Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonTest: LG LX950N (3DTV) - FlatpanelsDK

Test: LG LX950N (3DTV)

18 Jun 2010 | Rasmus Larsen |


LG LX950N test

Vi tester her LGs topmodel LX950N. LX950N kan gengive 3D og kommer med LGs nye, meget slanke LED baggrundbelysning med local dimming, der kan forbedre gengivelsen af sort markant. LX950N har også en THX billedprofil for at sikre meget præcis billedkvalitet, samt DLNA og Internet-tjenester.

Vi har for nylig testet LE850N serien, der fik mange rosende ord blandt andet på grund af local dimming systemet. LX950N har alle de samme funktioner og teknologier som LE850N plus 3D understøttelse, 400 Hz og en ny Magic Remote fjernbetjening.

Men kan LX950N overbevise os? Er LX950N en LE850N med ekstra 3D understøttelse? Og hvor god er 3D billedgengivelsen på LX950N forhold til Panasonic VT20? Alt dette og meget mere besvarer FlatpanelsDK i denne anmeldelse af LX950N.

LG LX950N er tilgængelig i 47 og 55 tommer under navnene 47LX950N og 55LX950N. Bemærk, at N’et i slutningen af modelnavnet indikerer, at der er tale om en nordisk model med fungerende danske digitale tunere.

Vores store HDTV tema kører. I denne uge bringer vi nyheder, tests og artikler omkring HDTV og kigger nærmere på mulighederne der findes for HDTV og digitalt Tv på det danske marked, samt tester de danske Tv-udbyderes billedkvalitet. Følg vores store HDTV Tema her.


Panelstørrelse:47"
Opløsning:1920x1080
3DTV:
Responstid:1 ms
Kontrastforhold:10.000.000:1 (dynamisk)
Lysstyrke:-
Farveunderstøttelse:16,7 millioner
Signal processering: 8 bit per farve
Betragtningsvinkler (H/V):178/178
Dotpitch:-
Panelnummer (Type):LCD (IPS emd LED)
Vægmontering:
Drejefod:
Størrelse (HxBxD): 64.8cmx 107.4cm cm x 3,3cm (uden fod)
Vægt19,5 kg
Indbyggede højttalere:
Inputformater: 480p/i, 576p/i, 720p, 1080i & 1080p (50, 60 & 24p)
1:1 pixelmapping:
Indgange
• VGA
• DVI (kan dog konverteres gennem HDMI)
• Audio (type) (Audio in/out)
• SCART (1 indgang)
• S-video
• Komposit
• Komponent
• HDMI (4 indgange)
• Andet
Udgange
• Audio (type) (1 udgang)
• SCART
• S/PDIF (optisk)
Tunere
• Analog
• DVB-T
• DVB-T (MPEG4)
• DVB-C
• DVB-C (MPEG4)
• DVB-S
• DVB-S (MPEG4)
• Andet
Garanti:
Pixelgaranti:
Diverse:

Pris og forhandler:

Sammenlign LG produkter som LG 47LX950N hos PriceRunner.


De første indtryk

LG 47LX950N har et meget minimalistisk design. Tv'et har med sin diskrete ramme en af de slankeste rammer vi hidtil har set på en fladskærm (slankere end på LE850N modellen) og skærmpanelet fylder det meste af rammen. LX950N er også en del af LG Borderless designfilosofi, hvor målet er at reducere rammen hvert år.

”LG
LG LX950N test


Fronten er lavet af glas og Tv føles meget robust. Dette betyder dog også, at LX950N er ganske tungt.

”LG
LG LX950N test


Foden er også konstrueret i glas og giver brugeren mulighed for manuelt at dreje Tv’et. I midten af rammen sidder et diskret LG logo, som knap er synlig, når fjernsynet er slukket. Når Tv’et tændes bliver logoet oplyst.

”LG
LG LX950N test


Indgange er placeret på bagsiden af LX950N, og de fleste af dem peger ud mod bagvæggen. Det er ikke specielt smart og er et problem, hvis du ønsker at vægmontere LX950N. Kun få indgange såsom antenne-stikket, 1 HDMI og 2 USB-indgange peger nedad og ud til siderne.

”LG
LG LX950N test


LX950N er meget slank og et af de tyndeste Tv i dag. Dette er i sig selv ret imponerende, når man husker, at LG har indbygget et ægte LED backlight med local dimming, hvor LED’erme (dioderne) sidder bag selve panelet ikke langs kanterne.

Forud for testen

Tv signalet er gennem testen digitalt parabol-Tv (DVB-S) fra Canal Digital, hvor vi også tester med Canal Digitals udvalg af HDTV kanaler, samt analogt og digitalt antenne-Tv (DVB-T) med de frit tilgængelige kanaler.

Der testes blandt andet med DVE disken og Peter Finzels test DVD, og ligeledes testes skærmen naturligvis i praksis ved både DVD, PC og Tv brug.

