Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Lintronic IR-converter - FlatpanelsDK

Test: Lintronic IR-converter

|


De fleste har hørt om dem og mange ejer selv en. Det her handler om universalfjernbetjeninger, men ikke i den forstand man normalt præsenteres for i elektronikkæderne. Jeg ser denne gang nærmere på IR-converteren TT455-RT-238 fra Lintronic. Pga. de utallige muligheder denne enhed tilbyder, vil dette ikke blive en tilbundsgående anmeldelse, men nærmere et lille indblik i en alternativ måde at betjene sine enheder på.

Du har med garanti selv oplevet noget lignende: Dit nye stuealter er sat op, din Blu-Ray afspiller er tilkoblet og surround-anlæggets mange ledninger er gemt væk i 40 m kabelskjulere. Tilbage burde blot være at glædes over den enorme samling af transistorer og strømforsyninger, man har fået samlet sammen, der tilsammen udgør god underholdning på en ellers trist og regnvåd søndag eftermiddag (eller mandag formiddag, måske?). Desværre så skæmmes sofabordet nu af en anseelig bunke plastic, der tilsammen udgør din forlængede arm til betjening af alt dit herlige legetøj.

Den alternative universalfjernbetjening

Der findes efterhånden mange udbydere af løsninger til at komme denne bunke af fjernbetjeninger til livs, såsom Logitech Harmony, Philips Pronto eller SR-serie, One For All, Nevo, NEC og hvad de nu ellers hedder. Hvis man, som jeg, derimod kommer fra et liv med B&O TV, så er det pludseligt svært at skulle indstille sig på at holde om den skrøbelige plastic-klods disse universalfjernbetjeninger ofte repræsenterer. Medgivet - der sker lidt på kvalitetsfronten og det kan lade sig gøre at få fat på fjernbetjeninger, der er lavet i metal. Der er dog noget særligt over eks. en Beolink 4 (Beo4) og den kvalitetsfornemmelse man får når man holder den i hånden.

Løsningen kommer fra et lille jysk firma ved navn Lintronic, der i sin tid tog udgangspunkt i netop Beo4-fjernbetjeningen og udviklede et produkt, der gjorde det muligt at betjene stort set alle andre infrarød-baserede produkter fra samme Beo4-fjernbetjening.


Lintronic TT455-RT-238 (uden låg). Mål: 10x7x4 cm .

Enheden, der går under det lette pseudonym af TT455-RT-238, er en såkaldt IR-converter, der er i stand til at modtage signaler fra en lang række fjernbetjeninger, omdanne disse signaler til et vilkårligt andet IR-signal og genudsende det. Animationen herunder viser hvordan Beo4-fjernbetjeningen udsender et IR-signal (som i dette tilfælde svarer til at"GO" tasten trykkes ned imens displayet viser at fjernbetjeningen er sat i"DVD" håndtering), som registreres af enten det indbyggede IR-øje i TT455-boksen, eller via et eksternt øje. Det registrerede signal omdannes nu i TT455-boksen til dét signal man har programmeret boksen til at erstatte det med (her har jeg valgt et"Play" signal til en Sony S550 afspiller), og det nye IR-signal sendes ud fra boksen. I animationen er TT455-boksen placeret under TV'et, hvilket betyder at IR-strålerne reflekteres på møbler, vægge mv. før de rammer sit mål, som her er valgt til en Sony S550 Blu-Ray afspiller.

-->

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

-->

De tekniske detaljer

Som du nok har gættet, så sker omdannelsen af IR-signalerne ikke via magi, men derimod via en hurtig microprocessor placeret i TT455-boksen. De mere præcise specifikationer kan findes i tabellen herunder

