Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonIFA trends - FlatpanelsDK

IFA trends

17 Sep 2008 | Rasmus Larsen |

IFA 2008 er overstået. Der blev præsenteret mange nye produkter og ikke mindst en stor mængde meget interessante Tv. De er omtalt i de separate nyheder i vores IFA temasektion, som du kan finde her: IFA 2008 sektion. I denne artikel runder vi af og tager et lidt mere overordnet kig på hvilke tendenser og trends markedet bevæger sig mod i den kommende tid, for der er masser af innovation og nyskabelse på det jeg synes har været den mest medrivende IFA messe gennem de seneste år.



IFA messen bestod i år af 26 større eller mindre udstillingshaller, hvor de fleste store producenter havde deres egen hal. I år havde man også udvidet til hvidevarer og husholdningsprodukter, uden vi dog vil snakke mere om disse her i artiklen.



Herunder beskrives de mest markante trends den kommende tid, delt i afsnit:



Fladere Tv

Sony har været fraværende på flere af de helt store messer de seneste par år, men i år understregede de deres imponerende come-back på IFA med en ret banebrydende nyhed i form af ZX1 serie, der er under en centimeter tynd. Det er vel og mærke et LCD-TV.

Sony ZX1
Sony ZX1


Se filmen herunder:




Men Sony er ikke de eneste der blev noteret for fladere Tv. En generel tendens på markedet er skridtet mod fladere skærme, som nu er fra nogle få millimeter tykke (OLED) op til nogle centimeter. Snakken startede allerede i slutningen af 2007, men nu ser det ud til, at de flade fladskærme er nærmere end nogensinde, og det giver både nye designkoncepter og mere diskrete opstillinger i hjemmet.



Ud over Sony, kunne Samsung også præsentere nogle konceptmodeller, der er blot få centimeter tykke. Se også en film af Samsungs tynde prototype herunder.




Det er dog ikke kun LCD-TV der bevæger sig mod tyndere skærme. Plasma teknologien har også potentiale, og allerede tilbage i januar kunne Pioneer vise tynde prototyper frem af deres plasma-Tv. Panasonic benyttede IFA 2008 til at vise deres NEO PDP, og producenter som JVC og Hitachi er også med på bølgen.



Herunder ser du Panasonics Neo PDP:


Endeligt kunne Philips vise en prototype af et LCD-TV frem på blot 8 mm - altså tyndere end Sonys ZX1 serie. Philips er dog endnu blot en prototype og er således ikke planlagt at blive lanceret på markedet.



Når vi bevæger os mod tyndere fladskærme, kommer vi også automatisk over i OLED teknologien, der bekræfter trenden. For selvom lanceringen af OLED stadig er nogle år ude i fremtiden, kan de produceres i imponerende eksemplarer - og det bringer os videre til at snakke om OLED.




OLED

Der er ikke længere tvivl om, at OLED har potentiale. Gennem mange år kæmpede man med levetiden, specielt for den blå farve, hvilket betød, at blå blev forældet hurtigere end de to andre grundfarver og dette skabte ubalance i billedet.

OLEDs levetid er endnu ikke helt på højde med levetiden for LCD og plasma, men der er konstante fremskridt og før vi får set os om, er problemet overkommet og glemt.



OLED teknologien benytter små organiske dioder til at skabe lys i forskellige farver. Modsat LCD teknologien har OLED ingen baggrundsbelysning - dioderne skaber selv lyset. OLED teknologien åbner samtidig for en række teknologiske fremskridt på både betragtningsvinkler, kontrast og farvegengivelse.



Sony OLED
Sony 11” OLED-TV


Sony markerede sig igen på OLED fronten og de er også en af de helt store fortalere for teknologien. De har allerede det første reelle OLED-TV på markedet i form af deres 11 tommer XEL-1. Denne model er på vej til Europa og jeg så den på IFA. Den er utrolig imponerende og billedkvaliteten når hidtil usete højder på trods af den beskedne størrelse. Se også filmen herunder:




Herudover havde Sony også medbragt en 27 tommer OLED prototype:




Samsung er en af de andre store fortalere for OLED og det demonstrerede de med deres 14 og 31 tommer prototyper. De ligner efterhånden egentlige produkter, men Samsung har endnu ikke planer om en egentlig lancering - der snakkes dog om 2010.



Det gør dog ikke Samsungs OLED produkter mindre attraktive og jeg spår OLED teknologien en stor fremtid. Hvis ikke om 2-3 år, så længere ude i fremtiden.



Samsung OLED
Samsung OLED-TV


De eksisterende teknologier kan naturligvis indhente noget af forspringet i mellemtiden, og de har de til dels også gjort. OLED har blandt andet været katalysatoren for den nye trend mod tyndere skærme, men den har stadig flere fordele. En teknologi overlever dog ikke kun på det visuelle og billedmæssige fremskridt, hvilket vi har set utallige eksempler på gennem tiden. Noget af det vigtigste for OLED er stadig den meget brede anvendelighed lige fra bittesmå skærme på få tommer til kæmpestore Tv skærme. OLED panelerne kan også laves bøjelige og produktionsmetoder kan - når der initialiseres masseproduktion - gøres effektive og besparende. Mange eksisterende LCD fabrikker kan eksempelvis bygges om til OLED fabrikker ved opgradering af udstyr.



