare, hvilket er et plus, men der mangler bund i lyden, så de dybe toner bliver indelukket. Højttalerne i Zeptos Pantheon er fin til nyheder og tale, men vil man have de store filmoplevelser, kan et separat lydanlæg anbefales.

    Konklusion:


    Zepto rykker sig på flere punkter i forhold til den gamle Pantheon model, og den nye med 100 Hz+ leverer en fin ydelse over det meste af linjen. Det eneste kritikpunkt jeg har i forhold til billedgengivelsen for en skærm i mellemsegmentet, er, at sort ikke er helt så dyb som på andre nye LCD-TV.

    Til gengæld er betragtningsvinklerne gode og Zepto har formået at integrere et 100 Hz system der ikke giver et unaturligt look, som på f.eks. Samsungs Tv. Det bidrager til mere flydende bevægelser. Gammaforløbet er også præcist, hvilket er vigtigt for balancen i billedet, og den generelle billedkvalitet.

    Funktionaliteten er fin og med 4 HDMI indgange er der masser af plads til at tilslutte eksterne enheder. Strømforbruget ender på 115W efter kalibrering. Skærmens menu giver også fine indstillingsmuligheder.

    Alt i alt er Zepto Pantheon C42 100 Hz+ er fint allround Tv i mellemprissegmentet. Det har ingen virkelige billedmæssige issues, men det gør sig klart bedst med digitale og HDTV kanaler. Analoge kanaler er ikke skærmens stærkeste side.

    PositivNegativMålgruppe
    Fin billedkvalitet på digitale og HDTV signalerSort ikke så dybStue
    100 Hz systemLidt input lagHjemmebiografen
    Naturlige farver efter kalibreringAnaloge signaler
    Præcis gammaforløb
    Betragtningsvinkler

    Pris og forhandler:


    ---


    Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor skærmen kan diskuteres: http://www.flatpanels.dk/flatforum/viewtopic.php?t=10889

  • Flere anmeldelser

    Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

    01 Mar 2024 |

    Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

    23 Feb 2024 |

    Test: Sony A95L (QD-OLED)

    21 Dec 2023 |

    Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

    07 Sep 2023 |