Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reason<div class="billede"><img src="billeder/mini-3dtv.jpg" alt="3DTV foran stor revolution"></div>3DTV foran stor revolution - FlatpanelsDK 3DTV foran stor revolution3DTV foran stor revolution">

3DTV foran stor revolution
3DTV foran stor revolution

17 Dec 2009 | Rasmus Larsen |

Følg vores store 3DTV Tema her på FlatpanelsDK. Temaet vil indeholde indsigtsartikler, blik ind i 3D projektorrummene, udsigter til 3DTV fladskærme i 2010 og et stort interview med Panasonic

PÅ IFA 2009 proklamerede både Sony og Panasonic, at 3DTV bliver det helt store i 2010 og allerede afslutningen af 2009 tyder på, at 3D bliver det næste store, med store satsninger som James Camerons meget lovende Avatar i 3D, som vi har smugkigget på sammen med A Christmas Carol i 3D.

Vi følger op på vores seneste 3D artikel og tager et kig på 3D i Nordisk films biografer, hvor Jan Petersen, teknisk chef, samtidig havde lovet en fremvisning ind bag lukkede døre i projektorrummet.

3DTV foran revolution

3D markedet og 3DTV som det populært benævnes, står foran en stor revolution i slutningen af 2009 og i særdeleshed 2010. Gennem flere årtier har producenter og filmselskaber talt om 3D, men først her i slutningen af 2000-tallet står 3DTV til at bryde gennem.

Det sker fordi man nu endelig har dels teknikken til at få en overbevisende 3D teknik ud til forbrugerne, dels fordi indholdet nu i høj grad er på vej. Biograferne skal skabe 3D udviklingen i starten, men får i løbet af 2010 selskab af både tv-producenterne og spil-producenterne.

Vi kan se frem den første store 3D satsning fra manden bag Titanic, James Cameron, kaldet Avatar. Pixar/Disneys Up har netop været aktuel og så er der udsigter til Alice in Wonderland i 3D, TinTin af Steven Spielberg og Peter Jackson i 3D, Toy Story 3 samt meget mere.

Alice In Wonderland, Tim Burton
Alice In Wonderland, Tim Burton


A Christmas Carol med Jim Carrey har netop været aktuel i biograferne, og vi tog en tur i Nordisk Films 3D biograf, dels for at tage pulsen på udviklingen mod 3D, der i høj grad er på vej mod fladskærmene, dels for at se hvordan netop Nordisk Films 3D system klarer sig sammenlignet med CinemaxXs 3D system, som vi oplevede i forbindelse med animationsfilmen Up.

Nordisk Film og Master Image

Vi kiggede i sidste artikel nærmere på CinemaxX satsning ud i 3D verdenen med deres RealD 3D system. Nordisk film har været på banen med 3D i fire sale siden april 2009, hvor man startede hele 3D herligheden med animationsfilmen Monsters vs. Aliens.

Nordisk Film benytter systemet Master Image til at skabe 3D effekten i film og vi fik et kig ind i projektorrummet for en typisk 3D biograf. Jan Petersen fra Nordisk Film gav kort en introduktion til 3D gennem Master Image systemet.

Master Images 3D teknologi fungerer i hovedtræk efter samme princip som RealD 3D teknologien. Begge er baseret på 3D briller; begge benytter polariserede briller frem for active shutter glasses.

3D kan også opleves i Københavns Imperial
3D kan også opleves i Københavns Imperial


Ifølge Jan Petersen fra Nordisk Film er den visuelle effekt ved systemerne dog i høj grad den samme. Problematikken ved at gå fra digitale 2D fremvisninger til digitale 3D fremvisninger, er typisk lysmængden, som når øjet. Dels skal lysstyrken i projektoreren være høj nok, men også lærredet og selve 3D filtre reducerer lysmængden der rent faktisk når vores øjer. Alene det, at man skiftevise blokerer for hvert øje koster en halvering af lysmængden.

Derfor er det samtidig en udfordring at få de helt store biograflærreder til at vise 3D. For f.eks. Nordisk Films Imperial sal i det indre København, har man måtte bestille ny projektor, der på sigt skal udskifte den 35 mm installation, som har kørt siden slutningen af 60‘erne; i imponerende 40 år.

At biograferne har valgt at satse på RealD (CinemaxX) og Master Image (Nordisk Film) er naturligvis en økonomisk afvejning, men også i høj grad en konsekvens af 3D brillerne. Dolby har tilsvarende et 3D system, men dette er baseret på nogle dyre farvefrekvens-filtre. Derudover findes også et system baseret på aktive shutter briller, hvor selve brilleglassene er nogle små aktive elektroniske filtre i modsætning til det polariserede filter i 3D brillerne på de andre systemer.

