Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: LG L1982U - FlatpanelsDK

Test: LG L1982U

|


Indledning


Mange kender nok LGs populære L1980U og senere L1980Q skærme, som var blandt de første skærme på markedet, der tog design virkelig seriøst. L1980 skærmene nød godt af populariteten pga. netop dette og et fornuftigt billede i prisklassen. De gamle modeller er nu udgået og en ny skærm ser dagens lys.

Skærmen hedder L1982U, og der er klare linjer fra de gamle modeller, på trods af, at man alligevel har prøvet med et stort set forandret design fra LGs side. Skærmen har desuden fået en række forbedringer på billedsiden. To af de mest markante ændringer i specifikationerne er den øgede kontrast, som kommer fra LGs dynamiske kontrastfunktion kaldet DFC (Digital Fine Contrast) og så den kraftigere Overdrive kontrol, der sænker responstiden til 2 ms (g2g).

Produktet er venligst udlånt af LG

Panelstørrelse:19"
Opløsning:1280x1024
Responstid:2 ms (g2g)
Overdrive:
Kontrastforhold:3000:1 (dynamisk kontrast)
Lysstyrke:300 cd/m²
Farveunderstøttelse:16.2 Millioner farver
Farvespektregengivelse:72 % af NTSC
Signal processering: 6 bit per farve
Betragtningsvinkler (H/V):170°/170° (kontrasttab 5:1)
Dotpitch:0.294 mm
Panelnummer (Type):TN
Strømforbrug:37 W
Vægmontering:
Størrelse (HxBxD): 40.9cm x 34.2cm x 8.0cm (med fod)
Vægt6,7 kg
Justeringsmuligheder

Tilt
Swivel
Højde
Pivot
Indbyggede højttalere:
Indgange
VGA
DVI
Audio (type)
SCART
S-video
Komposit
Komponent
HDMI
Andet
Medfølgende kabler
Strøm
VGA
DVI
Audio (phono)
USB upstream
S-VHS
HDMI
Medfølgende software:

forteManager

Pixelgaranti:-
Diverse:Quick Start Guide, Manual på CD


Pris og forhandler:



De første indtryk


LG L1982U skal afløse den populære L1980Q, som nok blev mest populær pga. prisen og det pæne ydre. Med L9182U har man satset på en lidt anden designstil, men alligevel en stil, som er helt i tidens ånd.

Highslide JS


Man har nemlig satset på det blanke sorte look, som efterhånden dominerer flere markedssegmenter, hvor nogle af de mest markante firmaer nok er Pioneer og Samsung med deres LCD-TV og plasma Tv.

Highslide JS


Ergonomien i L1982U er forbedret en smule i forhold til 1980Q, men grundopbygningen er den samme. Der er to led på den skrå fod; det ene sidder på foden og det andet sidder på bagsiden af skærmen. Det betyder, at man kan tilte skærmen i det øverste led, mens man kan hæve og sænke skærmen ved det nederste led.

Highslide JS


Højdejustering er således en kombination af de to led, men LG har tilføjet en yderligere funktion til at hæve og sænke skærmen. Der hvor skærmen er monteret på bagsiden af rammen er der nemlig en lille glideskinne, som kan justeres op og ned, så skærmen kan komme yderligere op. Det er en kærkommen feature i min mening, for problemet med disse konstruktioner af skærme, hvor man bruger to led er, at de ikke kan hæves nok.

Highslide JS


Skærmen kan dog ikke dreje. Jeg havde gerne set en drejeskive under den runde fod, og umiddelbart virker det ikke som et problem at integrere det i foden, så hvorfor LG ikke har gjort det, er jeg ikke klar over.

L1982U har ydermere autopivot. Det gør det muligt at dreje skærmen i 90 graders pivot eller 180 graders pivot, hvorefter skærmen automatisk registrerer ændringen og ændrer billedet vha. noget software.
En anden funktion, som relaterer sig til pivot, er den såkaldte automirror, der gør det muligt at bøje skærmen bagover, så personen der sidder over for dig kan se skærmen billedet. Man forestiller sig f.eks. muligheder på et kontor eller når man sidder foran eksempelvis sin bankrådgiver.

Highslide JS


Input monteres bagerst nede i foden. Det betyder samtidig, at de er skjult, da de jo kører ned bag bordet med det samme. Det er en fin detalje. Skærmens ramme er også ekstra tynd, fordi strømforsyningen er ekstern.

Highslide JS


Knapper til styring af skærmen finder man i bunden af højre side på rammen. Tænd/sluk knappen skal trykkes op, og det er ikke en berøringsfølsom knap, som man finder på mange andre skærme med et ekstraordinært touch på designsiden.
Det andre knapper sidder under rammen og bruges til at styre menuen og vælge mellem de forskellige profiler, som er integreret i skærmen.

Forud for testen


Bemærk at skærmen gennem testen, testes der med DVI tilslutning. Grafikkortet er et Geforce 7900GTO.

