Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: Dell 1905FP - FlatpanelsDK

Test: Dell 1905FP

|


Indledning


Jeg har nu haft mulighed for at teste Dells 1905FP i den grå version, som overholder TCO03 standarden.

Dell 1905FP er lavet med to forskellige paneler gennem tiden. Først kom den med Samsungs LTM190E4-L02 PVA panel, men det er senere blevet skiftet ud med et MVA (M190EN03-V0) panel fra AU Optronics. Jeg har fået fingerene i versionen med AU Optronics MVA panelet, hvilket også sidder i de nyeste modeller af skærmen. Hvis du selv ejer skærme og sidder foran den, tjekkes det således:



1. Sluk skærmen.

2. Hold menu og plus knappen inde samtidig og tryk så på tænd knappen.

3. Når skærmen er tændt, slip da de tre knapper og tryk på menu for at komme ind i OSD.

4. Vælg Factory settings nederst.



Skærmene med PVA panelet har fået meget ros mange steder på nettet og specifikationen for kontrastforholdet har faktisk været kritiseret for at være sat for lavt. Men hvordan klarer skærmen det med det nye panel sig?



Panelstørrelse:19"
Opløsning:1280x1024
Responstid:20 ms (8 ms g2g)
Overdrive:
Kontrastforhold:800:1
Lysstyrke:250 cd/m²
Farveunderstøttelse:16.7 Millioner farver
Signal processering: 8 bit per farve
Betragtningsvinkler (H/V):178°/178°
Dotpitch:0.294 mm
Panelnummer (Type):AUO M190EN03-V0 (MVA)
  
Strømforbrug:-
Vægmontering:
Størrelse (HxBxD):41.7cm x 41.4cm x 21.3cm
Vægt6.9 kg.
  
Justeringsmuligheder

 

· Tilt
· Swivel
· Højde
· Pivot
  
Indbyggede højttalere:
  
Indgange 
· VGA
· DVI
· Audio (type)
· SCART
· S-VHS
· HDMI
· Andet  
  
Medfølgende kabler  
· strøm
· VGA
· DVI
· Audio (phono)
· USB upstream
· S-VHS
· HDMI
  
Medfølgende software:

Driver CD

Pixelgaranti:ISO 13406-2 Klasse 2
Diverse:USB hub, Manual


Link til Dell: http://accessories.euro.dell.com/sna/Produc...



De første indtryk:


Skærmen er grå med et sort Dell mærke i midten. Der sidder 4 knapper i højre side af frontpanelet. Stikkene sidder nedenunder skærmen.




Foden er ikke vildt køn, men skaber et solidt grundlag for skærmen. Det grå plastic på fronten af skærmen ser ikke lige så godt ud, som aluminiumslegeringen på f.eks. Samsung 173p og 193p. Rammen på skærmen virker derfor en smule plastikagtig, men hvis man ser bort fra sammenligningen med Samsung 173p, så er designet nu ellers pænt nok.



Skærmen har pivot og tilt justering, men kan dog ikke kan tilte vildt meget.

Skærmen kan dreje en halv omgang til hver side og kan højdejusteres. Når skærmen justeres så lavt, som muligt i højden, da klikker den fast og man skal gøre den fri ved at trykke på en knap på foden. Knappen er dog af tvivlsom kvalitet, da den virker en smule plastik agtig og kan være svær at trykke ind.


Bagpå foden er der en kabelholder og skærmen har også en indbygget USB hub.





OSD er pænt opbygget, men når man kører med DVI er det ikke muligt at justere på kontrasten. Det er en underlig beslutning eftersom Dell heller ikke har valgt at levere et indstillingsprogram med skærmen.

Der medfølger en driver cd, hvor manualen også ligger på. Der ligger dog ikke andet på denne cd.



Skærmen virker en smule lysstærk, men efter lidt justering af brightness, fungerer det og giver det lyseste nuancer en rigtig god farveægthed. Kontrastjustering savnes dog stadig.



