Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonGuide: Her kan du se film, serier & sport i 4K UHD og HDR - FlatpanelsDK

Guide: Her kan du se film, serier & sport i 4K UHD og HDR

18 Nov 2016 | Rasmus Larsen |

Det er blevet nemmere at finde indhold i den fantastiske billedkvalitet, men markedet overflyder ikke ligefrem. Flatpanels giver overblik over, hvor du får fat i film, serier, tv-programmer og sport i 4K-opløsning og HDR – fra UHD Blu-ray til streaming og kanaler – samt hvad det teknisk kræver. 

Opdateret 17.11.17: Vimeo streamer nu i 4K HDR på Apple TV 4K, og understøtter helt op til 8K på PC.
Opdateret 16.11.17: iTunes tilbyder nu film i 4K HDR, Viaplay tilbyder arkivindhold i 4K, Google har tilføjet HDR (i USA), Microsofts katalog nu tilgængeligt på Xbox One X (i USA), nyt link til demo-indhold, afsnit for hver tjeneste er blevet opdateret, tabel er blevet opdateret.
Opdateret 23.06.17: Netflix kan ses i 4K på en Kaby Lake-baseret Windows 10 PC via Edge-browseren.
Opdateret 22.06.17: UHD Blu-ray har fået Dolby Vision, Amazon Video tilføjet i oversigten, Viaplay tilbyder sport i 4K, Google Play opdateret, Videobutik på Xbox har fået film i 4K HDR, tabel opdateret & smårettelser

Guide til indhold i 4K og HDR

’4K Ultra HD’ er en opløsning på 3840x2160 pixels, som er fire gange højere end Full HD (1920x1080). Det giver flere detaljer i billedet. HDR står for ”High Dynamic Range” og udvider lysdynamikken samt farverummet i indhold. Tilsammen kan de to nye teknologier give et synligt løft af billedoplevelsen.

For at kunne læne sig tilbage og nyde oplevelsen, kræver det dog, at du fodrer husalteret med indhold, som er skabt i UHD og HDR. Mange moderne skærme kan opskalere til begge formater, men det kan ikke sammenlignes med den ægte vare. Dette betyder naturligvis, at du skal have fat i skiver eller tv-tjenester, som tilbyder indhold i 4K og HDR.

Læs også: HDR (High Dynamic Range) på tv-skærme forklaret

For at modtage disse signaler, er der nogle tekniske forhold, som man bør være opmærksom på. Du skal eksempelvis have en ny Blu-ray-afspiller, hvis du vil se skiver i 4K/HDR. Det er heller ikke altid nok, at dit spritnye Ultra HD-tv har en app til f.eks. Netflix. Tv’et skal nemlig kunne dekode streaming i den højere kvalitet – ellers får du maksimalt HD-kvalitet. Herudover skal streamingudbyderen til tider certificere skærmen før der åbnes for sluserne til den bedste kvalitet.

Teknisk kan indhold i 4K og HDR everes komprimeres i et af to komprimeringsformater:
  • HEVC: Branchestandard og afløser til MPEG4
  • VP9: Googles standard (HDR kræver VP9-2)

  • HEVC er mest udbredt, men visse tjenester kræver VP9. Begge formater skal understøttes i hardwaren af tv-skærmen eller afspillerboksen.

    I tabellen herunder har vi inkluderet de tjenester, som tilbyder indhold i 4K HDR samt hvad det teknisk kræver at få signal igenne. Læs mere om hver enkelt tjeneste/mulighed i afsnittene under tabellen.



    4K & HDR i Danmark

    Følgende tjenester og muligheder er officielt tilgængelige i Danmark og du kan derfor uden videre købe eller tegne abonnement. Længere nede har vi inkluderet tjenester i USA, som kan tilgås vha. unblocking-tjenester.



    UHD Blu-ray

    Ultra HD Blu-ray

    Ultra HD Blu-ray bygger ovenpå den gamle Blu-ray-standard og tilbyder filmskiver i Ultra HD og HDR. Udvalget af film rundede 117 titler i Danmark i juni 2017. For at opleve dem skal du have en UHD Blu-ray-afspiller . Skiverne kan ikke afspilles i den højere kvalitet på din gamle afspiller. Samsung, Panasonic, LG, Oppo, Sony og Microsoft (Xbox) har afspillere i handlen. Herudover skal du bruge et Ultra HD-tv; helst med HDR.

    Det er stadig på skiverne, at den bedste billedkvalitet opn¨s da bitrate (eller komprimeringsgraden) ikke er lige så presset som på streamingtjenester. Der er også bedre lyd på skiverne.

