Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonFørste indtryk af Philips 2018 OLED & LCD - FlatpanelsDK

Første indtryk af Philips 2018 OLED & LCD

29 Jan 2018 | Rasmus Larsen |

Philips præsenterede i sidste uge tre nye OLED-serier. 2018-modellerne adskiller sig ikke afgørende fra sidste års model, men der er dog nyheder på programmet. Philips gav os også indblik i ”the next innovation” indenfor videoprocessorer. Her er hvad vi erfarede.

Philips 2018 OLED

Der lanceres tre nye Philips OLED-tv i første halvår. 973 er flagskibet, hvorimod 873 er identisk med den nuværende POS9002 – blot større. 803 lander til sommer med et nyt, minimalistisk design i 55 og 65 tommer.

Selskabet lagde ved præsentationen i Amsterdam vægt primært på OLED-teknologi, sin P5 videoprocessor, Android TV og Ambilight. Det skyldes blandt andet, at skærmene er en forlængelse af sidste års anmelderroste POS9002 OLED. Philips har besluttet at benytte OLED-teknologi i 8 og 9 serierne, mens resten er bygget på LCD.

De nye OLED-tv har identisk billedkvalitet, bekræfter Philips. OLED er en selv-emitterende skærmteknologi, hvilket betyder, at hver pixel genererer sit eget lys. Det er særligt vigtigt, når video i High Dynamic Range skal gengives. Med OLED – og snart microLED – kan lys og farver styres på pixelniveau, og fordi sort – det lærred der tegnes på – er perfekt, formår teknologien at gengive billeder med høj intensitet og klare farver. Dette gælder for alle OLED-tv, hvorfor Philips da også var særlig ivrig for at tale om sin P5-videoprocessor, der kan kan løfte dårligt kildemateriale og ”forbedre” farver og bevægelse – mere om det i en video om lidt.


Philips 2018 OLED


Philips mener desuden, at HDR10+ kan løfte billedoplevelsen. HDR-formatet, som er udviklet af Samsung, er et åbent alternativ til Dolby Vision. Ved at bruge såkaldte dynamiske metadata kan HDR-video optimeres scene-for-scene for at sikre bedst mulig gengivelse af henholdsvis meget lyse og meget mørke scener, men også lyssætningen i billedet som helhed. Philips siger, at HDR10+ aktiveres på 2018-modeller via en senere firmware-opdatering, hvorimod planerne for 2017-modellerne endnu ikke er helt på plads.

Til flagskibet OLED 973 har Philips valtg mere eksklusive materialer, herunder glas og stof. Styreelektronikken er rykket ned i soundbaren, som kan drejes 90 grader, hvis køberen ønsker at vægmontere den. Soundbaren er betrukket i stof fra danske Kvadrat. Selvom mange købere ønsker, at højttalere skal være usynlige, tror Philips på, at der stadig er et marked for en integreret løsning med kraftfuld lyd. Vores umiddelbare indtryk af 973 er, at den skiller sig ud fra mængden på elegant vis. Den har da også allerede vundet en Red Dot design-pris. Desværre var de to eksemplarer, som Philips havde medbragt til Amsterdam samlet i hånden, hvorfor vi ikke havde mulighed for at høre højttaleren, der yder 60W i 6.1, udfolde sig.


Philips 2018 OLED


Philips 2018 OLED


Vi spurgte Philips’ designteam om de har eksperimenteret med modulære OLED-design, helt specifikt et tynd panel med styreelektronikken placeret i en ekstern boks. Selvom 973 er et skridt på vejen, har den stadig en boks på bagsiden. Philips forklarede, at der udelukkende er en TCON (timing controller) i boksen. Resten af elektronikken sidder i soundbaren. TP Vision, som er ansvarlig for Philips TV i Europa, kan endnu ikke aftage LG Displays OLED-panel med ekstern TCON, som LG bruger i sit wallpaper OLED.

Læs også: Danske priser på Philips 2018 OLED

En anden detalje, som er værd at tage med i betragtningen er, at Philips-skærme generelt skal bruge lidt plads bagtil for at kunne projicere Ambilight på væggen. En decideret wallpaper-model ligesom LGs W-serie er derfor næppe den oplagte løsning for selskabet. Ikke desto mindre sagde Philips, at de kigger nærmere på modulære løsninger.


Philips 2018 OLED


Philips 2018 OLED


873 på 65 tommer ligner til forveksling den nuværende 55-tommer POS9002, simpelthen fordi det er samme TV. Philips har blot valgt at omdøbe det og lade 55-tommer POS9002 forblive på markedet som den mindre version. 803 er en helt ny model i minimalistisk design, som lanceres til sommer i 55 og 65 tommer. På 803 er logoet fjernet fra rammen og i stedet printet på en af de to fødder. Det er ikke desto mindre et modigt træk for hvis 803 placeres på væggen, så er der i slukket tilstand intet, som indikerer, at det er et Philips TV. Så snart skærmen tændes vil du naturligvis kunne genkende den på signaturlyset Ambilight.

Men for at vende tilbage til billedkvalitet, så havde TP Vision tilkaldt Danny Tack, Director of Product Strategy & Planning, for at tale nærmere om særligt P5-videoprocessoren, der i år udbredes til flere skærme. Vi har inkluderet Dannys præsentation herunder. Den spændende nyhed, som Danny omtaler i starten af præsentationen, er ikke inkluderet i videoen, da vi ikke måtte filme under denne seance. Se i stedet næste afsnit.




