Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonLG om fremtidens OLED & første detaljer om 2016-modellerne - FlatpanelsDK

LG om fremtidens OLED & første detaljer om 2016-modellerne

02 Nov 2015 | Rasmus Larsen |

Kun LG kan i dag producere OLED; en helt ny skærmteknologi med en lys fremtid. Vi besøgte deres fabrikker i Korea og fik et glimt af hvad fremtiden indenfor OLED vil bringe. Vi fik også nogle detaljer om 2016-skærmene.

LG er all-in på OLED

På IFA-messen gik en af LG’s øverste chefer i september på scenen for at tale om fremtiden med budskabet: Kig dig omkring. Næsten samtlige forbrugerelektronikprodukter har skærme. Bits og bytes er uhåndgribelige, men skærme er vinduer ud til verden. Engang var skærme store og klodsede; i dag er de tynde, men dog stadig rigide, hvorfor de dikterer produktets fysiske udformning.

Hvad bliver det næste? OLED, ifølge LG.



LG er i dag en af verdens største elektronikproducenter og LG’s skærm-division LG.Display - en uafhængig enhed under LG, som også sælger LCD og OLED-paneler til andre producenter - er verdens største skærmproducent.

For et årti siden samarbejdede LG med hollandske Philips om skærmproduktion, men i dag står den koreanske producent solidt på egne ben. Ærkefjenden er naboen Samsung og LG er tydeligvis stolt over, at ”storebror” ikke bare er indhentet, men at man har lagt sig i førertrøjen indenfor skærminnovation. OLED er således den første nye skærmteknologi med massemarkedspotentiale siden plasma og LCD.

LG twin towers


Selvom det fra forbrugerperspektiv kan virke som en langsommelig udrulning af OLED, påpeger LG, at de netop nu sænker produktionsomkostningerne og øger produktionskapaciteten langt hurtigere end hvad tilfældet var med LCD for et årti siden. De lægger da heller ikke skjul på, at de ser OLED som fremtiden og derfor investerer de netop nu massivt i teknologien, mens de så småt udfaser LCD.

OLED-teknologien kan karakteriseres ud fra mange parametre, men LG lægger vægt på den “perfekte” billedkvalitet samt de bøjelige, gennemsigtige og sammenrullelige egenskaber. Teknologien bruges indtil videre i tv-skærme og mobiltelefoner, men det er kun begyndelsen, forsikrer LG. En OLED-skærm kan i princippet antage enhver form og i takt med at skærme bevæger sig ind i nye typer produkter, ser LG kun én vej frem.



Det lyder alt sammen lovende, men kan det overhovedet realiseres? Lad os kigge nærmere.

De næste 2-5 års OLED-skærme

OLED-skærme har stået ude i butikkerne i et par år nu, men først for nylig er priserne kommet ned i et prisleje, hvor danskerne vil være med. De bliver billigere, lover LG, men den virkelig historie er hvordan OLED vil revolutionere idéen om hvad en skærm er.

For at overbevise omverdenen inviterede LG en lille gruppe journalistister ind i de hellige haller, hvor vi bl.a. oplevede nogle af de fremtidskoncepter, som LG.Display arbejder på. Flere af koncepterne har tidligere været vist frem til udvalgte personer bag lukkede døre, men lad os bare sige, at det er en helt anden oplevelse af se dem med egne øjne.

LG Wallpaper OLED


Kronjuvelen er det såkaldte wallpaper-TV. Du husker det måske som den ekstremt tynde skærm (1 mm), der hænger fladt på væggen vha. magneter. Vi måtte desværre ikke tage billeder og video af samtlige seancer, men LG hev tv’et ned fra væggen og viste det i al sin pragt. Det er præcis så tyndt og imponerende, som de praler med.

LG.Display arbejder stadig på at gøre skærmen mere holdbar og på løsninger til kabelføringen. Den nuværende prototype har en ekstern boks med alle tilslutninger og det er noget LG overvejer at føre ud i praksis for at kunne holde skærmen så tynd som muligt.



