Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Zepto Z-view - FlatpanelsDK

Test: Zepto Z-view

|


Indledning:


Zepto er nok mest kendt for at være producenten bag de populære og konkurrencedygtige bærbare computere, som man har udviklet i flere generationer nu. Nu er Zepto dog gået over til at prøve kræfter med LCD-TV, hvilket har bragt den såkaldte Z-view serie til det danske marked.

Vi kigger i denne anmeldelse på 42 tommer versionen, men modellen produceres også i 37 og 32 tommer.

Panelstørrelse:42" widescreen (LCD)
Opløsning:1366x768
Responstid:8 ms (g2g)
Kontrastforhold:800:1 (1600:1 dynamisk)
Lysstyrke:500 cd/m²
Farveunderstøttelse:-
Signal processering: 8 bit per farve
Betragtningsvinkler (H/V):180°/180° (kontrasttab 10:1)
Dotpitch:-
Panelnummer (Type):-
  
Strømforbrug:-
Vægmontering:
Drejefod:
Størrelse (HxBxD): 77.4cm x 118.5cm x 28.5cm (med fod)
Vægt29,2kg
  
Indbyggede højttalere: 2x10W
Inputformater: 480p/i, 576p/i, 720p, 1080i
1:1 pixelmapping:
  
Indgange 
· VGA
· DVI (kan dog konverteres gennem HDMI)
· Audio (type) (Audio in/out)
· SCART (2 indgange)
· S-video
· Komposit
· Komponent
· HDMI (1 indgang)
· Andet
Udgange 
· Audio (type) (1 udgang)
· SCART
· S/PDIF
  
Medfølgende kabler  
· Strøm
· VGA
· DVI
· Audio (phono)
· S-VHS
· HDMI
· Andet
Garanti:2 års garanti
Pixelgaranti:-
Diverse:Manual på dansk


Pris og forhandler:
www.zepto.dk

De første indtryk:


Man har fra Zeptos side holdt sig til et sort look, hvilket man nok heller ikke går helt galt i byen med i øjeblikket. Flere og flere producenter går denne vej, og specielt det blanke sort look er meget populært.

Highslide JS


Højttalerne sidder på siderne af skærmen. Det får den til at virke lidt større end mange andre 42 tommer modeller.

Highslide JS


Farven på højttalerne og den yderste ramme, er holdt i et mat sort materiale, som grænser sig lidt op ad en meget mørk grå. Den minder meget om udførslen på flere af Zeptos bærbare computere.
Mens den yderste ramme er holdt i dette matte materiale, har man valgt et mere glossy finish inde omkring selve panelet.

Highslide JS


På højre side af skærmen sidder der nogle knapper til styring af Tv’et, men derudover har man holdt antallet af ekstra funktioner på fronten og i siderne til et minimum, med undtagelse af Zepto logoet og DVB samt HD Ready logoerne på fronten af skærmen.

Alle stik sættes i bag på skærmen, og vender nedad.

Forud for testen:


Tv signalet er DVB-S – digital parabol., samt analog antenne.

Der testes blandt andet med DVE disken og Peter Finzels test DVD, og ligeledes testes skærmen naturligvis i praksis ved både DVD, PC og Tv brug.

Skærmen vil også blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer.

Funktionalitet


Lad os starte med at kigge lidt på skærmen fjernbetjening.

Highslide JS


Farvevalget er i min mening lidt besynderligt i og med, at Tv’ets finish er holdt i sort. Fjernbetjeningen er i stedet grå og har detaljer i baby blå (Zepto har dog lovet, at man fra næste generation af deres Tv, ændrer fjernbetjeningen).

Organiseringen af knapperne er dog ganske enkel. Jeg så gerne nogle af knapperne til tekst-tv funktionerne sparet, men det skyldes nok i lige så høj grad, at jeg meget sjældent benytter tekst-tv til andet end at slå programoversigten op.

Skærmen har også en indbygget DVB-T tuner, som er let at sætte op og navigere i. En elektronisk program guide kan hives frem med en knap på fjernbetjeningens top. Undertekster kan slås fra og til efter behag, og jeg har som sådan ikke noget at sætte fingeren på. DVB-T tuneren fungerer efter hensigten, og giver et billede der er en del bedre end den analoge del – specielt hvis dine antenneforhold ikke er optimale.

Skærmens menu er på dansk. Den giver ikke så stor frihed til indstilling og jeg savner en del af de mere avancerede indstillingsmuligheder, men de mest basale parametre, som kontrast, lysstyrke, skarphed og farve er at finde. Man kan også slå en film mode til eller fra, ligesom der er mulighed for at aktivere eller deaktivere støjreduktion og et comb filter.

Man finder også flere forskellige farveprofiler i menuen, herunder naturlig, cinema og dynamic. Man kan ydermere vælge mellem farvetemperaturerne kold, normal og varm. Jeg går lidt mere ind i indstillingen af billedegenskaberne senere i testen.