    Indhold: The Revenant, Life of Pi, X-Men, The Martian, Star Trek, m.fl.
    Opløsning: 4K Ultra HD
    HDR-format: HDR10 & Dolby Vision (fra 2017)
    Komprimeringsformat: HEVC
    Kræver: UHD Blu-ray-afspiller



    iTunes HDR

    iTunes

    Apple lancerede i september Apple TV 4K og begyndte ved samme lejlighed at fylde film i 4K HDR-kvalitet i iTunes. iTunes tilbyder bredeste filmkatalog i den høje kvalitet og størstedelen af titlerne er desuden i Dolby Vision, samtidig med, at priserne er lavere end UHD Blu-ray. Du kan også leje film i 48 timer. Der tilføjes nye film ugentligt – følg linket for at se en opdateret liste. Som en yderligere bonus opdaterer iTunes automatisk og gratis og alle film i dit katalog til 4K HDR, når titlerne tilgår tjenesten.

    Film fra iTunes i 4K HDR kan streames udelukkende via Apple TV 4K. Film tilbydes også i HDR (men ikke 4K) på iPhone X og iPad Pro.

    Indhold: Wonder Woman, Deadpool, Harry Potter, X-Men, Star Trek m.fl.
    Opløsning: 4K Ultra HD
    HDR-format: HDR10 og Dolby Vision
    Komprimeringsformat: HEVC
    Kræver: Apple TV 4K



    Netflix HDR

    Netflix

    Netflix begyndte i april 2014 at streame i 4K Ultra HD og udvidede i april 2016 med HDR. Indtil videre er det primært Netflix’ egne tv-serier og film, som ligger tilgængelige i den højere billedkvalitet. Selskabet har lovet at udvide kataloget markant over de kommende år da alle nye produktioner optages i 4K og/eller HDR.

    For at få adgang til bedste billedkvalitet skal du have et Ultra HD-tv med HEVC og Netflix-app. Netflix skal også have godkendt tv’et. Det er de fleste nyere modeller, men ikke alle. Alternativt skal du bruge Apple TV 4K, Nvidia Shield, PlayStation 4 Pro eller Chromecast Ultra. Netflix anbefaler en internetforbindelse på minimum 25 Mb/s, men i praksis er 18-20 Mb/s nok.

    Indhold: House of Cards, Daredevil, Breaking Bad, Marco Polo, Sense8 m.fl.
    Opløsning: 4K Ultra HD
    HDR-format: HDR10 og Dolby Vision
    Komprimeringsformat: HEVC
    Kræver: UHD Smart TV eller boks, som er ”Netflix Recommended” samt Kaby Lake-baseret PC med i Edge-browseren (kun 4K - ikke HDR) + dyreste abonnement



    Amazon HDR

    Amazon Video

    Amazon lancerede i december 2016 sin streamingtjenesten verden over, herunder i Danmark. Det skete i forbindelse med premieren på ‘The Grand Tour’ fra de tidligere ’Top Gear’ værter. Amazon producerer tv-serier, film og programmer, som ofte tilbydes i 4K og/eller HDR. Der tilbydes Dolby Vision i USA, men endnu ikke i Europa.

    Amazon kræver ikke ekstrabetaling for at få adgang til den bedre billedkvalitet, men det stadig kun relativt få platforme, som har adgang til Amazon og endnu færre, som kan streame i 4K/HDR. App’en findes på Smart TV fra Samsung, LG og Sony samt spilkonsoller.

    Indhold: The Grand Tour, Man in the High Castle, Bosch m.fl.
    Opløsning: 4K Ultra HD
    HDR-format: HDR10 (Dolby Vision i USA)
    Komprimeringsformat: HEVC
    Kræver: UHD Smart TV eller spilkonsol



    YouTube HDR

    YouTube

    YouTube har tilbudt 4K-streaming længe før alle andre og tilbyder sågar 8K. Tjenesten består primært af brugergenereret indhold, sp nab typisk finder naturscener og timelapse-optagelser i den høje opløsning – ikke film og tv-serier. YouTube lancerede HDR-streaming i november 2016.

    YouTubes 4K-indhold kan ses på enhver PC, da det ikke er kopibeskyttet. Via app på tv’et kræves VP9-dekodning. VP9 er Googles eget komprimeringsformat og alternativ til HEVC. For at modtage HDR fra YouTube kræves VP9-Profile2 (VP9-2). Det kræver ny hardware, som kun udvalgte Smart TV fra 2016 og frem besidder.

    Indhold: Timelapses og brugergenereret indhold
    Opløsning: Op til 8K Ultra HD
    HDR-format: HDR10 og HLG
    Komprimeringsformat: VP9 (HDR kræver VP9-2)
    Kræver: UHD Smart TV eller boks



    Viasat Ultra

    Viasat Ultra

    Viasat har med ’Viasat Ultra’ lanceret første dabsje tv-kanal i Ultra HD. Det er en sportskanal, som sender primært fodbold i den høje opløsning. Indledningsvis dækker det over Premier League, Champions League og La Liga. Når kanalen ikke sender live-sport fyldes op med indhold fra Red Bull TV. NHL sendes også i 4K. Der sendes ikke i HDR.