Skærmen er på nuværende tidspunkt 55” tommer stor og vejer lige over 2 kilogram. LG har klare ambitioner om at føre produktet ud i virkeligheden og lige nu arbejder man med en deadline, der hedder 4. kvartal 2016, men som altid kan tidsplaner rykke sig.

En anden prototype er en såkaldt “Edge slice”-skærm, hvor foden indeholder højttalere og alt det væsentlige elektronik, mens selve skærmen er under 3 mm i dybden og har ekstremt tynde rammer. Den kan spottes i baggrunden af fotoet af wallpaper-TV lidt længere oppe samt i videoen.

LG’s Epic Kim viser gennemsigtige skærme


OLED-skærme kan også være gennemsigtige og LG drømmer om en fremtid, hvor huse får installeret en slags OLED-film på ruderne. Vi så konceptet i aktion, hvor LG havde indbygget virtuelle gardiner, der kunne aktiveres med en knap og blokere lyset udefra. Det var vel nok en af de mest praktiske demonstrationer af potentialet i OLED, som vi så på turen, ud over skærme til video-underholdning. Foruden de virtuelle gardiner, kunne skærmene også præsentere information om temperatur, luftfugtighed og morgendagens vejrudsigt. LG forestiller sig, at gennemsigtige skærme også kan bruges i køleskabsdøre og i bylivet.

4K-opløsning har fire gange flere pixels end Full HD. Det næste skridt bliver 8K, der igen har fire gange flere pixels end 4K og således seksten gange flere end Full HD. I takt med at tv-skærme på over 100” kan produceres og sælges i markedet, vil LG begynde at udbrede 8K. Skridtet derefter bliver ”wallpaper”-skærme uden rammer, som udfylder hele vægge i hjemmet - i hvert fald hvis det står til den sydkoreanske producent.

LG’s planer for OLED


Skærme på begge sider

LG.Display producerer som nævnt ikke kun skærme for LG og selvom de ikke vil afsløre hvem deres kundegruppe udgør, er det en offentlig hemmelighed, at LCD-skærmene sidder i et hav af andre producenters produkter og OLED-skærmene kan findes i bl.a. Panasonic’s OLED-tv og Apple’s ur.

I den konstante søgen på nye markedsområder tillader producenterne sig at eksperimentere. Det meste bliver aldrig andet end en skærm i et showroom, men LG tror på, at skærme, der kan viser billeder på begge sider, har en fremtid.

Skærm på begge sider


Det skal ikke nødvendigvis udmønte sig i produkter til stuen, men LG tror på, at skærmene kan bruges i andre sammenhænge. Skærmene er vel og mærke stadig ekstremt tynde.

Et andet område, som LG ser en lovende fremtid i, er bøjelige skærme. Masseproduktionen er allerede i gang - der sidder bl.a. sådan en skærm i Apple Watch - men 2015 er blot den spæde start. LG tror på, at bøjelige skærme i forskellige former vil muliggøre helt nye typer af produkter, som første video i artiklen illustrerer. Herunder ses en prototype.



De første versioner er begrænset bøjelige. Det er ikke nødvendigvis fordi skærmen ikke kan bøjes; OLED kan produceres på plastiksubstrater, men fordi meget af styreelektronikken skal følge med. Indenfor 2-3 år tror LG på, at de kan masseproducere OLED-skærme, som kan rulles helt sammen.

Lidt om nyhederne i 2016

Modelprogrammet af OLED-skærme, som sendes på markedet i foråret 2016, er mere eller mindre på plads nu. De stod i Korea til fremvisning internt, men vi fik ikke lov til at beskue dem. De står bag lås og slå indtil LG flyver dem til Las Vegas i januar på CES-messen.

Vi fik dog nogle tekniske detaljer og LG lover "big surprises at CES 2016" hvad angår OLED.