Forud for testen:


Bemærk at skærmen gennem testen, testes med DVI tilslutning, dog vil kvalitetsforskellen på denne og den analoge omtales senere. Grafikkortet er et Radeon 9600XT.







Skærmen vil blive testet i Monitortest og PixPeRan. Ydermere bliver den også vurderes ud fra hjælpeværktøjet her på siden. Herefter testes den i praksis i hurtige spil med både mørke og lyse øjeblikke.



Farver, tekst, kontrastforhold og lysfordeling:


Tekst står rigtig skarpt og tydeligt, men scrollende tekst kan være en smule utydeligt grundet den høje responstid og responstidens udformning, som bliver forklaret senere.



Farverne er gode og overgange er flydende. Kontrastforholdet er godt, men ikke helt så godt, som på Samsung 173p, som jeg testede for nyligt med PVA panel.

Der kan skelnes mellem cirka 3 % - 4 % i det sorte og hvide farveskema i hjælpeværktøjet.






Hvad angår interpolation, altså opløsninger uden for den native, så imponerer skærmen ikke, men tekst kan stadig læses. Den forekommer dog utydelig. Det anbefales ikke at køre i opløsninger uden for den native på skærmen, da det er ikke behageligt i længden ved kontorbrug.

Dog er det ikke af stor betydning i spil og film, hvor det kun bemærkes sjældent.



Kontrastforholdet er godt og man kan godt skelne mellem de mørkeste nuancer og ligeså med de lyseste. Hvid er ikke helt så hvidt som på PVA panelet jeg testede i Samsung 173p. Sort har en god dybde.

Nogle af farverne er en smule ved siden af. Sammenlignet med billeder fra andre skærme, kan det stadig virke en smule for lyst og farverne kan derfor virke lidt lyse.

Farver skelnes dog generelt fint og skærmen viser pæne farver. De har dog en tendens til at blive en smule slørede i spil, men det må igen hænge sammen med responstiden og Overdrive teknologien.



Sammenlignet med farverne i PVA panelet i Samsung 173p, så er de ikke lige så gode, men forskellen er ikke voldsom.



Lysfordelingen er nogenlunde. Se billedet nedenfor:



Der forekommer kun en smule inhomogenitet i tre af hjørnerne, som det ses på billedet. Der forklares senere, hvad det har af betydning i praksis.

Bemærk dog, at kameraet har gjort det værre end det er.



Panelet har ingen pixelfejl



Responstid:


Ved at spidsbelaste skærmen i testprogrammer ses følgende:

Skærmen trækker markant slør og sløret har en tendens til at blive grønligt i sort-hvid overgange.

Det virker umiddelbart underligt, men må ubetvivleligt hænge sammen med Overdrive teknologien, som skærmen bruger til at regulere elektriske spændinger fra transistorerne med det formål at gøre responstiden i farveovergange kortere.

Sløret er derfor meget markant og irriterende. Det bemærkes også i Windows, hvis man scroller på nogle hjemmesider med mønstre. F.eks. kan scrollende tekst blive en smule grønlig og virke sløret.

I nogle farveovergange kan sløret også blive blåligt eller få en helt tredje nuance.



Sløret er mindst 3-4 gange så langt i farveovergange, som i sort-hvid overgange. Slørets udformning minder meget om det, som jeg så på Samsung 173p med PVA panel, dog en smule mindre i nogle overgange, men det kan umiddelbart virke mere irriterende og markant, da sløret får disse underlige farvede nuancer.



I praksis, f.eks. spil, er det farvede slør ikke lige så tydelige, som i tests, men det bemærkes.



I f.eks. UT2004, ryger præcisionen sig en tur og når man vender hurtigt om, ser man slørede kanter, men ikke decideret slør. Det forekommer derimod på hurtigt bevægende objekter.

I Need for Speed trækkes der ikke deciderede slørhaler, men tingene bliver slørede når man drejer hurtigt.

Skærmen egner sig absolut ikke til den krævende og seriøse spiller.



Film (og betragtningsvinkel):


Betragtningsvinklerne er gode, men dog kan det godt bemærkes at kontrastforholdet svinder ind.

