Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonFremtidens skærme vises frem i Japan - FlatpanelsDK

Fremtidens skærme vises frem i Japan

22 Nov 2010 | Rasmus Larsen |

Hvert år på denne tid afholdes FPD (flat panel display) International-udstillingen i Japan. På udstillingen vises fremtidens skærme og skærmteknologi frem, og i artiklen her har vi samlet de mest spændende nye teknologier fra FPD-messen Vi kigger blandt andet på skærme med højere opløsning, OLED, papirtynde & bøjelige skærme, 3D og e-Paper (elektronisk papir).

Flatpanels kører i denne uge et stort HDTV-tema. I denne uge bringer vi nyheder, tests og artikler omkring HDTV og kigger nærmere på mulighederne der findes for HDTV på det danske marked, samt tester de danske Tv-udbyderes billedkvalitet. Følg vores store HDTV Tema her.

LG

LG har medbragt en lang række nye teknologier på FPD, og den første er deres fantastiske 31 tommer OLED-TV, der på FPD viser 3D vha. billige, passive 3D-briller, som de kendes fra biografen. Vi har tidligere omtalt denne, men den kan godt klare en gentagelse. Se den på billederne herunder.

LG 31” OLED-TV
LG 31” OLED-TV

LGs passive 3D-briller ses herunder.

LG 31” OLED-TV
LG 31” OLED-TV

LG tilføjer desuden, at de vil lancere en fuld line-up af 3D-fladskærme, der anvendes polariserede 3D-briller (som dem der ses ovenfor) i 2011, sideløbende med 3D-fladskærme, der anvender de aktive 3D-briller. På FPD viste LG også en 47” model frem samt et 23” IPS-panel med 3D til PC-skærme.

”LG
LG 84-tommer 3DTV

For at blive i 3D lidt endnu, så demonstrerede LG et 84 tommer LCD-TV. Det unikke ved dette TV er dog ikke kun 3D-effekten, men at 3D er kombineret med Ultra HD (3840x2160), som er en opløsning, der er fire gange højere end Full HD (1920x1080). Det sikrer en utroligt detaljegrad i 3D-billederne ifølge LG. Det sidste punkt på 3D-dagsordenen var en 47 tommer fladskærm, der viste 3D uden 3D-briller. Kaster vi blikket væk fra 3D, havde LG også taget innovation med for andre skærmkategorier. Blandt andet deres skærme, der kan sættes sammen, så der blot er 4 mm samlinger, og som vi omtalte tidligere i denne artikel.

LGs 4 mm multi-skærm opsætning
LGs 4 mm multi-skærm opsætning

Går man videre til de lidt mindre skærme, så viste LG også 13,3 samt 15,6 tommer skærme med kapacitiv berøringsteknologi indbygget. Den kapacitive berøringsteknologi betragtes som den mest præcise, og er den der blandt andet findes i Apple iPod og iPhone. Disse paneler skal bruges til bærbare computere med berøringsfølsomme skærme i 2011. Der konkurreres også stadig på tyndeste skærm, og LG er med i kampen med en prototype der måler blot 2.6 mm i tykkelsen. Det er vel og mærke et LCD-TV. LG havde medbragt en 47” gennemsigtig skærm, integreret som et vindue, med integreret berørings-teknologi. Vi har dog devbærre ikke fanget et billede af denne.

LG 19-tommer e-Paper
LG 19-tommer e-Paper, Kilde : TechOn

Endeligt viste LG en 19” e-Paper (elektronisk papir) i sort/hvid og en 9.7” e-Paper skærm, der kan vise farver. e-Paper er papirtynde skærme, der eksempelvis er velegnet til at læse e-bøger på og som allerede findes i Amazon Kindle ebog-læseren.

Samsung

Samsung er naturligvis også repræsenteret, når herlighederne foregår i Japan. Den Sydkoreanske producent har først og fremmest fokus på deres 7” OLED-panel på FPD udstillingen. Vi har tidligere omtalt dette panel i denne artikel. 7” OLED-panelet bliver det største masseproducerede panel hidtil, og forventes at blive anvendt i anden generations af Samsungs Galaxy tablet.

Samsung 7-tommer OLED panel
Samsung 7-tommer OLED-panel

Samsung viste tilmed et endnu mere interessant 30-tommer OLED-panel, der kan gengive 3D. Der er endnu ingen konkrete planer om at føre OLED-panelet på markedet lige pt., siger Samsung.