3D
3D billedet uden 3D briller


Jan Petersen mener, at den typiske biografgænger ikke vil opleve en ren visuel forskel mellem de to forskellige brillesystemer, og dét aspekt, at det er langt mere praktisk og økonomisk at benytte polariserede 3D briller frem for aktive shutter briller eller dyre farvefiltre, forklarer biografernes satsning på netop disse. Hos både Nordisk Film og CinemaxX er man således velkommen til at beholde 3D brillerne efterfølgende eller smide dem ud.

Jan Petersen fortsætter og fortæller, at 3D udviklingen kræver en del ekstra behandling i systemerne. For fladskærme er det et krav, at denne kan opdatere billedstrømmen hurtigere end hidtil, fordi der skal vises flere billeder; 200 i sekundet - ikke at forveksle med 200 Hz systemer på fladskærme i dag.
De digitale 3D projektorer i biograferne benytter 144 frames/sekundet.

For biografsalene kræver den digitale 3D reproduktion også meget af udstyret og på trods af, at man i flere biografer landet over har installeret projektorer, der er i stand til at gengive film med 4Kx2K opløsning - fire gange højere end Full HD - så kan 3D stadig blot gengives ved 2K opløsning.

Vi fik et kig ind i projektorrummet bag en af 3D biograferne, og så hele den digitale opsætning. Selv om Nordisk Film stadig i et vist omfang benytter analoge 35 mm filmruller, bliver flere biografer i dag domineret af den digitale alder.

Det betyder, at man ikke længere modtager film på filmruller, men i stedet på harddiske. En typisk film fylder omkring 300 gigabyte, mens 3D film fylder endnu mere. Man benytter en såkaldt jpeg2000 komprimering, hvor systemerne overfører op til 250 mbit/s.

Master Image 3D filter og biografprojektor
Master Image 3D filter og biografprojektor


Den digitale 3D projektor i biografen udgøres af en filmserver og en DLP projektor med 3D filter foran. Billedet oven for viser projektoren, MasterImage 3D filteret (nederst), RealD Z-Screen (øverst) og filmserveren.

3D hjem i stuerne

Både Sony og Panasonic har lovet, at 3D er på vej hjem i stuerne - nærmere betegnet ind på fladskærmene. Der findes allerede projektorløsninger til hjemmet, men taget i betragtning af, at projektorløsninger trods alt er kostbare og svære at tilpasse indretningen i de hjemlige omgivelser, kan skridtet ind i fladskærmsverdenen vise sig at blive en stor driver for 3D udviklingen.

3DTV er det som udbredelsen i populære termer går under, og 3DTV er noget producenterne vil satse stort på. På IFA 2009 forbrugerelektronikmessen tilbage i september 2009 var Panasonic og Sony ude med de store armbevægelser for at slå fast, at 3DTV er på vej til markedet allerede i 2010 - formentlig slutningen af det sidste år i 2000‘erne, men ikke desto mindre året 2010.

Panasonic 3D
Panasonic 3D


3DTV er således modent, dels fordi man nu for første gang kan producere skærme, der kan modtage og opdatere ved 200 Hz - ikke at forveksle med de 100 Hz og 200 Hz fladskærme der findes i dag - dels fordi Blu-Ray mediet tillader det.

På trods af, at flere fladskærmsproducenter pointerer, at 3D kan lade sig gøre uden et decideret 3DTV og 3D Blu-ray afspiller, kræver den gode 3D effekt dog som udgangspunkt en ny fladskærm, der er i stand til at gengive 3D og en ny 3D Blu-Ray afspiller.

Sådanne er på vej til markedet i 2010, og Sony har ligeledes annonceret, at PlayStation 3 får en opdatering, så alle PS3 spillene også kan nydes i 3D.

Flere andre producenter er også positive over for 3D og således har Philips præsenteret en 3D version af deres Cinema 21:9, JVC har fremvist en 3D prototype på Electro Days 09 messen i Odense og LG har også masser af fidus tilovers for 3D udviklingen med både LCD-TV og plasma-TV 3D prototyper, der også skal laves til konkrete produkter i løbet af 2010.

3D på global plan

3D er allerede et velkendt fænomen i USA, som står for 1/3 af verdens biografer. For selvom vi først for nyligt har fået fornøjelsen af 3D underholdning i biograferne i Danmark, så har USA allerede udbredt det i et stort antal biografsale.

