Xbox One X er en 4K HDR spilkonsol, lanceres i november for 3.999 kroner - FlatpanelsDK
Xbox One X

Xbox One X er en 4K HDR spilkonsol, lanceres i november for 3.999 kroner

12 Jun 2017 | Rasmus Larsen |

Microsoft har løftet sløret for Xbox One X; det officielle navn for ‘Project Scorpio’. Selskabet siger, at konsollen leverer spil i ægte 4K-opløsning med HDR. Den har også UHD Blu-ray og er den ”mindste Xbox nogensinde”. Konsollen lanceres den 7. november for 3.999 kroner.

Xbox One X: Ægte 4K HDR gaming

Xbox One X tilføjes til programmet som en high-end-konsol og den direkte konkurrent til Sonys 4K-kompatible PlayStation 4 Pro. Modsat PS4 Pro, vil den kommende Xbox One X dog levere spil i ægte 4K-kvalitet, proklamerer Microsoft.

Grafikydelse på spilkonsoller:

Xbox One
1.3 tflops
Xbox One S
1.4 tflops
PS4
1.8 tflops
PS4 Pro
4.2 tflops
Xbox ”Scorpio”
6 tflops
Med de ord håber Microsoft at sætte spot på, at selvom PS4 Pro teknisk understøtter spil i 4K, så er den ofte nødsaget til at opskalere fra en lavere opløsning fordi den ikke har grafikmusklerne, der skal til. Xbox One X har 6 teraflops i grafikydelse, hvilket er 40% mere end de 4,2 teraflops på PlayStation 4 Pro.

Hvor meget 6 teraflops i praksis kan ændre, er for tidligt at sige, men i vores testarbejde har vi fundet, at HDR (High Dynamic Range) kan løfte spiloplevelsen endnu mere end 4K, når det opleves på en ordentlig HDR-skærm. Spilkonsollerne fra begge lejre understøtter spil i HDR, navnlig i HDR10-formatet.

Ingen af spilkonsollerne har dog omfavnet Dolby Vision-formatet.

 Xbox One X


Xbox One X forventes at sætte nye standarder indenfor konsolspil og på samme tid tilskynde spiludviklere at fokusere mere på 4K og HDR. Det er gode nyheder for konsolbranchen, som allerede er foran PC-økosystemet hvad angår HDR, som går skridtet videre end opløsning. Microsoft tilføjer, at Xbox One X har 12GB RAM, 40 GPU-kerner og en 1TB harddisk.

Microsoft har desuden et par ekstra trick oppe i ærmet. Xbox One X er kompatibel med AMD FreeSync, hvilket betyder, at den understøtter adaptiv billedfrekvens. I praksis giver det sig udslag i, at konsol og skærm altid er perfekt synkroniseret for at undgå hak og ”tearing” i billedet. Microsoft har tidligere sagt, at konsollen bliver en af de første enheder til at understøtte HDMI 2.1, men dette blev ikke nævnt under præsentationen. Specifikationssiden hos Microsoft nævner ’AMD FreeSync’, men FreeSync er ikke hvad der er inkluderet i HDMI 2.1, men i stedet en PC-standard. Herudover så kræves FreeSync 2 for at kombinere adaptiv billedfrekvens med HDR. Vi må vist bare vente på, at Microsoft uddyber.

 Xbox One X


Modsat PS4 Pro, understøtter Xbox One X nye lydformater såsom Dolby Atmos og DTS:X. Det er objekt-baseret lyd, som kan løfte lydoplevelsen i både spil og film.

For at nyde spil i 4K HDR skal du naturligvis bruge et 4K HDR-tv, men ikke alle skærme er skabt lige. i vores anmeldelser påviser vi, hvordan kun zone-styrede LCD-tv og OLED-tv leverer den overbevisende HDR-oplevelse – og de TV er stadig relativt dyre.

Herudover skal hvert enkelt spil opdateres før det kan præsenteres i 4K og HDR.
Visse spil får 4K-opdatering

Ved præsentationen annoncerede Microsoft, at Xbox One X vil få adskillige eksklusivtitler i 4K, herunder Forza Motorsport 7, Crackdown 3, State of Decay 2, Sea of Thieves og Super Lucky’s Tale. Den får også konsoleksklusivitet på PlayerUnknowns Battlegrounds og ved præsentationen blev BioWares kommende Anthem fremvist, som dog ikke er en eksklusivtitel.

