Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: VTS indbygnings TV - FlatpanelsDK

Test: VTS indbygnings TV

|


Indledning


Vi har taget et anderledes produkt ind til test denne gang for at kigge lidt på nogle af de fleksible muligheder der findes på skærmmarkedet i dag. Vi kigger på et 17 tommer indbygnings Tv, som er beregnet til indbygning i køkkenlåger og skabe, men lige såvel kan benyttes i campingvognen, bilen eller båden.

Tv’et har en indbygget DVB-T tuner, så det også modtager digitale signaler. Tv’et kan desuden tilsluttes et 12v stik. Jeg vil i denne anmeldelse naturligvis undersøge billedkvaliteten, men den primære opgave vil være at betragte skærmen ud fra et funktionelt synpunkt.

Tv’et fås med både sort- og sølvramme.

Panelstørrelse:17"
Opløsning:1440x900
Responstid:5 ms
Kontrastforhold:700:1
Lysstyrke:-
Farveunderstøttelse:Op til 16,2 millioner
Signal processering: 6 bit per farve
Betragtningsvinkler (H/V):-
Dotpitch:-
Panelnummer (Type):LCD
Strømforbrug:-
Vægmontering:
Drejefod:
Størrelse (HxBxD): -
Vægt-
Indbyggede højttalere:
Inputformater: 480p/i, 576p/i, 720p, 1080i & 1080p (50, 60Hz)
1:1 pixelmapping:
Indgange
• VGA
• DVI (kan dog konverteres gennem HDMI)
• Audio (type) (Audio in/out)
• SCART (1 indgang)
• S-video
• Komposit
• Komponent
• HDMI (1 indgang)
• Andet
Udgange
• Audio (type) (1 udgang)
Tunere
• Analog
• DVB-T
• DVB-T (MPEG4)
• DVB-C
• DVB-C (MPEG4)
• DVB-S
• DVB-S (MPEG4)
• Andet
Garanti:
Pixelgaranti:
Diverse:-


Pris og forhandler:



De første indtryk


Tv’et er 17 tommer stort og i widescreen. Det har en blank overflade og selve rammen er lavet af aluminium, som giver det et smukt og eksklusivt finish.

Highslide JS


Under skærmen er der integreret to højttalere; en i hver side. Under panelet sidder også 6 knapper til styring af Tv’et. Knapperne er berøringsfølsomme og diskrete, hvilket er med til at give et strømlinet look.

Highslide JS


Bag frontrammen sidder en metalskive, som benyttes når Tv’et skal indbygges i f.eks. køkkenlågen. Den er robust og smart. Der laves blot det nødvendig hul i lågen, metalpladen skrues af med fire skruer, Tv’et slides ind i hullet i lågen og metalrammen monteres igen på indersiden af lågen.
Der er også en video-instruktion til installering her: www.visiotechbuildin.dk

Highslide JS


Alle stik isættes på skærmens bagside og vender nedad, så de ikke kommer i karambolage med ting i skabet.

Highslide JS


Der er rigeligt med stik, og naturligvis også et antennestik til DVB-T tuneren. Herudover findes også en HDMI indgang. Se alle stiktyperne i tabellen længere oppe.

Tv’et fungerer naturligvis også med kabel-tv – dog blot analogt. Hvis man ønsker at benytte kabel-tv, skal kabel-tv antennestikket blot trækkes hen til tv’et og indsættes i skærmens antenneindgang.

Tv’et er ikke særlig dybt og fylder cirka 2 cm inde i skabet.

Effektforbrug


Vi vil snart introducere en sammenlignings applet, hvor man kan holde skærmes effektforbrug op mod hinanden. Det kræver dog endnu lidt flere målinger på forskellige skærm. Her er målingerne på VTS indbygnings-Tv’et.

Målingerne ses herunder:

Out-of-Box (gns)Efter kalibrering (gns)
Standbyforbrug2,4 W2,4 W
Almindelig Tv brug34 W31 W
HDTV visning34 W31 W



Tv’et har et lidt højt stand-by forbrug. Det er i orden.

Forud for testen:


Tv signalet er gennem testen digital antenne-Tv (DVB-T).
Der testes blandt andet med DVE disken og Peter Finzels test DVD, og ligeledes testes skærmen naturligvis i praksis ved både DVD, PC og Tv brug.

Skærmen vil også blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer.

Sony PlayStation 3 benyttes som Blu-Ray afspiller.

Funktionalitet


Skærmen har en medfølgende fjernbetjening i grå plastik. Den er ganske diskret og har en stor mængde knapper. Den føles en anelse spinkel, men opfylder opgaven.