Skærmen vil også blive testet og vurderet ud fra monitorTest her på siden, som nu er blevet udviklet til at erstatte mange af de funktioner, som man finder i andre skærmtestprogrammer.

Sony PlayStation 3 benyttes som Blu-Ray afspiller.

Funktionalitet

LX950N leveres med to fjernbetjeninger; en traditionel fjernbetjening, og den nye MagicRemote fjernbetjening, som lader dig styre Tv’et vha. bevægelser med hånden. Den traditionelle fjernbetjening kan ses nedenfor.

”LG
LG LX950N test


Den har store knapper, og øverst findes en knap til at oplyse fjernbetjeningens knapper. Fjernbetjeningen vejer dog ikke meget og føles en smule billig. Det burde kunne gøres bedre på et så dyrt produkt, som 47LX950N.

”LG
LG LX950N test


Den nye Magic Remote udnytter samme princip som Nintendo Wii-controllerne. Ved at pege på Tv’et og bevæge hånden, kan LX950N styres. Magic Remote fjernbetjeningen har også nogle få knapper. Disse omfatter hhv. lydstyrke, kanaler, en mute-knap, tænd/sluk-knap og en OK-knap.

Se videoen nedenfor for at se, hvordan Magic Remote virker.


LX950N har samme funktionalitet som PK950N og LE850N. Derfor har jeg kopieret afsnittet fra PK950N herunder, hvor det beskrives hvordan DLNA, Internet og Wi-Fi fungerer.

LX950N har fået adgang til LGs NetCast, der er en internetfunktion, som åbner op for den fantatiske verden på internettet. Det er meningen, at der skal komme en lang række indholdstjenester med senere, men på modellen jeg har til test er der kun åbnet op for YouTube, Picasa (billeder) og Accuweather, der rapporterer om vejret. Det er et noget tyndt udvalg, så jeg håber LG udvider dette punkt for danskerne snarest.

”LG


LX950N har også DLNA funktionalitet, som findes inde under My Media-funktionen. Jeg prøvede at oprette forbindelse over det trådløse netværk (med LGs trådløse USB-dongle) og det forløb ganske let. Jeg indtastede blot mit kodeord til min trådløse router og så var jeg i gang.

”LG


Den grafiske brugerflade i DLNA-funktionen er rigtig køn og tiltalende. Jeg savner en smule hastighed, når man navigerer i menuerne. Det er primært et problem, hvis man går ind i mapper med meget indhold.

Musikafspilning af mp3-filer fungerer fint. Noget som Panasonic G20 ikke tillod af ukendte årsager. Der er masser af funktioner, når der afspilles musik, f.eks. repeat og shuffle. Der kan også køres enten en baggrundskærm mens musikken spiller eller man kan simpelthen blot slukke for billedet på skærmen. Man kan tilmed lade musikken spille, mens der køres slideshow fra både USB, internettet eller DLNA-serveren.

Fotos over DLNA fungerer også fornemt. Video-delen er også fin, men jeg savner hastighed i menuerne. Jeg fik dog LX950N til at afspille både DivX, mpeg, men MKV over DLNA ville ikke gå igennem. Jeg oplevede ikke udsving i billedstrømmen, men skal man afspille tunge HD-film så anbefales det at tilslutte Tv'et med kabel.

”LG


Der findes der en række små spil indbygget i Tv'et. Det er sikkert underholdende for de mindste, men der er dog også Sudoku for de lidt ældre.

På siden af LX950N finder man to USB indgange. Den ene kan bruges til den en USB-nøgle der får LX950N trådløst på internettet over hjemmets trådløse netværk, mens den anden f.eks. kan bruges til USB-nøgle med billeder, musik og film. Jeg testede understøttelse af forskellige filmformater og der var ikke nogen problemer med musik og fotos. Mht. video så fik jeg skærmen til at æde de samme formater som over DLNA.

”LG


Der er adgang til følgende billedindstillinger: contrast, brightness, sharpness, color og tint.
I den avancerede menu findes: dynamic contrast, noise reduction, black level, film mode, color gamut, edge enhancer, xvYCC, color temperature, og en omfattende RGB (red, green, blue) menu med både gain (de lyseste farver) og sub-brightness (de mørke farver).
47LX950N har også et komplet CMS system med 6-trins control af saturation og tint på primærfarver og sekundære farver.

Du kan vælge mellem følgende billedprofiler: Standard, Intelligent Sensor, Vivid, Cinema, THX, Sport, Game, Expert1 og Expert2.

Strømforbrug

Sammenlign strømforbruget på tværs af fladskærme vha. vores nye interaktive applet her: Sammenlign strømforbug på fladskærme.

Energiforbruget på 47” 47LX950N er blevet målt nedenfor.

