Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTV, konsoller, anlæg & PC'er trækker nu mest strøm i hjemmet - FlatpanelsDK

TV, konsoller, anlæg & PC'er trækker nu mest strøm i hjemmet

22 Aug 2016 | Rasmus Larsen |

I 2010 stod madlavning og hårde hvidevarer for den største andel af energiforbruget i de danske hjem. Nu er elektronik som tv-skærme, spilkonsoller og musikanlæg de største strømslugere. Disse enheder er sjældent energimærket. Det skriver DR.

Elektronik udgør størst andel

En opgørelse fra Dong Energy, lavet for DR, viser, at underholdning fra elektronik i hjemmet udgør en stadig større post på elregningen. I den gennemsnitlige husstand er andelen faktisk vokset fra 10% i 2005 til 43% i 2015.

”Strøm som går til underholdning er firdoblet på 10 år”
- ”Andelen af strøm som går til underholdning, det man engang kaldte EDB, er firdoblet på 10 år. En stor del af vores strøm bruger vi nu på at se film og tv, surfe på nettet og spille på konsoller, PlayStation og pc'er” siger Søren Bach Pedersen, energirådgiver hos Dong Energy.

En spilkonsol såsom PlayStation eller Xbox trækker typisk imellem 80-160W uanset om man spiller eller streamer video. Tv-skærme til stuen svinger typisk fra 60W til 300W, afhængigt af størrelsen. Også tv-bokse såsom YouSee-boksen trækker hårdt på regningen fordi de ikke går i standby. Hvor mange kWh enhederne forbruger årligt, afhænger af hvor meget de bruges.

Elforbrug i hjemmet


Med indførslen af HDR (high dynamic range) står effektforbruget på særligt LCD-skærme til at stige yderligere. En ny generation af tv-bokse baseret på mobilhardware, såsom Apple TV, Chromecast og Nvidia Shield, kan derimod drastisk sænke effektforbruget til under 10W. Visse af disse bokse kan også håndtere spil, men er dog ikke lige så kraftige som Xbox og PlayStation.

FlatpanelsDK har en opgørelse over årlige elomkostninger på tv-bokse her og tv-skærme her.

Manglende energimærkninger

Mens tv-skærme er energimærket i klasser såsom A+, A og B, er bl.a. spilkonsoller og musikanlæg ikke mærket. Det er der heller ikke udsigt til, at de bliver i nærmeste fremtid.

- ”Der findes ikke lige så mange alternativer og valgmuligheder, når vi fx skal købe spillekonsoller sammenlignet med køleskabe. Og få af dem er energimærket. Det er der et stykke vej til endnu,” siger Søren Bach Pedersen.

Dong Energy siger, at de hvert år modtager mange henvendelser fra danskere, der ikke kan forstå, at elregningen er steget. Når danskerne får identificeret de største strømslugere i hjemmet, falder forbruget ofte med op til 10 procent, lyder det.

- Kilde: DR

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

Oversigt: Samsung 2024 TV-skærme

28 Mar 2024 |

Læk: Ny hvid Xbox Series X dropper UHD Blu-ray drevet

28 Mar 2024 |

Streaming-kalenderen: Nyt på Disney+ i april

28 Mar 2024 |

Sony søsætter satsning på gratis-kanaler med reklamer i Danmark

28 Mar 2024 |

Philips Hue får dybere integration med Samsung TV

27 Mar 2024 |

Amazon Prime Video skal sende Premier League hver lørdag i Danmark

27 Mar 2024 |