Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Panasonic 50PZ700E - FlatpanelsDK

Test: Panasonic 50PZ700E

|


Indledning:


Panasonic er nok bedst kendt for deres plasma Tv, og siden serien PV60 blev introduceret, har Panasonic haft stor succes herhjemme. Nu er man fra Panasonics side klar med en af de første Full HD plasma serier på markedet og vi har fået en eksklusiv mulighed for at teste 50 tommer versionen, som de første herhjemme.

Modellen hedder 50PZ700 - og der er ikke sparet på noget. Det er Panasonics nye ubestridte topserie, som vi tager et kig på her, og vi ser meget frem til at se om den kan løfte arven fra de tidligere, og meget roste, modelserier.

Panasonic 50PZ700E er venligst udlånt af Geco (www.geco.dk).

Panelstørrelse:50" widescreen (Plasma)
Opløsning:1920x1080
Responstid:-
Kontrastforhold:Max 5000:1
Lysstyrke:-
Farveunderstøttelse:16.7 millioner farver
Signal processering: 8 bit per farve
Betragtningsvinkler (H/V):-
Dotpitch:-
Panelnummer (Type):Matsushita (Panasonic) G10 Plasma
  
Strømforbrug:330 W (gns. on) - 20W standby
Vægmontering:
Drejefod: (fod medfølger ikke)
Størrelse (HxBxD): -
Vægt-
  
Indbyggede højttalere: 31W (subwoofer)
Inputformater: 480p/i, 576p/i, 720p, 1080i & 1080p (ingen 1080p24 understøttelse)
1:1 pixelmapping:
  
Indgange 
· VGA
· DVI (kan dog konverteres gennem HDMI)
· Audio (type) (Audio in/out)
· SCART (3 indgange)
· S-video
· Komposit
· Komponent
· HDMI (3 indgange)
· Andet
Udgange 
· Audio (type) (1 udgang)
· SCART
· S/PDIF
  
Medfølgende kabler  
· Strøm
· VGA
· DVI
· Audio (phono)
· S-VHS
· HDMI
· Andet
Garanti:2 års garanti
Pixelgaranti:-
Diverse:DVB-T tuner
Manual på dansk


Pris og forhandler:



De første indtryk:


Panasonic er med på nutidens trend, hvilket i høj grad afspejler sig i designet. Rammen på Tv’et er nemlig sort, hvilket de fleste producenter i dag har bevæget sig hen imod. Panasonic har også valgt et blankt look, frem for et mat look, hvilket nok bringer designet mere hen imod Pioneers velkendte pianolak.

Highslide JS


Tv’et kommer uden fod som standard. Denne skal købes ved siden af. I testen valgte vi i stedet at vægmontere skærmen, og jeg kan derfor ikke kommentere på foden, men har et par kommentarer til vægmontering.

Selve monteringen af ikke så svær, men man skal selvfølgelig være mindst 2 personer til den gigantiske 50 tommer skærm. Når den først sidder på væggen, kan det dog være svært at komme ind til indgangene i skærmen. De vender ind mod væggen – dog uden at komme i vejen – men nederst på skærmens bagside sidder der en forhøjning (subwooferen), som spærrer for udsynet og tilgangen til stikkene. Jeg kan derfor anbefale, at man tilslutter de nødvendige stik før man placerer 50PZ700 på væggen – om ikke andet, så sørg hvert fald for at gøre det med strømstikket.

Som billedet lidt højere oppe antyder, er der to lysende dioder på skærmens front. Den grønne over mod venstre, indikerer om skærmen er tændt eller ej. Den blå mod højre, som er større og mere markant, tilhører en indbygget SD kortlæser. Hvis der sidder et SD hukommelseskort i modulet, lyser denne diode. Det er dog muligt at slukke for den i skærmens menu.

Highslide JS


I midten af skærmens underste kant, sidder der en række input til f.eks. analoge og digitale kameraer. Stikkene skjules af en plastiklåge, som kan åbnes efter behov.