Out-of-BoxEfter kalibrering
Standby0,1 W0,1 W
SD107,8 W81,4 W
HD107,8 W81,4 W



Efter kalibrering målte jeg energiforbruget til 81,4 W i vores testscene. Dette er en gennemsnitlig værdi. Sammenlignet med plasma-tv og LCD-TV med og uden LED er dette et forholdsvis lavt strømforbrug, som er reduceres primært på grund af LED baggrundsbelysningen, men også på grund af local dimming systemet.

Sammenlignet med LE850N, som vi for nylig testede, og som har samme LED system, forbruger LX950N lidt mere, men vi må også huske på, at dette er en 47-tommer model og LE850N testede vi i 42”.

Bemærk, at skærmen benytter mindre strøm efter en kalibrering. Dette er et generelt træk for fladskærme, fordi der efter kalibrering typisk er skruet ned for wauw-effekten, blandt andet med en lavere lysstyrke som resultat.

Kalibrering af LG LX950N

Herunder har jeg målt out-of-box billedkvaliteten på LG LX950N i Standard billedprofilen. Jeg har deaktiveret Eco mode (Eco mode tilpasser selv lyset på skærmen i forhold til lyset i omgivelserne).

”LG


For de nye opsummerer jeg, hvordan man skal forholde sig til grafen:

Det første tal ud fra hver linje i venstre side angiver det man kalder delta værdien. Hvis du ikke kan huske hvad det er fra din fysikundervisning på gymnasiet eller folkeskolen, så er delta en forskel mellem to ting. Delta i dette tilfælde er altså forskellen mellem den viste farve på skærmen og den ønskede farve på skærmen (fra grafikkortet eller anden kilde).

  • En deltaværdi på over 2 giver en synlig forskel i farverne.
  • Deltaværdier op i mod 4-5 giver deciderede forkerte farver.
  • Delta på mellem 1 og 2 giver gode farver om end ikke helt korrekte.
  • Delta værdier på under 1 giver meget tæt på perfekte farver, hvor vi naturligvis går mod 0 for det bedste resultat man kan opnå.
  • Alt mellem delta 0 og 1 er stort set ikke synlige ændringer for det menneskelige øje.

    Out-of-box resultatetet er ikke fantastisk, men heller ikke dårligt. Farveafvigelserne bør reduceres, men gamma er ganske stabil omkring 2,2 og varierer kun med 0,05 fra vores mål på 2,2. Dette sikrer, at farverne hverken for er for mørke eller for lyse, og at billedet er i balance.

    Farvetemperaturen er en smule for høj og er målt til 7757 Kelvin, som det kan ses i grafen ovenfor. Dette er typisk for Standard bileldprofiler, og selvom nogle mennesker foretrækker en lidt for høj farvetemperatur, så er billedet på LX950N for blåligt og en smule koldere end det korrekte billede på 6500 Kelvin, som også er vores reference og mål.

    Lysstyrken blev målt til 305 cd/m2 i Standard billedprofilen. Dette er for højt til allround brug.

    Jeg skiftede nu til skærmens THX billedprofil og har taget en ny måling herunder.

    ”LG


    Resultatet er flot, og de fleste farver er inden for delta 3 intervallet, hvilket betyder, at afvigelserne i farverne ikke er markante. Gamma er også meget tæt på vores mål på 2,2 (det samme galdt dog for Standard billedprofilen) og lysstyrken er målt til 114 cd/m2, som er godt til mere dæmpede omgivelser eller til tv-kiggeri i aftentimerne.

    Farvetemperaturen er dog for lav, og det betyder også, at billedet er for varmt og rødligt. Vi stræber efter 6500 Kelvin, og THX billedprofilen bør gøre det samme, så en smule kalibrering er nødvendigt.

    THX profilen var også for rødlig på Panasonic VT20, men dog tættere på vores 6500 Kelvin reference.

    Jeg foretog derfor en RGB kalibrering. Jeg skiftede til Expert1 profilen, der svarer til THX profilen, som modsat THX profilen også giver adgang til at ændre farver med et RGB (rød, grøn, blå) og CMS system. Herunder er vores resultat.

    ”LG


    Jeg formåede at øge farvetemperaturen, men den er stadig en smule for lav. Du kan øge ”B gain” endnu mere, men en komplet CMS kalibrering kunne være værd at overveje.

    Nedenfor kan du se mine kalibrerede indstillinger på 47LX950N.

    After calibration
    Profile:Expert 1
    Backlight15
    Contrast90
    Brightness50
    V/H Sharpness50
    Colour:50
    Tint:0
    Dynamic contrast:Off
    Noise ReductionOff
    Digital Noise ReductionOff
    Black levelLow
    Real CinemaOff
    Colour gamutStandard
    Edge enhancerOff
    xvYCCAuto
    Colour filterOff
    Colour TemperatureWarm
    Gamma2.2
    RGB
    Method:2 points
    Pattern:Outer
    • Red contrast:2
    • Green contrast:-2
    • Blue contrast:1
    • Red brightness:8
    • Green brightness:-10
    • Blue brightness:3
    TruMotionOff/On
    LED local dimmingOn


    Indstillingerne er baseret på Expert1 profilen og du skal vælge denne eller Expert2 for at få adgang til de avancerede farveindstillinger.

