Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: BenQ V2400W - FlatpanelsDK

Test: BenQ V2400W

|


Indledning


BenQ er på banen med en ny 24 tommer model, der med sin asynkrone konstruktion har tiltrukket sig opmærksomhed. Modellen er V2400W og man satser fra BenQs side på at ramme spilfolket, som kræver spil afviklet flydende og uden slør.



Panelstørrelse:24"
Opløsning:1920x1200
Responstid:2 ms (g2g)
Overdrive:
Kontrastforhold:1000:1
Lysstyrke:250 cd/m²
Farveunderstøttelse:Op til 16.2 Millioner farver
Farvespektregengivelse:72 % af NTSC
Signal processering: 6 bit per farve
Betragtningsvinkler (H/V):170°/170° (kontrasttab 10:1)
Dotpitch:0.27 mm
Panelnummer (Type):TN (AUO)
Strømforbrug:55 W
Vægmontering:
Størrelse (HxBxD): 56.4cm x 36.9cm x 19.2cm (med fod)
Vægt:6,7 kg
Justeringsmuligheder

Tilt
Swivel
Højde
Pivot
Indbyggede højttalere:
Indgange
VGA
DVI
DisplayPort
Audio (type)
SCART
S-video
Komposit
Komponent
HDMI
Andet 2-ports USB Hub
Medfølgende kabler
Strøm
VGA
DVI
Audio (phono)
USB upstream
S-VHS
HDMI
Medfølgende software:

Garanti:-
Pixelgaranti:-
Diverse:



Produktet er venligst udlånt af BenQ



Pris og forhandler




De første indtryk


Det mest bemærkelsesværdige ved V2400W er dens asynkrone konstruktion af foden, som sidder til højre for midten. Det giver et sjovt udtryk, men det altid positivt at se nye idéer ført ud i praksis. Desværre virker foden lidt for plastikagtig og jeg tror det virkelig kunne have piftet modellens design op, om fodens materiale havde været f.eks. en aluminiumslegering.



Highslide JS


Rammen er lavet i et sort højglans plastmateriale og i nederste venstre side, sidder en lille ekstra bar i grå.



Highslide JS


V2400W tilbyder ikke omfattende ergonomiske indstillingsmuligheder, men det er dog muligt at tilte skærmen fremover og bagover.



Highslide JS


Knapperne sidder på rammens venstre side. De er berøringsfølsomme og reagerer præcist. Skærmens menu tilbyder indstillingsmuligheder i form af lysstyrke, kontrast, RGB (rød, grøn blå) og sharpness. Skærmen har desuden nogle forskellige farveprofiler kaldet: Standard, Movie, Dynamics, Photo og sRGB. Jeg kommer nærmere ind på disse i afsnittet om billedkvalitet.



Highslide JS



Forud for testen


Bemærk at skærmen gennem testen, testes der med DVI tilslutning. Grafikkortet er et Geforce 7900GTO.



Skærmen vil blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer. Herefter testes den i praksis i alt lige fra tekstbehandling til hurtige spil.



Billedkvalitet


BenQ er en af interessenterne i LCD panelfabrikanten AUO, der efterhånden er ved at have ret betragtelige markedsandele sammen med panelfabrikanter som Samsung og LG Display (tidligere LG.Philips). Panelet der benyttes i V2400W er et widescreen panel baseret på TN panelteknologien, som er en undervariant yil LCD.



AUO producerer fine paneler, hvor kvaliteten de seneste år er hævet til niveauet for de helt store spillere. Jeg har herunder taget en måling af skærmens billedegenskaber direkte fra boksen:



Highslide JS



For de nye opsummerer jeg, hvordan man skal forholde sig til grafen:



Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde).



  • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.
  • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.
  • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.
  • Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå.
  • Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.



    Skærmen leverer imponerende resultater direkte fra boksen og det indikerer endnu engang, at BenQ er ret dedikerede i at tilbyde relativt gode billedegenskaber – selvom det er en mellemklasse skærm vi her kigger på.