Forudsætningen for 3D biografer er digitale sale. Når først der er installeret et digitalt system og en digital projektor, kan 3D tilføjes relativt hurtigt vha. en ekstra 3D enhed.

Udbredelsen af digitale sale er sløvet lidt af finanskrisen, men 3D udbredelsen er fortsat i gang, og udsigterne er positive, da de helt store aktører også støtter op omkring 3D formatet.

Et eksempel er amerikanske Regal, der med over 15.000 biografsale fordelt over USA, har en hel del at sige for udviklingen på markedet. Den kommende Avatar film vises eksempelvis i 3D i knap 300 af Regals biografer

Gode reaktioner på 3D hos Nordisk Film

Nordisk Film er den absolut største biografvirksomhed herhjemme, og hvor 3D sale allerede er installeret i København, Århus, Aalborg, Odense og Randers, er det også på vej til Esbjerg, Herning og Lyngby.

Monsters vs. Aliens i 3D
Monsters vs. Aliens blev vist i 3D


Reaktionerne har været meget positive ifølge Jan Petersen fra Nordisk Film. Monsters vs. Aliens var godt nok ikke den helt store succes i en påske, hvor vejret ikke ligefrem var biografvejr, men generelt har folk oplevet 3D som en udvidet oplevelse i biografen.

Og på trods af, at Jan erkender, at 3D nok i første omgang skal tage biografseere fra 2D forestillingerne, så er han alligevel fortrøstningsfuld i forhold til et 3D marked som er i stor vækst - ikke mindst med udsigterne til den banebrydende Avatar film i 3D.

Avatar af James Cameron er på vej i 3D
Avatar af James Cameron er på vej i 3D


Hos Nordisk Film har man hidtil vist Monsters vs. Aliens, Ice Age, My Bloody Valentine, Up og Coraline af Tim Burton, men der er udsigter til masser af 3D underholdning i den kommende tid.

A Christmas Carol var for kort tid siden aktuel, og vi tog en tur ind i Nordisk Films 3D sale for at betragte, hvor langt 3D udviklingen er kommet i den første film der også lover lidt 3D dybdeeffekt ud af billedet, frem for den 3D effekten ind i billedet, der i høj grad prægede Up, i hvilken vi tidligere kiggede på 3D effekten.

FlatpanelsDKs oplevelse med 3D

Ligesom i Up har A Christmas Carol ikke de helt store effekter ud af billedet - og det er nu engang behageligt. Man ønsker ikke overskyggende ud-af-billedet effekter, der går det hele for poppet. I stedet ønsker man, at 3D effekten skal bidrage til oplevelsen af filme, men selve filmens handling skal stadig være det afgørende for filmen.

A Christmas Carol
A Christmas Carol


A Christmas Carol er ikke verdens bedste film, men har alligevel masser af gavn af 3D effekten. Filmen indledes med let dalende sne, som man føler, falder rundt omkring i lokalet. Det er en ret god effekt, som yder et godt bidrag til stemningen i julefilmen.

Generelt er min oplevelse med A Christmas Carol meget lig min oplevelse med Up. 3D giver en god effekt og fungerer som et udvidet element i filmen. Det bliver aldrig generende, men tværtimod bidrager det til filmoplevelsen.

Begge film har været computeranimerede, så jeg ser frem til Avatar i 3D. Det er en film, som jeg ikke vil gå glip af, og hvis du alligevel tager turen i biografen for at se Avatar, hvorfor så ikke også gøre det i 3D? Avatar er i øvrigt den første film, der er skabt til 3D lige fra første arbejdsdag, og har inkorporeret helt nye kamerasystemer i det 4-5 år lange forløb, som James Cameron har stået for.

Avatar har premiere 18. december i både Nordisk Film og CinemaxX biografer. Læs mere her: Avatar i 3D: Næste skridt i filmbranchen

Følg også med i vores store 3DTV Tema, hvor du kan læse meget mere om 3D nu og i 2010

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

Oversigt: Samsung 2024 TV-skærme

28 Mar 2024 |

Læk: Ny hvid Xbox Series X dropper UHD Blu-ray drevet

28 Mar 2024 |

Streaming-kalenderen: Nyt på Disney+ i april

28 Mar 2024 |

Sony søsætter satsning på gratis-kanaler med reklamer i Danmark

28 Mar 2024 |

Philips Hue får dybere integration med Samsung TV

27 Mar 2024 |

Amazon Prime Video skal sende Premier League hver lørdag i Danmark

27 Mar 2024 |