    Det kan anbefales at øge ”Backlight” i dagtimerne for at få lidt mere lys ud af skærmen. Alternativ skal skærmens automatisk lyssensor bruges, som findes inde i menuen.

    Billedkvalitet på LG LX950N

    Lad os gå videre til at undersøge billedkvaliteten i praksis.

    Jeg vil gerne starte med reflektioner. LX950N har samme frontglas som LG LE850N. Andre nye TV såsom Sony NX700 og Sharp LE820 har tilsvarende glasfronte, og fælles for disse fladskærme er ret kraftige reflektioner - faktisk værre end på de fleste plasma-Tv.

    Nedenfor kan du se reflektionerne i fronten på LX950N, når Tv'et er slukket i et semi-mørkt rum..

    ”LG
    LG LX950N test


    Et godt forslag til at reducere reflektioner på LX950N (og generelt på fladskærme) er at øge baggrundsbelysningen (Backlight i menuen). Med mere lys fra skærmens panel, vil gener fra reflektionerne mindskes. Du kan selvsagt ikke eliminere reflektioner i glasset på denne måde, men du kan opnå et bedre resultat.
    Når skærmen gengiver mørke farver, som f.eks. sort, vil reflektionerne altid være synlige i dagtimerne.

    ”LG
    LG LX950N test


    I Standard profilen er farverne er overmættede. LX950N har også en del kunstig skarphed tilført i billedet, hvilket i praksis betyder, at billedet ser alt for skarpt og kunstigt ud. Derfor anbefales det at bruge en af de andre billedprofiler og jeg har brugt THX profilen til betragtningerne i dette afsnit.

    ”LG
    LG LX950N test


    Farvenøjagtigheden er god på LG LX950N i THX profilen, men ikke 100% så præcis som på Panasonic VT20. Panasonic VT20 stadig har førertrøjen, men forskellene er ikke store.

    Helt grundlæggende må jeg sige, at disse THX profiler er meget præcise og meget velkomne tilføjelser på fladskærms-Tv. Trenden med at THX når ind i flere og flere producenters fladskærme kan vi kun hilse velkommen med kyshånd her på FlatpanelsDK.

    Farvenuancering (hvor godt farverne skelnes fra hinanden) er god, men ikke perfekt. Vi tester ofte dette med flydende farveovergange, f.eks. et flydende skift fra rød til sort. Jo jævnere farveovergang, desto bedre. LG har nogle bånd (hvor farverne ikke skelnes) i farveovergangen, men intet kritisk. Jeg så lidt problemer i at adskille alle mørke farver fra hinanden, men semi-lyse og lyse farver gengives utrolig flot.
    På dette punkt ligner LX950N meget sin lillebror i LE850N serien.

    ”LG
    LG LX950N test


    SD (fællesudtryk for tv-signaler og DVD) gengivelsen og billedkredløb adskiller sig ikke fra LE850N. Det betyder, at gengivelsen af SD indhold er pæn, men ikke helt på højde med de bedste plasma-Tv i dag. Du bør holde dig til digitale signaler, da analoge signaler har tendens til at blive lidt for uskarpe og udetaljerede (du har stadig analoge tv-signaler, hvis du modtager kabel-tv direkte ind i Tv’et og Tv’et ikke har en DVB-C tuner). Sammenlignet med andre LCD-TV klarer LX950N sig dog pænt på SD indhold og både de-interlacing og skaleringen håndteres pænt.

    HD er meget imponerende, ligesom det også var tilfældet på LE850N. LX950N er har en forbløffende dybde i billedet på grund af meget dyb gengivelsen af sort og Tv’et også formår at gengive et meget detaljeret HD billede. LX950N har også god håndtering af hurtige bevægelser og opretholder høj detaljegrad selv i sport og actionfilm.

    ”LG
    LG LX950N test


    Responstiden var en af de ting, vi virkelig roste på LE850N. På grund af LGs TruMotion system med scanning backlights (se LE850N anmeldelsen for detaljer) blev responstid reduceret betydeligt, hvilket førte til utrolig god gengivelsen af hurtige bevægelser på skærmen.

    ”LG
    LG LX950N test


    Det samme gælder for LX950N. Den har en meget hurtig responstid og det bidrager virkelig til meget bedre gengivelse af hurtige bevægelser i sport og film. Der er ikke meget at sige andet end, at LX950N er lige så hurtig eller lidt hurtigere end LE850N på grund af den mere aggressive TruMotion system (200 Hz på LE850N og 400 Hz på LX950N). Det gør også, at LX950N bevæger sig tættere på de bedste og hurtigste plasma-Tv i dag, som dog stadig sætter baren.