    Gamma’en er en anelse for høj, men intet kritisk, hvilket også vil sige, at der er fin balance i gengivelsen af billedet. Farvetemperaturen er en anelse for lav, så skærmen får et let rødt skær, men det kan rettes med indstillingerne.



    Som nævnt i de forrige afsnit, så har skærmen nogle farveprofiler, som der kan vælges imellem. Jeg har i testen benyttet profilen kaldet Standard og jeg anbefaler også, at andre brugere benytter denne. Profilerne Movie, Dynamics og Photo skal ikke røres med en ildtang. De giver ganske betydelige afvigelser fra god billedkvalitet.



    Jeg tog nu en ny måling af skærmens egenskaber efter jeg havde kalibreret billedet. Her er hvad jeg nåede frem til:



    Highslide JS



    Du bemærker måske den lave brightness, som er på blot 76 cd/m2. Erkendt kan det give et ret afdæmpet billede, men i disse mørke efterårsstunder synes jeg faktisk det er et ganske fint standpunkt.



    Man kan også bemærke, at farverne nu gengives præcist og farvetemperaturen er meget præcis. Jeg reducerede primært grøn og blå i skærmens menu. De endelige indstillinger kan du se i skemaet herunder:



    tr>
    Efter kalibrering
    Lysstyrke:60
    Kontrast:50
    Sharpness:3
    RGB:Manuel
    • R:91
    • G:84
    • B:78



    I praksis er billedet relativt flot og skærmen formår at levere nuancerede farver. Der er lidt problemer med at skelne de mørkeste nuancer, hvilket dog ikke er et særsyn på TN baserede skærme. Betragtningsvinklerne begrænser også begejstringen en smule og efter man har taget TN panelet op i de større tommesegmenter uden reelt at forbedre gengivelsen af billedet fra vinkler, har man introduceret nogle problemer. En mørkerød overflade ser eksempelvis forskellig ud i toppen og bunden af skærmen selv når man sidder lige for panelet.



    Jeg målte også gengivelsen af sort før og efter indstilling.



    Out-of-BoxEfter kalibrering
    Sortniveau0,22 cd/m20,17 cd/m2
    Brightness (lysstyrke)150 cd/m276 cd/m2
    Kontrastforhold682:1447:1
    Kontrastforhold angivet med en usikkerhed på +/- 50



    BenQ V2400W har en relativ dyb gengivelse af sort, men det er samtidig nået ved en ret lav lysstyrke. Og da kontrastforholdet er forholdet mellem den lyseste hvid og sort, er kontrastforholdet ikke enormt.
    Den relativt dybe gengivelse af sort er dog altid et plus, da det er langt mere ønskværdigt at have en skærm, der kan producere dyb sort ved lav lysstyrke end en skærm der har et højt kontrastforhold, fremkommet af en meget høj lysstyrke og moderat sortniveau.



    Sortgengivelsen er imidlertid også afhængig af om skærmen lader lys slippe igennem – f.eks. i hjørnerne. Det har traditionelt været et problem med LCD teknologien og problemet løses stadig ikke fuldstændig før man introducerer LEDs i stedet for de fluorescerende lamper som baggrundsbelysning, men indenfor det seneste år har producenterne alligevel fået bedre styr på ujævn baggrundsbelysning. Jeg har herunder taget et billede af BenQ V2400W i et helt mørkt rum, for at undersøge hvordan skærmen klarer opgaven:



    Highslide JS


    Der er ingen udbredte problemer med gennembelysning fra baggrundsbelysningen.


    Responstid og spil


    Man benytter et Overdrive system kaldet AMA, der er udviklet af BenQ selv. Overdrive systemer er designet til at forbedre responstiden ved at tilføre en større spænding til de individuelle pixels, som kan få dem til at reagere hurtigere. Der sker imidlertid en mindre forskydning fra den farve man ønsker at opnå, da Overdrive systemet kort medfører, at man ender nogle farvenuancer højere eller lavere, for derefter at returnere til den egentlige farve.

