Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: LG L204WT - FlatpanelsDK

Test: LG L204WT

|

Indledning


På det seneste har en hel række af endnu billigere 20, 21 og 22 tommer skærme set dagens lys. Grunden til de pludselige prisreduceringer er, at man nu i 20-22 tommer segmentet har taget det prisbillige TN panel i brug, som kan spare producenten for ret markante omkostninger. Det har en negativ effekt på billedkvaliteten, men eftersom TN panelerne efterlever de fleste forbrugeres krav, er det noget producenterne satser mere og mere på.

LGs nye 20 tommer L204WT er en af disse TN baserede 20 tommer skærme. Der er tale om en widescreen model, der hverken udmærker sig på design eller virkelig udmærker sig på billedkvalitet, men fungerer som en skærm med en attraktiv pris til de brugere, der ikke vil betale alverden for at få den højere opløsning som 20 tommer skærme typisk tilbyder.

Produktet er venligst udlånt af LG

Panelstørrelse:20" (widescreen)
Opløsning:1680x1050
Responstid:5 ms
Overdrive:
Kontrastforhold:2000:1 (dynamisk)
Lysstyrke:300 cd/m²
Farveunderstøttelse:Op til 16.2 millioner farver
Farvespektregengivelse:72 % af NTSC
Signal processering: 6 bit per farve
Betragtningsvinkler (H/V):160°/160° (kontrasttab 10:1)
Dotpitch:0.258 mm
Panelnummer (Type):TN
Strømforbrug:45 W
Vægmontering:
Størrelse (HxBxD): 46.6cm x 38.4cm x 22.6cm (med fod)
Vægt4,8 kg
Justeringsmuligheder

· Tilt
· Swivel
· Højde
· Pivot
Indbyggede højttalere:
Indgange
· VGA
· DVI
· Audio (type)
· SCART
· S-video
· Komposit
· Komponent
· HDMI
· Andet 2-ports USB hub
Medfølgende kabler
· Strøm
· VGA
· DVI
· Audio (phono)
· USB upstream
· S-VHS
· HDMI
Medfølgende software:

forteManager

Pixelgaranti:-
Diverse:Quick Start Guide, Manual på CD


Pris og forhandler:



De første indtryk


L204WTs design er ganske ordinært. Det grå plastik, som brydes af sort i f.eks. foden, har været en solid opskrift på en skærms design i noget tid nu, og den har LG holdt sig til på L204WT.

Highslide JS


Der er desuden ingen virkelige finesser på skærmen, så den skal ikke vælges på baggrund af funktionalitet eller design, for den er ganske ordinær på disse to punkter.

Highslide JS


Rammen er som nævnt grå. I højre side ses der nogle ikoner, som er angivelser for de knapper, der findes på bagsiden af skærmen.

Highslide JS


Foden er rund med sort plastik i midten og en kant af grå omkring. Foden buer en smule nedad mod brugeren. Skærmen tilbyder desuden ikke de store ergonomiske muligheder. Den kan tiltes frem og tilbage, men det er også det.

Highslide JS


Kablerne isættes bagi. De kan ikke skjules helt idet der ingen kabelholder findes.

Skærmens menu er den samme som ses på andre LG skærme. Den giver mulighed for indstilling af brightness, kontrast, gamma, RGB og nogle præindstillede farvetemperaturer. Navigeringen er en smule svær på L204WT, men man lærer den hurtigt.

Highslide JS


Det er desuden muligt at slukke lysdioden, som angiver om skærmen er tændt eller slukket, hvilket mange nok finder praktisk.

Forud for testen


Bemærk at skærmen gennem testen, testes der med DVI tilslutning. Grafikkortet er et Geforce 7900GTO.

Skærmen vil blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer. Herefter testes den i praksis i alt lige fra tekstbehandling til hurtige spil.