Billedkvalitet


Jeg starter med en indledende måling af billedegenskaberne herunder:

Highslide JS


Som du kan fornemme ud af grafen, er der størst afvigelser for de mørkeste toner i billedet. Grundene er blandt andet, at sort ikke gengives så dybt, og gammaen er for høj og ikke helt i balance.

De andre farver gengives over det meste af linjen bedre, men der mangler stadig præcision i gengivelsen. Jeg tog også målingen for farvetemperaturen ”varm”, og det er også denne jeg anbefaler man benytter. Farvetemperaturen vi sigter efter er 6500K og vi er stadig et stykke derfra med en farvetemperatur på lidt over 9000K (på profilen varm), hvilket også afspejles i gammaen.

Lysstyrken er også forholdsvis høj, og jeg kan godt tænke mig at komme lidt ind på indstillingen af Tv’et her. Jeg går som de fleste nok er bekendte med ikke ind i service menuen og foretager justeringer i disse offentlige tests, dels er det ikke en fair målestok for den almindelige forbruger, da man ikke er ”tilladt” derinde af hensyn til garantien, dels er det de færreste der har erfaring med dette. Jeg prøver i stedet at rette på indstillingerne i den almindeligt tilgængelige menu for derved også at give den almindelige bruger mulighed for at foretage de samme ændringer, som jeg selv har foretaget.

For Zeptos Tv savner jeg mulighed for at indstille RGB (rød, grøn, blå) værdierne. Hvis man vil forsøge at få lidt mere præcise farver, bør man holde sig til farvetemperaturen kaldet ”varm”. Man kan tage udgangspunkt i profilen kaldet ”cinema”, men rent beset er den ikke meget anderledes end profilen ”normal”.

Highslide JS


Jeg kan også anbefale, at man reducerer farve til omkring 50, da det giver det mest neutrale udtryk i billedet. Kontrast og lysstyrke bør man normalt reducere, men på dette Tv, anbefaler jeg ikke, at man sænker dem alt for meget. Lyshed (som det kaldes i menuen) går nemlig ikke direkte ind og justerer på lysstyrken, men i stedet gammaen. Det betyder også, at hvis du reducerer lyshed for meget, vil du opleve, at det har en anden effekt end den du er vant til, når du reducerer lysstyrken.
Hvis du sænker lyshed og kontrast for meget ender du med et billede, hvor balancen ikke er korrekt og gammaen bliver for skæv.

Jeg kan anbefale at lade kontrast være omkring 60 og lysstyrken omkring 30. Skarphed står som standard på 20, men jeg kan anbefale, at man reducerer den til mellem 0 og 5. Generelt bør man altid reducere sharpness. Man kan foranlediges til at mene, at det referer til skarpheden i billedet, men i virkeligheden går sharpness faktisk blot ind og tilfører falsk støj omkring objekter; hvilket er et levn fra CRT dagene.

Støjreduktion kan jeg desuden anbefale, at man deaktiverer.

Highslide JS


Lad os prøve at bevæge os lidt væk fra alt denne tekniske snak om indstillinger og billedegenskaber, og hen mod en snak om billedet i praksis ved Tv, DVD og HD.

Almindeligvis modtager jeg Tv digitalt gennem en DVB-S modtager og en parabol, men jeg har også en almindelig analog stueantenne (TV2 er jo stadig ikke på parabol…), som også kan fungere som digital modtager sammen med skærmens DVB-T modtager.

Highslide JS


Den analoge modtagelse af Tv er ikke så god; der en del støj i billedet. Den digitale modtagelse er straks bedre, både hvad angår DVB-T og DVB-S. Jeg kan derfor også anbefale, at man anskaffer sig en eller anden form for digital modtagelse, hvis man har eller går med tankerne om at købe dette tv. Det kan f.eks. være en digital modtager til kabel Tv, eller hvert fald bør man benytte DVB-T tuneren i Tv’et.

Highslide JS


DVD modtagelsen er også en del bedre end den analoge, men fælles for gengivelsen er dog stadig, at billedkredsløbet mangler lidt råpower, hvilket viser sig i form af lidt støj i billedet og nogle billedartefakter.

HD er sjældent en skuffelse i sig selv, men jeg tror endnu, at det er få, der har set, hvad potentialet i HD virkelig er. HD står også ganske fint på Zeptos Tv, men jeg savner en nuancering og detaljegrad i billedet, som på dyrere skærme. Det er klart, at HD kræver utrolige kræfter fordi der er så meget billedinformation i signalet, og hvor Zepto har benyttet et chipsæt der er lidt mere beregnet til casual Tv, DVD og HD, så er det nok heller ikke så overraskende. Hvis man spørg om HD ser imponerende ud i forhold til DVD og Tv på skærmen, så er svaret bestem ja, men hvis man ser det i forhold til markedets dyrere skærme, så er der stadig stor forskel.

