Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonKonkurrencestyrelsen vil tjekke antenneforeninger - FlatpanelsDK

Konkurrencestyrelsen vil tjekke antenneforeninger

01 Nov 2014 | Rasmus Larsen |

Interesseorganisationen A2012 mener, at mange danske antenneforeninger er “bundet på hænder og fødder” af tv/internet-leverandøren pga. klausuler i aftalen. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen vil derfor undersøge kontrakterne. Uagtet udfaldet, vil mange beboere dog forblive tvangsbundet til tv-pakker.

Er aftaler konkurrencebegrænsende?

A2012 (Antennesammenslutningen a tyve tolv) er interesseorganisation for en række antenneforeninger. I samarbejde med Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen vil de søsætte en undersøgelse af konkurrenceforholdene.

- ”Mange danske antenneforeninger er bundet på hænder og fødder til en bestemt leverandør af internet eller tv, og det vil vi gerne, have afprøvet lovligheden af. Vi vil gerne have fjernet alle disse barrierer, og derfor har A2012 nu, i samarbejde med Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, iværksat en undersøgelse af alle medlemsforeningernes kontrakter for konkurrencebegrænsende forhold. Det kan fx dreje sig om eksklusivret, eller klausuler, hvor antenneforeningen skal betale leverandøren penge, hvis kontrakten opsiges af foreningen.” siger Carsten Jørgensen, formand for A2012.

A2012 mener, at klausuler og forhold i aftalerne har medført (med deres egne ord):
  • At meget, meget få antenneforeninger, har opsagt leveranceaftalerne, fordi det er usikkert, hvor stort et beløb, der skal betales til leverandøren.
  • At antenneforeningernes medlemmer er forpligtet til at købe ydelserne gennem leverandøren, fordi, der er aftalt eksklusivret, og medlemmerne er ydermere forpligtet til at betale den pris leverandøren forlanger.
  • At antenneforeningernes bestyrelser har i årevis (op til 12-14 år) har været afskåret fra at indgå andre og måske billigere (parallelle) internetaftaler med andre leverandører, så medlemmerne kan få mulighed for at købe internet/tv hos andre leverandører.

    Carsten Jørgensen slutter af med at sige:
    - ”Ud over samarbejdet med Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, vil vi træde ind i de eventuelle sager, som vores medlemsforeninger vælger at indlede for at få ryddet disse urimeligheder af vejen. Det er ganske enkelt ikke rimeligt, at antenneforeningernes bestyrelser, og dermed også medlemmerne i dem, ikke kan vælge en anden og måske billigere leverandør”

    A2012’s melding kommer i en tid hvor tv-markedet er under voldsom forandring, fordi der er kommet nye distributionsmetoder til, såsom internettet. Det er i dag teknisk muligt at distribuere tv-kanaler over f.eks. internettet. A2012 argumenterer, at antenneforeninger i visse tilfælde ikke kan skifte leverandør, men i mange foreninger er beboerne også tvunget til at aftage minimum en basis tv-pakke, selvom de ikke ønsker det og selvom de har samme muligheder via internettet.

    Tilslutningspligten blev afskaffet 1. januar 2014, men blandt andet andels- og boligforeninger er ikke omfattet af ophævelsen, hvorfor de stadig kan tvinge beboere til at aftage tv-kanaler, hvis der er taget beslutning herom i foreningen.
  • Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

    Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

    Flere nyheder

    Max afslører priser: Bliver dyrere uden reklamer

    19 Apr 2024 |

    Sonys 2024-funktioner kommer også til A95L (QD-OLED)

    19 Apr 2024 |

    'Auto-kalibreret' Prime Video-profil introduceres i Sony TV

    19 Apr 2024 |

    Første kig: Nintendo retro-spil på Apple TV 4K og TV via AirPlay

    19 Apr 2024 |

    Danske priser på 2024 Sony TV og lydprodukter

    18 Apr 2024 |

    YouTube vil blokere tredjeparts apps som SmartTube & NewPipe

    18 Apr 2024 |