Fysiske dimensioner

4 x 10 x 7 cm
Strømforsyning9-15 Volt.
Minimum 300 mA

Processor

ATMEL mega128 microprocessor
IR-modtagerB&O: 455 kHz
Andre: 36-40 kHz

IR-sender

High-power, wide-angle
Rækkevidde op til 10 meter

OutputsLow-power IR-output (til ekstra IR-dioder)
Programmérbart digitalt output
RS232 og RS485-2 interface
2-vejs X10 Power Line interface
InputsStrøm
Ekstern IR-input
Ekstern data input
RS232 og RS485-2
Understøttede input-remotesBeo4, Beo5, Apple, Bose, LogiTech, Keyspan, NEC, Nevo, Philips Pronto mf.
Antal programmérbare kommandoer250 actions (programpladser). Macro-kommandoer tager én action for hver ting man ønsker macroen skal udføre.
Vægt215 gram
Diverse tilbehør455 kHz B&O IR-receiver, plasma skærmet

455 kHz IR-receiver, ikke-plasma skærmet
3-vejs low-power infrarød emitter (til skjulte installationer)
IR-distributor til tilslutning af op til 10 yderligere IR-emittere
Strømadapter (9-12 V)
RS232 kabel og RS232->USB convterter

TT455-boksen vil blive testet med følgende komponenter:

Pioneer LX5090 TV, Sony S350 Blu-Ray, Apple Remote Universal Dock, Beosound 9000, 3 stk. RAone Smartdimmer, Beolink 4 (Beo4).

Til denne test benyttes et eksternt IR-øje med aktiv filtrering af den IR-støj plasma-TV udsender. Denne enhed leveres af B&O selv, men forhandles også af Lintronic. Det er et absolut must med denne tilføjelse, hvis man har et plasma-TV, da TT455-boksen ellers ikke vil kunne sortere i de modtagne signaler fra Beo-fjernbetjeningen. Dette gælder uanset hvor du placerer TT455-boksen - IR-strålerne fra et plasma-TV skal nok finde frem til den! Ydermere benyttes der en strømadapter (som også skakl købes separat) og et ekstra sæt low-power IR-sendere, som kan monteres på udstyr gemt i eks. skabe eller andre rum. Der er benyttet et RS232 kabel og en RS232->USB adapter til selve programmeringen af boksen.

Setup'et før installation af TT455-boksen kan ses i animationen herunder, hvor Blu-Ray afspilleren er gemt i et rum under TV'et.

-->

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

-->

Installation

TT455-boksen skal tilkobles en 12V adapter, hvorefter den basalt set er good-to-go. På dette tidspunkt er den dog ikke programmeret og de ekstra IR-sendere og modtagere er endnu ikke opsatte. På bagsiden af boksen finder man alle tilslutningerne, hvor IR-modtageren fra B&O isættes et alm. jack-stik, ligesom low-power IR-dioderne til den skjulte installation sættes i IR-udgangen (også et jack-stick).


Bagside af TT455-boksen. Fra højre: Strøm, IR-udgang, RS232, X10, IR-indgang.

Opsætningen af TT455 foregår via RS232 interfacet, som min egen PC ikke er forsynet med. Derfor var det nødvendigt at få fat i en RS232->USB adapter. Herefter skal programmeringssoftwaren fra Lintronic hentes og installeres, hvilket gøres direkte fra hjemmesiden. Installationen forløb smertefrit, men en forudsætning for at kunne bruge RS232 er, at man har en ledig COM-port i sin PC, som programmet kan få lov at benytte. I mit tilfælde var alle COM-porte fra 1-16 slugt af alverdens USB- og Bluetooth-udstyr, så der måtte lidt omrokering (læs: sletning) til før"Lintronic Configurator" programmet ville snakke med TT455-boksen. På den positive side, så var programmet yderst ferm til at detektere hardwaren derefter.

Hvis man tidligere har beskæftiget sig med software til eks. Logitech Harmony, så er man vandt til designede interfaces med udførlige guides, der hjælper dig med opsætningen. Det skal man ikke forvente i configurator-programmet, hvor selv den mest tekniske entusiast derimod vil være tilfredsstillet. Hovedmenuen kan ses herunder.



