Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Panasonic TX-P42G10 - FlatpanelsDK

Test: Panasonic TX-P42G10

|


Read this review in English on FlatpanelsHD here:
FlatpanelsHD - Panasonic G10 review

Indledning


Panasonics nye 2009 modeller er så småt begyndt at dukke op på markedet, og Panasonic har om muligt endnu flere interessante nyheder i år end nogensinde. En af de spændende nye modeller er G10 serien, der har Panasonics Neo PDP panel, dybere sort og to digitale tunere med mpeg4 til både antenne-Tv (DVB-T) og kabel-tv (DVB-C).

Vi har fået 42 tommer versionen ind til test, som de første i Skandinavien. Det er modellen TX-P42G10 vi tester.

Panelstørrelse:42" widescreen (plasma)
Opløsning:1920x1080
Responstid:-
Kontrastforhold:40000:1
Lysstyrke:-
Farveunderstøttelse:16,7 millioner
Signal processering: 8 bit per farve
Betragtningsvinkler (H/V):Angle Free
Dotpitch:-
Panelnummer (Type):Plasma (Panasonic)
Strømforbrug:200W (typisk)
Vægmontering:
Drejefod:
Størrelse (HxBxD): 66.1cm x 102.9cm x 10.6cm (uden fod)
Vægt25 kg
Indbyggede højttalere:
Inputformater: 480p/i, 576p/i, 720p, 1080i & 1080p (50, 60 & 24p)
1:1 pixelmapping:
Indgange
• VGA
• DVI (kan dog konverteres gennem HDMI)
• Audio (type) (Audio in/out)
• SCART (2 indgange)
• S-video
• Komposit
• Komponent
• HDMI (3 indgange)
• Andet
Udgange
• Audio (type) (1 udgang)
• SCART
• S/PDIF (optisk)
Tunere
• Analog
• DVB-T
• DVB-T (MPEG4)
• DVB-C
• DVB-C (MPEG4)
• DVB-S
• DVB-S (MPEG4)
• Andet
Garanti:
Pixelgaranti:
Diverse:Manual på dansk


Pris og forhandler:


De første indtryk


Designmæssigt rykker Panasonic sig meget lidt fra generation til generation. G10 serien ligner som udgangspunkt den meget populære PX80 model fra sidste år, men kanterne er dog mere afrundede og bløde. Inderst – helt ved siden af panelet – er der en smal sort kant, der opdeler selve rammen og plasmapanelet.

Highslide JS


Tv’et er udført i sort højglans og i bunden løber en grå linje. Tv’et er også blevet en smule slankere.

Highslide JS


Foden er oval og giver et stabilt grundlag. Den er opdelt i to niveauer, som en designdetalje. Foden kan desuden drejes manuelt.

Highslide JS


De fleste stik-indgange sidder på skærmens bagside og peger ud mod bagvæggen. Det til et problem, hvis Tv’et hænger tæt på en væg eller hvis man skal eftermontere stik, når Tv’et sidder på et vægophæng.

Highslide JS


Herudover sidder der nogle stik på Tv’ets venstre side – f.eks. til tilslutning af digitale kameraer. Her sidder også en indgang til et SD hukommelseskort.

Highslide JS


Forud for testen:


Tv signalet er gennem testen digitalt parabol-Tv (DVB-S) samt analogt og digitalt antenne-Tv (DVB-T).
Der testes blandt andet med DVE disken og Peter Finzels test DVD, og ligeledes testes skærmen naturligvis i praksis ved både DVD, PC og Tv brug.

Skærmen vil også blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer.

Sony PlayStation 3 benyttes som Blu-Ray afspiller.

Funktionalitet


En af de store nyheder for Panasonics 2009 modeller, er de nye tunere med mepg4. Det er den feature, som brugere generelt har savnet mest på de forrige modeller, så det er positivt at se, at Panasonic lytter til brugerne og nu efterlever dette ønske.

Man har nemlig integreret både en DVB-T tuner til antennenettet og en DVB-C tuner til kabel-tv. Begge med understøttelse af mpeg4. Af samme grund har Panasonic TX-P42G10 opnået Boxer TVs godkendelse. Bemærk at parallelimporterede udgaver af Tv’et ikke har alle tunerne.