    Dette sker i mange tilfælde i så lille et omfang, at det ikke er synligt, men hvis Overdrive systemet er lidt for aggressivt, kan det føre til et hvidt slør – f.eks. efter musen når den trækkes over en ensfarvet overflade.



    Dette problem lider BenQ V2400W under og jeg anbefaler derfor, at man slår AMA systemet fra. Det gør skærmen en anelse langsommere, men man undgår det hvide slør. Med AMA systemet slået fra, er V2400W ikke helt oppe og bide skeer med de hurtigste gamerskærme på markedet, men jeg synes stadig det er en ganske solid spilskærm, da panelet i sig selv performer godt.





    Film og betragtningsvinkler


    Jeg var kort inde på betragtningsvinklerne i afsnittet og billedkvalitet, men lad mig prøve at uddybe. TN paneltypen – som BenQ V2400W er baseret på – har traditionelt set haft dårligere betragtningsvinkler end IPS og VA paneltyperne, som benyttes i dyrere skærme og LCD-TV. Man har senest taget TN paneltypen op i 22”, dernæst 24” og 26” og der er også udsigter til 28 tommer skærme.



    I disse størrelser får man et stort billedareal og det kan betyde, at man bemærker betragtningsvinklernes begrænsninger blot man kigger lige på billedet. Det er også synligt på BenQ V2400W, og f.eks. en mørkerød overflade tager sig forskelligt ud i bunden og toppen af panelet, fordi man kigger på de to områder fra forskellige vinkler. Betragtningsvinklerne er derfor i min mening også en af de største begrænsninger, når man køber de store skærme baseret på TN paneler.



    Jeg har taget billeder af betragtningsvinklerne herunder:

    Highslide JS


    Highslide JS



    Og nedefra:

    Highslide JS



    Konklusion


    BenQ V2400W leverer gode billedegenskaber, hvilket placerer den i den gode ende blandt TN panelerne, der efterhånden dominerer fra 17-24 tommer. Farverne har ikke væsentlige afvigelser, skærmen gengiver relativ dyb sort og billedet er generelt ikke voldsomt overboostet, som er et plus i min bog.



    Skærmen har derimod nogle problemer med betragtningsvinklerne, som kommer til udtryk på de store paneler på 24 og 26 tommer. Skærmens AMA system, der skal forbedre responstiden, skaber også lidt problemer for BenQ, med et for tydeligt hvidt slør. Ved at slå AMA systemet fra kommer man ud over dette, men mister noget speed i skærmens gengivelse af hurtige billeder. Det er at foretrække over det hvide slør, men betyder også, at skærmen ikke er helt i topklassen hvad angår gamerskærme.



    Jeg vil dog alligevel vurdere, at V2400W er en ganske fornuftig kompagnon til brugeren, der spiller PC spil, ser film og generelt benytter sin skærm til underholdning. V2400W kan samtidig tilsluttes f.eks. en Blu-Ray afspiller eller spilkonsol pga. HDMI indgangen og det er en fed feature, som skaber konvergens mellem de to verdener. V2400W gør sig tværtimod ikke i grafisk brug. Til dette anbefales skærme med de dyrere S-PVA eller S-IPS paneler.



    Alt i alt er V2400W derfor en ganske fin skærm med gode egenskaber og funktionalitet. Responstiden er god, dog uden at V2400W er en af de absolut hurtigste skærme på markedet lige nu.



    PositivNegativ Målgruppe
    Præcise farverBetragtningsvinklerSpil og film
    Relativ dyb sortAMA introducerer hvidt slørKontor/Allround
    HDMI Spilkonsol



    ---


    Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor skærmen kan diskuteres: http://www.flatpanels.dk/flatforum/viewtopic.php?t=8965


  • Flere anmeldelser

    Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

    01 Mar 2024 |

    Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

    23 Feb 2024 |

    Test: Sony A95L (QD-OLED)

    21 Dec 2023 |

    Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

    07 Sep 2023 |