Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonFørste indtryk af LG's 4K OLED-TV (og HDR) - FlatpanelsDK

Første indtryk af LG's 4K OLED-TV (og HDR)

22 Jan 2015 | Rasmus Larsen |

LG afslørede nye flade og buede OLED-TV på CES 2015. Vi havde noget kvalitetstid i selskab med de nye fantastiske skærme ved en tech demo, hvor LG’s planer for HDR (high dynamic range) blev fremvist og diskuteret. Her er vores første indtryk.

Første indtryk af LG’s 4K OLED TV

LG sælger allerede et par Full HD OLED-TV, men samtlige 2015-modeller byder på Ultra HD. Detaljerne kan findes her så lad os springe direkte til vores oplevelser.

Hvad LG i særdeleshed ville vise, var hvor godt et 4K HDR-billede ser ud på et OLED-TV med budskabet: ”OLED er ideel til HDR”. HDR er næste skridt efter 4K og handler om man helt fra filmstudierne ud til skærme sikrer, at indholdet gengives med dybere sort og langt kraftigere hvid – altså bedre kontrast. Vi fik ikke lov til at tage billeder under seancen, så fotos her i artiklen kommer fra messeområdet. Vi kan dog lige så godt afsløre med det samme, at HDR-demonstrationerne på LG’s nye OLED-TV var utroligt imponerende. HDR tager den allerede fantastiske billedkvalitet på et OLED-TV til næste niveau.

HDR på LG’s 4K OLED TV


LCD-skærme med Dolby Vision kan gå en del højere op i lysstyrke, men de fleste lyse områder i billedet bliver så kraftige, at man ikke kan skelne detaljerne med det blotte øje. LCD-skærmene har dog også en tendens til at udrydde detaljerne omkring de lyse områder – detaljer som burde være der.

På et LCD-TV kræves et fuldt LED local dimming system (også kaldet FALD) for at muliggøre HDR, men som du sikkert ved, så har disse skærme kun nogle få hundrede zoner. Det betyder, at når et LCD-TV gengiver et meget lyst punkt, f.eks. solen, så er det nødvendigt at aktivere zonen fuldt ud, men idet zonen spænder over en del pixels, overeksponerer den også området omkring lyspunktet. Det sker ikke på OLED-TV. I stedet bemærkede vi, hvordan OLED-TV kan gengive den kraftige sol, men stadig opretholde detaljer omkring og bevare perfekt balance i resten af billedet. Hvorfor? Fordi hver enkel pixel i en OLED-skærm kan gå fra perfekt sort til 800 nits (nuværende maksimum på de nye 4K OLED-TV). Det svarer til at have en LED local dimming zone bag hver enkel af de 8 millioner pixels i et LCD-panel. Det er naturligvis praktisk umuligt.

Vi så også HDR-demoer på LCD-TV uden local dimming systemer. Det var ikke specielt kønt, så hvis du vil opleve HDR så skal du ikke forvente en god oplevelse fra disse skærme, selvom HDR står på specifikationslisten.

En anden stor forskel imellem HDR på en LCD og OLED bemærkes i de mørkeste områder af billedet. Her støder man igen på en af ulemperne ved LCD local dimming, som sænker lyset i de mørkeste områder af billedet og dermed eliminerer mange ”skygge-detaljer”. Når man sammenligner side-om-side, så er forskellen ret dramatisk. Sort er kulsort på OLED – ingen tricks – og alle detaljerne i de mørke områder er synlige.

SUHD vs. andre skærmteknologier


Vi bemærkede ikke kun dette under LG’s egen tech room demo, men også i Samsung’s S’UHD tech room, hvor man sammenlignede et "Full HD OLED-TV fra en konkurrent" (gæt) med den nye JS9500-model. Selv om det var Samsungs egen demonstration, så var forskellen klokkeklar. OLED-skærmen blæste simpelthen JS9500 omkuld i nogle af de mørke demo-scener, såsom en scene med fyrværkeri, en scene fra rummet og en ”nat i byen”-scene. Mere om det i en senere artikel.

Efter at have set en del demonstration af HDR på CES, herunder flere af de imponerende Dolby Vision skærme, så er der ingen tvivl om, at LG’s demonstration var den mest imponerende. Det skyldes simpelthen OLED-teknologien, som nærmest er skabt til HDR med den perfekte sortgengivelse og de smukke farver. Vi får inden længe de nye 2015-skærme ind på testbænken, så vi venter med at konkludere, men OLED bliver ved med at imponere os.

Tekniske detaljer

Vi talte med en af LG’s ingeniører fra forskningslaboratoriet i Sydkorea. Han fortalte os, at LG allerede har lagt en del forskning i HDR på OLED-TV. I øjeblikket rammer deres 4K OLED-TV maksimalt 800 nits (i et 10 % vindue af skærmen), hvilket er tæt nok på til at opfylde den åbne HDR-standard. Blu-ray association anbefaler, at billedet kun overstiger 1000 nits i meget sjældne tilfælde. Dolby ønsker at gå meget længere med Dolby Vision.

Det er vigtigt at understrege, at der stadig forskes i HDR. Der er flere tilgange til, hvordan det skal gøres, og LG’s OLED-TV vil ikke understøtte dem alle (f.eks. ikke Dolby Vision), men skærmene kan behandle det nye PQ (Perceptual Quantizer, EOTF) gamma-format.

Vi vil ikke gå i detaljer med PQ her, men den korte version er, at det er en helt ny måde at kortlægge gamma-kurven i en digital skærm på. Det er nødvendigt for at gengive ordentlig HDR. Vi lægger den analoge alder og arv bag os og rykker først nu videre til et system, der er skabt til den digitale skærmteknologi. PQ er inkluderet i den åbne SMPTE ST2084 standard for HDR, som også understøttes af Ultra HD Blu-ray-standarden.

HDR


LG har stadig ikke taget en endelig beslutning om hvordan HDR skal implementeres i deres OLED-TV, da PQ-gamma stadig en relativ ny sag. Som med alle andre lyskilder, går levetiden ned, når lysstyrken går op i et OLED-panel, hvilket naturligvis også skal tages i betragtning. LG fortæller os, at HDR-funktionen på de nye 4K OLED-TV derfor tilføjes via en softwareopdatering, når man har fundet den optimale implementering.

Derudover fortalte LG os, at de nye 4K OLED-TV bruger ægte 10-bit paneler – ingen dithering – og den indbyggede HEVC-dekoder kan behandle 4K HDR ved 10-bit. LG bekræfter desuden, at deres 4K OLED-TV vil understøtte Netflix’s HDR-streaming, når det lanceres senere på året. I praksis lægger man HDR ovenpå det normale 4K-signal via metadata, som kræver 20-30 % ekstra båndbredde. Tv’et tager kun dette ekstra lag ind, hvis det understøtter HDR. Det gælder for både Netflix og Ultra HD Blu-ray’s HDR-implementering.

HDR er på vej og LG sender et klart budskab. OLED er ikke bare klar; OLED er "det bedste tv til high dynamic range".

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere fokusartikler

Første kig: Philips 2024 OLED TV og Ambilight Plus

29 Feb 2024 |

Første kig: Panasonics 2024 OLED TV (Z95A) med FireTV, 2. gen MLA

05 Feb 2024 |

Hvorfor 24fps ikke er nok til HDR-film

02 Feb 2024 |

Fremtidens skærme: Hvad vi så hos LG Display & Samsung Display

31 Jan 2024 |

Første kig: Sonys næste-generations miniLED LCD TV teknologi – opdateret

04 Jan 2024 |

Den næste streamingfase kommer til Danmark i 2024 

22 Dec 2023 |