Blu-Ray afspillere og optager

Blu-Ray har vundet formatkrigen, og selvom Toshibas sidste krampetrækninger i form af deres opskalerende DVD afspiller, ser ud til at ramme markedet, bør Blu-Ray ikke frygte. Toshibas falliterklæring taler sit klare sprog; Blu-Ray er kongen.



Sony BDP-S550
Sony BDP-S550


Det smitter naturligvis også af på markedet, og IFA var heller ikke fattig på nylanceringer indenfor Blu-Ray. Alle de store producenter såsom Sony, Samsung, Philips, Pioneer, Panasonic etc. har annonceret nye Blu-Ray afspillere.



Vi ser nu en trend mod hurtigere og mere funktionalitetsspækkede afspillere. Internetadgang er det nye buzz-ord for med mange af afspillerne bliver det nu muligt at hente ekstra indhold og trailere på nettet gennem Blu-Ray maskinen - og hvis den ikke kan det fra starten, opdateres den senere hen.



Panasonic DMR-BW500
Panasonic DMR-BW500 Blu-Ray optager

En ny tendens er også Blu-Ray optagere. De kommer med indbyggede harddiske, så der kan optages direkte fra f.eks. Tv - også i HD. Den første til det europæiske marked er annonceret fra Panasonic, men på de asiatiske markedet har andre store spillere også afsløret planerne for at rulle optagerne ud.




LED i LCD-TV

Der er stadig spræl i LCD teknologien og den næste store ting hedder LED. LED har været på tale mange år, men ligesom så mange andre nye teknologier vil de første produkter have nogle børnesygdomme. Det har også været tilfældet med LED; ikke så meget LED i sig selv, men mere de systemer man har prøvet at kombinere med de små lysdioder.



Samsung 9 series
Samsung 9-serie med LED


I korte træk kan LED nemlig forklares som små lysdioder, der benyttes som baggrundsbelysning i LCD panelerne. Traditionelt set har man benyttet fluorescerende rør, der har ulemper i from af varmeafgivelse, ujævn lysfordeling over panelets areal og størrelse.



Philips 9803
Philips 9803 med LED


Alle disse ting kan LED gøre en ende på, og LED er også hovedårsagen til at vi ser disse nye ultra-tynde LCD-TV. Teknologien skal endnu beherskes, men når vi kigger på tendensen blandt high-end nylanceringerne, så er Samsung, Sony og Philips nu hoppet på vognen. Det bliver interessant at følge i slutningen af året og i starten af 2009, hvor produkterne forventes at lande.



Større skærme

Den er efterhånden den samme trivielle historie, der kommer efter hvert overstået kapitel i generationsskifte på Tv markedet: Skærmene bliver større og større. Men ikke desto mindre er det en ret generel tendens, at vores Tv bliver større og større.



For blot nogle år tilbage var 32 tommer hvad 50 tommer er i dag: Et statussymbol på at man var med på trenden i almindelighed. Nogle personer sværger stadig til 32 tommer, men nok mere af vane end af bevidsthed.

For en 50 tommer er nu ikke så ualmindelig i dag. Den er stor ved første øjekast, men skrumper faktisk efter nogle dage i stuen og virker som en naturlig del af det moderne hjem.



Pioneer KRP-600A
Pioneer KRP-600A, 60”


Næste standardskridt hedder så 60 tommer, og det afgørende for at 60 tommer skærmene slår igennem, er naturligvis prisen. 50 tommer er raslet ned på det seneste og man kan få 50 tommer skærme til under 10.000 kroner, hvis man er parat til at tjekke markedet ud. 60 tommer Tv er endnu ikke helt med her, men priserne indikerer, at vi over de næste par år, vil kunne se 60 tommer skærme til overkommelige priser.



Priskrigen på 60” Tv er også afhængig af LCD-TV producenternes villighed til at gå med. Hidtil har fabrikkerne været akilleshælen, for det har både været omkostningstungt og ineffektivt at producere 60” paneler. Det ændrer sig med de mange nye fabrikker der står færdige indenfor kort tid og det kan skabe yderligere konkurrence i dette segment.



Trenden blev da også illustreret på de fleste stande på IFA i år, hvor producenterne havde medbragt deres gigant skærme. Herunder ser du Panasonics 150” plasma-Tv, der i øjeblikket er indehaver af rekorden for største Tv. Det kommer desuden i handlen inden længe.



Panasonic 150”
Panasonic 150”


Så større Tv er helt sikkert en tendens I markedet, som ikke kan benægtes. Når 50 tommer har bidt sig mere fast i løbet af slutningen af 2008 og 2009, vil vi bevæge os mod 60 tommer, og herefter 65 og 70 tommer. Det bliver mere normalt, og priserne skal nok komme ned i fornuftige prislejer.