Skærmen vil blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer. Herefter testes den i praksis i alt lige fra tekstbehandling til hurtige spil.

Billedkvalitet


Billedets farver er ret upræcise fra standard af. En af de største variationer kan ses på blå, og man bemærker den specielt på nuancer af lysblå, som får en lidt for babyblå eller turkis nuance. Jeg har taget den første måling herunder, hvor variationen i blå også illustreres.

Highslide JS


For de nye opsummerer jeg, hvordan man skal forholde sig til grafen:

Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde).

  • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.
  • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.
  • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.
  • Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå.
  • Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.

    Der er også ret stor variation i gråtonerne, når man kigger på målingen. I praksis er det dog ikke så slemt for de mørke gråtoner, som grafen måske kan antyde, men de lysere gråtoner, som f.eks. lysegrå har en ret stor variation, primært fordi gammaen er alt for lav. Det bevirker også i nogle af de andre variationer i billedet.

    ”Out-of-box” målte jeg sort til at være 0,5 cd/m2, hvilket ikke er helt overbevisende, men alligevel et fornuftigt resultat. Det skal dog bemærkes, at det er ved en brightness på 286 cd/m2, så sortgengivelsen kan nok godt forbedres betydeligt ved at kalibrere til en lavere brightness.

    Jeg har prøvet at forbedre de omtalte emner, for nu at se hvordan potentialet er i skærmen, hvorefter jeg også bevæger mig videre til den lidt mere praktiske oplevelse af billedet:

    Highslide JS


    Jeg har nu kalibreret billedet og jeg skal prøve at komme lidt ind på, hvad jeg gjorde. For det første sænkede jeg brightness, som jeg altid anbefaler man gør. Jeg sænkede i testen brightness til 30. Kontrast sænkede jeg også en smule, et sted mellem 65 og 68 burde gøre det. Det er primært for at afhjælpe det lidt skæve gammaforløb over hele linjen.

    Farverne var ikke så svære at få indstillet, men man skal rykke en del på de tre barer for rød, grøn og blå. Det jeg oplevede på L1982U var, at alle tre grundfarver var en del for intense, så jeg tog et nyt udgangspunkt ved at sænke rød, grøn og blå til 40 (de står på 50 fra start af).
    Herefter sænkede jeg grøn yderligere 4-5 skridt, pga. to ting; først og fremmest fordi grøn stadig var en smule overeksponeret, men også fordi et kan bringe balance i rød og blå.

    Rød hævede jeg 5-6 skridt fra mit udgangspunkt i 40. Rød blev nemlig sat lidt for lavt efter mit nye udgangspunkt. Ved 40 har skærmen stadig et for markant blåt push, så jeg sænkede blå ned til omkring 25-26 på baren.

    Umiddelbart lyder det jo som om, at ændringerne er ret markante, men det er faktisk ikke helt det jeg oplever. Efter mit udgangspunkt på 40 for alle tre grundfarver, er man nået målet nærmere, men grunden til at jeg sænker dem så meget, er simpelthen fordi man kan anvende små skridt på L1982U til at foretage små ændringer. Det skal forstås på den måde, at når jeg sænker blå få skridt, så kommer der også en meget lille ændring i praksis – og det synes jeg faktisk er positivt.

    Jeg brokkede mig senest over ViewSonics VX2245wm, hvor RGB kontrollen var alt for følsom. På L1982U oplever jeg, at RGB kontrollen er utrolig præcis og behagelig at arbejde med. Det betyder samtidig også, at en bruger bedre kan indstille skærmen selv, for selv om man rammer en af de tre grundfarver med 3-4 skridts afvigelse, så betyder det ikke nødvendigvis alverden.

    Det negative i dette er naturligvis, at farverne afviger en del på L1982U ”out-of-box”, men som sagt oven for, så sænk alle tre til omkring 40, og du har nu et bedre udgangspunkt. Brug derefter ovenstående som vejledende eller sænk blå yderligere og hæv rød lidt.
    Efter indstilling begyndte jeg faktisk at opleve meget af den gode ydelse, som jeg roste LGs L1900R for – og det er jo positivt. Parallellerne ligger blandt andet i en ret fornuftig gengivelse af gråtoner og en relativ god gengivelse af flydende gradienter (i forhold til TN panelmarkedet).

    I praksis er billedet også ganske balanceret nu. Sort målte jeg til 0,3 cd/m2 efter indstilling ved en brightness på 152 cd/m2, hvilket er et ganske fint resultat, som faktisk er tæt på MVA og PVA panelerne, som ellers er kendt for at være dem med bedst kontrast.

    Out-of-BoxEfter kalibrering
    Sortniveau0,5 cd/m20,3 cd/m2
    Brightness (lysstyrke)286 cd/m2152 cd/m2
    Kontrastforhold572:1507:1
    Kontrastforhold angivet med en usikkerhed på +/- 80


    Homogeniteten af lyset på panelet er god. Jeg har taget et billede af det herunder:

    Highslide JS


    Resultatet er der ingen vigtige anmærkninger til, for det er stort set som det skal være med kun meget, meget lidt unødigt lys i toppen, som dog ingen praktisk betydning har for skærmen.