Fjernbetjeningen kan ses herunder. Den har ikke ændret sig radikalt fra tidligere Panasonic Tv. Der er stadig lidt farveforvirring blandt knapperne, men til gengæld er de mest anvendte knapper store og placeret fint. Specielt størrelsen tror jeg mange vil sætte pris på.

Highslide JS


Fjernbetjeningens design er i stil med Tv’ets og ret konservativ i sit udtryk. Fjernbetjeningen ligger i min mening ikke særlig godt i hånden og vejer heller ikke særlig meget. Til gengæld har fjernbetjeningen en ekstra IR sender på fronten, så der er to i alt. Det sikrer, at man ikke skal pege lige så præcist mod Tv'ets infrarøde modtager, som det var tilfældet på de tidligere PZ85/PZ80 modeller.

Skærmens menu giver mulighed for at indstille følgende billedparametre: profil (herunder normal, biograf og dynamisk), kontrast, lys, farve, skarphed, farvetemperatur, farvestyring, eco-format, x.v.Colour samt P-NR.

Herudover kan man også tilgå en avanceret menu, hvor man får adgang til indstille på en 4-trins RGB menu. Der er ingen indstilling for grøn, men to for henholdsvis rød og blå kaldet ”høj blå”, ”lav blå” og ”høj rød”, ”lav rød”. Endeligt kan man indstille gamma, hvilket er en kærkommen feature, da Panasonic tidligere modeller havde en tendens til lidt upræcis gamma, der gjorde billede en anelse mælket at se på.

I en anden menu kan man også aktivere/deaktivere Overscan og Intelligent Frame Creation (IFC) systemet, der skal udglatte bevægelser, men som vi anbefalede, at man slog fra på sidste generation (PZ80).

Det bemærkes blandt andet, at vi europæere har fået nogle ekstra indstillingsmuligheder i forhold til den amerikanske version TX-P42G1.

Der er desuden en ”hurtig-menu”, hvor man kan tilgå nogle af de smarte funktioner. Herunder er der blandt andet en funktion der kaldes ”Pause Live-Tv”. Funktionen er dog umiddelbart ikke tilgængelig på DVB-T og jeg har ikke selv kabel-tv her.

Panasonig TX-P42G10 har nogle blæsere på bagsiden. De var ikke umiddelbart generende i forbindelse med testen, men lægger man øret om til bagsiden af Tv'et, kan de høres.

G10 serien har ikke Panasonics nye VIERA CAST system, der er en internetopkobling, hvor der kan hentes og afspilles trailere, ekstramateriale mm. Hvis man i stedet vælger G15 serien indgår VIERA CAST internettjenesten med adgang til filmudlejning, YouTube mm., samt DLNA, der bruges til at streame film, musik og billeder til skærmens over hjemmenetværket.
Herudover er G10 og G15 dog mere eller mindre identiske. G15 er dog også en anelse slankere.

Effektforbrug


Det er meningen, at det vil være fast kutyme fremover at måle effektforbruget. Vi vil også snart lave en sammenlignings applet, hvor man kan holde skærme op mod hinanden. Det kræver dog endnu lidt flere målinger på forskellige skærm.

Målingerne ses herunder:

Out-of-Box (gns)Efter kalibrering (gns)
Standbyforbrug0,1 W0,1 W
Almindelig Tv brug (gns.)290-300 W170-180 W
HDTV visning (gns.)290-300 W170-180 W



Effektforbruget på plasma-Tv varierer meget efter hvad der vises på skærmen. Meget lyse scener resulterer i højt forbrug, mens meget mørke scener resulterer i lavt forbrug. Jeg har derfor taget forbruget som et gennemsnit i en HD scene med både lyse og mørke seancer. Samme scene vil blive benyttet i fremtiden.

Bemærk, at skærmen benytter mindre strøm efter en kalibrering. Dette er et generelt træk for fladskærme, fordi der efter kalibrering typisk er skruet ned for wauw-effekten, blandt andet med en lavere lysstyrke som resultat.

Billedkvalitet


Jeg har taget en indledende måling af skærmens billedkvalitet herunder.

Highslide JS


Den er taget med standardindstillinger og på profilen kaldet Standard.

Highslide JS



For de nye opsummerer jeg, hvordan man skal forholde sig til grafen:

Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde).

  • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.
  • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.
  • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.
  • Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå.
  • Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.

    Jeg har taget første måling på skærmens standardprofil kaldet normal. Jeg har ikke rørt ved andre funktioner end den der hedder eco-format. Eco-format funktionen indstiller skærmens lysstyrke i forhold til omgivelserne, så i aftentimerne vil billedet blive mørkere. Dog ændres oplevelsen af billedet også, og f.eks. hudtoner får et meget brunligt skær. Derfor anbefaler jeg, at man slår eco-format fra.

    Highslide JS
    SD med eco-format slået til


    Der er lidt farveafvigelser, men resultatet er meget fornuftigt. Der er også lidt problemer med de helt mørke nuancer, der i praksis får den konsekvens, at skærmen ikke viser alle detaljer i de mørke farver - det man også kalder shadow detail. To forskellige mørkegrå nuancer, gengives således ens. Hvis man skal blive teknisk skyldes det, at gamma er lidt for høj. Gamma er balancen af lyset. En for høj gamma – som er tilfældet her på Panasonics G10 serie – medfører, at billedet fremstår lidt for mørkt.
    Se mere om hvad forskellige begreber som gamma, farvetemperatur, kontrast mm. betyder for det praktiske billede i vores artikel med billedeksempler her: Hvordan ser det forkerte billede ud?

    Farvetemperaturen er ret tæt på vores mål på 6500 Kelvin.

    Jeg foretog herefter kalibrering af Tv’et for at forbedre billedegenskaberne. Det kan ses herunder hvad jeg har ændret i skærmens menu.



    Efter kalibrering
    Profil:Biograf
    Kontrast36
    Lys:0
    Farve:30
    Skarphed:0
    FarvetemperaturVarm
    FarvestyringFra
    x.v.ColourFra
    Eco-formatFra
    P-NRFra
    Intelligent Frame CreationFra
    Hvidbalancen høj rød-2
    Hvidbalancen høj blå0
    Hvidbalancen lav rød-4
    Hvidbalancen lav blå0
    Gamma2.2


    Jeg har også taget en ny måling af kalibrering:

    Highslide JS


    Intelligent Frame Creation systemet kritiserede jeg på Panasonics model fra sidste år, PZ85, således:
    ”Ved meget hurtigere skift i billedet, f.eks. når en bold skydes ud af målmanden og passerer publikum, kan der opstå fejl, der afsløres som opdeling eller skævhed i bolden.”
    Reference: Test af Panasonic PZ85.

    Jeg er stadig ikke begejstret for systemet, selvom det er forfinet. Der er stadig nogle få regnefejl, som f.eks. kan resultere i ovenstående. Derfor anbefaler jeg at slå systemet fra.

    Highslide JS


    Farvegengivelsen har jeg ændret i.; dels for at korrigere for den lidt for markante grønne dominans i billedet, dels for at ramme farvetemperaturen og gamma bedre. Indstillingen af farverne var lidt svær, da man blot kan indstille rød og blå, og ikke grøn. Du kan se resultaterne i tabellen ovenfor.

    Highslide JS


    Skærmens gengivelse af almindelige Tv signaler eller det man også kalder SD (standard definiton) er en af G10 serien absolutte styrker. Den slår langt de fleste skærme på markedet. Billedet er flot, skarpt og meget naturligt. Der er minimalt støj og ”grums” i billedet.
    Jeg undersøgte blandt andet billedkvaliteten i fodboldkampe og jeg har ikke noget at udsætte. Tv'et klarede opgaven flot.

    Skærmens HDTV gengivelse er ligeledes flot og detaljerig. Man har bygget videre på de meget positive elementer fra PZ85 serien, vi anmeldte sidste år. Billedkvaliteten er derfor meget flot og der er som sådan intet at sætte fingeren på. Billedet er ikke forbedret helt revolutionært og jeg synes ikke Tv’et når Pioneers niveau, men der er sket nogle fremskridt på flere punkter i forhold til 2008 modellerne.
    Gengivelsen af HDTV er desuden en af de faktorer der adskiller G10 serien med Full HD opløsning mest fra de lavere HD Ready modeller, som eksempelvis X10 serien.

    Highslide JS


    G10 understøtter i øvrigt 1080p24 korrekt.

