Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonCES 2017 trends: Hvad skal der ske med "Smart TV"? - FlatpanelsDK

CES 2017 trends: Hvad skal der ske med "Smart TV"?

10 Feb 2017 | Rasmus Larsen |

For 2-3 år siden introducerede samtlige store spillere nye tv-platforme. I mellemtiden har platforme med oprindelse i tv-bokse vundet indpas, men CES 2017 var overraskende begivenhedsfattig hvad angår nyt. Hvad skal der ske med Smart TV?

Retningen for Smart TV

De første Smart TV blev lanceret i for 6-8 år siden, afhængigt af, hvornår man begynder sin tidsregning. Dengang som relativt ”dumme” skærme med nogle få funktioner ovenpå. De kunne næppe karakteriseres platforme eller styresystemer, ligesom vi kender det fra PC og mobil/tablet.

Hvis man for en kort bemærking tillader sig at snakke om ”iPhone-vendepunktet” på tv-markedet – altså et punkt som tipper markedet fra at handle om produkter med særskilte funktioner bygget ovenpå til et ægte styresystem drevet af software – så er den bedste sammenligning nok introduktionen af Googles Android TV og Apples tvOS.

Hvad skal der egentlig ske med Smart TV? For der skete godt nok ikke meget på CES 2017...
For lad os bare være helt ærlige her. Samsungs Tizen og LGs webOS ligner måske på papiret platforme med app-butikker, men det står efterhånden klart, at de styres med hård hånd. Hvem får en app ind på danskernes Smart TV? Det afgøres tilsyneladende af kontrakter - og penge. Det er meget langt fra de åbne app-butikker, som vi kender og elsker fra Android og iOS.

Så er der andre ”platforme” som Firefox OS i Panasonics skærme, der vel knap nok kan karakteriseres som mere end hjemmesider pakket ind i lidt grafik. Andre mindre producenter har noget tilsvarende, som blot er mere er forvirrende og langsommere brugerflader uden videre omtanke.

Vi bliver nok nødt til tage to skridt tilbage for spørgsmålet stillet i overskriften udspringer egentlig af vores ture rundt på messegulvene på CES 2017: Hvad skal der egentlig ske med Smart TV? For der skete godt nok ikke meget fremgang på CES 2017...

Mozilla, der stod bag Firefox OS, har allerede kastet håndklædet i ringen, men Panasonic agter tilsyneladende at fortsætte med at bruge dødssejleren (i hvert fald i det nye EZ1000 OLED-tv). Nyhederne fra LG i webOS var så beskedne, at LG selv valgt at kalde det en 0.5-opdatering i form af webOS 3.5. Samsung afviste også, at der var tale om version 3.0 af Tizen-platformen, selvom 2.0 udkom i 2016 og 1.0 året før. Nyhederne i Tizen dækkede over en håndfuld apps, som slet ikke kommer til Danmark.

Og endnu vigtigere, tidligere års modeller får ingen af de nye funktioner. Dårlig stil...

Så er der Android TV, som Sony, Philips, Bang & Olufsen og andre støtter op om. Turen rundt på messestandene understregede imidlertid, at der var meget beskedent fokus på Android TV. Sony nævnte det knap nok, selvom de har været pioneer på projektet. Positivt er det dog, at alle tidligere Android TV, i hvert fald fra Sony, får 7.0 Nougat opdateringen senere på året.

Symptomatisk for den (ikke-eksisterende) opdateringskultur, markerede Samsung sig ganske ironisk på CES ved nærmest at håne egne Smart TV fra 2013 i sammenligningen med herlighederne fra 2017. ”Entertainment starts here” – altså på ”2017 Smart Hub”, hvis du skulle være i tvivl.

CES 2017 Smart TV


En software-drevet fremtid?

Lad os lige skynde os at slå fast, at Smart TV vil udgøre en større andel af producenternes modelprogrammer end nogensinde før, men i 2017 bliver det alligevel billedkvaliteten, som sættes i fokus.

Smart TV er ikke ved at dø, men noget tyder på, at pendulet er ved at svinge fra hardware mod software. Når man tænker over det, hvad driver så udviklingen af produkter? Vi kan nok blive enige om, at det både er hardware og software, men det er samtidig tydeligt, at tv-branchen traditionelt har været styret af producenter med kompetencer i klassisk hardware. Sony, Samsung, LG, Panasonic m.fl. De har fumlet igen og igen i forsøget på at opbygge kompetencer indenfor software-drevet udvikling, hvorfor de fleste af dem i dag lader andre skrive softwaren i f.eks. telefoner. Alligevel insisterer flere af dem stadig på at skrive egen tv-software.

Det er her amerikanske selskaber såsom Google, Microsoft, Apple og til dels Amazon har kompetencer. En platform skal bygges ud fra en tankegang funderet i softwareudvikling for ellers ender man med det skrald, som hardware-producenterne har slæbt ind i vores hjem; ”platforme” der ikke opdateres fra år til år og hvor apps ophører med at virke efter behag.

Hvis du skuer ud over markedet, er der allerede tegn på nye tider:
  • Google vil forene tv-producenter under Android-fanen, ligesom på mobilmarkedet.
  • Apple bruger Apple TV-boksen til at grundlægge tv-styresystemet tvOS.
  • Roku er i kvartaler størst på streamingbokse og nu er ’Roku OS’ i 13% af solgte Smart TV i USA.
  • Amazons FireTV-platform findes i bokse. På CES 2017 meldte de FireTV på vej til tv-skærme.