Hovedmenu i configuratorprogrammet

Programmeringen sker i to trin: Først vælges hvilken enhed man ønsker boksen skal styre. Dette gøres i"Command list", hvor det er muligt at downloade IR-kommandoerne til alverdens hardware via en web-forbindelse til Lintronic. Via en liste over producenter vælger man hvilken type apparat der er tale om, eks. en Blu-Ray afspiller eller et TV, og herefter hvilken specifik model man ønsker at betjene. I mit tilfælde var hverken LX5090 eller min S350 Blu-Ray afspiller repræsenteret på listen, men derimod var den forrige generation af TV, 508XD, og den forrige Blu-Ray afspiller fra Sony, S300, på listen, så jeg downloadede kommandoerne til disse enheder i stedet.

Fra configurator programmet får man nu en masse IR-kode repræsenteret i listeform (den eksakte betydning af koden kan findes i vores forumtråd hørende til denne anmeldelse), hvorfra man kan teste IR-koderne enkeltvist og se om de udfører den korrekte kommando. Man markerer blot selve koden (herunder er det alt før"=" tegnet) og trykker på"Test"-knappen ude til højre. TT455-boksen udsender herefter signalet og du kan verificere om din harware reagerer korrekt. Ganske smart da man således ikke behøver at tildele kommandoen en knap på Beo4'eren, uden at vide om kommandoen rent faktisk virker.


Her er der downloadet en række kommandoer til en Set-Top-Boks og disse kan testes individuelt hvis man lyster.

Har man et genstridigt apparat, som ikke findes i listen, så findes der også et fanebrev hvor boksen i stedet lytter efter indkomne signaler, hvor du således selv kan lære den en kommando. Du holder blot din normale fjernbetjening (eks. Sony Blu-Ray afspillerens) hen foran TT455-boksen og trykker på den knap der skal læres.

Efterfølgende skal du have tildelt Beo4-fjernbetjeningen de rette funktioner, hvilket er det andet og sidste trin i opsætningen. Fra hovedmenuen åbnes"Memory map" vinduet, hvori al programmering af boksen foregår. Der er 3 led i kæden:
- Mode: Den indstilling der vises i toppen af Beo4'erens display. Eks."TV" eller"DVD"
- Trigger: Hvilken knap vil du trykke på på Beo4'eren
- Commands: Hvad vil du have udført når du trykker på den pågældende knap

Først vælges der hvilken enhed man ønsker at kontrollere, hvorefter man enten selv kan vælge hvilken knap man vil programmere på Beo4'eren, eller man kan blot trykke på knappen på sin Beo4-betjening hvorefter programmet selv udfylder feltet - og giver et forslag til hvilken kommando der skal udføres. Når man er tilfreds tilføjes kommandoen til det såkaldte"Memory Map", som er TT455-boksens interne lager med 250 pladser. For at færdigprogrammere boksen afsluttes der med"Save to TT455-RT-238" i bunden og man er klar til at bruge sin Beo4.


Tildeling af kommandoer til Beo4'eren.

På tegningen herunder kan du se hvordan jeg valgte at tildele kommandoerne hørende til"DVD" knappen på min Beo4. Når fjernbetjeningen står i"DVD" styres min Sony S350 Blu-Ray, hvor jeg har valgt at volumen kontrollen skal styre volumen på TV'et. Jeg kunne også have valgt at tage det skridtet videre og programmeret en macro, der først tændte TV'et (hvis det var slukket), tændte Blu-Ray'en (hvis den var slukket), dæmpede lyset i mine lysdæmpere efter 10 sekunder, indstillede TV'et til at bruge HDMI 1 inputtet og tændte mit anlæg på den indgang BluRay'en var tilsluttet. Så længe man kan holde sine kommandoer indenfor de 250 programpladser der er i boksen, så er alt tilladt.


Layout for Beo4-knapperne når"DVD" er valgt

Når man opsætter sit system, så er det en god idé at undersøge om ens hardware understøtter diskrete kommandoer for tænd/sluk. Dvs. frem for en allround tænd/sluk-knap, der både gør det ene og det andet, så understøtter visse apparater tænd og sluk i separate kommandoer. Mange TV kan eks. tændes via andet end"Power"-knappen øverst, hvilket højest sandsynligt betyder at man kan sende en"Power ON" kommando, frem for blot en generel"Power", der både tænder og slukker. Dette er nyttigt hvis man vil undgå at eks. en macro ved et uheld får slukket for noget udstyr, der allerede er tændt - eller hvis man vil bruge en af de øverst input-selectorer på Beo4 til at tænde et apparat med.