Samsung 30-tommer OLED panel
Samsung 30-tommer OLED-panel

Samsung ser – ligesom LG – stort potentiale i OLED-teknologien og derfor blev der vist mange andre OLED-prototyper frem. Blandt andet et 4,5” OLED-panel, der kan bøjes og vise farver. Også dette er klar til masseproduktion inden længe melder Samsung, og kan ses herunder.

Samsung 4,5-tommer fleksibel OLED
Samsung 4,5-tommer bøjelig OLED, Kilde:

Panelet kan ses i den imponerende video nedenfor, hvor skærmen bøjes og tvistes herunder. Ændringen i farverne på panelet skyldes ikke, at det bøjes, men i stedet den lidt dårlige kamera-optagelse, der hele tiden tilpasses til lyset i omgivelserne.

Samsung havde medbragt et 70-tommer panel med Ultra HD (3840x2160), og selvom det ikke er lige så stort som LGs 84-tommer udgave, markerer det, at begge producenter ser en fremtid i endnu højere opløsning. Samsungs 70” Ultra HD panel kan også vise 3D. Og når vi er ved tallene, så bør vi måske fremhæve det 400/480 Hz panel, som Samsung havde taget med fra deres udviklingsafdeling. Selvom det er en prototype, er panelet tæt på handlen, hvor 55 tommer 3DTV kan få glæde af den ekstra hurtige opdatering – måske allerede i 2011-modellerne. Af andre visionære skærm-teknologier, kan vi fremhæve Samsungs 19-tommer gennemsigtige OLED-skærm, 23-tommer gennemsigtige LCD-skærm, samt 10.1” e-Paper skærm.

Samsung 19-tommer gennemsigtig OLED
Samsung 19-tommer gennemsigtig OLED, Kilde: TechOn

Se også denne video, hvor siden IDG fortæller og afprøver de forskellige gennemsigtige skærme fra Samsung. Bemærk blandt andet, at man ikke kan se indholdet på den gennemsigtige skærm fra bagsiden.

Endeligt havde Samsung medbragt et 3D-panel til bærbare computere.

AUO

AUO er en taiwansk producent af paneler, og er mindst lige så fremme i skoene som Samsung og LG. AUO deltager naturligvis også på FPD-udstillingen med en række interessante teknologier og produkter, der er på vej til forbrugerne. En af de mest opsigtsvækkende nyheder fra AUO på FPD-udstillingen, var et 14-tommer stort OLED-panel. I modsætning til det LG anvender i deres 15-tommer EL9500 OLED-TV (som vi senest har testet her), har AUOs panel Full HD opløsning (LG EL9500 har 1366x768). OLED-panelet viser også 3D. AUO har tilmed en anden interessant ting i ærmet, der relaterer sig til Philips seneste lancering af 3D Cinema 21:9. AUO har tidligere udviklet et 21:9 panel og nu er anden generation klar. Det er blevet til et 71” 3D LCD-TV i det ekstra brede 21:9-format. Se det herunder.

AUO 71-tommer 21:9 skærm
AUO 71-tommer 21:9 skærm

På udstillingen fremhæver AUO desuden deres 65 tommer Ultra HD (3840x2160 pixels) LCD-TV, der viser 3D uden 3D-briller, samt et system, der kan reagerer på bevægelse, så folk kan styre den store 65 tommer 3D-skærm vha. bevægelses-kommandoer. Dette blev demonstreret sammen med et interaktivt spil. Endelig havde AUO medbragt et lille 4-tommer panel til mobiltelefoner, der kan vise 3D uden 3D-briller. Husk at du kan læse meget mere om teknologier og producenterne i vores forskellige Tema-sektioner her. Kilder: OLED-info.com & Techon

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

Max afslører priser: Bliver dyrere uden reklamer

19 Apr 2024 |

Sonys 2024-funktioner kommer også til A95L (QD-OLED)

19 Apr 2024 |

'Auto-kalibreret' Prime Video-profil introduceres i Sony TV

19 Apr 2024 |

Første kig: Nintendo retro-spil på Apple TV 4K og TV via AirPlay

19 Apr 2024 |

Danske priser på 2024 Sony TV og lydprodukter

18 Apr 2024 |

YouTube vil blokere tredjeparts apps som SmartTube & NewPipe

18 Apr 2024 |