Netflix skyder sin storstilede filmsatsning i gang - FlatpanelsDK
War Machine

Netflix skyder sin storstilede filmsatsning i gang

17 May 2017 | Rasmus Larsen |

Med milliarder i pengeposen og masser af stjernestøv skyder Netflix sin store filmsatsning i gang. I dag træder de ind i Cannes, hvor de er uvelkomne, og henover året vil de bruge ansigter såsom Brad Pitt, Will Smith, Ben Stiller, Robert Redford, Dustin Hoffman, Jane Fonda og Adam Sandler til at udfordre filmbranchens ”vinduesmodel”.

Filmpremiere på global plan

Med et godt greb om tv-serier, dokumentarer og comedy, prøvede Netflix i slutningen af 2015 kræfter med sin første film med ’Beasts of No Nation’. Det bliver dog i 2017, at de viser hvad filmsatsningen består i. Det amerikanske selskab mener det seriøst og har til formålet trukket nogle af de tunge Hollywood-navne ind.

Det er dog ikke kun en satsning på at tilbyde gode film, men i lige så høj grad et forsøg på at nedbryde branchens støvede forretningsmodel. Den såkaldte ”vinduesmodel” dikterer, at film først vises eksklusivt i biografen, hvorefter der kan gå op til 36 måneder før filmen må vises i stuen på abonnementstjenester. Netflix slipper film fri til streaming globalt på samme tidspunkt - uanset om de vises i biografer eller ej.

Bright - Netflix


I 2017 alene skal der spenderes $6 mia. dollars på nyt indhold
For at finansiere de mange film har Netflix stiftet gæld for adskillige milliarder kroner, senest i april 2017. I 2017 alene skal der spenderes $6 mia. dollars på nyt indhold, hvoraf en pulje er lånte penge. Det amerikanske selskab tror dog på, at fortsat eksplosiv vækst vil skæppe i pengekassen. Netflix har rundet 100 millioner abonnenter og har over det seneste halve år tilføjet 12 mio. nye.

Den direkte konkurrent hos Amazon er ikke langt efter med et budget på ca. $4,5 mia. i 2017. Amazon har også en palette af film såsom den Oscar-vindende ’Manchester by the Sea’. Modsat Netflix, følger Amazon dog den klassiske vindue-model.

Læs også: Franske biografer går til angreb på Netflix ved Cannes-filmfestival

På trods af den ambitiøse plan, mødes af Netflix’s filmsatsning med skepsis fra flere fronter af den etablerede branche. Biografejere mener, at en nedbrydning af vindue-modellen kan få katastrofale konsekvenser for fremtidens filmfinansiering og gøre kagen mindre. I Frankrig har biografernes brancheforening netop fået gennemtrumfet, at film for fremtiden ikke kan tages i betragtning på Filmfestivalen i Cannes med mindre de vises i biografen først.

The Meyerowitz Stories - Netflix


Store stjerner som trækplaster

I 2017 serverer Netflix alt lige fra brede comedy-film af Adam Sandler i til action-film med Will Smith i hovedrollen. Der er smallere kunstfilm med rødder i Sundance og film der indgår i puljen ved Filmfestivalen i Cannes, som løber af stablen i dag.

Senere på måneden udgives bl.a. ’War Machine’ med Brad Pitt og ’The Meyerowitz Stories’ med bl.a. Ben Stiller, Dustin Hoffman og Adam Sandler. Budgetterne spænder fra få millioner kroner til langt over en halv milliard.

War Machine - Netflix


En god håndfuld af disse film bliver tilgængelige i både 4K-opløsning og HDR (High Dynamic Range). Biografer har i nogle år kunnet vise film i 4K-opløsning, men ingen danske biografer viser HDR. Dolby er i udvalgte regioner ved at opføre såkaldte ’Dolby Cinema’-sale, der kan vise HDR, men de er endnu ikke kommet til Norden.

På den længere bane kan Netflix-kunder se frem til bl.a. Scorsese, De Niro og Al Pacinos ’The Irishman’. Optagelserne begynder angiveligt i august i år. Det er en film med et budget, der nærmer sig 1 mia. kroner. Det er tilsyneladende kun de helt store superhelte- og eventyrfilm, som synes uden for rækkevidde for verdens største streamingtjeneste.

Hverken store penge eller stjernedrys er garant for succes, men når 2017 er omme bør vi have en ret god idé om hvorvidt Netflix kan realisere ambitionerne.

Film på Netflix i 2017 (ikke udtømmende)

I Don’t Feel at Home in This World Anymore (Melanie Lynskey - 24. februar 2017)
Burning Sands (Segun Akende - 10. marts 2017)
Deidra & Laney Rob a Train (Missi Pyle - 17. marts 2017)
The Discovery (Robert Redford - 31. marts 2017)
Sandy Wexler (Adam Sandler – 14. april 2017)
War Machine (Brad Pitt – 26. maj 2017)
The Meyerowitz Stories (Ben Stiller, Dustin Hoffman, Adam Sandler – senere i 2017)
Okja (Tilda Swinton - 28. juni 2017)
Bright (Will Smith – december 2017)
First They Killed My Father (Angelina Jolie, instruktør - 2017)
Our Souls at Night (Robert Redford & Jane Fonda - 2017)
IO (Margaret Qualley - 2017)
Mute (Duncan Jones, instruktør - 2017)
Wheelman (Frank Grillo - 2017)Del på:


Flere nyheder

Dunkirk

Christopher Nolan kritiserer skarpt Netflix's filmsatning

20 Jul 2017 | Rasmus Larsen |
Bedste mediebokse

Guide: Bedste mediebokse til HBO, Netflix, TV2 Play, Viaplay m.fl.

19 Jul 2017 | Flatpanels |
HLG HDR on LG 2016 OLED

LG 2016 OLED har fået HLG HDR support med seneste opdatering

19 Jul 2017 | Rasmus Larsen |
Dolby Cinema

Dolby og partnere har åbnet Dolby Cinema nummer 100

18 Jul 2017 | Rasmus Larsen |
Netflix

Netflix: Internet TV kan "genoplive filmindustrien"

18 Jul 2017 | Rasmus Larsen |
Ataribox spilkonsol

Kommende Atari spilkonsol vil byde på klassiske og nye spil

17 Jul 2017 | Rasmus Larsen |
2017 TV SHootout

LG OLED kåret 'King of TV' for 4. år i træk ved TV Shootout

14 Jul 2017 | Rasmus Larsen |
Sony Android TV

Alexa kan styre Sony Android TV før Google Assistant kan

14 Jul 2017 | Rasmus Larsen |