Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonStrengere energimærkning til tv-skærme på vej - FlatpanelsDK

Strengere energimærkning til tv-skærme på vej

04 Jun 2017 | Rasmus Larsen |

EU-kommissionen vil have en revision af energimærkningsordningen til bl.a. tv-skærme. En opdateret skala fra G til A skal få branchen til at udvikle mere energivenlige elektronikprodukter. Det oplyser brancheforeningen BFE.

Fra kategori G til A

Mange elektronikprodukter opnår i dag A+++ mærkning. Det er naturligvis positivt, men skalaen skal nu gøres strengere, så der igen er noget at stræbe efter.

Den nuværende skala fra D til A+++ blev indført i 2010, da produkterne dengang var begyndt at klumpe sig sammen i kategorien A. Det er ved at ske igen i kategorien A+++.

- "Producenterne har været dygtige til at promovere energivenlige produkter, og forbrugerne har taget mærkningsordningen til sig. Men vi kan ikke blive ved med at lægge +'er på ordningen, fordi forbrugerne i forvejen har vanskeligt ved at afkode forskellene mellem +'erne. Så mister mærkningen sin virkning," siger fuldmægtig i Energistyrelsen, Bjarke Hansen om baggrunden for revisionen.


Mærkning synlig i butikker i 2019

Med den nye ordning går man tilbage til mærkning fra kategori G til A. Ydermere vil man "rekalibrere skalaen, når 30 procent af produkterne på et marked er kommet op i kategori A, eller når mindst halvdelen af produkterne er nået op i A eller B", forklarer BFE.

- "Den nye mærkning indføres med en forordning, som ventes endelig vedtaget efter sommerferien 2017. Herefter har kommissionen 15 måneder til at kalibrere den nye skala fra A til G. Skalaen vil blive fastsat sådan, at der fra begyndelsen ikke vil være apparater i kategorierne A eller B. De mest energivenlige tv vil altså bære mærket C," tilføjer BFE.

Når alt dette er på plads, får butikkerne 14 dage til at udskift de gamle mærker. Hele processen forventes afsluttet i slutningen af 2019, hvor købere af bl.a. tv-skærme vil støde på de nye, strengere mærkninger.

- "Så er det op til producenterne at udvikle apparater, som kan klassificere til B eller A," siger Bjarke Hansen.

Den opnåede energimærkning på tv-skærme er som regel baseret på en 'Standard' billedprofil, hvor lyset, som er afgørende for effektforbruget, typisk reguleres afhængigt af omgivelserne. At se tv i meget oplyste miljøer øger derfor effektforbruget markant. Også nye teknologier såsom HDR kan øge strømforbruget, når en film i HDR afspilles.

- Kilde: BFE

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

Danske priser på 2024 Sony TV og lydprodukter

18 Apr 2024 |

YouTube vil blokere tredjeparts apps som SmartTube & NewPipe

18 Apr 2024 |

Eksklusivt første kig: Sonys nye 2024 miniLED LCD og OLED TV

17 Apr 2024 |

Sony vender blikket mod 4000 nits som næste skridt for HDR

17 Apr 2024 |

Første lyt: Sonys 2024 Bravia Theatre soundbarer, 360-lydsystem

17 Apr 2024 |

DR melder om succes med nyt DRTV-arkivtilbud

17 Apr 2024 |