    Alt i alt er der efter indstillingen – som man dog lige skal få styr på – en del paralleller til den roste L1900R. Rent billedmæssigt minder de to skærme nemlig meget om hinanden.

    Panelet havde ingen pixelfejl.

    Responstid og spil


    Responstiden er meget tilsvarende til det jeg så på LG L1900R. L1982U er marginalt hurtigere, men til gengæld kan en smule mere Overdrive trailing spottes. Det er slet intet kritisk, for der er ingen tvivl om, at L1982U er en rigtig hurtig skærm, som er meget egnet til spilbrug.

    Jeg forsøgte mig blandt andet med Counter-Strike og Fifa 2007, som begge er to gode spil til at afsløre forskellige former for slør på en skærm. Begge spil blev afviklet flot, og jeg har ingen anmærkninger til ydelsen.

    I praksis er der dog stadig plads til forbedringer. Den marginale Overdrive trailing er slet ikke kritisk, men den kan ses i visse tilfælde. Med det sagt, vil jeg dog også gerne have lov at sige, at L1982U er en af de absolut hurtigste skærme jeg har siddet foran til dato. Og responstiden er faktisk forbedret en del siden sidste generation af LGs gamerskærme.

    Film og betragtningsvinkler


    Jeg oplever det samme på L1982U, som jeg oplevede på L1900R, så jeg genbruger teksten:

    Film er ikke TN panelernes allerstærkeste side, primært pga. dithering problematikken. Dog synes jeg, at de bedste TN paneler efterhånden leverer et godt resultat, og det samme oplever jeg på L1982U. Man skal omvendt ikke forvente at få ydelsen fra et decideret Tv.

    Widescreen er naturligvis også at foretrække, hvis man vil satse på en skærm til video, og det er L1982U ikke.

    Betragtningsvinklerne er også en af TN panelernes svage sider. L1982U er ikke meget anderledes fra sine forgængere af LG skærme. Der er bestemt plads til forbedringer, og der er stadig et stykke vej op til VA og IPS panelerne.

    Highslide JS


    Highslide JS


    Og nedefra:

    Highslide JS



    Konklusion



    Efter at have haft LG L1982U stående i et stykke tid må jeg sige, at den er en værdig efterfølger til den populære L1980Q. Den bibeholder positive elementer som et spændende design og gode billedaspekter.

    Designet er anderledes, men ligesom mange andre nye produkter, gør LG brug af det populære blanke sorte look. De ergonomiske muligheder er også attraktive. Her kan blandt andet nævnes autopivot, automirror, højdejustering og tiltning. Det eneste der desværre ikke er integreret i skærmens fod er en drejeskive.

    LG har godt nok været lidt kreative med farverne ”out-of-box”, hvilket jeg synes hiver produktets billede lidt ned, men omvendt så synes jeg RGB kontrollen og muligheden for relativt let at forbedre billedet, er muligt for selv den uerfarne bruger. Det resulterer også i, at man rent faktisk kan opnå et ret godt billede, som har mange paralleller til det jeg oplevede på LG L1900R for nyligt. LG L1982U har ydermere et meget homogent lys på panelet, så det er positivt.
    Hele potentialet opnås dog ikke fra start af, så forvent en smule arbejde i menuen.

    Hvad angår responstiden, så er den rigtig god. Der kan anes lidt overdrive trailing, men som helhed mener jeg, at L1900R er en af de hurtigste skærme jeg endnu har testet.

    Betragtningsvinklerne bør forbedres, men det er ret generelt for alle TN baserede skærme, hvilket efterhånden er det flest i 17, 19, 20 og 22 tommer.

    LG L1982U ingenlunde egnet til grafisk brug, hvilket er generelt for skærmene med TN paneler.
    Overordnet set synes jeg dog LG L1982U er en god skærm til både gameren, allround brugeren eller bare kontoret, som skal prydes med noget pænt at skue på. Arbejd blot lidt med indstillingerne for farverne og brightness og så har du en fornuftig skærm.

    PositivNegativ Målgruppe
    Flot designRet stor afvigelse i farverne ved"out-of-box"Gameren
    Homogen baggrundsbelysningBetragtningsvinkler kan forbedresAllround brugeren
    Fint billede efter indstilling Kontoret
    Gode ergonomiske muligheder  


    ---

    Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor skærmen kan diskuteres: http://www.flatpanels.dk/flatforum/viewtopic.php?t=3040

  • Flere anmeldelser

    Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

    01 Mar 2024 |

    Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

    23 Feb 2024 |

    Test: Sony A95L (QD-OLED)

    21 Dec 2023 |

    Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

    07 Sep 2023 |