Lyse farver bliver lysere og f.eks. en blå himmel bliver næsten hvid. Der kan dog stadig skelnes mellem skyer om himmel modsat nogle TN paneler jeg har testet, hvor skyer og himmel typisk går i ét. En mørkeblå, eller andre mørke farvenuancer, bliver endnu mørkere fra en vinkel.

Ovenfra taber panelet hurtige kontrastforholdet end nedenfra. Sidernes betragtningsvinkler er fine.



Film viser skærmen flot, også grundet 8 bit farvepanelet, hvilket medfører at der ikke kommer regnefejl i FRC, ligesom der kan forekomme i skærme med TN paneler. Man bemærker ikke den lidt uhomogene baggrundsbelysning i hjørnerne, primært fordi de ikke er specielt tydelige i praksis. Faktisk bemærker man dem kun minimalt ved helt sorte billeder og det er derfor ikke et praktisk problem. Man kan sagtens se film fra både horisontale og vertikale vinkler.

Det kan bemærker, at ansigter ikke bliver gengivet helt korrekt, når man sidder langt ude til siden for panelet, men det er absolut tilfredsstillende.



Filmfremvisning er et plus idet den viser farver flot og har en rigtig god betragtningsvinkel samtidig med, at der ikke bemærkes nogen ujævn lysfordeling.



Digital <-> Analog:


Tekst står stadig skarpt uden slør ved VGA. Skærmen skelner en smule bedre mellem farver ved DVI, men der er ikke stor forskel.

Der burde ikke være noget problem at køre med VGA med mindre der er meget støj på signalet. Forskellen på VGA og DVI er helt tilfredsstillende og bør ikke afskrække nogen.



Konklusion:


Skærmen er ikke egnet til gameren, da den trækker markant slør, som i nogle overgange har en tendens til at blive grønligt, blåligt eller lignende. Det gør, at sløret virker mere markant end det egentlig er. I sort-hvid overgange er det ikke voldsomt, men man kan ind i mellem ane det grønlige slør ved tekst i Windows når man scroller på hjemmesider.



Kontrastforholdet er godt og skærmen kan godt skelne de helt mørke nuancer fra hinanden, og de helt lyse nuancer. De mellemliggende nuancer gengives også godt, selvom skærmen kan virke en smule for lys og farverne derfor kan virke en smule ved siden af.



OSD'en virker en smule sparet idet man f.eks. ikke kan indstille på kontrasten når man kører DVI. Det er specielt underligt da der ikke medfølger et indstillingsprogram. Det synes nødvendigt at indstille kontrastforholdet da brightness indstillingen ikke helt rækker. Men hvis man indstiller farver for sig efter man har indstillet brightness, kan man opnå et rigtig godt resultat, som er imponerende, herpå må der ikke tvivles.



Skærmens ergonomi er god, men designet er ikke helt på højde med, hvad man tidligere har set ved Dells sorte modeller.



Betragtningsvinklerne er gode og filmfremvisning er der ingen problemer med. Farverne står godt og skærmen skelner mellem de mørkeste nuancer, og mellem de lyseste, såvel som de andre tætliggende nuancer.

Det burde heller ikke afskrække brugeren, at køre med VGA tilslutning på denne skærm.



Hvorfor Dell har valgt at udskifte panelet, må forblive ved spekulationerne eftersom det gamle syntes at være en anelse bedre. Jeg har også haft fornøjelsen af at se og vurdere Samsung 193p, som netop kommer med det panel, der sad i Dell skærmen tidligere og jeg må sige, at ud fra mine vurderinger, ligner Samsung 193p's udformning mere den jeg så på PVA panelet i 173p, som jeg tidligere har testet.


Flere anmeldelser

Test: 98" TCL C805 (MQLED80)

01 Mar 2024 |

Test: Panasonic MZ2000 (MLA OLED)

23 Feb 2024 |

Test: Sony A95L (QD-OLED)

21 Dec 2023 |

Test: Apple HomePod (2nd Gen) som TV-højttalere

07 Sep 2023 |