    Tv-kanalen kan ses hos Viasat. Dit TV skal have HEVC-dekodning og der skal indsættes et CA-modul. Ellers kan du købe deres nye 4K-boks. Herudover tilbyder Waoo kanalen via boks og Stofa via CA-modul. Kanalen tilbydes ikke hos YouSee, Boxer eller Canal Digital.

    Indhold: Sport
    Opløsning: 4K Ultra HD
    Komprimeringsformat: HEVC
    Kræver: UHD-tv eller tv-boks



    Viaplay

    Viaplay

    Sport i 4K-kvalitet tilbydes også hos Viaplay, som i maj 2017 begyndte forsøg med at streame i den høje kvalitet. Det tilbydes bl.a. fodbold fra Champions League, La Liga og Premier League samt Formel 1. Det hele er stadig meget nyt, men ambitionen er at tilbyde det samme som på ’Viasat Ultra’ kanaler. Herudover producerer Viaplay visse tv-serier i 4K.

    Indtil videre understøttes kun Chromecast Ultra. Viaplay lover bredere understøttelse i fremtiden. Du skal også have en hurtig internetforbindelse på minimum 25 Mb/s.

    Indhold: Sport
    Opløsning: 4K Ultra HD
    Komprimeringsformat: HEVC
    Kræver: Chromecast Ultra (+ Viaplays sportspakke til sporten)



    Vimeo

    Vimeo

    Vimeo lader brugere uploade gratis videoer og fokuserer på de mere kunsteneriske indholdsskabere, som modspil til YouTube. De sælger også film og andre andre typer video. I november 2017 tilføjede Vimeo understøttelse af 4K HDR på Apple TV 4K. HDR-delen kan også ses på iPhone X og iPad Pro, og selskabet lover at komme bredere ud senere.

    Der er et rigt katalog af indhold at udforske på Vimeo og da meget af det er gratis er det nemt at komme i gang. Du skal blot hente app’en. Vimeo bruger teknisk HEVC, men vil supplere med VP9 næste år. Vimeo streamer i øvrigt i op til 8K-opløsning på PC.

    Indhold: Brugerskabt indhold + film mm.
    Opløsning: Op til 8K Ultra HD
    HDR-format: HDR10 og HLG
    Komprimeringsformat: HEVC
    Kræver: Apple TV 4K



    Love Nature 4K

    Love nature

    Love Nature handler - som navnet antyder - om naturprogrammer. Det er verdens største katalog af dokumentarer om dyreliv og natur i op til 4K-kvalitet, siger de. Tjenesten tilbydes officielt i 32 lande, herunder Danmark, og koster 43 kr/md. for fuld adgang uden reklamer. En andel af omsætningen doneres til velgørende formål. Der er en 30 dages prøveperiode.

    Der tilføjes årligt ca. 200 timers underholdning i 4K-kvalitet. Love Nature kan ses i 4K-kvalitet på Android TV fra Sony og Philips samt Nvidia Shield-boksen. Tjenesten findes også på visse andre enheder såsom Apple TV 4K. Der tilbydes ikke HDR-kvalitet.

    Indhold: Natur- og dyredokumentarer
    Opløsning: 4K Ultra HD
    Komprimeringsformat: HEVC
    Kræver: Android TV, Apple TV 4K m.fl.



    Mad Max 4K

    Demoindhold i 4K + HDR

    Hvis du gerne vil have demoindhold, der kan demonstrere potentialet i den nye skærm, så findes der videofiler, som kan downloades og lægges over på en USB-nøgle eller harddisk.

    Vi anbefaler sædvanligvis demo-uhd3d.com og 4Kmedia.org, som har et udvalg af demofilm, herunder flere af de demofiler, som producenterne bruger på messer og i butikker. Der er video i både 4K UHD og HDR. Der findes andre sider, hvis du søger efter eksempelvis ”uhd demo” på Google.

    Kræver: UHD-tv + USB-nøgle





    Amerikanske tjenester

    Følgende tjenester er endnu ikke lanceret officielt i Danmark, men internettet er globalt – grænsebomme er virtuelle. Disse kan nemt og lovligt omgås med diverse unblocking-tjenester. Vi har derfor inkluderet dem for helhedens skyld, såfremt du har mod på at prøve.


    Google Play Film 4K

    Google Play Movies

    Google begyndte at udleje film i 4K Ultra HD i november 2016. Indtil videre tilbydes film i den højeste kvalitet dog kun i USA og Canada på trods af, at den danske pendant ’Google Play Film’ er tilgængelig herhjemme. Ved lancering var der 125 film tilgængelige. Google har senere tilføjet HDR.