Skærmen er forsynet med aktiv køling, dvs. at der sidder 3 stk. 80 mm blæsere i toppen af TV'et som sørger for luftflow til komponenterne. Støjniveauet fra disse blæsere er ikke højt og blev ikke oplevet som et problem under testen.

Forud for testen:


Tv signalet er gennem testen analogt kabel-tv.
Det tests blandt andet med DVE disken og Peter Finzels test DVD, og ligeledes testes skærmen naturligvis i praksis ved både DVD, PC og Tv brug.

Skærmen vil også blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer.

Funktionalitet


Vi lægger ud med at tage et kig på fjernbetjeningen, som i min mening er god og funktionel. Knapperne har et godt feel, når de benyttes. Du mærker et lille ”klik” når du trykker på dem, således at du ikke er i tvivl om du har aktiveret knappen.

Highslide JS


Knapperne er desuden store og tydelige, som gør det let at navigere med fjernbetjeningen. Knapperne til kanalskift og volume sidder en smule for lavt i min mening, og jeg så dem gerne højere placeret, men det er nok nærmere en personlig præference.

Highslide JS


Skærmens indbyggede kortlæser er, som nævnt i forrige afsnit, placeret i skærmens front. En blå diode angiver, når der sidder et kort i modulet. Lyset fra denne diode kan dog slukkes i skærmens menu.
Kortlæseren læser kort af typen SD. Du kan også læse mini SD og mico SD kort, men det kræver at du har en af de små ”adaptorer”, hvor de mindre kort kan placeres i og deraf få størrelsen som et SD kort.

Selve funktionaliteten i kortlæseren er fin. Når der tilsluttes et kort, kommer en menu automatisk frem på skærmen. Du kan også hente denne menu frem direkte på fjernbetjeningen. Her vælger du om familien skal se jeres feriebilleder eller om man skal se videoen fra den mindstes fødselsdag.
Opdelingen sker automatisk, således at du henter alle film i den ene menu og ser alle billederne i den anden. For billederne kan man også sætte skærmen til at lave automatisk dias-show, så man blot skal læne sig tilbage og nyde udsynet.

Desværre er hastigheden ikke perfekt på den lille kortlæser. Der er naturligvis begrænsninger i selve teknologien, men hvis du har et billede i meget høj opløsning, lad os sige 6-8 megapixel, så er der noget ventetid hver gang et billede skal vises i fuld størrelse. Jeg vil derfor også anbefale, at man enten reducerer opløsningen på billederne en smule eller blot tager dem i en lavere opløsning til at starte med – hvert fald hvis det er hensigten, at de senere skal vises på familiens nye 50 tommer Panasonic skærm.

Skærmens menu er forholdsvis simpel. Af billedindstillinger kan man justere lysstyrke, kontrast, skarphed, farve, farvetemperatur, nogle dynamiske funktioner samt nogle billedforbedringssystemer. Jeg savner dog nogle lidt mere avancerede indstillinger som f.eks. RGB, specielt når der er tale om en model i denne prisklasse.

Modellen har også PIP funktionalitet. Du kan enten vælge at kombinere to lige store billeder eller vælge at kombinere et stort billede og et mindre billede, som placeres i det ene hjørne.

Af billedformater kan man vælge Auto, 16:9, 14:9, 4:3, Zoom1, Zoom2 og Zoom3.

Billedkvalitet


Indtil for kort tid siden har termen Full HD og plasmateknologien været næsten uforenelige. I mange år har plasma teknologien ikke tilladt, at man reducerer størrelsen på plasmacellerne til den nødvendige størrelse for at realisere en opløsning på 1920x1080.
Den barriere er vi forbi nu, og det skal nok blive interessant i mange af forbrugernes øjne. Men billedkvalitet er meget mere end blot opløsning, så vi kigger nærmere på det hele her.

Jeg lægger ud med en indledende måling af skærmens parametre. Den kan du se herunder.

