Bag om udviklingen af DR TV til tvOS - FlatpanelsDK
DR TV til tvOS

Bag om udviklingen af DR TV til tvOS

02 Nov 2015 | Rasmus Larsen (@flatpanelsdk) |

Den nye Apple TV boks er netop lanceret i Danmark og en af de første danske tjenester til tvOS er DR’s streamingtjeneste DR TV. Vi tog en snak med Anders Kappel, Udviklingschef hos DR Medier, om udviklingsfasen, teknik og fremtiden. Vi snakker også Android TV.

DR om udviklingen af app til tvOS

DR tog for adskillige år siden springet ud af tv-kassen og over på andre platforme såsom mobil, tablet og PC. Senere er Smart TV (via HbbTV) koblet på og senest er Chromecast kommet til. Danmarks public service-udbyder har imidlertid været fraværende på Apple TV boksen. Det har godt nok været muligt at sende billedet fra en telefon over på tv-skærmen via Airplay, men det har manglet en decideret app, som kan styres med fjernbetjeningen.

"Det har taget en måned at udvikle app'en i samarbejde med et eksternt firma,"
Anders Kappel, DR
DR besluttede i foråret 2015, at de ville udvikle en løsning til Apple TV, der ifølge analyser er en af de mest udbredte bokse på det danske marked. I foråret var der naturligvis ingen udenfor Apple, der kendte til den nye boks med tvOS og app-butik, som netop er lanceret. Partnerne havde henover sommeren en løbende dialog om hvornår den fælles udvikling kunne begynde, men projektet trak ud og i slutningen af september tog DR så en beslutning om i stedet at bygge en app til den nye boks med tvOS, som tillader app-udvikling uden Apple’s medvirken.

Omstændighederne gjorde, at man accelererede projektet med et håb om at kunne blive klar til ultimo oktober. Det lykkedes som bekendt.

DR TV på tvOS


- "Det har taget en måned at udvikle app'en i samarbejde med et eksternt firma. Dette har kun kunne lade sig gøre, fordi vi forvejen har et meget velfungerende API," fortæller Anders Kappel, Udviklingschef hos DR Medier, til FlatpanelsDK.

Den eksterne udvikler er ikke hemmelig for det danske selskab Robocat har allerede fortalt mere om projektet på deres hjemmeside og frigivet en video. Robocat, et hold på 11 placeret på Pilestræde i København, havde erfaring med udvikling af apps og spil til iOS, mens DR naturligvis allerede havde opsat hele serverbasen i forbindelse med udviklingen af DR TV til andre platforme.

Alligevel er det dog overraskende, at app’en har kunnet realiseres på så kort tid. Det giver ikke mindst håb for at andre tjenester, udenfor DR-regi, kan bringes til tvOS i nærmeste fremtid.Undervejs har man måtte tage visse kompromisser, fortæller Anders Kappel.

- "Vi har haft så travlt med at bygge den her app, at den endnu ikke kan alt det, som DR TV kan på nogle andre platforme. Vi ville først bygge grundbasen og opdatere senere."

DR TV på tvOS


Opdateringerne der skal bringe bl.a. login og favorit-funktioner til tvOS rulles ud i faser, tilføjer Anders. DR har en strategi om, at DR TV tjenesten skal ligne sig selv på tværs af platforme, men det er klart, at man også forsøger at udnytte en given platforms styrker. Kig f.eks. i oversigten over live-kanaler på Apple TV. Holder du markøren henover et af ikonerne, begynder et lille ”live view” af hvad der sendes på kanalen. Dette er unikt for tvOS.

En anden funktion, som også virker fra start i DR TV på tvOS, er en beta-udgave af ”binging”, som Anders kalder det. Binging er det amerikanske ord for det fænomen at se en række afsnit af en tv-serie i én kører. Lige nu virker det med tv-serier, hvori der indgår flere afsnit, men DR vil senere i år vise relaterede tv-programmer, når det program du har set, afsluttes. Dermed kan man reproducere oplevelsen fra kanaler, hvor man bare læner sig tilbage og får serveret underholdningen.

DR TV på tvOS


Både DR og Robocat virker ret tilfredse med app’en, der nok kom som en overraskelse for de fleste. De første danskere kan nu tænde for deres nye Apple TV boks og se live-kanaler og arkiv-indhold fra DR over internettet. Ingen antenne er nødvendig.

Billedkvalitet, gammel Apple TV & Android TV

DR sender visse tv-kanaler ud i HD-kvalitet, hvis man trækker kanaler ned via en hus- eller stueantenne, men på streaming må danskerne stadig nøjes med SD-kvalitet.

Anders fortæller, at man for nylig hævede bitraten på on-demand-indhold fra 1,1 til 2,3 Mb/s, mens live-kanaler fortsat er 1,7 Mb/s. Opløsningen er dog stadig SD og der er ingen konkrete planer om at tage springet til HD-kvalitet af økonomiske årsager.

DR TV på tvOS


Android TV "tidligst i løbet af 2016"
DR er i dag den største danskfødte streamingtjeneste - mens Netflix er størst i Danmark - og de leverer streaming til en meget stor andel af danskerne. At levere data i den størrelsesorden er dyrt fordi der skal flyttes store mængder video, som er meget tungere end tekst og billeder.

Det er klart, at DR løbende vil vurdere situationen og på et eller andet tidspunkt tager man springet, men indtil videre vil man lade de kommercielle aktører om at drive den billed- og lydmæssige innovation.

Hvis du havde håbet på at få en DR TV app til den gamle Apple TV boks må du også forberede dig på, at det ikke sker i dag. DR ved faktisk slet ikke om det kommer til at ske. Lige nu ”ser man tiden an”.

Et andet lovende styresystem til tv-skærme er Google’s ”Android TV”, der blev lanceret i slutningen af 2014, men først kom bredt ud i Danmark med lanceringen af Sony og Philips’ nye skærme henover sommeren 2015. DR har i nogle år haft en strategi om, at de vil tilbyde DR TV-tjenesten på tv-skærme vha. HbbTV-teknologien og det kan de nye skærme fra Sony og Philips håndtere. På Android TV kan der, ligesom i tvOS, dog også udvikles apps, men fra DR’s side er der ikke sat dato på en app til Android TV. Det eneste DR kan oplyse er, at det sker "tidligst i løbet af 2016".

Anders pointerer, at det er muligt at se DR TV på Android TV ved hjælp af Google Cast. DR har tidligere nævnt, at DR TV også er på vej til PlayStation. Det er forhåbningen, at det sker inden årets udgang.Del på:


Flere fokusartikler

Farang C More

Interview: C More søsætter satsning på originalt indhold

21 Jul 2017 | Rasmus Larsen |
Apple TV gaming

Bedste spil til Apple TV

28 Jun 2017 | Rasmus Larsen |
Sony X800 UHD Blu-ray

En status på UHD Blu-ray: Afspillere, film, Hollywood & formater

09 Jun 2017 | Rasmus Larsen |
YouSee 2017

Interview: YouSee om fremtiden, tv-oplevelsen, 4K, eksklusivt indhold & platforme

02 Jun 2017 | Rasmus Larsen |
Viaplay 4K sport

Viaplay streamer nu sport i krystalklar 4K-kvalitet

03 May 2017 | Rasmus Larsen |
Sport i TV

Pristjek: Her får du mest sport for pengene

02 Apr 2017 | Samlino |
Multi HDR

Nævn ikke formatkrigen

27 Mar 2017 | Yoeri Geutskens |
Viaplay

Viaplay: Mere originalt indhold, men 4K ikke klar endnu

23 Feb 2017 | Tommy Lindegaard |