    Det er som dansker muligt at købe eller leje film i 4K HDR hos Google, men det kræver typisk, at man køber gavekort for at betale. Du kan kigge med fra Sony Android TV, Chromecast Ultra og Nvidia Shield.

    Indhold: Film
    Opløsning: Op til 4K
    HDR-format: HDR10
    Komprimeringsformat: VP9 (VP9-2 til HDR)
    Kræver: Sony Android TV, Chromecast Ultra eller Nvidia Shield.



    Xbox 4K

    Xbox One videobutik

    Microsoft begyndte at tilbyde film i 4K-opløsning og HDR i maj 2017. Film i den højeste kvalitet er kun tilgængelige for amerikanere og ved lancering var der kun 1 titel. Microsoft lover flere titler i de kommende måneder.

    Microsoft tilbyder både 4K og HDR. For at få adgang kræves en Xbox One S eller One X. Som dansker kan man få adgang ved at skifte region på sin Xbox og derefter betale vha. gavekort.

    Indhold: Film
    Opløsning: Op til 4K
    HDR-format: HDR10
    Komprimeringsformat: HEVC
    Kræver: Xbox One S, One X




    Vudu 4K

    Vudu

    Vudu er en amerikansk filmtjeneste, som sælger og udlejer film, ligesom iTunes og Blockbuster gør i Danmark. De har et sundt udvalg af film i 4K UHD og er desuden begyndt at tilbyde HDR-kvalitet – dog kun i Dolby Vision til at starte med. Vudu er en af de få, som tilbyder lyd i Dolby Atmos.

    Vudu lancerede også for nylig en gratis version af deres tjeneste, ”Vudu Movies on US”, hvor du kan se film med reklamepauser. Det er en oplagt måde at afprøve tjenesten på (dog kun i HD-kvalitet). Film koster typisk $10 at leje og $25 at købe.

    Indhold: The Lego Movie, Edge of Tomorrow m.fl.
    Opløsning: 4K Ultra HD
    HDR-format: Dolby Vision
    Komprimeringsformat: HEVC
    Kræver: UHD Smart TV eller boks




    Sony Ultra 4K

    Sony Ultra

    Sony lancerede i 2016 den såkaldte ”Ultra” streamingtjeneste. Det er igen en filmtjeneste, som udlejer og sælger film enkeltvis. De fleste titler er fra Sonys eget Hollywood-studie, men de tilbyder også film fra andre studier. Der tilbydes både 4K og HDR.

    Sony Ultra findes kun på Sonys egne enheder, hvilket pt. dækker over Android TV fra 2015 og frem. Selskabet håber på, at tjenesten kan få købere til at vælge Sony TV fremfor andre mærker. Selskabet vil senere lancere tjenesten på PC (kræver en 7-gen Intel processor af hensyn til DRM). Underligt nok findes den ikke på PlayStation 4 Pro.

    Indhold: Elysium, Concussion, Spider-Man m.fl.
    Opløsning: 4K Ultra HD
    HDR-format: HDR10
    Komprimeringsformat: HEVC
    Kræver: UHD Sony Android TV (snart PC)




    FandangoNOW 4K

    FandangoNOW

    FandangoNOW hed tidligere M-Go og udlejer og sælger film enkeltvis. Ud over at streame film tilbydes en download-funktion (Vidity), såfremt der er tilsluttet en USB-harddisk med den rigtige krypteringsteknologi.

    Selskabet siger, at de har et katalog på over 40.000 titler, men kun en mindre andel er i 4K og HDR. Nye film i den højeste kvalitet koster typisk 30 dollars at købe. Tjenesten er tilgængelig på tværs af enheder, men for 4K/HDR kræves et LG eller Samsung TV, eller en Roku-boks.

    Indhold: The Revenant, The Martian, X-Men m.fl.
    Opløsning: 4K Ultra HD
    HDR-format: HDR10
    Komprimeringsformat: HEVC
    Kræver: UHD Samsung og LG TV samt Roku-boks



    Del endelig dine erfaringer med at opstøve film og tv-serier i 4K og HDR i kommentarfeltet herunder.

    Bliv også klogere i 4K HDR temasektionen

    Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

    Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

    Flere fokusartikler

    Første kig: Philips 2024 OLED TV og Ambilight Plus

    29 Feb 2024 |

    Første kig: Panasonics 2024 OLED TV (Z95A) med FireTV, 2. gen MLA

    05 Feb 2024 |

    Hvorfor 24fps ikke er nok til HDR-film

    02 Feb 2024 |

    Fremtidens skærme: Hvad vi så hos LG Display & Samsung Display

    31 Jan 2024 |

    Første kig: Sonys næste-generations miniLED LCD TV teknologi – opdateret

    04 Jan 2024 |

    Den næste streamingfase kommer til Danmark i 2024 

    22 Dec 2023 |