Highslide JS


Tv’et har fire menuer til at indstille henholdsvis billedkvalitet, lyd, tv modtagelsen, og generelle indstillinger såsom sprog. Funktionerne kan styres på enten skærmens front med de berøringsfølsomme knapper eller vha. fjernbetjeningen.

Når kanalerne første gang skal indstilles, kan man enten vælge at søge manuelt eller automatisk. Jeg valgte en automatisk søgning efter kanaler og Tv’et begynder en proces der tager cirka 5-8 minutter.

For at indstille de digitale kanaler, skal man benytte fjernbetjeningen og tilgå en separat DVB menu.

Skærmen har desuden en praktisk og meget anvendelig EPG (elektronisk program guide). Den giver både overblik over det nuværende program, men kan også vise, hvad de forskellige kanaler sender en helt uge frem i tiden. Navigationen i menuen er nem og layoutet er overskueligt.

Highslide JS


EPG menuen kan ses på billedet ovenfor.

Bemærk: Alle menuer er på engelsk. Der er ikke danske menuer installeret.

Billedkvalitet


Da der er masser af muligheder for tilslutning af enheder, kan brugeren vælge at tilslutte selv ting som spilkonsoller, DVD afspillere og optager og endda computere. Som udgangspunkt er den primære funktion i Tv’et dog selve Tv modtagelse på enten de analoge eller digitale kanaler.

Highslide JS


Tv’et har en digital tuner til antennenettet. Den såkaldte DVB-T tuner. Denne tuner gør Tv’et i stand til at modtage digitale kanaler. Tv’et har desuden mulighed for at modtage samme kanaler i analog kvalitet.
Tv’et kan også modtage signaler fra kabel-tv, så længe de er analoge. Skal disse være digitale kræves det, at indbygnings-Tv’et tilsluttes f.eks. en YouSee digital boks.

Highslide JS


Jeg har taget en indledende måling af skærmens billede herunder:

Highslide JS



For de nye opsummerer jeg, hvordan man skal forholde sig til grafen:

Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde).

  • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.
  • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.
  • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.
  • Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå.
  • Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.

    Som det foreslås på målingen ovenfor er farverne ikke helt præcise. Der er problemer med at gengive de mørkeste farver, hvilket skyldes, at lyse farver er for lyse og mørke farver er for mørke – eller det man kalder upræcis gamma.

    Highslide JS


    Lysstyrken på skærmen er ret høj. Normalt anbefaler jeg, at man skruer ned for lysstyrken, men på dette indbygnings-Tv kan det godt være en fordel at bibeholde den høje lysstyrke. En høj lysstyrke sikrer nemlig, at man også kan se billedet på skærmen i de lyse dagstimer eller hvis solen falder ind af vinduerne, som f.eks. ofte er tilfældet i et køkken.
    Hvis man alligevel ønsker at reducere lysstyrken lidt, kan det gøres ved at skrue ned for indstillingen kaldet ”kontrast” i skærmens menu. F.eks. til 45 eller 40 (udgangspunktet er 53).

    Kvaliteten af de digitale kanaler er ganske flot. Der er høj detaljegrad og Tv’et selvom farverne er lidt overmættede, fremstår de alligevel fornuftigt, da farvetemperaturen blandt andet er god. Hudfarver ser f.eks. naturlige ud og er hverken for rødlige eller for livløse.

    Highslide JS


    Det blanke kontrastglas på skærmen bidrager til en lidt mere ”levende” billedoplevelse og bidrager også til at sort bliver mere sort. Alligevel er sort dog ikke helt dyb, som vores måling nedenfor også foreslår. Jeg har målt gengivelsen af sort herunder.

    Out-of-BoxEfter kalibrering
    Sortniveau0,73 cd/m20,67 cd/m2
    Brightness (lysstyrke)423 cd/m2370 cd/m2
    Kontrastforhold 580:1552:1
    Kontrastforhold angivet med en usikkerhed på +/- 50


    Sort er således ikke så dyb. Det gør, at sort kan virke en smule mat i aftentimerne, men det bemærkes primært for mørke scener, f.eks. scener i gyserfilm. Den anden grund til, at sort ikke gengives så dybt er, at skærmen har en meget høj lysstyrke.

    Kontrastglasset kan reflektere en lidt lys fra vinduer i dagstimerne.

    Highslide JS


    Jeg har også taget et billede af skærmen i helt mørke omgivelser, for at tjekke om der slipper lys igennem i f.eks. hjørner eller kanter (inhomogen baggrundsbelysning):

    Highslide JS


    Skærmen har ikke problemer med inhomogen baggrundsbelysning

    Skærmen har heller ikke problemer med responstiden. Billedet opdateres hurtigt og der er ikke udbredte problemer med slør ved hurtige bevægelser. Fodboldkampe gengives f.eks. hæderligt og det er jo altid rart med underholdning under madlavningen.

