Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reason<div class="billede"><img src="billeder/mini-beo4-103-2.jpg"></div>BeoVision 4-103: En kæmpe bevæges - FlatpanelsDK BeoVision 4-103: En kæmpe bevæges">

BeoVision 4-103: En kæmpe bevæges

19 Mar 2009 | Rasmus Larsen |

Bang & Olufsen har skabt en ny gulvstand, som elegant hæver, drejer og vipper det splinternye 103" store BeoVision 4. Vi kan også giver brugere af Flatpanels.dk et eksklusivt kig på Tv'et og foden i videoen herunder.
Læs desuden mere om selve Tv'et her: Bang & Olufsen lancerer kæmpe fjernsynskoncept

Det nye plasmafjernsyn fra Bang & Olufsen, BeoVision 4-103, er noget af et syn. Men det, der gør fjernsynet enestående, er den motorstand, der elegant bevæger skærmen, bare man trykker på en knap. Bang & Olufsen er ikke alene en af de få virksomheder i verden, som er i stand til at levere et fjernsyn af denne størrelse - de er også den eneste leverandør af en stand, der kan løfte den 250 kg tunge skærm og derefter dreje og vippe den, så den vender perfekt for seeren.

Bang & Olufsen BeoVision 4-103
Bang & Olufsen BeoVision 4-103

Når fjernsynet ikke er tændt, 'parkeres' det diskret et par centimeter over gulvet, så alle tilslutninger er skjulte. Men når BeoVision 4-103 tændes, hæves skærmen elegant til den optimale højde, mens den perfekt integrerede BeoLab 10 centerhøjttaler dukker frem under skærmen og flugter med fjernsynsrammen. Samtidig drejes og vippes skærmen, så den er vinklet perfekt for seeren. Når fjernsynet sættes på standby, gentages denne proces, men baglæns - og igen ved kun et tryk på Beo5 fjernbetjeningen.

Bevægelse
For at kunne løfte skærmen og flytte højttaleren har Bang & Olufsen implementeret en række elmotorer, som kaldes aktuatorer. Der sidder to aktuatorer på hver inderside af standen, og de kan bevæge sig op og ned. På grund af fjernsynets store vægt bruges to gasdrevne fjedre til at bære noget af vægten for løftemekanismen - det fungerer ligesom bagsmækken på en bil. Dette betyder dog ikke, at skærmen sænker sig, hvis gasfjedrene går i stykker; aktuatorerne er udstyret med en automatisk lås, der sørger for at holde skærmen på plads.

Bang & Olufsen BeoVision 4-103
Bang & Olufsen BeoVision 4-103

Løftemekanismen er baseret på samme princip som f.eks. antennen på BeoSound 1: Den starter langsomt, accelererer til fuld hastighed og sænker så farten til sidst. Dette er for at gøre bevægelsen så glidende som muligt. Hvis der i stedet blev brugt en konstant hastighed, ville det se lettere klodset ud, når skærmen blev hævet. Ligeledes ville standen muligvis ryste, når skærmen igen skulle sænkes.

Via en Bang & Olufsen fjernbetjening kan skærmen både drejes (+/-20 °) og vippes (+/-4 °), så den vender perfekt, når man skal se fjernsyn. Denne funktion er inkluderet for at gøre fjernsynsoplevelsen så behagelig som muligt, og den giver samtidig fjernsynet det strejf af magi, der kendetegner et Bang & Olufsen produkt. Og med en skærm af denne størrelse, er det bare endnu mere imponerende.

Bang & Olufsen BeoVision 4-103
Bang & Olufsen BeoVision 4-103

Der er også lagt mange timers arbejde i selve lyden af bevægelsen. Det kan ikke undgås, at standens motor støjer lidt, når den arbejder, men det var vigtigt, at denne lyd var behagelig og ikke lød besværet. Derfor blev der udført en masse test for at finde frem til det optimale lydniveau. Resultatet er en bevægelse, der både er støjsvag og lyder behagelig.

Fremstilling og testning
Designet og fremstillingen af standen, som er klassisk David Lewis, kan spores tilbage til BeoVision 7 standen. Den består nemlig af en robust jernplade i bunden og en solpoleret aluminiumsdel i toppen. To tunge rør i rustfrit, sølvfarvet stål fastgør skærmen, højttaleren og bagkabinettet til standen. Fastgørelsen af de to rør til gulvpladen, som er meget tynd i forhold til den vægt, den skal bære, var noget af en udfordring; den skulle kunne bære skærmens vægt ved de to fastgørelsespunkter. Dette førte til endnu en række omhyggelige udregninger og test, før fjernsynet var klar til at blive placeret på standen.

Bang & Olufsen BeoVision 4-103
Bang & Olufsen BeoVision 4-103

Efter fremstillingen blev modellerne testet igen for at sikre den rette stabilitet og stivhed, bl.a. i form af den mest krævende test: en fremskyndet levetidstest, som simulerer 12 års brug af produktet. De komponenter, der blev brugt i fremstillingen, blev udvalgt ud fra kvalitet og pålidelighed. F.eks. blev aktuatorerne og skinnerne til hævning/sænkning og vipning af skærmen testet til at kunne modstå 100.000 gentagelser.

Sidst, men ikke mindst var sikkerhed en af førsteprioriteterne. Med et produkt af denne størrelse og vægt er det tvingende nødvendigt, at intet kan komme til at sidde fast under skærmen. Derfor blev et sikkerhedspanel monteret under skærmen for at sikre, at bevægelsen standser i tilfælde af, at noget skulle komme i klemme. Kommer noget i vejen, hæves skærmen automatisk 20 mm, så genstanden kan fjernes.

Bang & Olufsen BeoVision 4-103
Bang & Olufsen BeoVision 4-103

Inde i standen sidder nogle særlige spændingsmålere, som konstant måler fjernsynets vægt. Hvis de registrerer en ændring i vægten, standses skærmens bevægelse og hæves derefter, så genstanden frigøres. Når man tager skærmens vægt i betragtning (250 kg), er det faktisk ret imponerende, at der kun skal en ændring på 5 kg (50 Newton) til for at standse skærmens bevægelse. Det samme gælder i øvrigt højttalerens bevægelse og standens rotation; de standser begge, hvis de møder nogen som helst form for mekanisk eller fysisk modstand.

- Bang & Olufsens pressmeddelelse, red

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

Nye EU-regler tvinger producenten til at reparere efter garantien

24 Apr 2024 |

Sonys gratis-kanaler med reklamer klar på LG TV i Danmark

24 Apr 2024 |

Max-rabatkunder beholder 4K lidt længere

24 Apr 2024 |

SkyShowtime er i dag blevet både billigere og dyrere

23 Apr 2024 |

Meta åbner Horizon OS for andre headset-producenter

23 Apr 2024 |

Viaplay: Reklamepakke og ny indsats mod kontodeling til sommer

23 Apr 2024 |