    Det står også klart, at scanning backlight teknologien er en af de meget væsentlig teknologier til at forbedre responstiden på LCD-TV. LX950N er en af de allerhurtigste LCD-TV i dag.

    ”LG
    LG LX950N test


    Hvis du planlægger at bruge en spilkonsol sammen med LX950 bør dog du deaktivere TruMotion systemet eller ændre på hvor hårdt det behandler signalet. Det kan gøres i den menu, som LG har indbygget hvor man kan styre judder (hak) og blur (slør) behandlingen.

    ”LG
    LG LX950N test


    Hvis TruMotion systemet sættes på en for høj indstilling kan det bidrage til en input lag (forsinkelse mellem indgangssignalet og billedet på skærmen), fordi det beregner ekstra billeder og sætter ind mellem dem som modtages.

    TruMotion kan optimeres efter præferencer og det er derfor svært at sige noget generelt om systemet, fordi det afhænger af indstillingerne. Men det anbefales at holde sig fra den højeste indstilling, da denne er for aggressiv og tilføjer en del artefakter og støj i billedgengivelsen, på trods af, at den giver et mere flydende billede.

    ”LG
    LG LX950N test


    400 Hz systemet har stadig generelle problemer med artefakter, som er støj omkring f.eks. ansigtet på et menneske eller dobbeltbilleder efter benene på en fodboldspiller. Sættes TruMotion på en for høj indstilling, kan billedet også kommer til at virke unaturligt, som var det optaget med et videokamera.

    400 Hz er en lille forbedring i forhold til 200 Hz systemet på LE850N, men det er mest bare marktetinggøgl. Forskellen mellem 200 og 400 Hz er hvert fald ikke det der skal være det afgørende punkt for dig.

    ”LG
    LG LX950N test


    LG 4 LX950N har den samme LED system med local dimming, som LE850N. Dette er meget interessant, fordi det normalt ville resultere i en meget tyk og klodset skærm, men LX950N er meget, meget slank.

    Vi introducerede den nye IOP teknologi, som er grundstenen bag LED teknologien i en så tynd skærm, i testen af LE850N og jeg vil ikke gentage det her, så jeg henviser til LE850N testen for en mere detaljeret beskrivelse af, hvordan det fungerer.

    På LE850N så vi positive effekter fra LED local dimming systemet såsom meget dyb gengivelsen af sort, lavere energiforbrug og en meget slank ramme (dette har ikke været muligt med direct LED systemer før). Men vi oplevede også to problemer, som bestod i glorier (halos) og horisontale bånd fra local dimming teknologien.

    ”LG
    LG LX950N test


    Se LE850N anmeldelsen for yderligere information omkring dette. Det interessante ved LX950N er naturligvis, hvorvidt LX950N har de samme problemer og om de er værre/bedre.

    Og lad os slå det fast. LX950N er stort set identisk med LE850 og har derfor også akkurat de samme fordele og ulemper fra LED local dimming teknologien. Vi oplevede glorier på grund af de local dimming zonerne. Glorierne er ikke så synlige forfra – de er der dog - men har tendens til at blive værre fra vinkler. Glorierne er også en smule mere synlige på LX950N0 i forhold til LE850N.

    ”LG
    LG LX950N test


    De vandrette bånd er også synlige på LX950N. Nedenfor kan du se et billede fra LE850N testen, som illustreret båndene. Kameraet har intensiveret effekten, men billedet burde give en en idé om effekten. Disse bånd er på ingen måde synlige på alt indhold, og det ses primært på indhold, som f.eks. det der er illustreret på billedet.

    Jeg er temmelig sikker på, at den typiske bruger ikke vil bemærke dette i særlig høj grad, men den kræsne bruger vil måske blive generet.

    ”LG
    LG LX950N


    De vandrette bånd fra LED systemet er hverken bedre eller værre på LX950N i forhold til LE850N.

    Nedenfor har jeg målt sortniveau og kontrast.

    Out-of-BoxEfter kalibrering
    Sortniveau0 cd/m20 cd/m2
    Lysstyrke305 cd/m2121 cd/m2
    Kontrastforhold--
    Kontrastforhold usikkerhed: +/- 100


    Både før og efter kalibrering gav mit måleudstyr mig et sortniveau på 0,00 cd/m2. Dette antyder, at gengivelsen af sort på LX950N er perfekt eller meget tæt på perfekt, men det viser dog også en begrænsning i vores måleudstyr.

    Det samme skete i LG LE850N testen og i Bang & Olufsen BeoVision 7-55 testen. Vores reference TV er stadig Pioneer KURO og i denne test rundede vores måleudstyr op til 0,02 cd/m2 (den laveste værdi som vores udstyr kan måle), som antyder, at der slap lid lys fik igennem panelet, og sort derfor ikke var perfekt.