Billedkvalitet


Udgangspunktet er et ret lysstærkt billede med et klart push hen mod rød, og en anelse gul. Det ses specielt på grålige nuancer, som får dette lidt for varme skær.

Gammaforløbet er ret stabilt, men en smule for lavt over hele linjen. Dette bidrager også til den lidt for kraftige nuance af varm, der omtales oven for. Rød bør sænkes, men umiddelbart tror jeg også, at grundfarven grøn kan få en betydning, når der skal indstilles.

Highslide JS


For de nye opsummerer jeg, hvordan man skal forholde sig til grafen:

Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde).

  • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.
  • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.
  • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.
  • Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå.
  • Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.

    Før indstilling målte jeg sort til 0,5 cd/m2, så der er altså et stykke vej ned til de bedste skærme. Omvendt er det dog ikke et dårligt resultat.

    Jeg er gået videre til at indstille på skærmen og jeg har herefter taget en ny måling:

    Highslide JS


    Indstillingen af skærmen krævede lidt tid, hvert fald for at få de sidste forbedringer. Skærmens røde overmætning er ret dominerende, men jeg skal prøve at forklare, hvad jeg gjorde.

    Jeg startede med at sænke brightness, faktisk ganske betydeligt. Man mister heldigvis ingen nuancering i de mørke eller lyse nuancer ved at sænke brightness, hvilket jeg oplevede på LGs 24 tommer. Jeg endte på 30, hvilket giver et lys på 142 cd/m2, som jeg synes er meget passende. Det giver også en fornemmelse af lidt bedre nuance i billedet.

    Jeg hævede desuden kontrasten et par skridt, hvilket også bidrager en smule til at få en bedre farvebalance. Jeg bemærkede faktisk, at hvis jeg hævede kontrasten en del, så forsvandt meget af overmætningen på rød, men i stedet mistede jeg nuancering i gråtonerne, så jeg endte med kun at hæve kontrasten få skridt, og i stedet gå videre til at indstille de tre grundfarver.

    Rød satte jeg til 46, men det tog lidt tid at finde frem til dette, simpelthen fordi 46 ikke er et særlig godt udgangspunkt for L20WT, med mindre grøn og blå også bliver indstillet korrekt. Grøn hævede jeg et par skridt, hvilket også hjalp på den lette gule toning i billedet, som jeg omtalte kort i starten.
    Blå hævede jeg 5-6 skridt.

    Indstillingen krævede altså lidt arbejde, lidt for meget i min mening til at den almindelige bruger kan opnå samme resultat, som jeg gjorde i testen. Det vigtigste for ejeren af skærmen er derfor at få sænket brightness og prøve at sænke rød og hæve blå for at få den korrekte balance i billedet.

    Sort målte jeg til 0,3 cd/m2 efter indstilling. Det er en fornuftig gengivelse af sort, hvor der dog er plads til forbedringer.

    Out-of-BoxEfter kalibrering
    Sortniveau0,5 cd/m20,3 cd/m2
    Brightness (lysstyrke)246 cd/m2142 cd/m2
    Kontrastforhold492:1473:1
    Kontrastforhold angivet med en usikkerhed på +/- 100


    Gengivelsen af flydende gradienter viser en del stregdannelser, hvilket dog er karakteristisk for TN panelerne. L204WT skelner dog flot mellem de forskellige tætliggende mørke gråtoner.

    Den praktiske gengivelse af billedet er egentlig fornuftig efter indstilling. Jeg savner en smule mere kontrast i billedet, men overordnet set minder billedet nu meget om billedet på andre TN paneler. For at sætte det i perspektiv, så synes jeg, at L204WT mangler noget på bundlinjen for at følge med de gode takter fra f.eks. LGs 19 tommer skærme, men dette kan dog nås med indstilling.

    Grafisk brug eller billedbehandling er dog ikke skærmens stærke side.