Trådløse signaler

Hjemmet bliver stadig mere trådløst og det er en af de tendenser, som jeg personligt er mest begejstret over. Ikke fordi jeg hører til typen, der synes kabler er djævelens værk, men fordi det åbner en masse nye muligheder. Jeg vil gerne have adgang til mine billeder overalt i hjemmet; på ethvert Tv; enhver computer og enhver bærbar. Jeg vil også gerne kunne høre min musik i alle rum uden at skulle overføre den mellem enhederne.



Det kan de trådløse muligheder åbne op for, og specielt de to nye standarder for trådløs distribution af signaler og HD signaler WHDI og Wireless HD er interessante. En anden interessant trådløs tendens er den Sony har præsenteret i deres ZX1 og EX1 serier. Her tilsluttes alle stik i en separat boks, der f.eks. kan gemmes væk i skabet, og så sendes alle signaler trådløst til skærmen.

Når denne teknologi udvides, kan man forestille sig alt distribution til alle skærme og PC'er i hjemmet styres fra ét center. Så slipper man for kablerne og får uanede muligheder.





You need the latest flash-plugin to view this example. Download here


WHDI i hjemmet


På IFA var en af de helt store emner da også nogle af disse nye trådløse systemer. Et af dem som du inden længe vil høre rigtig meget om er DLNA. Næsten alle nye Tv i topklassen har DLNA systemet integreret og specielt Sony, Samsung, Philips og Pioneer satser hårdt på det. Det giver muligheder for at streame musik, film og billeder direkte til Tv'et fra en hvilken som helst computer i hjemmet - vel og mærke trådløst.

Jeg bruger det dagligt på min PlayStation 3 og det er fantastisk.




DLNA logo


Philips viste også musikanlæg med DLNA lignende funktionalitet, der kan streame musikken mellem husets mange rum. De havde blandt andet et sæt med 5 anlæg (enheder), der kunne placeres i forskellige rum. Enhederne snakkede sammen, så de kunne spille hvad der blev ønsket. Al indholdet lå således på den primære enhed, og blev streamet trådløst.



Få det udbredt. Det kan ikke gå for stærkt!




Designtrends

Design ændrer sig med tiden, og trenden har i lang tid været den sorte højglans, som specielt Samsung har udnyttet med stor succes. Den sorte højglans ser ikke ud til at være på vej ud, men der er åbnet for nye veje til forbrugernes hjerter, og en af disse er den hvide farve. Sony har blandt andet fremvist deres billedramme E serie og Samsung har også hvide højglans Tv i sortimentet. Panasonic benyttede endda nogle af deres prototyper til at afprøve reaktionerne på hvide plasma-Tv.



Philips Aurea 2
Philips Aurea 2


Philips har allerede en Aurea model på markedet, der er hvid - når Ambilight ikke lyser gennem rammen, og nu er de på vej med Aurea 2 - også i hvid.
Herunder ses Loewes kommende Reference serie – her i 70 tommer. Det var i min mening et af de absolut flotteste Tv på messen, og man havde fra Loewes side kombineret sort pianolak med sølv. Smukt.



Loewe Reference
Loewe Reference


Skjulte højttalere er også et hit og noget som mange producenter benytter. Det kan gå ud over lydens kvalitet og dybde, men da lyden i fladskærme generelt ikke er noget at råbe hurra for, er det et kompromis mange forbrugere er villige til at indgå.



Sony EX1
Sony EX1


Flot design er efterhånden også lig med diskrete og tynde skærme. Trenden mod de tynde skærme har vi allerede nævnt, men det er bestemt også en af de designtrends, som får stor betydning for Tv markedet de kommende år. Men det er ikke kun dybden af Tv'ene der skal være beskeden, også rammen omkring billedpanelet skal være så lille som mulig. Det ser vi eksempler på fra flere lejre og det skaber ganske interessante resultater.



Philips børstet stål
Philips børstet stål


Design er naturligvis individuelt, men den overordnede sorte højglans ser ud til at må give lidt plads til andre designtrends. Det vil ikke skubbe sort ud, men hvid ser ud til at blive et hit fra f.eks. Sony, Samsung, Philips og Loewe. Philips præsenterede i øvrigt også et Tv i børstet stål.



Slutord
Det var alt fra denne gang. IFA 2008 var en utrolig underholdende messe, med fantastiske nylanceringer over hele linjen. Messen i sig selv er gigantisk, så man når langt fra det hele på bare 1 dag, men vi nåede dog at danne os et fornuftigt overblik alligevel. Vi har således masser at se frem til i den kommende tid. Indtil da kan du læse om alle de kommende produkter på vores IFA tema side (klik her)

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere nyheder

SkyShowtime er i dag blevet både billigere og dyrere

23 Apr 2024 |

Meta åbner Horizon OS for andre headset-producenter

23 Apr 2024 |

Viaplay: Reklamepakke og ny indsats mod kontodeling til sommer

23 Apr 2024 |

Apple tæt på globale rettigheder til FIFAs nye fodbold-VM for klubber

23 Apr 2024 |

Sportsanalytiker: Usikkert om Europa League gør en forskel for Disney+

22 Apr 2024 |

Ny type OLED går i masseproduktion i december 2024

22 Apr 2024 |