    Highslide JS


    De analoge kanaler har lidt mere støj i billedet end de digitale, som står flot. Det kommer dog også an på, hvor gode modtageforhold man har. I testen benyttede jeg en indendørs-antenne med en mindre forstærker på. Husantennen kan dog også sagtens benyttes.

    Highslide JS


    HD signaler gengives fair, men er jo ikke tiltænkt så små skærmstørrelser. Det bør dog bemærkes, at kvaliteten af 1080p signaler er ret dårlig. Der kommer nogle markante farveplamager og detaljegraden nedsættes betydeligt. Det skyldes simpelthen, at Tv’et ikke skalerer et 1080p særlig godt, selvom det modtages af skærmens elektronik.
    Da skærmens opløsning er lavere end Full HD, skal denne skaleringsproces nemlig til. Ser man HDTV på skærmen, f.eks. fra en spilkonsol, anbefaler jeg derfor, at man i stedet benytter et 720p signal. Et 720p signal ser nemlig ganske fornuftigt ud.

    Alt i alt er billedkvaliteten på dette Tv faktisk ganske hæderlig, men der er et problem, som er betragtningsvinkler.
    Betragtningsvinklerne er nemlig meget lig andre skærme baseret på TN paneler. Fra siderne er de acceptable, men fra bunden bliver billedet noget mørkt. Jeg vil derfor anbefale ikke at hænge Tv’et alt for højt, således, at panelet betragtes nedefra. Det giver nemlig et meget mørkt billede, men spøjse farver (se billede nedenfor).

    Jeg har taget billeder af betragtningsvinklerne herunder:

    Highslide JS


    Highslide JS



    Og nedefra:

    Highslide JS



    Lyden


    Lyden kommer fra de to indbyggede højttalere i skærmens bund. De leverer en fin lyd, hvor stemmer fremstår tydeligt. Det solide kabinet gør også, at der ikke er løse dele der rasler, når man skruer op for lyden.

    Der mangler lidt bund i lyden, men det betyder ikke så meget for almindelig Tv brug i f.eks. TV Avisen og lignende programmer, som skærmen primært henvender sig til. Højttalerne er således fuldt godkendte til opgaven og kan sagtens spille et køkken op, hvor husmoder også i gang med køkkenredskaberne.

    Konklusion:


    Indbygningsskærmen fra VTS er en spændende mulighed for et elegant Tv i f.eks. køkkenet eller campingvognen, der kan integreres direkte i låger, skabe eller vægge.
    Den har et højkvalitets-finish i aluminium og funktionaliteten er god med blandt andet en meget anvendelig elektronisk programguide (EPG), der viser, hvad der sendes de næste 7 dage frem. Jeg savner dog understøttelse af mpeg4 signaler. Det bliver relevant efter november 2009.

    De mange tilslutningsmuligheder giver brugeren frihed, og Tv’et kan tilsluttes alt fra en DVD afspiller til en spilkonsol. Den primære funktion er naturligvis Tv-modtagelse, som kan modtages både analogt og digitalt med den indbyggede DVB-T tuner.

    Billedkvaliteten er god på de digitale kanaler. De analoge har lidt mere støj. Fælles gælder dog at farver er naturlige, kontrasten er fair og kontrastglasset på skærmens front bidrager til et lidt mere ”levende” billede.

    Betragtningsvinklerne er dog ikke så gode. Specielt nedefra er der problemer. Der er ikke et problem, så længe man ser skærmen fra en fornuftig vinkel, men man bør så vidt muligt undgå at placere Tv’et for højt oppe – f.eks. i de øverste køkkenskabe. Gengivelsen af sort er heller ikke så dyb.

    Alt i alt er VTS et godt Tv, som kan anbefales, hvis man er ude efter en integrationsløsning. Prisen sprænger heller ikke budgettet.

    Tv’et fås i både sølv og sort.

    PositivNegativMålgruppe
    Fin billedkvalitetBetragtningsvinkler Køkkenet
    Funktionalitet og EPG Tv-guideIkke så dyb sortCampingvognen
    God responstidReflekterer lidt lys fra vinduerBil/båd
    Stand-by forbrug
    Ingen mpeg4


    Pris og forhandler:



    ---


    Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor skærmen kan diskuteres: http://www.flatpanels.dk/flatforum/viewtopic.php?t=10449

  • Flere anmeldelser

    Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

    01 Mar 2024 |

    Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

    23 Feb 2024 |

    Test: Sony A95L (QD-OLED)

    21 Dec 2023 |

    Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

    07 Sep 2023 |