    Skærmens lyshomogenitet, eller fordelingen af lyset på panelet, var ikke helt perfekt. Der slap lidt lys ud gennem bunden. Jeg mistede desværre billede jeg tog af dette. Det beklager jeg.

    Skærmen havde ingen pixelfejl.

    Responstid og spil


    Responstiden er angivet til at være 5 ms, hvilket også peger på, at dette er den nyeste generation af TN panelerne. Det lader dog ikke til at skærmen har integreret et Overdrive system, hvorfor sløret også er mere markant end på en Overdrive baseret 5 ms skærm.

    Spilydelsen er heller ikke helt i top. Faktisk synes jeg ikke, at der er sket så meget fra 8 ms TN panelerne til 5 ms TN panelerne. Forskellen er hvert fald marginal.

    Slør kan også godt anes i spil. Det er ikke deciderede slørhaler, for det er man efterhånden ovre, men i hurtige spil, slører billedet. Det er dog nok kun de mere seriøse gamere der vil opleve dette, for efter, at skærmen allerede har været på markedet i et stykke tid, ved jeg, at mange er ganske tilfredse med ydelsen i spil. Jeg holder dog fast i, at det ikke er en skærm målrettet mod den mere krævende spiller, og L204WT figurerer nærmere som en mere allround skærm.

    Film og betragtningsvinkler


    Widescreen formatet er behageligt i forhold til filmafvikling, og der er virkelig større nydelse af at se film på en widescreen monitor, hvis det er noget af det man bruger meget tid med foran sin PC. Som jeg nævnte længere oppe er homogeniteten af lyset på panelet dog ikke helt perfekt og der kan anes en smule lys i bunden af skærmen, når der ses film.

    Betragtningsvinklernes begrænsning i forhold til TN panelerne, bliver mere synlig jo større skærmene bliver. En 20 tommer skærm baseret på et TN panel lider således mere under TN panelernes begrænsning end en tilsvarende 19 tommer.

    Et eksempel er, at når en 20 tommer TN baseret skærm betragtes lige fra, kan der anes forskelle mellem siderne og midten, simpelthen fordi siderne ses fra en anden vinkel end midten af skærmen.

    I min mening skal betragtningsvinklerne også forbedres, hvis TN panelerne skal rykke til større skærmsegmenter. Du kan se billeder af betragtningsvinklerne herunder:

    Highslide JS


    Highslide JS



    Konklusion



    L204WT er allerede en ret populær skærm blandt brugerne fordi den leverer fin allround ydelse til billige penge. Det er også dette jeg oplever gennem testen. LG L204WT er en god allround skærm, som dog hverken udmærker sig på spilydelsen, farvegengivelsen eller designet.

    Responstiden er eksempelvis tilstrækkelig til de fleste spil, men den meget krævende bruger vil nok foretrække en hurtigere skærm. Hvis man skal sammenligne med f.eks. LGs 2 ms skærme, så er der en synlig forskel.

    Farvegengivelsen er ikke helt overbevisende, og indstillingen er lidt svær, men derudover minder L204WT om mange andre TN baserede skærme, og endnu en gang må jeg sige, at TN paneler ikke egner sig til grafisk brug.

    LG L204WT skal altså ses som en mulighed for brugeren der ønsker en forholdsvis stor skærm til en lav pris. Fokus er på allround ydelsen, hvorfor L204WT heller ikke virkelig udmærker sig på nogen punkter – jo prisen naturligvis.

    PositivNegativ Målgruppe
    PrisLidt sløv responstidAllround brugeren
    Fornuftig allround ydelseSvær indstilling, og lidt for afvigende farverKontoret


    ---



    Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor skærmen kan diskuteres: http://www.flatpanels.dk/flatforum/viewtopic.php?t=2971

  • Flere anmeldelser

    Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

    01 Mar 2024 |

    Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

    23 Feb 2024 |

    Test: Sony A95L (QD-OLED)

    21 Dec 2023 |

    Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

    07 Sep 2023 |