    Alle fire ovenstående tiltag har potentialet til at opbygge store brugerbaser, da eksisterende kunder ikke glemmes fra år til år. Alle fire har allerede apps i tusindklassen (dog med svingende kvalitet). Tv-producenterne synes derimod at have skudt sig selv i foden ved ikke at opdatere tidligere generationer af Smart TV til nyeste platform, hvilket ville øge brugerbasen betragteligt og gøre platformen mere attraktiv for udviklere.

    CES 2017 Smart TV


    Utallige mislykkedes forsøg

    Sideløbende har vi andre hardware-drevne produkter fra de klassiske tv-udbydere. De vil bygge egne set-top-bokse, såsom YouSee-boksen, fordi det giver dem kontrol over brugeroplevelsen og distributionen af indhold ind på stuealteret. I analogien til mobiltelefonen kan man vel kalde dette en ”featurephone” bygget på en lukket platform. Det forekommer os usandsynligt, at de vil bestå særligt mange år frem i tiden, hvis pendulet svinger mod en software-drevet markedsplads.

    Forsøget på at gøre spilkonsoller til trojanske heste, som skal overtage stuealteret, er også kuldsejlet. Det er lukkede platforme med et begrænset antal apps, der i det store hele sjældent virker på særligt overbevisende vis. Maskinerne er bygget op først og fremmest som spilkonsoller – på godt og ondt. Microsoft forsøgte engang at fortælle os, at fremtiden var HDMI-gennemgang og fjolleri med infrarød-forlængere og IR-koder, men man skaber ikke fundamentet for en digital fremtid på et fundament af analog teknologi.

    Engang fik vi at vide, at svaret på elendighederne var en ”Smart TV Alliance”, der skulle standardisere app-udvikling. Resultaterne udeblev fuldstændig og selvom flere producenter offentligt var med i alliancen, arbejdede de intensivt på at undergrave kompatibilitet på tværs for i stedet at få eksklusivitet til visse apps – et tankesæt som Sony og Philips desværre begge har medbragt til det nye fællesprojekt Android TV.

    Andre har foreslået, at det bliver en universal-fjernbetjening, der skal bygge bro imellem forskellie enheder, men universalfjernbetjeninger kan sjældent styres med berøring (som på Apple TV), med stemmesøgning (flere platforme) og i øvrigt ikke bruges til spil. Universalstyring udvikles typisk efter laveste fællesnævner.

    CES 2017 Smart TV


    Stadig andre har forsøgt at gøre tv-skærmen til en ”dum” modtager, hvor hele brugerfladen flyttes til en telefon eller tablet og billedet sendes trådløst over på tv’et, når man har fundet det interessante indhold. Sådan startede jeg min egen cable-cutter karriere og lad mig blot konstatere, at det ikke er en holdbar løsning i længden. Særligt ikke hvis der er flere individer i husstanden.

    Bang & Olufsen har proklameret, at de tilbyder fleksibilitet ved både at køre Android TV (indbygget) og have hulrum på bagsiden af skærmen til en Apple TV-boks, hvilket vel grundlæggende stritter imod den klassiske rettesnor fra Struer om en integreret oplevelse.- At spille på to heste løser ikke problemet med Smart TV.

    Apple fortæller os, at ”fremtiden for tv er apps”, hvilket næppe er en overraskende udmelding, da app-industrien vokser med raketfart på mobil-markedet, herunder på Apples iOS. Men så længe der ikke er veludbyggede systemer til at flette apps og indhold på tværs, føles apps på en tv-skærm mest af alt som separate siloer. Det har potentiale, men dette potentiale skal udløses.

    Hvis du husker tilbage på de tidlige år med Smart TV, fik vi den ene gimmick efter den anden serveret. Vinke-styring, stemme-styring og i dag til dels bevægelses-styring i LGs webOS, hvilket virker som en pjattet idé, hvor nogle glemte at sige ”tak, men nej tak”. Vi har sågar fået fremvist tanke-styring på messer. Der mangler ikke forslag, men der mangler i den grad kritisk sans i udviklingslokalerne. Brugerfladerne på tv-skærmen er i overvejende grad faldet tilbage til simpel højre/venstre/op/ned-styring, hvor stemmestyring som søgefunktion og berøringsstyring som navigation, er nogle af de få lovende udbygninger.

    CES 2017 Smart TV


    Konceptet ’Smart TV’ vil formentlig bestå, men formen vil ændre sig. Intet firma, som behandler 1 år gamle produkter som affald, kan opbygge den nødvendige loyalitet hos køberne. Meget tyder på, at pendulet i tv-branchen svinger mod en software-drevet realitet. Det kræver andre øjne på sagen. Måske udvikler tv-markedet sig ligesom smartphone-markedet med et duopol, der styrer brugeroplevelsen. Måske ikke. ’Smart TV’ er, i perspektiv, næppe det rigtige ord at bruge, hvis man vil forstå i hvilken retning markedet bevæger sig, så måske er det rigtige spørgsmål i virkeligheden:

    Hvem skal styre fremtidens tv-oplevelse?
  • Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

    Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

    Flere fokusartikler

    Første kig: Philips 2024 OLED TV og Ambilight Plus

    29 Feb 2024 |

    Første kig: Panasonics 2024 OLED TV (Z95A) med FireTV, 2. gen MLA

    05 Feb 2024 |

    Hvorfor 24fps ikke er nok til HDR-film

    02 Feb 2024 |

    Fremtidens skærme: Hvad vi så hos LG Display & Samsung Display

    31 Jan 2024 |

    Første kig: Sonys næste-generations miniLED LCD TV teknologi – opdateret

    04 Jan 2024 |

    Den næste streamingfase kommer til Danmark i 2024 

    22 Dec 2023 |