    Absolut sort er således mere eller mindre perfekt på LX950N. I et helt mørkt rum kunne jeg ikke se lys komme igennem panelet, hvis LED local dimming systemet var aktiveret. Dette er meget positivt og LX950N fortjener stor ros.

    ”LG
    LG LX950N test


    Dyb gengivelse af sort er godt, men shadow detail (skærmen evne til at skelne de mørkeste farver fra hinanden) er lige så vigtigt. Det er ikke nok for et Tv til at gengive perfekt sort; Tv’et skal også være i stand til at skelne de forskellige nuancer af mørkegrå og de forskellige mørke farver. Derfor undersøger vi også shadow detail i relation til gengivelsen af sort.

    ”LG
    LG LX950N test


    På et stillestående billede er shadow detail pæn, men når billederne begynder at bevæge sig i f.eks. film og sport reduceres shadow detail. Vi så det samme på LE850N og dette er forårsaget af LED local dimming systemet.

    Fordi det er et dynamisk system, og fordi det har et begrænset antal local dimming zoner, forsvinder nogle detaljerne i mørke farver, når systemet hele tiden skal tilpasse sig de bevægende billeder.
    Det er ikke kritisk, men du vil opleve, at nogle af de mørkeste farver på LX950N undertiden falder lidt sammen, og de bedste plasma-Tv stadig en fordel her.

    Jeg undersøgte også lyshomogeniteten på LX950N at se om der er problemer med clouding / backlight bleeding.

    ”LG
    LG LX950N test


    LX950N har ingen problemer med ujævnt lys. Lyshomogeniteten er perfekt og dette skyldes LED local dimming systemet. Det er specielt positivt fordi det er et fænomen, som stadig plager mange LCD-TV i dag
    Som illustreret tidligere i testen kan der dog forekomme lysglorier på LX950N ind i mellem, afhængigt af billedindholdet.

    3D på LG LX950N

    FlatpanelsDK tester også meget snart Samsung C8705 3DTV’et, og efterfølgende vil vi publicere en 3D sammenligningsartikel, hvor vi holder de to skærme op imod hinanden. Tilmeldt dig vores RSS-feed eller nyhedsbrev for at få direkte besked når artiklen er online..

    LX950N sælges med 2 par 3D-briller. 3D brillerne er mere behageligt på næsen end Panasonics briller, men sidder en smule stramt omkring ørerne på mit hoved (mit hoved er ikke større end normen).

    Brillerne sidder tættere på øjnene og det er godt efter min mening. Panasonics 3D briller sad for langt væk fra mine øjne, hvilket også betød, at lys kom ind fra siderne eller bunden. I dagtimerne har LGs briller en svag tendens til at flimre, når der kommer kraftigt sollys ind fra siden. Vi oplevede det samme med Panasonics 3D-briller og 3D er nu engang langt mere komfortabelt og overbevisende i mørke omgivelser.

    ”LG
    LG LX950N test


    Brillerne er aktive, hvilket betyder, at du skal aktivere dem, før du får en 3D-effekt. I modsætning til Panasonics 3D briller, er LGs briller genopladelige via USB.

    ”LG
    LG LX950N test


    LX950N har et 3D-menu, som du kan se nedenfor. Fra denne menu kan du aktivere og deaktivere 3D og vælge mellem forskellige 3D-formater for også at afspille f.eks side-by-side-indhold (LGs egen 3D-demoskive indeholder kun side-by-side indhold). Side-by-side 3D indhold har den ulempe, at det kun har halv opløsning.

    ”LG
    LG LX950N test


    For lidt generelle betragtninger og information om, hvad du kan forvente dig af 3D på fladskærme, se testen af Panasonic VT20.

    3D billedet på LX950N gengives med god dybde og bedre 3D-effekt ud af billedet end på Panasonic VT20. På Panasonics 3DTV havde objekter, som trådte ud af panelet en tendens til at blive en smule slørede. Det sker ikke i samme grad på LG LX950N.

    Vi har f.eks. en scene med nogle kajakker i en flod, hvor vand sprøjter op på skærmen. På LX950N fungerede dette godt, og jeg følte, at vandet virkelig ramte brillerne. På Panasonic VT20 følte jeg også,, at det virkede, men på en lidt mere unaturlig måde og vanddråbener var mere slørede. 3D-effekten ud af billedet på LX950N er ikke perfekt, men en tand bedre end med Panasonics 3DTV.

    LX950N har også en anden fordel i forhold til Panasonic VT20. Det har en højere lysstyrke fra panelet. LCD-TV har altid haft en højere lysstyrke sammenlignet med plasma-Tv og det er vigtigt for 3D, idet 3D-brillerne reducerer lys en hel del. Så når du ser et 3D billede på LX950N i dagstimerne, er LX950N i stand til sende mere lys ud af skærmen og dette bidrager også til et lidt mere tydeligt 3D billede i dagstimerne (selv om reflektionerne i skærmens frontglas dog var irriterende til tider).