"Big surprises at CES 2016"
Meget tyder på, at den sydkoreanske producent vil have et imponerende showpiece med. Hvad det er, kan vi kun spekulere i. Næste version af en af ovenfornævnte prototyper? Noget helt nyt? En 100”+ OLED-skærm? Den største OLED-skærm er i dag på 77”, men LG har sidenhen udbygget deres fabrik.

Hvad angår forbrugerprodukterne, altså dem der vil kunne købes i butikkerne næste år, kommer LG til at fokusere på 4K, HDR (high dynamic range) og større farverum, fik FlatpanelsDK at vide i et interview med en af de koreanske ingeniører, Haengjoon Kang. Hvis du har læst vores anmeldelse af EG960V, så ved du, at den har alle tre komponenter, men at den ikke når helt i mål. LG vil tage et stort skridt videre næste år.

LG’s Haengjoon Kang fortæller om OLED


Hvad angår HDR lover LG, at ”light level will be increased a lot” og går så langt som til at sige ”nearly two times”. I dag kan LG’s OLED-skærme nå op på en maksimal lysstyrke på ca. 400 nits, hvorimod topmodellerne indenfor LCD når op på ca. 700-800 nits. Den maksimale lysstyrke er naturligvis kun ét komponent i HDR - sortniveauet er mindst lige så vigtigt - men mange i branchen argumenterer for, at HDR bør gengives med højlys - f.eks. kraftige sol-reflektioner i lakken på en bil - på helt op til 800-1200 nits.

Vi spurgte LG’s ingeniører om hvor overliggeren for OLED ligger. Det vil de ikke spå om, men de er overbeviste om, at dette kun er begyndelsen. Allerede i dag er en lysstyrke på 1000 nits mulig, men LG argumenterer, at det vil blive uforholdsmæssigt dyrt at realisere i forbrugerprodukter. I takt med at man videreudvikler bl.a. det organiske materiale, som OLED-pixels består af, kan man nå højere niveauer. Fra 2014 til 2015 - hvor 4K OLED blev indført - skiftede man eksempelvis det organiske materiale ud.

LCD til venstre vs. OLED til højre


Hvad LG præcis mente med ”nearly two times” ville de ikke komme konkret ind på, men hvis vi benytter vores egne målinger som reference, vil det nok betyde noget i nærheden af 600-700 nits, altså en betydelig forbedring ift. i dag.

LG vil også forbedre farvegengivelsen. Skærme i dag gengiver det såkaldte Rec.709 farverum og film udgives på forbrugermarkedet i ditto. Rec.709 farverummet indeholder dog kun en andel af de farver, som det menneskelige øje kan se. Et større farverum er DCI-P3 og et endnu større er Rec.2020, som branchen kollektivt håber at kunne realisere, når kalenderen skifter til år 2020.

På årets OLED-skærme har LG realiseret omkring 90% af DCI-P3. Det er ikke noget der står på specifikationsskemaet hos LG, men det vil det med al sandsynlighed gøre næste år. LG fortæller nemlig, at man vil ramme ”99% DCI-P3 next year” på OLED-skærmene, der kommer i handlen. Dermed kan skærmene vise flottere og mere naturtro farver, ligesom biograferne gør det.

Næste skridt bliver Rec.2020 farverummet, men det vil LG endnu ikke forholde sig til.

2016-modellerne præsenteres på CES i Las Vegas i starten af januar 2016. FlatpanelsDK er naturligvis på pletten for at give jer alle nyhederne, men nu har vi da en fornemmelse af, hvad vi kan forvente. Tak til LG for turen ind i de hellige haller.

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

Oversigt: Samsung 2024 TV-skærme

28 Mar 2024 |

Læk: Ny hvid Xbox Series X dropper UHD Blu-ray drevet

28 Mar 2024 |

Streaming-kalenderen: Nyt på Disney+ i april

28 Mar 2024 |

Sony søsætter satsning på gratis-kanaler med reklamer i Danmark

28 Mar 2024 |

Philips Hue får dybere integration med Samsung TV

27 Mar 2024 |

Amazon Prime Video skal sende Premier League hver lørdag i Danmark

27 Mar 2024 |