Highslide JS


Vi tager hatten af for Panasonic her. Panasonic har i modsætning til størstedelen af producenterne sigtet mere efter korrekte billedværdier i stedet for overstyrede og kraftige billedegenskaber og farver i almindelighed.

Umiddelbart dømmer mange forbrugere Tv’et i butikken på, hvor kraftige farverne og lysstyrken er. Nogen vil fristes til at tro, at dette er målet for et godt Tv i sig selv, og det er egentlig forståeligt nok, eftersom mange producenter gør alt for at henlede opmærksomheden på dette – men det er desværre ikke korrekt.

De elementer som gør de bedste Tv til de bedste, er ikke fut på farverne og lyset, men i stedet et lidt mere afdæmpet, men langt mere præcist billede, der overholder de standarder der findes. Hensigten er at være tro mod korrekt billedgengivelse, og det sigter Panasonic også efter med deres PZ700 serie.

Highslide JS


Et af de vigtigste elementer for det man kalder et godt billede er faktisk præcise farver og god kontrast (ikke dynamisk). Dertil kommer selvfølgelig også ting som det interne billedkredsløb, som i sidste ende suverænt bestemmer de endelige billede, men hvis man går ud fra, at dette er i orden, så har jeg tidligere brugt dette eksempel:


Billedet er fra vores afsnit om billedspecifikationer, som blandt andet forklarer hvad de betyder og hvordan de skal læses. Se mere her: Specifikationer

Til venstre ser du et billede med præcise farver, præcis kontrast og korrekt gamma. Til højre ser du et billede der er modsat. På billedet til højre er farverne intensiveret, samtidig med, at kontrasten og gammaen er upræcis.
Billedet er naturligvis en smule overdrevet for at fremme forståelsen, men det illustrerer meget godt, hvordan det rent faktisk forholder sig. Som du kan se mangler der stor nuancering i f.eks. himlen. Og selv om skarpheden i træerne omkring palmen måske synes tydeligere ved første øjekast, betyder det i sidste ende faktisk det modsatte.
Det er faktisk ikke unormalt, at vi ser eksemplar på farvegengivelse der grænser sig op ad billedet til højre. Specielt himlen er et godt eksempel på hvorfor det er vigtigt, at en skærm har korrekt gamma.

Nu har vi bevæget os lidt væk fra Panasonic 50PZ700, men jeg håber, at du kan se essensen af hele diskussionen, på trods af, at termerne kan virke en smule forvirrende. Der hvor jeg gerne vil hen, er, at et korrekt billede i høj grad afhænger af hvor gode billedegenskaber som farver, kontrast, gamma osv. er, og sætte det lidt i relation til PZ700 serien.

Nu hvor det er på plads, så introducerer jeg lige en ny måling. Målingen er nu baseret på profilen biograf og farvetemperaturen varm. Derudover har jeg deaktiveret Mosquito NR og de dynamiske funktioner, som farveforbedring. Jeg har desuden reduceret sharpness til 0, hvilket jeg anbefaler, at man altid gør.

Highslide JS


Som du kan se betyder denne relativt lille ændring, at farverne bliver mere præcise. Det bemærkelsesværdige i dette er, at Panasonic PZ700 allerede har en god standardindstilling, men at du selv kan forbedre den mere med blot små ændringer, forudsat du ved hvad der skal gøres.

Gammaen angives til 2.0 på grafen og vi sigter efter 2.2. Dog er den nærmere 2.1 over hele linjen, men målingerne i vores software rundes af på en lidt speciel måde.

Highslide JS


Farverne er ganske præcise, og lysstyrken er lav, men tilstrækkelig. Du bør dog nok foretrække en lidt højere brightness i dagstimer. Denne biograf indstilling er mest lavet med henblik på mørke omgivelser.

Med grobund for et godt billede i orden, bevæger vi os videre til at snakke lidt mere praktisk om TV, DVD og HD.