    Generelt for billedgengivelsen gælder, at G10 serien bygger videre på de mange positive elementer, der også var gældende for de tidligere Panasonic modeller. Der er derfor ikke sket radikale ændringer, men billedkvaliteten har fået et ekstra løft, uden det er revolutionerende. Det betyder bestemt ikke, at G10 ikke leverer flot billedkvalitet, for det gjorde de gamle modeller jo bestemt. Der er umiddelbart ingen betydningsfulde kritikpunkter, for G10 serien formår at præsentere et flot, detaljerigt og naturligt billede, der også opretholder høj detaljegrad når der er hurtige bevægelser i billedet.

    Highslide JS


    På sidste generation af Panasonics Tv kunne man også vise skarpe billeder selv ved bevægelse pga. en generelt ret god responstid. Der var dog en tendens en form for slør på bevægende objekter, som normalt kaldes fosfor-slør. Det skyldes, at man tegner på fosfor, ligesom på gamle billedrørs-Tv. Hvis fosforen ikke ”glemmer” farven hurtigt nok, hænger det fast lidt tid.

    Det udmønter sig i et let grønligt/gulligt slør efter meget hurtige bevægelser. Det er absolut ikke kritisk for G10 seriens gengivelse af bevægelse på billedet, men det kan dog – ligesom på PX80 og PZ85 fra sidste år – bemærkes. Det er dog de færreste der vil bemærke det, og det er heller ikke synligt i alle henseender. Bemærkede du det ikke på de gamle Panasonic modeller, vil du heller ikke bemærke det på G10 serien, for man har været i stand til at reducere sløret en anelse, om end det stadig ikke er elimineret.

    Highslide JS


    Panasonic har været ude med de store ord og har lovet, at gengivelsen af sort er forbedret ret væsentligt. Det er ikke gjort med hjælp fra dynamiske kredsløb, men i stedet er det en reel forbedring af sortniveauet i panelet.
    Vi har allerede set antydninger af det i testen indtil nu, men vi har også lavet en specifik måling hvor dyb en sort – og heraf kontrast – skærmen kan præsentere.

    Highslide JS


    Holder Panasonic hvad de lover? Kan de leve op til deres egne lovprisninger?
    Se målingerne i skemaet herunder:

    Out-of-BoxEfter kalibrering
    Sortniveau0,03 cd/m20,03 cd/m2
    Brightness (lysstyrke)69 cd/m292 cd/m2
    Kontrastforhold 2300:1 3067:1
    Kontrastforhold angivet med en usikkerhed på +/- 100


    Jeg har målt sort ved 0,03 vd/m2 både før og efter kalibrering. Det er en forbedring i forhold til PZ80 serien fra sidste år, som G10 erstatter, og en markant forbedring i forhold tilden populære PX80 serie. Det er dog ikke på Pioneer niveau, hvor vores måleudstyr desværre måtte sætte ud, fordi gengivelsen var ”for dyb” til at måle.

    Highslide JS


    Så Panasonic har bestemt rykket sig fremad og gengivelsen er også meget synlig og effektgivende i praksis. Man oplever et billede med stor dybde og de sorte og mørke nuancer, er meget overbevisende. Gengivelsen er dog ikke perfekt og Pioneers KURO modeller står stadig på tronen.

    Panasonic G10 har desuden lidt problemer med at skelne de mørkeste nuancer fra hinanden. I praksis betyder det, at flere af de mørkeste farver bliver gengivet som én farve, og skærmen lider derfor et tab af detaljer i f.eks. mørke filmscener. Jeg var i stand til at forbedre dette – forbedre shadow detail – efter kalibrering, men det blev aldrig perfekt.

    Jeg har herunder taget et billede af skærmen i et helt mørkt rum. Fordelingen af lyset over panelet er perfekt på Panasonics G10 serie.

    Highslide JS


    Der er absolut ingen problemer. Sort gengives jævnt over hele skærmens panel.

    Lad os afslutningsvis kigge lidt på en sammenligning med forrige års modeller og Pioneer KURO LX5090, der er vores reference Tv. I forhold til sidste års modeller har Panasonic rykket sig. Nogle af de mest markante ændringer er den dybere sorte farve, bedre HD gengivelse og muligheden for at tilpasse gamma, så skærmen ikke har dette lidt mælkede udtryk i farverne. Alt i alt et Tv, der har rykket sig fremad i forhold til både den populære PX80 serie og modellen over kaldet PZ80/PZ85.

