Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonGoogle's VP10 skal levere 4K-video ved halv båndbredde - FlatpanelsDK

Google's VP10 skal levere 4K-video ved halv båndbredde

03 Sep 2015 | Rasmus Larsen |

Google begyndte for nylig at rulle VP9 ud i et mål om at forbedre billedkvalitet, reducere båndbredde-krav og få videoer til at starte hurtigere på YouTube. VP9 er det direkte alternativ til HEVC, men Google arbejder allerede nu målrettet på afløseren i form af VP10, ifølge CNET.

Samme 4K-billedkvalitet med halv båndbredde

Video-formater – eller codecs – kan lyde som tørt stof, men de er årsagen til, at vi i dag ser HD-video og senest 4K-video. Med nye formater såsom HEVC og VP9 har vi taget et stort spring fra MPEG4/H264. De nye formater kan efter sigende levere samme billedkvalitet ved halv båndbredde/bitrate. De er også skabt fra bunden op til 4K-opløsning.

Med VP10 vil Google endnu en gang halvere båndbredden, når der skal leveres video i høj opløsning.

- "We are trying to cut it in half again," sagde James Bankoski, fra Google’s Chrome Media til CNET.

- "We're hoping to hit the performance target by the end of next year," tilføjede Bankoski og tilføjede, at partnere herefter skal have ekstra tid til at implementere VP10 i produkter.

Derudover vil Google implementere understøttelse af større farverum, HFR (high frame rate) og HDR (high dynamic range) i VP10. Google mener, at de kan opnå disse forbedringer ved at hæve hardware-kravene til dekodning med højest 40 procent.

HEVC understøtter allerede 4K, HDR, HDR og større farverum, så kan Google få succes med VP10? Det er bestemt ikke usandsynligt. HEVC stod meget stærkt indtil for et par måneder siden, hvor en pulje af patenthavere annoncerede ublu priser for at bruge HEVC i hardware-produkter og tv-tjenester. Det er Google’s åbning.

På billedet nedenfor ses et videostream i 600 Kbps i hhv. det nuværende VP9 (venstre) og det gamle MPEG4/H.264 (højre).

VP9 vs. H.264


VP9 og HEVC er allerede understøttet i nyeste Smart TV. HEVC findes typisk i 2014 Smart TV og frem, hvorimod VP9 er begrænset til 2015 Smart TV fra udvalgte mærker. Google’s ”Android TV” styresystem understøtter også VP9. Netflix og Amazon bruger i dag HEVC til at levere tv-serier og film i 4K-kvalitet ved omkring 16 Mbps. De kommende Ultra HD Blu-ray-skiver vil også bruger HEVC. For at streame YouTube i 4K-kvalitet skal man derimod have et Smart TV med VP9-understøttelse.

Der vil stadig gå et par år før vi ser VP10 i aktion, men der er grund til at være optimistisk. Formatet vil fortsat være gratis at bruge for alle parter, lover Google.

- Kilde: CNET

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

Max afslører priser: Bliver dyrere uden reklamer

19 Apr 2024 |

Sonys 2024-funktioner kommer også til A95L (QD-OLED)

19 Apr 2024 |

'Auto-kalibreret' Prime Video-profil introduceres i Sony TV

19 Apr 2024 |

Første kig: Nintendo retro-spil på Apple TV 4K og TV via AirPlay

19 Apr 2024 |

Danske priser på 2024 Sony TV og lydprodukter

18 Apr 2024 |

YouTube vil blokere tredjeparts apps som SmartTube & NewPipe

18 Apr 2024 |