”The Next Innovation”


Hvad Danny Tack henviser til i starten af sin præsentation er, hvad Philips kalder “the next innovation” indenfor videoprocessorer. Det bliver en videreudvikling af P5, men ud over en praktisk demonstration fik vi ikke meget at vide.

Vi var vidne til to skærme placeret side om sige (se fotos nedenfor – den nye processor sidder i OLED-panelet til venstre), som fremviste den samme scene med henblik på at ”forbedre” farveintensiteten og trække yderligere detaljer frem i skygger og højlys. Skærmene stod i ’Vivid’ profil, hvorfor den primært taler til de folk, som ønsker denne form for billedbehandling. Det lød dog som om, at det blot er en af flere nyheder i ”the next innovation P5”, som vil kræve ny hardware (Movie-profil slår alle disse dynamiske kredsløb fra). Vi vil få yderligere information senere på året – formentlig på IFA 2018.

Vi spurgte også Danny Tack om han kunne kommentere på Philips planer for HDMI 2.1. Det er for tidligt at svare på, sagde han, idet ingen af 2018-modellerne fra Philips kan håndtere den nye kabelstandard. HDMI Forum har bekræftet, at det bliver muligt at implementere visse elementer af HDMI 2.1 i nuværende skærme, men TP Vision havde ikke noget at tilføje.


Philips The Next Innovation


Philips The Next Innovation


Philips 2018 LCD


Selskabet ser OLED som den bedste teknologi til high-end TV, hvorfor de placerer OLED på toppen og LCD-skærme fra 8-serien og ned. Vi så de fleste nye LCD-tv ved fremvisningen, men de kommer næppe til at rykke særlig meget på markedet. En interessant detalje er dog, at Philips har fravalgt quantum dot LCD til fordel for ”NanoLED” LCD.

Det betyder i praksis, at Philips nye 8-serie LCD-tv får LCD-panel fra LG Display fremfor Samsung. Det er ikke kun anmeldere og forbrugere, som har været skuffet over Samsungs paneler sidste år. Philips sagde konkret, at de var blevet stillet bedre betragtningsvinkler i udsigt, men at det viste sig ikke at være tilfældet i praksis, hvilket er et usædvanligt ærligt svar fra så stor en virksomhed.

Læs også: Philips 2018 LCD byder på HDR10+, NanoLED & Ambilight

Danny Tack bekræftede, at “NanoLED” LCD-serien vil kunne gengive 90% af DCI-P3 farverummet og fremvise brede betragtningsvinkler, men dog ikke nå lige så høje lysniveauer som OLED. Den tid, vi spenderede i selskab med de nye LCD-modeller, overbeviste os om, at de ikke er i nærheden af at matche OLED. Vi har før sagt, at såfremt du lægger vægt på HDR, så skal du vælge OLED. Philips 2018 LCD-modeller ændrer næppe på vores holdning.


Philips 2018 TV line-up


Android Oreo på vej


Selskabet bekræftede også, at Android 8 (Oreo) er på vej. Hvis alt går vel, kan Philips begynde at rulle softwaren ud i andet halvår. Android 7 (Nougat) er frigivet og sidste fase i udrulningen, hvori bl.a. POS9002 indgår, er netop påbegyndt. Danmark er den første region, som får adgang til serverne.

I perioden imellem Android 7 og 8 vil Philips tilføje Google Assistant i alle 2018 Android TV og udvalgte 2017 TV. Ved lancering vil Google Assistant kunne tale engelsk og i løbet af 2018 vil Google lære fransk, tysk, italiensk og hollandsk. Planerne for dansk sprog kendes ikke.




Topmodellerne leveres med to fjernbetjeninger i kassen. Den ene er en ny, mere simpel fjernbetjening til de brugere, som primært bruger smart-funktionerne i skærmen.


 Philips 2018 fjernbetjening


Som du måske også noterede dig, introducerer Philips i år en ny ‘Saphi’ platform. Den er linux-baseret og fungerer umiddelbart fint med adgang til nogle af de vigtigste apps (Netflix, Amazon og YouTube). Den understøtter sågar VP9-2, hvilket giver YouTube i HDR-kvalitet. Philips forsikrer os om, at de ikke er på vej væk fra Android TV, men at de blot ønsker en anden løsning i de billigste modeller.


Philips Saphi Smart TV


Ambilight + HUE


I Amsterdam præsenterede Philips en udvidelse af Ambilight. Hvis du ejer et nyere Philips TV med Ambilight, ved du måske, at Ambilight kan synkronisere lyset med Philips HUE-lamperne. Hidtil har det dog involveret en kort forsinkelse imellem Ambilight og HUE.

2018-modellerne vil, efter en opdatering, byde på en Ambilight + HUE løsning med lav latenstid. Spiludviklere vil få adgang til en API, så Ambilight + HUE kan implementeres direkte i spilmotoren. Se videoen herunder for yderligere detaljer.


Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere fokusartikler

Første kig: Philips 2024 OLED TV og Ambilight Plus

29 Feb 2024 |

Første kig: Panasonics 2024 OLED TV (Z95A) med FireTV, 2. gen MLA

05 Feb 2024 |

Hvorfor 24fps ikke er nok til HDR-film

02 Feb 2024 |

Fremtidens skærme: Hvad vi så hos LG Display & Samsung Display

31 Jan 2024 |

Første kig: Sonys næste-generations miniLED LCD TV teknologi – opdateret

04 Jan 2024 |

Den næste streamingfase kommer til Danmark i 2024 

22 Dec 2023 |