Panelet har træk fra IPS teknologien, hvilket vil sige, at farverne ofte er i fin balance og ikke virkelig over-intensiveret. Dog lider man under, at sort gengivelsen ikke er så dyb. Jeg har målt på det, og opstillet et skema herunder.

Skærmen har lidt problemer med lyshomogeniteten. Altså ensartetheden af lyset der fordeles på skærmen. Se et billede herunder:

Highslide JS



Det smitter også af på dybden af sortgengivelsen.
 Out-of-BoxEfter kalibrering
Sortniveau0,6 cd/m20,5 cd/m2
Brightness (lysstyrke)407 cd/m2338 cd/m2
Kontrastforhold 678:1 676:1
Kontrastforhold angivet med en usikkerhed på +/- 30


Set i forhold til et Tv market, placerer Zeptos Tv sig også prismæssigt i den lavere ende. Man har fra Zeptos side aldrig haft intentioner om at gå ud og konkurrere med de virkelig tunge drenge i de langt højere prisklasser, så Tv’et skal naturligvis sammenlignes ud fra de kriterier.

Det som jeg ofte synes der er problemet med skærme i denne prisklasse – vi snakker LCD her – er en lidt for sløv responstiden. Der gælder naturligvis ikke for alle, men det er et symptom, som jeg er stødt på flere gange.

Highslide JS


Det problem lider Zepto dog ikke under – tværtimod faktisk. Responstiden kan man ikke sætte mange fingre på. Det er klart, at man stadig kan registrere slør, ligesom man stadig kan på alle andre Tv, men responstiden er i sig selv på et niveau, som mange nok vil finde helt fint. Det gør også, at skærmen ikke lider under slør i hurtige sekvenser, og set i lyset af, at flere af de konkurrerende skærme gør det, synes jeg det er et klart plus.

Med det sagt, synes jeg dog stadig, at der er langt vej op til de dyrere apparater, og Zeptos nye skærm skal ikke købes på baggrund af, at du vil have et super sprødt billede, for set i forhold til markedet, så placerer Zepto sig også billedmæssigt blandt andre skærme i denne prisklasse, med responstiden som den faktor der måske adskiller den fra nogen af de andre skærme.

PC og mediecenter tilslutning



Jeg kunne godt få sendt opløsningen 1360x768 til skærmen over D-SUB (VGA), men jeg kunne ikke opnå 1:1 pixelmapping. Billedet blev skaleret en smule. Det er fint brugbart til film eller billeder, og man lagde primært mærke til skaleringen ved tekst.

Det var samme historie for DVI.

Betragtningsvinkler


Skærmens betragtningsvinkler er gode, og helt bestemt i den gode ende for LCD-TV.

Fra vinkler mistes der primært intensitet i form af kontrastfald. Jeg har taget nogle billeder herunder. Bemærk at ændringen i blå er ikke lige så markant i praksis, som billederne af de vertikale vinkler foreslår.

Highslide JS


Highslide JS




Lyden


Lyden fra højttalerne består mest af diskant, hvert fald når man skruer op for lyden. Enhederne svarer til dem man ser i størstedelen af Tv fra mellemklassen og ned, så der er ikke så meget andet at sige. De går an til almindeligt Tv, men som jeg før har sagt, så kan jeg kun anbefale, at man får et separat lydsystem, når der skal ses film.

Konklusion:


Zepto leverer her et Tv, som jeg tror designmæssigt falder i det flestes smag. Prisen er nok også attraktiv for familien der er kastet sig ud i Tv markedet med intentioner om ikke at købe et dyrt Tv, men alligevel ønsker en model, der er større end det gamle 28 eller 32 tommer kasse-Tv.

På billedsiden er responstiden og betragtningsvinklerne blandt de positive aspekter, mens dybden af sort lider lidt, blandt andet pga. lidt for få billedindstillinger i menuen. Jeg savner også mere end én HDMI indgang.

Zepto kalder det selv for et rigtig godt kompromis, hvis du vil have store billedoplevelser, og det er det vel i bund og grund også. Man får en stor skærm til en lav pris, men Zepto har nok lagt mere ånd i at skabe et attraktivt design, og give den nødvendige funktionalitet, end at skabe det bedste billede. Det udmønter sig i sidste ende i et apparat med middelmådig billedkvalitet.

PositivNegativ Målgruppe
God responstidIkke helt dyb gengivelse af sort + inhomogen backlightStuen
BetragtningsvinklerStøj i billedeSoveværelset
 Kun 1 HDMI indgang 


---


Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor skærmen kan diskuteres: http://www.flatpanels.dk/flatforum/viewtopic.php?t=4331

Flere anmeldelser

Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

01 Mar 2024 |

Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

23 Feb 2024 |

Test: Sony A95L (QD-OLED)

21 Dec 2023 |

Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

07 Sep 2023 |