Opsætning

Med TT455-boksen programmeret kan det plasma-skærmede IR-øje, den ekstra IR-diode og selve boksen nu placeres i det setup jeg ønsker, hvilket der er blevet en lille billedserie ud af.



B&O IR-øje, skærmet for plasma-stråling


IR-diode til skjult montering. Styrer Sony S350 BluRay


TT455 boks placeret i bunden af mit TV-møbel


Samlet set. iPod-docken ses på hylden under TV'et


Close-up af enhederne. IR-øjet er monteret på et beslag og TT455-boksen ligger i bunden

I brug

Efter alle disse indledende manøvrer er vi så endelig kommet til det springede punkt, nemlig: Hvordan fungerer det så i praksis? Overall vil jeg sige at det fungerer ganske godt. IR-modtageren er ligeså følsom som man er vandt til med B&O produkter, hvilket i sig selv er en lettelse i det daglige. Dette skyldes ikke mindst Beo4'erens brede vinkel for udsendelse af signaler.

Dog må jeg konstatere at LX5090 TV'et udsender ufatteligt meget IR-støj. Selv med den specialskærmede IR-modtager fra B&O selv, så kan der fremkomme udfald hvor jeg bliver nødt til at pege fjernbetjeningen mod IR-øjet før jeg får et respons (hvilket er uvandt for mig). Dette er på ingen måde TT455-boksens skyld, men blot en konstatering af at følsomheden falder hvis man benytter plasma-TV. Jo lysere skærmbillede, des sværere har øjet ved at sortere skidt fra kanel.

Mange vil nok på nuværende tidspunkt have spurgt sig selv: Med al den signaleren frem og tilbage, må der vel opstå en meget langt forsinkelse fra man trykker på knappen til der rent faktisk sker noget? Lykkeligvis er dette ikke tilfældet og ift. betjening med de originale fjernbetjeninger, så er forsinkelsen mindre end tiendedele af et sekund. LX5090 er i forvejen ikke super hurtig selvom man bruger den originale betjening, så her mærker jeg ikke nogen forskel - den mest mærkbare forsinkelse opleves nok i text-TV (som jeg dog aldrig bruger). iPod-docken er også i sig selv notorisk langsom, hvilket også gør forsinkelsen umærkelig. Den hurtigste enhed i mit sortiment er nok S350-afspilleren, som ikke giver problemer af nogen art mht. hastighed. Jeg oplever af og til forskel i hastigheden af IR-oversættelsen, hvor man kan detektere en forsinkelse fra tryk på en knap, til signaldioden på selve boksen blinker (der sidder en dedikeret diode, der blinker samtidigt med udsendelse af IR-signalerne). Jo flere kommandoer der programmeres pr. tastetryk, des større forsinkelse bliver der naturligvis.

Ser man på funktionaliteten ift. de originale fjernbetjeninger, så ligger begrænsningen ikke i selve TT455-boksen, men derimod i antallet af knapper på Beo4-fjernbetjeningen. Som skitsen af fjernbetjeningen ovenfor viste, så er der relativt få knapper til rådighed, når man fraregner input-vælgeren i toppen, der beslaglægger 9 knapper. Dette kan vanskeliggøre implementeringen af visse specialfunktioner, hvilket må blive en afvejning når man programmerer sin Beo4 - hvilke funktioner vil man kunne undvære. For mit vedkommende, så har jeg ofret eks. navigeringshjulet på LX5090-betjeningen, da den kun bruges i forbindelse med OSD-menuen, dvs. ting som billede- og lydopsætningen, eller tilgangen til USB-porten. Disse ting har jeg ikke brug for i det daglige. Min BluRay-afspiller har et hav af knapper på sin fjernbetjening, men det gik op for mig, at jeg egentlig aldrig havde brugt knapperne 0-9 på den originale fjernbetjening, så disse taster er nu forbeholdt andre funktioner, såsom"Undertekster" og"OSD info".