Highslide JS


Det første vi gjorde efter vi havde sat skærmen op på væggen var at sætte os ned i sofaen og tænde for TV3 på den tilsluttede DVB-S tuner. Stilheden bredte sig; Bad Boys 2 blev vist. Og stilheden sagde det meste, for billedet for virkelig overbevisende. Det er i disse situationer, hvor man tænker på markedet generelt og tænker på hvor langt det rent faktisk er fra bunden af billedkvalitet til toppen. Det er svært at sætte ord på, men hvis vi siger, at almindelig Tv på PZ700 svarer til HD på en dårligere skærm, så er vi vist ikke så langt fra.

Dagen efter var der fodbold på programmet. Det var stadig en meget overbevisende oplevelse trods TV3s hårde komprimering af fodboldsignalet, men det var dog her det første negative fænomen viste sig. Ved hurtige panoreringer over banen, introducerede skærmen en slags slør på de røde spillerdragter - bortset fra, at det ikke var slør. Det var resultatet af en slags billedbehandling, som PZ700 foretog.
Det kunne dog let elimineres ved at deaktivere 3D comb filteret og reducerede en indstilling, hvis hensigt er at forbedre motion billeder. Denne indstilling hedder P-NR.

Highslide JS


Det eliminerede dog også fænomenet fuldstændig, så tilbage stod vi med et billede, der har en utrolig god detaljegrad, præcise, men dog ikke perfekte, farver. Kontrasten i billedet er også god, hjulpet af den gode og forholdsvis dybe gengivelse af sort. Jeg målte før indstilling sort gengivelsen til 0,22 cd/m2 og efter indstilling til 0,18 cd/m2

 Out-of-BoxEfter kalibrering
Sortniveau0,22 cd/m20,18 cd/m2
Brightness (lysstyrke)114 cd/m275 cd/m2
Kontrastforhold518:1416:1
Kontrastforhold angivet med en usikkerhed på +/- 50


Sortgengivelsen er, som du kan læse ud af tabellen overfor, fornuftig. Panasonic PZ700 må dog se sig overhalet indenom af Pioneers nye 508XD, som jeg også har haft stående under testen (den test kommer online senere). Det vil også sige, at der byttes roller for hidtil blev Panasonic betragtet som plasma producenten med bedst sortniveau, når sammenligningen faldt på de tidligere serier fra henholdsvis Panasonic og Pioneer.
I øvrigt skal man også være opmærksom på, at sort gengivelsen i høj grad afhænger af omgivelsernes lys. Om dagen er sortgengivelsen ikke lige så dyb som om aftenen, og på dette punkt reflekterer Panasonics PZ700 serie også mere lys end Pioneers nye 508XD.

Highslide JS


Gengivelsen af DVD er også utrolig god. Generelt for signalerne er desuden, at responstiden er god. Man skal ikke indstille responstidsforbedringen til det højeste niveau i menuen, da de introducerer lidt artefakter, som jeg er inde på ovenfor, men på et lavere niveau er responstiden stadig meget fornuftig. Der kan dog stadig registreres slør, hvis man prøver at fremprovokere det i f.eks. vores testværktøj monitorTest.

Highslide JS


HD gengivelsen gengives eminent. Det er ikke kun fordi opløsningen er 1920x1080, men simpelthen fordi skærmen derudover har gode billedegenskaber. Detaljegraden er høj og jeg er overbevist om, at du endnu en gang vil opdage, at potentialet i HD er højere end hvad der vises på de fleste demomodeller i butikkerne.

Skærmen imponerer kort sagt med et HD signal. Hvis du ikke allerede har set et HD på Panasonic PZ700, så gør dig selv den tjeneste at få det gjort.

Highslide JS


Der er dog en ting, som jeg savner og det er klart en mangel på Panasonics PZ700 serie i mit hoved. Skærmen har nemlig ikke mulighed for at modtage 1080p signaler i 24 Hz, hvilket ligger på Blu-Ray og HD-DVD skiver. Reelt set betyder det, at skærmen skal konvertere disse signaler, hvilket endeligt introducerer fænomenet judder, som jeg også oplevede.