    ”LG
    LG LX950N test


    En anden forskel mellem et 3D plasma-Tv og et 3D LCD-TV er 3D-brillerne. På et LCD-TV som LX950N er du nødt til at sidde i en oprejststilling for at få en 3D-effekt, fordi hvis du vipper hovedet til siden vil polariseringen i brillerne og polarisering fra LCD-TVs panel medføre, at billedet bliver mørkt.

    Jo mere du hælder dit hoved til siden, desto mørkere bliver billedet, og i en 90 graders vinkel er billedet fuldstændig sort. Jeg ser ikke dette som en stor ulempe, men hvis du har planlagt at ligge på en sofa og spille konsolspil fra PlayStation 3, der for nylig er blevet opdateret til at understøtte 3D, kan dette ikke lade sig gøre på LX950N.

    Dette bringer mig videre til 3D crosstalk, som er min primære bekymring. Crosstalk refererer til det fænomen, hvor billederne tiltænkt venstre øje og billederne tiltænkt højre øje ikke klart adskilles på 3DTV’et. Dette medfører, at forskellige billedelementer er synlige, selv når de ikke skal være det. Er der problemer med crosstalk på et 3DTV, så skabes der en transparent og lysere glorie-effekt omkring objekter, fordi det venstre og højre billede blandes sammen.
    Dette sker af den simple grund, at Tv’et ikke er hurtigt nok (responstid og opdateringshastigheden er for langsom). Se billedet herunder.


    3D crosstalk til venstre. Bemærk glorien omkring hovedet


    Crosstalk er synligt på LX950N. Vi så stort set intet crosstalk på Panasonic VT20, men med det samme 3D materiale, er det tydeligt, at LX950N har glorier i en masse scener. Sommetider kan du ikke ikke se det, men for det meste er det der.

    Crosstalk problemet intensiveret også, når 3D-materialet ikke er godt nok. For eksempel på visse af de PS3-spil, der for nylig er blevet opdateret til at understøtte 3D. Wipeout er et eksempel. Fordi det kun i 720p30 double-packed (30 Hz for hvert øje, 60 Hz i alt) forværres crosstalk på Tv, som allerede har en tendens til crosstalk.

    ”LG
    LG LX950N test


    Jeg nød flere 3D-spil fra PlayStation 3 på LX950N og Motorstorm demoen er ganske fin (selv om det lader til, at Sony har skruet en del ned for detaljegraden, som får spillet til at se mere kantet og upoleret ud). PS3 spil i 3D giver en langt mere indlevelsesrig og fordybende oplevelse, og jeg ser virkelig frem til at spille nogle bedre spil i 3D (jeg finder ikke Motorstorm og Wipeout så underholdende, men det er nok en personlig sag).

    Jeg vil give lidt flere oplevelser med 3D på PlayStation 3 i den senere 3D sammenligningsartikel mellem LX950 og Samsung C8705.

    ”LG
    LG LX950N test


    Jeg havde en demo med nogle undervandsoptagelser, hvor fisk svømmer rundt blandt koraller. Denne scene var meget utrolig smuk på Panasonic VT20, men LX950Ns problemer med crosstalk reducerede faktisk 3D dybden, og 3D dybden var ikke på niveau med Panasonics 3DTV i denne scene.

    ”LG
    LG LX950N test


    Det er sandsynligvis fordi scenen indeholder en masse små objekter (en masse fisk), og hvis der er glorier omkring en masse genstande samtidig, vil øjet opfatte dette som støj og distraktion, hvilket fører til reduceret 3D dybde.

    Så alt i alt LX950N har nogle gode 3D elementer, såsom højere lysstyrke og bedre ud-af-billedet-effekter, men crosstalk problemet er for synligt efter min smag, og intensiveres, hvis 3D-indholdet ikke er poleret. Dette betyder også, at LX950N er ikke på niveau med Panasonic VT20 mht. 3D billedkvalitet, og jeg er ikke helt overbevist.

    Men husk; 3D varierer meget afhængigt af indholdet. Du må ikke basere dine oplevelser og mening omkring 3D på baggrund af dårligt 3D materiale. Der er virkelig en verden til forskel. 3D film som f.eks. Monsters vs Aliens er faktisk ikke særlig godt 3D-indhold og skylder dig selv, også at se noget andet 3D indhold.
    Der er noget fantastisk 3D-indhold på vej, og dette bør også forbedre 3D-oplevelsen for os alle forbrugere.

    PC og mediecenter

    Skærmen har ingen problemer med 1:1 pixelmapping. Sørg blot for at sætte PC’en eller mediecentret til at sende en opløsning på 1920x1080 og skærmen til ”Just scan”.