Når Yousee engang i fremtiden får lavet en boks jeg har lyst til at betale for, så ser jeg frem til at kunne gemme den af vejen i skabet, og stadig benytte min Beo4 til at få det bedste ud af mit setup.

Nu er alt naturligvis ikke fryd og gammen, når man udskifter en original betjening med noget universelt - det er uundgåeligt at der vil være visse mangler. Der vil typisk være visse funktionaliteter der ikke kan replikeres perfekt, men de gener du vil opleve vil være forskelligt afhængigt af hvilke enheder du forsøger at styre. For mit eget vedkommende kommer jeg fra et B&O TV, som naturligvis er skræddersyet til Beo4, hvilket også betyder at alle knapper fungerer perfekt og tjener et specifikt formål. Et godt eksempel er"List" og"Exit" knapperne. På et B&O TV kan man bruge"Exit" til mange forskellige ting, såsom at forlade text-tv, lukke menuer eller hoppe ud af"List"-funktionen på fjernbetjeningen."List"-knappen bruges nemlig til at styre undermenuer i selve fjernbetjeningen og disse menupunkter vises i fjernbetjeningens display øverst. Det samspil der er mellem et B&O TV og disse menuer kan desværre ikke genskabes med Lintronic-løsningen, med mindre dit nye TV i forvejen har en lignende funktionalitet via den originale fjernbetjening. Dette kan dog næppe lægges Lintronic til last, da det jo er en"mangel" ved det nye TV og den tilhørende originale fjernbetjening.

Af mangler kan det nævnes at visse af de undermenuer, der findes ved brug af"List"-knappen ikke er tilgængelige i softwaren til TT455-boksen, hvilket er en skam, da det ville have kompenseret lidt for det begrænsede antal fysiske knapper på selve Beo4-betjeningen. Jeg kunne eks. godt have set mig selv bruge"Display"-punktet, der kan tilføjes manuelt til Beo4's liste, men TT455 detekterer slet ikke brugen af denne knap, så det er vist udelukket. Ligeledes opfattes"Speaker"-menupunktet (kan også tilføjes List-knappen under eks. TV), som en separat"Mode" og ikke som en del af"TV"-moden, hvilket gør det besværligt at bruge den til noget da TT455-boksen ikke selv skifter tilbage til"TV"-mode når man blot benytter"Exit"-knappen på Beo4'eren. Der skal aktivt trykkes på"TV" igen, ligesom det skal gøres hvis man bruger"Text" til at åbne Text-TV. Dette er petitesser og når man først har vænnet sig til at boksen aktivt skal registrere hvilken mode du vil betjene, så er der ingen problemer.

Man bør afholde sig fra at lade selve inputknappen (visse af de 9 øverste knapper på Beo4) styre komplicerede funktioner, ud over at vælge hvad man vil betjene med Beo4 og evt. til at tænde apparatet med (forudsat at dit apparat har en kommando der kun tænder og ikke kun en generel"Power"-funktion). Jeg har erfaret at TT455 af og til registrerer at det valgte input sendes med i IR-signalet, så man i stedet for at sende signal for eks. kanalvalget"1" sender"TV 1" afsted (eller hvad der nu end står øverst i displayet på betjeningen). Hvis man har valgt at"TV" tasten også skal udføre en kommando, vil man derfor få foretaget 2 handlinger frem for blot én.

Mit største problem pt. er faktisk at få udtænkt en måde at undgå, at B&O TV'et i soveværelset også reagerer når jeg betjener stue-TV'et. Med disse vidtrækkende B&O signaler, smyger strålerne sig ind overalt og man kan således nemt komme til at tænde for enten det ene eller det andet apparat utilsigtet. Det er dog ikke noget en lukket dør ikke kan kurrere...

Alt det der ikke blev testet

Som nævnt tidligere, så har TT455 et utal af muligheder og funktioner og jeg havde ikke mulighed for at teste dem alle pga. mit beskedne udvalg af apparater. Jeg har derfor bedt Michael Lindgaard fra Lintronic om at give en kort beskrivelse af alt det jeg ikke har sagt noget om i dette afsnit.

