Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonDebat: Skal Tv-industrien betale 350 mio. tilbage? - FlatpanelsDK

Debat: Skal Tv-industrien betale 350 mio. tilbage?

04 Dec 2009 | Rasmus Larsen |

Børsen skrev i går, at Tv-branchen frygter at skulle betale op mod 350 mio. kroner tilbage til flere hundredetusinde forbrugere, som har købt fladskærmsfjernsyn med den ikke særligt langtidsholdbare mpeg2 teknologi. Det skyldes en sag omkring mpeg-formatet, hvor en forbruger har fået medhold af Forbrugerklagenævnet. En sag som Børsen nu har søgt aktindsigt i.

Giv din mening til kende i debattråden her.

Mpeg formatet er årsagen

Sagen handler om et Tv solgt med DVB-T tuner med mpeg2 tuner. I oktober 2009 kom der nye kanaler med mpeg2, men sagen går primært på året 2012, hvor også DR1, DR2 og TV2 overgår til mpeg4 formatet. Købet blev foretaget i januar 2008, hvor der ikke fandtes mange Tv med mpeg4 tuner, primært pga. en ekstremt rodet politisk proces op til det analoge sluk. Forbrugerklagenævnet mener imidlertid, at forhandleren skulle have oplyst om tunerens begrænsede levetid på antenne-nettet. Sådan viser afgørelsen fra Forbrugerklagenævnet i sagen. Afgørelsen peger på, at der ikke er et tilstrækkeligt grundlag til at få pengene tilbage for Tv’et, men kunden skal kompenseres ved at få 500 kroner retur til køb af en ekstern mpeg4 digital modtager. Tuneren kan ikke bruges til noget som helst fra 2012, når også DR1, DR2 og TV2 går over til mpeg4 på antenne-nettet.

 Gamle fladskærme med mpeg2 tuner skal nu give ret til erstatning
Gamle fladskærme med mpeg2 tuner skal nu give ret til erstatning

Stort omfang på knap 700.00 fladskærme

I et worst-case scenarie kan en økonomisk mega-lussing blive en realitet, hvis alle de 686.000 fladskærme, der er solgt fra januar 2008 og frem til november i år, der udelukkende har mpeg2 teknologi, skal give ret til kompensation. Der ligger naturligvis det forhold i sagens natur, at ikke alle skærmene er købt til brug sammen med antenne DVB-T nettet – og måske i stedet kabel-tv, parabol eller internet-Tv – men skal sagen danne præcedens for branchen og andre forbrugeres rettigheder, kan det få betydelige konsekvenser. Sagen er godt nok afgjort hen over sommeren, men Børsen har nu søgt aktindsigt i denne, hvilket har affødt stort ramaskrig i branchen.

350 mio. kroner hvis det skaber præcedens for branchen

Den forbruger der klagede over, at hun ved køb af et fjernsyn i januar 2008 ikke havde fået oplyst, at apparatets mpeg2 tuner ikke ville fungere dels efter 2009 men slet ikke efter 2012, kan nu danne præcedens. Dette er på trods af, at der på det tidspunkt kun fandtes ganske få fladskærme mpeg4 - som i øvrigt ikke var endeligt standardiseret på det tidspunkt fra politisk side. Alligevel burde forbrugeren have været orienteret af forhandlerne ifølge Forbrugerklagenævnet. På grund af den manglende information, mener Forbrugerklagenævnet således, at kunden var berettiget til at få 500 kroner retur fra Fona, som solgte apparatet. Salget skete den 14. januar 2008 og siden da er der solgt mange hundrede tusinde fladskærms-Tv med mpeg2 DVB-T tuner. Ifølge BFE (Branchen Forbrugerelektronik) blev der i 2008 solgt i alt 630.000 fladskærme. Og ifølge tal, som analysevirksomheden GfK har udarbejdet for Boxer TV, havde 85 % af disse - svarende til 535.500 - udelukkende den ældre mpeg2 tuner indbygget.


Sådan ændrer Tv-industrien sig til mpeg4 i 2009 og 2012

Branchen raser

Men kan alle forbrugere, der har købt et mpeg2 Tv så få erstatning? - "Det er et godt spørgsmål. Afgørelsen peger jo på, at forhandlerne burde have vidst, hvordan det forholdt sig - og have oplyst kunden om det", siger souschef i Forbrugerstyrelsen, Lars Arent, til Børsen. Dansk Erhverv raser over afgørelsen. Fødevare- og forbrugerpolitisk chef, Lone Rasmussen, siger til Børsen, at "det ikke kan være rigtigt, at forhandlerne og forbrugerne skal betale prisen for en så rodet politisk proces". Med en rodet politisk proces mener Lone Rasmussen, at det offentlige ikke i tide har informeret om de forskellige standarder. - ”Forhandlerne skal naturligvis give deres kunder ordentlig information om det nye tv-signal, og det har de også bestræbt sig på trods meget svære odds. Men man kan ikke forlange, at de skal sælge noget, der ikke er kommet på markedet, eller informere om beslutninger, de ikke kender til, siger Lone Rasmussen, forbrugerpolitisk chef i Dansk Erhverv, i en pressemeddelelse. I børsens betragtninger glemmes også det forhold, at mange slet ikke har købt et Tv med hensigt på at skulle bruge det på DVB-T antenne-nettet. Og derfor skal disse naturligvis ikke kunne opnå erstatning. Men hvad med de resterende? Også dem der ikke aktivt har søgt informationen fra forhandleren, men blot handlet i uvidenhed: har de ret til samme erstatning? Hvad er din mening?

Giv din mening til kende i debattråden her.

FlatpanelsDK er blevet bedt om at forholde sig til sagen med mpeg2 tunerne af flere parter. Nu spørger vi også brugerne. Læs hele forbrugerklagenævnets afgørelse her Kilde: Børsen.dk

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

Danske priser på 2024 Sony TV og lydprodukter

18 Apr 2024 |

YouTube vil blokere tredjeparts apps som SmartTube & NewPipe

18 Apr 2024 |

Eksklusivt første kig: Sonys nye 2024 miniLED LCD og OLED TV

17 Apr 2024 |

Sony vender blikket mod 4000 nits som næste skridt for HDR

17 Apr 2024 |

Første lyt: Sonys 2024 Bravia Theatre soundbarer, 360-lydsystem

17 Apr 2024 |

DR melder om succes med nyt DRTV-arkivtilbud

17 Apr 2024 |