Judder er fænomenet hvor billedet hakker en smule i bevægelser. Det er almindeligvis særlig tydeligt ved panoreringer og det er også her jeg første gang registrerede det på PZ700 serien. Panasonic fik også kritik med på vejen da de introducerede PX70 uden 24 Hz understøttelse, og med det i baghovedet, kan det godt undre lidt, at man ikke har valgt at tage det med i PZ700 serien, for det har en synlig effekt i praksis.

Highslide JS


Homogeniteten af lyset på skærmen er desuden perfekt. Det er dog ret kendetegnende for plasma skærme, der ikke lider under dette fænomen, ligesom LCD-TV.

Skærmen havde ingen pixelfejl.

PC og mediecenter tilslutning


Jeg forsøgte mig først med en analog forbindelse gennem D-SUB (VGA). Her kunne jeg dog ikke vælge den høje 1920x1080 opløsning, og var nødsaget til at køre en lavere. Også ved 1280x720 brokkede skærmen sig lidt over en analog forbindelse.

Over den digitale HDMI indgang, som jeg tilsluttede med et DVI->HDMI stik, fandt jeg imidlertid gode resultater. Jeg kunne vælge opløsningen 1920x1080 og billedet var heraf 1:1 og utrolig godt.

Det kan derfor anbefales at tilslutte en PC eller et mediecenter digitalt. Hvis du ikke har en HDMI udgang i dit grafikkort, så anskaf dig et DVI->HDMI kabel. Det er ikke meget dyrere end et traditionelt HDMI->HDMI kabel.

Betragtningsvinkler


Jeg har ikke så meget at sætte fingeren på her. Betragtningsvinklerne er utrolig gode forstået på den måde, at farver og kontrast ikke falder nævneværdigt fra selv store vinkler.
Man kan opleve, at hvid tekst på sort baggrund spejler sig lidt i glasfladen bag skærmen, men med den lidt mere matte overflade, som PZ700 nu engang har, er det ikke et kritisk problem.

Highslide JS


Her er et eksempel, hvor kameraet dog gør refleksionerne tydeligere end de var i praksis.
I løbet af dagstimer vil man dog opleve genskær i en eller anden udstrækning. Som du også kan fornemme på nogen af billederne i løbet af billedkvalitet afsnittet, samt billedet ovenfor, så spejler kraftigt lys sig i skærmen. Det er en smule generende, men det umuliggør ikke muligheden for at se Tv i løbet af dagen – det er højest blot en smule forstyrrende.
Med det sagt, skal jeg også tilføje, at mine vinduer i lejligheden er mange og er placeret modsat skærmen, således at en del lys falder ind – specielt nu hvor vi har fået lidt sol på kongeriget. Men på trods af, at jeg har 11 vinduer i stuen – alle placeret modsat skærmen – samt 5 loftvinduer, har jeg ikke noget synderligt problem med billedet på skærmen i løbet af dagen.
Dog oplever jeg problemer med plasma skærme der er mindre refleksbehandlede end PZ700 serien er.

Jeg har ikke taget billeder af betragtningsvinklerne som jeg plejer, for der er ikke så meget at vise. Jeg har dog taget et lille billede af det jeg snakker om ovenfor omkring refleksioner ved hvid tekst på sort baggrund.

Highslide JS



Lyden


Panasonic har gennem flere generationer haft to overordnede varianter af deres plasma serie. Den mindste som vil have et navn á la PV60, PX70 eller PZ70, og de større pendanter som PV600, PX700 og i denne omgang PZ700. En af de primære forskelle mellem de små og de store serier, har været det integrerede lydsystem og vi skal igen finde denne forskel mellem PZ70 og PZ700, hvor sidstnævnte er modellen, som vi anmelder.