    Betragtningsvinkler

    Betragtningsvinklerne er meget lig det vi så på LE850N. Intensiteten i farverne reduceres fra vinkler, men ikke så meget som på Samsungs tynde Tv. LG bruger et såkalt IPS panel, som generelt har brede betragtningsvinkler.
    En af ulemperne ved IPS panelerne, er, at kontrasten reduceres fra vinkler, og det er også synligt på LX950N. Samlet set rt betragtningsvinklerne dog gode i en overordnet betragtning.

    Den mest synlige effekt fra vinkler er den glorie som fremkommer af local dimming LED systemet (og som er omtalt længere oppe). Glorie-effekten er synlig forfra, men forstærkes, når du flytter dig ud til siden og betragter LX950N fra en vinkel.

    Nedenfor kan du se farveændringen for de horisontale og vertikale betragtningsvinkler.

    ”LG
    LG LX950N test


    ”LG
    LG LX950N test


    Lyden

    Højttalerne er de samme som i LE850N model med en enkelt undtagelse. I 47LX950N har LG tilføjet en 5W subwoofer, og selvom den er temmelig svag, så giver den et lidt mere komplet lydbillede, men lidt punch og bas.

    Den meget slanke design er selvsagt en indikator for dårlig lyd, og dette er sandt for alle de meget slanke TV i dag. LGs lydkvalitet i LX950N er en smule bedre end i f.eks. Samsung C6005, men ikke meget.

    Lydkvaliteten er overordnet stadig dårlig, men egner sig bedre til Tv-kiggeri end lyden i LE850N, som manglede bas og mellemtoner. Til film og spil anbefaler jeg stadig separate højttalere.

    Konklusion

    LG LX950N er et meget minimalistisk TV. Rammen omkring panelet er reduceret til et minimum, og kabinettet er meget slankt. LG har stadig fundet plads til LED system med LED bag panelet og local dimming, hvilket er imponerende i et så tyndt Tv. Vi er dog mindre imponeret over placeringen af indgange og udgange, som stadig peger ud mod bagvæggen.

    LX950N har stort set samme billedegenskaber som LE850N, hvilken vi testede for kort tid siden. Det betyder hurtig responstid på grund af scanning backlight systemet, meget dyb gengivelsen af sort på grund af de local dimming systemet og præcise farver på grund af den THX-billedprofilen. Men LX950N har også samme ulemper, såsom glorier og vandrette bånd, som skyldes local dimming systemet.

    DLNA systemet er fair, men Internet-funktionaliteten er ikke overbevisende. Frontglasset på skærmen reflekterer en del lys og dette kan virke lidt generende i dagstimerne, f.eks. når man afspiller 3D. 3D billedkvalitet har masser af dybde og 3D brillerne er gode efter min mening. Men LX950N lider også af 3D crosstalk, hvilket en skyggeeffekt i 3D billeder, som vi stort set ikke så på Panasonic VT20. Crosstalk-problemet er for synligt på LX950N til min smag.

    Alt i alt er LX950N mere eller mindre en LE850N model med tilføjet 3D understøttelse. Det betyder rigtig gode billedegenskaber i 2D og et af de bedste billeder fra et LCD-TV i dag, men 3D billedkvaliteten er ikke på højde med vores Panasonic VT20 3D reference.

    LG LX950N er tilgængelig i 47 og 55 tommer under navnene 47LX950N og 55LX950N. Bemærk, at N’et i slutningen af modelnavnet indikerer, at der er tale om en nordisk model med fungerende danske digitale tunere.

    Pris og forhandler:


    PositivNegativMålgruppe
    BilledkvalitetStik vender udadStuen
    Meget dyb sort pga. local dimmingGlorier og horisontal banding fra local dimmingHjemmebiografen
    ResponstidShadow detail reducers ind i mellem
    HD billedeDLNA/NetCast ikke fantastisk
    KalibreringsmulighederRefleksioner
    THX billedprofil3D crosstalk

    LG LX950N debat

    Har du har konkrete spørgsmål eller tilføjelser henvises du til denne tråd i forummet, hvor skærmen kan diskuteres: http://www.flatpanels.dk/flatforum/viewtopic.php?t=16889
  • Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

    Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

    Flere nyheder

    SkyShowtime er i dag blevet både billigere og dyrere

    23 Apr 2024 |

    Meta åbner Horizon OS for andre headset-producenter

    23 Apr 2024 |

    Viaplay: Reklamepakke og ny indsats mod kontodeling til sommer

    23 Apr 2024 |

    Apple tæt på globale rettigheder til FIFAs nye fodbold-VM for klubber

    23 Apr 2024 |

    Sportsanalytiker: Usikkert om Europa League gør en forskel for Disney+

    22 Apr 2024 |

    Ny type OLED går i masseproduktion i december 2024

    22 Apr 2024 |