Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonEr IPS-skærme ved at udkonkurrere TN-skærme? - FlatpanelsDK

Er IPS-skærme ved at udkonkurrere TN-skærme?

28 Sep 2012 | Rasmus Larsen |

Hvad karakteriserer en velegnet skærmteknologi til massemarkedet? Den skal være ”god nok” til den typiske bruge og den skal være billig (deraf billig i produktion). Det har TN-paneler hidtil kunnet tilfredsstille. Det lader dog til, at IPS-paneler langsomt er ved at skubbe TN-paneler af tronen i vores PC-skærme. Men hvorfor?

IPS-panelerne erstatter TN-paneler

TN-paneler har i mange år været udbredt i PC-skærme på trods af, at TN-paneler er inferiøre på stort set alle punkter, undtagen gaming. Stort set alle velkendte PC-monitorproducenter har inkluderet TN-paneler i deres produkter op gennem 00’erne og 10’erne, men der er ved at ske noget, og vi noterer os et klart skifte hen imod IPS-skærme. Næsten alle nye skærme i år har indeholdt et IPS-panel – selv billige skærme. Og vi kan kun klappe i hænderne over den positive udvikling (mens vi venter på OLED-monitors).

Dell UltraSharp
Dells UltraSharp-skærme har gennem tiden været blandt de mest populære IPS-skærme

Men hvorfor? TN-paneler har længe været billigst at producere og derfor er den dårligere skærmteknologi blevet prakket os på at skærmproducenterne. Hvorfor står dette til at ændre sig? Der er en række grunde, men du kan først og fremmest takke smartphone og tablet-producenterne.
Tak smartphone og tablet-producenterne. Den mobile revolution har ført IPS-skærme frem og har ladet TN-panelerne ligge i støvet
Smartphone-producenterne lagde ud med at bruge TN-paneler for år tilbage, men fandt hurtig ud af, at smartphones bruges intensivt og at skærmen faktisk er det element, som brugeren konstant interagerer med. Derfor er det nødvendigvis også topprioritet. Producenterne skiftede til IPS LCD-paneler og IPS blev for alvor banket ind i den brede befolknings bevidsthed med lanceringen af den oprindelige iPad og iPhone 4. Alt imens efterspørgslen på smartphones begyndte at eksplodere, faldt efterspørgslen på tv-skærme og PC-skærme på en del markeder. Skærmproducenterne begyndte at allokere flere ressourcer til produktion af mobilskærme og produktionshallerne blev optimeret hertil. IPS-paneler blev gradvist billigere at producere fordi de gik fra at være et nicheprodukt til at være mainstream LCD-teknologien. Det er den klassiske fortælling om stordriftsfordele.

Acer HS244HQ
TN-paneler er stadig hurtigere og 120 Hz varianterne er det foretrukne valg til spil, men TN-panelerne er inferiøre i stort set alle andre sammenhænge

En anden driver har været licensering af IPS-teknologi. Selvom mange smartphone-producenter hævder at bruge IPS LCD-skærme, så bruger de faktisk en variant kalder FFS (fringe field switching), der licenseres gennem taiwanske Hydis. FFS har samme karakteristika som IPS, men ikke mange skærmproducenter har ret til at producere LGs IPS-teknologi. Licenserne til at bruge FFS gør således et stort antal skærmproducenter i stand til at producere IPS-paneler; noget som ikke tidligere har været muligt. Andre skærmproducenter er endda gået så langt som til at udvikle deres egen variant af IPS, såsom Samsung, der har udviklet PLS (Plane to Line Switching).

VA-paneler er på vej ud

Kan du huske Samsungs PVA og SPV-paneler? De blev ofte anbefalet og havde langt højere kontrastforhold – og dybere sortniveau – end IPS-baserede skærme. PVA-paneler anvendes faktisk stadig i Samsungs LED/LCD-TV, men indenfor PC-skærmverdenen har Samsung og AUO kæmpet en bitter kamp om patenter relateret til VA-paneltypen. På et tidspunkt hørte vi, at Samsung helt stoppede produktionen af PVA-paneler til PC-skærmen, men vi kunne ikke få det bekræftet. Uanset hvad der er sket, så lader VA-paneltypen til at være døende indenfor monitors. Kun en brøkdel af PC-skærme lanceret over den seneste årrække bruger VA-paneler. Retssagerne er en af grundene, men den vigtigste årsag skal igen findes i produktionen. VA er ikke en særlig god teknologi til smartphones og tablets pga. højere strømforbrug og smallere betragtningsvinkler. De er ikke vokset sammen med markedet for smartphones og tablets, så skærmproducenterne har ikke haft incitament til at dedikere produktion til VA, når IPS har været fremherskende. IPS ser således ud til at stå tilbage som vinderen indenfor LCD-teknologi. IPS blev kørt ind fra sidelinjen, og står nu til at erstatter inferiøre TN-paneler over de kommende år. Det afgørende spørgsmål bliver om TN-paneler kan overleve, f.eks. i 120 Hz spilsegmentet? Og vil TN-paneler rent faktisk blive dyrere at producere? Vi er spændte på at se, hvad der sker på et marked, der alt for længe har været hjemsøgt af dårlig skærmteknologi.

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

Oversigt: Samsung 2024 TV-skærme

28 Mar 2024 |

Læk: Ny hvid Xbox Series X dropper UHD Blu-ray drevet

28 Mar 2024 |

Streaming-kalenderen: Nyt på Disney+ i april

28 Mar 2024 |

Sony søsætter satsning på gratis-kanaler med reklamer i Danmark

28 Mar 2024 |

Philips Hue får dybere integration med Samsung TV

27 Mar 2024 |

Amazon Prime Video skal sende Premier League hver lørdag i Danmark

27 Mar 2024 |