Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonAntenneforeninger i strid med Stofa om "stavnsbånd" - FlatpanelsDK

Antenneforeninger i strid med Stofa om "stavnsbånd"

30 Jan 2015 | Rasmus Larsen |

En række antenneforeninger er stærkt utilfredse med Stofa. De mener, at Stofa har indbygget et ”stavnsbånd”, som kan koste foreningerne millioner af kroner, når de vil ud af leverandøraftalen. FDA støtter op omkring foreningernes sag, som meget vel kan ende i retten.

Handler om millionbeløb

Sagen har rødder i bredbånd, men den får automatisk betydning for tv-pakkerne hos antenneforeningerne, idet de ofte får alle ydelserne leveret af samme selskab. Da foreningerne i 90’erne skrev kontrakt omkring internet-pakker, blev en såkaldt §7,2 indskrevet af Stofa i aftalerne, som omhandlede bredbånd der dengang var et helt nyt forretningsområde.

Siden da er bredbånd blevet hvermandseje, hvilket betyder, at frigørelsesklausulen tilsvarende er vokset. Størrelsen på beløbet afhænger af antallet af medlemmer i foreningen, men FDA siger, at der ikke skal mange medlemmer til før beløbet passerer 1 million kroner. Tilsammen er der tale om et væsentligt millionbeløb.

Foreningerne oplever derfor, at de reelt er bundet til Stofa. Og fordi bredbånd og tv-pakker leveres som en samlet pakke med rabat, kan ingen af delene opsiges.

- ”Da antenneforeningerne tilbage i start 90’erne underskrev kontrakterne med Stofa, var disse frigørelsesklausuler, sikkert tænkt som en garanti for, at Stofa ikke skulle sætte penge til på deres investering i et helt nyt og ukendt virksomhedsområde. I dag føler mange foreninger sig stavnsbundet af Stofa”, siger FDAs landsformand Carsten Karlsen, og fortsætter:

- ”For FDA er der ingen tvivl om, at Stofa igennem den periode, hvor de har haft eneretten på leverance af bredbånd, allerede har fået tilbagebetalt og forrentet deres investering, men det vil i givet fald blive op til en voldgiftsret at afgøre.”

Kan ende i retten

Så hvorfor kommer tvisten først til debat her 20-25 år efter aftalerne blev skrevet? Da FlatpanelsDK talte med Carsten Karlsen fortalte han, at en del antenneforeninger netop nu står i forhandlingssituationer med leverandøren af flere forskellige årsager. Han vil ikke afvise, at tendensen med at ”cutte” og ”shave” tv-pakker kan spille ind, men han oplever ikke, at det er hovedårsagen.

Sagen kan meget vel ende i en voldgiftssag. Samtidig opfordrer FDA til, at der burde kigges på det frie leverandørvalg i Danmark. FDA oplyser, at der ikke er en lignende ”stavnsbånd”-paragraf i aftaler med TDC/YouSee.

Stofa har ikke ønsket at udtale sig omkring sagen overfor FlatpanelsDK af hensyn til den eventuelle voldgiftssag.

Konkurrence- og forbrugerstyrelsen vil angiveligt også kigge nærmere på aftalerne.

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

SkyShowtime er i dag blevet både billigere og dyrere

23 Apr 2024 |

Meta åbner Horizon OS for andre headset-producenter

23 Apr 2024 |

Viaplay: Reklamepakke og ny indsats mod kontodeling til sommer

23 Apr 2024 |

Apple tæt på globale rettigheder til FIFAs nye fodbold-VM for klubber

23 Apr 2024 |

Sportsanalytiker: Usikkert om Europa League gør en forskel for Disney+

22 Apr 2024 |

Ny type OLED går i masseproduktion i december 2024

22 Apr 2024 |