Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonFilmselskabers trusselsbreve kan fortsætte efter principiel dom - FlatpanelsDK

Filmselskabers trusselsbreve kan fortsætte efter principiel dom

25 Oct 2017 | Rasmus Larsen |

Den danske filmbranche kan fortsætte praksis med at kræve persondata udleveret hos teleselskaber og sende trusselsbreve ud til danskere, som de mener, har downloadet eller delt film ulovligt. Det står klart efter at der er faldet dom i principielle sager ved Retten på Frederiksberg.

Principielle sager

Den danske filmbranche er gået til angreb på kunderne. Via to advokatselskaber begyndte branchen sidste år at henvende sig til teleselskaber for at få udleveret persondata på IP-adresser, som de havde overvåget på fildelingstjenester.

Efterfølgende er der sendt breve ud med opfordring til at betale kompensation på typisk 1500-2200 kroner for at undgå et retsligt effterspil. Brevene er af forbrugerorganisationer blevet døbt ”trusselsbreve”.

To teleselskaber, Telenor og Telia, ville have sagen prøvet ved en domstol. De mener ikke, at de skal pålægges at udlevere persondata om kunder til filmselskabernes advokater. I går faldt der så dom ved Retten på Frederiksberg.

- ”Retten har i dag i sager om forpligtigelse til at fremlægge bevismidler pålagt 2 teleselskaber at udlevere navne- og adresseoplysninger på abonnenter til rettighedshavere til brug for, at de kunne forfølge krav vedrørende krænkelser af ophavsrettigheder,” står der i meddelelsen om afgørelsen.

Retten kaldte sagerne principielle, hvorfor de blev behandlet af 3 dommere. I domsafsigelsen lægges det til grund, at rettighedshavernes interesser vejer tungere end det enkelte individs ret til at beskytte sin identitet.

- ”Retten fandt, at rettighedshavernes interesse i at undersøge de omhandlede krænkelser herunder, hvem der står bag disse, derfor måtte veje tungere end den enkelte abonnents interesse i at beskytte sin identitet. Dette gælder også, selv om der måtte være enkelte abonnenter, som kun i mere begrænset omfang har deltaget i krænkelsen,” fremgår det.

Lignende sager i Norge og Sverige er faldet ud til teleselskabernes fordel.

Telenor og Telia har nu mulighed for at anke dommen ved en højere retsinstans.

- Kilde: Retten på Frederiksberg

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

'Dune 2' kan nu købes og lejes i 4K Dolby Vision & Atmos – se priser

16 Apr 2024 |

Bekræftet: Disney+ får Europa League & Conference League i Danmark

16 Apr 2024 |

Streamingforbruget når nye højder Danmark

16 Apr 2024 |

Altibox udmelder store prisstigninger på tv-pakker

16 Apr 2024 |

DTS:X lander på Disney+ i maj med 18 Marvel-film og Queens-koncert

15 Apr 2024 |

Medie: Disney tæt på store fodbold-rettigheder i Danmark

15 Apr 2024 |