Der er derfor også gjort lidt mere ud af lyden på 50PZ700, med en primær forbedring i form af en indbygget subwoofer. Dette gør, at PZ700 serien er lidt tungere end PZ70 serien, og betyder også, at den er en smule bredere bagtil (i bunden).

I praksis betyder det imidlertid også en slående forskel. Ordet subwoofer bliver efterhånden kastet omkring ligesom surround sound, men realiteten er, at Panasonic med PZ700 serien rent faktisk leverer ganske overbevisende lyd.
Det som jeg tit klager over i forbindelse med lyd i fladskærme, er manglen på nuancering, specielt manglen på bas eller gengivelsen af de dybere toner. Det kan man ikke sige om PZ700, som leverer en god og fyldig lyd, som jeg er sikker på de fleste vil stille sig tilfredse med.

Jeg vil dog stadig anbefale, at man får sig et separat lydsystem, når der skal ses film. Lyden er en utrolig stor del af filmoplevelsen, så den må ikke nedprioriteres.

Konklusion:


Jeg har nu stiftet bekendtskab med Panasonics nye 50 tommer i Full HD. Og selv om bekendtskabet var kort, er jeg ikke i tvivl om, at Panasonic 50PZ700 er en skærm af høj klasse. Panasonic har løftet sig i forhold til deres PX70 serie og det siger i sig selv en del, ikke mindst i perspektiv til det generelle marked.

Billedet på PZ700 er – selv direkte fra kassen – meget præcist og overbevisende. Det skyldes ikke kun den nye høje opløsning, men i lige så høj grad, at Panasonic har forholdsvis godt styr på de andre billedegenskaber. Og selv med små tiltag kan man gøre billedet endnu bedre.

Sortniveauet er fornuftigt og jeg tror det er de færreste der vil blive skuffet. Alligevel må Panasonic dog se sig overhalet indenom af Pioneers nye 508XD,s om jeg også havde stående under testen. Det skal dog indskydes, at Pioneers nye skærme er helt eminente på dette punkt, så det siger vel i realiteten mest om sidstnævnte for Panasonic er bestemt med i toppen hvad angår gengivelse af sort, samtidig med en fornuftig shadow detail.

I sidste ende er alle disse ting dog bagateller set i forhold til hele produktet. Man kan altid snakke om forbedringer, men PZ700 er virkelig en klasse skærm – og måske en af de allerbedste på markedet i denne prisklasse.
Jeg vil derfor også anbefale Panasonics nye PZ700 serie på det kraftigste. Gør dig selv den tjeneste at få den set, før du køber din nye skærm.

Tilbage står vi blot med et ønske om understøttelse af 1080p24 signaler. Vi håber på, at Panasonic tager det med i næste generation.

Vi har netop indført to typer"Awards". 1 kaldet top-anbefaling og 1 kaldet reference-award. Panasonic PZ700E tildeles vores Top-anbefaling award for pga. den høje ydelse til en fordelagtig pris.


Tryk på awarden for at læse mere.



Der findes også en PZ70 serie, som billedmæssigt er i samme generation som PZ700. De primære forskelle er: PZ700 har bedre lyd, PZ700 har 3 HDMI mens PZ70 har to, PZ700 leveres uden bordfod mens PZ70 leveres med.

PositivNegativ Målgruppe
Fantastisk billedkvalitetMangler 1080P24Hz understøttelseStuen
Gode standardindstillingerSavner lidt mere avancerede indstillingsmulighederHjemmebiografen
Eminent HD billede  
Fornuftigt sortniveau og shadow detail  
God håndtering af analoge og digitale SD signaler  


Pris og forhandler:



---


Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor skærmen kan diskuteres: http://www.flatpanels.dk/flatforum/viewtopic.php?t=4186

Flere anmeldelser

Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

01 Mar 2024 |

Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

23 Feb 2024 |

Test: Sony A95L (QD-OLED)

21 Dec 2023 |

Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

07 Sep 2023 |