RELAY 208 og TT455-RT-238 understøtter BEO5's nye CONTROL og FUNCTION kommandoer, hvilket øger funktionaliteten gevaldigt (ref. de få knapper på BEO4).

I forbindelse med den perfekte styring af hjemmebiografen vinder styring af lys og gardiner stærkt frem. TT455-RT-238 arbejder perfekt sammen med Lintronics RELAY 208, ligesom den understøtter RS232 kommandoer for styring af de største lys-fabrikanter: Clipsal, Dynalite, Lutron, Luxom, Dali, Helvar, Conson, Ilight og flere kommer hele tiden til. En del af dem er allerede i Danmark.

RS232 styring af skærme, lift-motorer, projektorer er et andet voksende område.

Lintronic har samlet det hele inkl. multi-media styring i et komplet HomeAutomation program. Pt. sidder programmøren i Århus og arbejder på projektet, og en demonstration af systemet vil kunne komme på tale - men der kommer ikke noget ud før systemet er helt klar.

TT455-RT-238 bruges også tit som en gateway så andre programmer kan styres med f.eks. B&O, BOSE eller LOGITECH fjernbetjeninger, samtidigt med at programmøren kan bruge TT455-RT-238 som en kraftig IR booster.

Konklusion

Bekendtskabet med Lintronic har været et godt et af slagsen. Nej, deres software er ikke ligeså brugervenligt som mange andres, men til gengæld er begrænsningerne i opsætningen nærmest ikke-eksisterende. Der er frit valg på alle hylder mht. kommandoer og macroer. I en mail-korrespondance med Michael Lindgaard, indehaveren af Lintronic, blev der da også givet udtryk for at fokus primært lå på funktionalitet og teknik i selve TT455-boksen og softwaren, og at interfacet til softwaren var produceret efter bedste evne. Dette kan man næppe have andet end forståelse for - i et lille geschæft kan man ikke alene være ekspert i både teknik, markedsføring og grafisk design.

Supporten på boksen er desuden eksemplarisk. Der er prompte svar fra Michael hos Lintronic via mail og ellers findes der et forum på hjemmesiden hvor man kan forsøge sig. Yderemere er der tilføjet mulighed for online-support via et peer-to-peer program.

I min mening hører Beo-fjernbetjeningerne til i den absolutte topklasse mht. finish og kvalitet, hvilket gør TT455-boksen til den næstbedste løsning efter at have 100% B&O kompatibelt udstyr stående. Og med de priser (og den billedkvalitet) de nuværende produkter lægger for dagen, er der meget at hente ved at købe eks. TV i andre mærker. Jeg har ingen skrubler ved at give TT455-løsningen en varm anbefaling med på vejen - uanset om du kun har et TV og en set-top-boks, eller om du har en fuld hjemmebiograf stående.

Prisen for det benyttede setup beløber sig i godt 3.300 kr. ud over udgiften til selve fjernbetjeningen. Dette vil uden tvivl afskrække mange fra at købe, men godt 500 kr. kan barberes af udgiften, hvis man ikke har brug for et IR-øje med plasma-skærmning. En Beo4 koster vejledende 1.695 kr. men kan oftest findes noget billigere i brugt-annoncerne. Jeg har selv to betjeninger hvor den ene er over 7 år gammel - og den ser ud som på dag 1. Boksen alene (uden kabler, strømforsyning mv.) koster ca. 1.900 kr.

Ønsker man en mere konfigurérbar B&O fjernbetjening, så kan man se på Beolink 5 (Beo5), som koster 4.195 kr. i vejledende udsalg. Igen kan brugtannoncerne måske give et afslag i priserne, men udbuddet er stadig sparsomt.

Priser og yderligere information:
www.lintronic.dk

Diskussion om denne anmeldelse i forum:
http://www.flatpanels.dk/flatforum/viewtopic.php?p=60110#60110


Flere anmeldelser

Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

01 Mar 2024 |

Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

23 Feb 2024 |

Test: Sony A95L (QD-OLED)

21 Dec 2023 |

Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

07 Sep 2023 |