    Highslide JS


    I forhold til Pioneer, er G10 dog stadig et skridt eller to efter. G10 serien kommer nemlig ikke helt op på siden, blandt andet pga. den ikke helt så dybe sorte farve, lidt problemer med shadow detail og ikke helt samme farvepræcision og heraf detaljegrad. Dermed ikke sagt, at G10 ikke er et utrolig godt Tv, for det er det bestemt.

    PC og mediecenter tilslutning


    Skærmens har Full HD (1920x1080) opløsning, som Panasonic nu har integreret i størstedelen af deres nye plasmamodeller. Tv’et understøtter også 1:1 pixelmapping. For at opnå 1:1 pixelmapping kræves det dog, at Overscan slåes fra i skærmens menu.

    Betragtningsvinkler


    Betragtningsvinklerne er ganske gode. Plasmapaneler mister generelt ikke samme mængde kontrast og farvemætning fra vinkler, som LCD-TV, men kan dog have problemer med, at billedet reflekterer i den glasplade der sidder længere inde i plasmapanelet. Det er f.eks. synligt når der vises hvid tekst på sort baggrund.

    Jeg har dog valgt ikke at tage billeder af betragtningsvinklerne, da de i praksis er meget fornuftige. Der forekommer lidt refleksioner – både indvendigt, men også udvendigt i glasset på skærmens front.

    Lyden


    Lyden leveres af højttalere i bunden af skærmen, der yder i alt 20 W. Lyden er ikke fantastisk og noget indelukket. Jeg anbefaler et separat lydanlæg for størst udbytte.

    Konklusion:


    Lad os skære lige til benet og melde ud, at Panasonic G10 er et utrolig godt Tv. Det bygger på en stolt generation, og det skuffer bestemt ikke. Det er ikke nogen kæmpe revolution, men en videreførelse af meget overbevisende billedkvalitet fra Panasonic.

    Det er blandt andet skabt fra en forbedret gengivelse af sort, bedre farvegengivelse, samt bedre detaljegrad ved HDTV. Andre forcer såsom flot almindelig Tv-gengivelse og hurtig responstid, er også værd at nævne.

    Panasonics G10 serie har dog stadig lidt problemer med at skelne de mørkeste nuancer fra hinanden – det man kaldet shadow detail. Det leder til lidt unuancering i de mørkeste scener. Sort er forbedret markant, men heller ikke til Pioneer niveau.

    På den funktionelle side, leverer Panasonic TX-P42G10 også. De to tunere til henholdsvis antenne-Tv (DVB-T) og kabel-Tv (DVB-C) understøtter begge både mpeg2 og mpeg4. Tv’et har også fået nogle udvidede funktioner i menuerne.

    Alt i alt er Panasonics G10 serie et super Tv. Jeg er ikke i tvivl om, at det skal have en kraftig anbefaling med herfra og derfor tildeles for Top-anbefalings Award.


    Tryk på awarden for at læse mere.



    G10 serien kommer også i 46 og 50 tommer, med de respektive modelbetegnelser TX-P46G10 og TX-P50G10. Der findes desuden en G15 serie, som er lidt slankere og indeholder Panasonics nye internettjeneste VIERA CAST, samt DLNA, der tillader streaming af film, musik og billeder over hjemmenetværket. Herudover er G10 og G15 serierne dog mere eller mindre identiske.

    Pris og forhandler:


    PositivNegativ Målgruppe
    Super billedkvalitetFjernbetjeningStue
    God udvidet funktionalitetStadig lidt fosforslørHjemmebiografen
    Dyb sort og høj kontrastProblemer med shadow detail  
    Forbedret gamma i forhold til PZ80/85  


    ---


    Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor skærmen kan diskuteres: http://www.flatpanels.dk/flatforum/viewtopic.php?t=10290

  • Flere anmeldelser

    Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

    01 Mar 2024 |

    Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

    23 Feb 2024 |

    Test: Sony A95L (QD-OLED)

    21 Dec 2023 |

    Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

    07 Sep 2023 |