Visse eksisterende spil opdateres til at udnytte de ekstra grafikmuskler i Xbox One X. En foreløbig liste dækker over Forza Horizon 3, Final Fantasy 15, Halo Wars 2, Gears of War 4, Ghost Recon Wildlands, Killer Instinct, Minecraft, Resident Evil 7 og Rocket League.

I alt 22 eksklusivtitler lander på Xbox One X i den nærmeste fremtid. Forza Motorsport 7 vil køre i ægte 4K ved 60 billeder per sekund, tilføjede selskabet.

Xbox One X er bagudkompatibel med Xbox 360 spil, præcis ligesom Xbox One S er det, og snart også originale Xbox-spil. Det virker på den måde, at du indsætter skiven for at få adgang til en digital kopi. Ikke alle originale Xbox-spil vil være kompatible og vi har endnu ikke en liste, men vi ved dog, at Crimson Skies er en af dem. Det blev heller ikke annonceret, hvornår kompatibiliteten ud over, at det sker "senere i år".

Mindre boks & UHD Blu-ray

Kraftcentret er ”den mindste Xbox nogensinde”, lyder det. Ved første øjekast ligner One X den langt mindre kraftige One S, men selskabet har taget nye teknikker i brug, herunder et ”liquid-cooled vapor chamber” for at køle den ned og reducere kassen yderligere.

Modsat One S er One X sort. På bagsiden sidder HDMI 2.0b ud, HDMI 1.4b ind, 3 USB porte, S/PDIF, Ethernet og IR Out. Der er ingen dedikeret port til Kinect.

 Xbox One X


Xbox One X er først og fremmest en spilkonsol, men Microsoft fremhæver, at den også har indbygget UHD Blu-ray-drev, så du kan nyde film i den højeste kvalitet. Det var naturligvis forventet, idet den billigere Xbox One S også har sådan et drev. Selskabet kom ikke nærmere ind på streamingtjenester, men vi formoder, at de er med i pakken og at f.eks. Netflix og Amazon kan streames i 4K HDR, ligesom det er tilfældet på lillebroderen.

Læs også: Xbox One X vs. PlayStation 4 Pro - specifikationer

Xbox One X lanceres globalt den 7. november for 3.999 kroner, hvilket er 900–1000 kroner mere end PS4 Pro.

Xbox One X specifikationer

Games in up to 4K resolution with HDR (High Dynamic Range)
HDR10 format
6 teraflops of graphics performance
12GB GDDR5 RAM at 326 GB/s
8-core AMD CPU clocked at 2.3 GHz
HDMI 2.0b
UHD Blu-ray drive
Dolby Atmos and DTS:X supportDel på:


Flere nyheder

DR byen

Danskere skal have over 3 mia. tilbage i DR-licens, vurderer momseksperter

21 Aug 2017 | Rasmus Larsen |
Elgiganten Frb Centret

Elgiganten i Frb. Centret genåbnes på fredag med "vanvittige åbningstilbud"

21 Aug 2017 | Rasmus Larsen |
Assassins Creed Origins

Microsoft: Over 100 spil i 4K og/eller HDR til Xbox One X

21 Aug 2017 | Rasmus Larsen |
Panasonic EX700

Vinderen af Panasonic 4K TV konkurrencen er...

20 Aug 2017 | Flatpanels |
Best HDR TV

Oversigt: Bedste HDR TV

18 Aug 2017 | Torben Rasmussen, Rasmus Larsen |
LG wallpaper OLED

LG lancerer 77" version af 'wallpaper OLED'

18 Aug 2017 | Rasmus Larsen |
LG B7 OLED

Status på HDR: Hollywood, TV, film, spil, biografer & formater

17 Aug 2017 | Rasmus Larsen |
Apple OLED TV rygte

"Apple OLED TV" afbilledet i lækkede kinesiske fotos

16 Aug 2017 | Rasmus Larsen |