Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonGuide: Kabel-TV via netværkskabler - FlatpanelsDK

Guide: Kabel-TV via netværkskabler

18 Apr 2014 | Torben Rasmussen |

I denne artikel ser vi på en anderledes måde at føre dine TV-signaler rundt i huset på frem for den traditionelle metode med coaxial-kabler. Artiklen er opstået som følge af et akut problem ved indflytning i et nybygget hus, hvor bygherren fejlagtigt troede, at der skulle lægges fiber-TV ind i området. Fiber-TV kører eksempelvis via ethernetkabler, hvorfor huset blev udført med CAT6 kabling og RJ45 terminaler i alle rum. Efter færdiggørelse af byggeriet viste det sig, at der ikke ville blive ført fiber ud til området og så var gode råd dyre.

I denne artikel ser vi derfor på hvordan man enkelt får brugt sin CAT6 installation til brug med almindeligt kabel-TV fra Yousee.

Lidt om TV-signaler og kabler

De TV-signaler du modtager derhjemme fra eks. Yousee spænder over et bredt frekvensspektrum, hvori de enkelte kanaler ligger. DR1 ligger eksempelvis på 210,25 MHz hos Yousee og TV2 Zulu ligger på 663,25 MHz. I dag er den mest effektive måde at få ført disse højfrekvente signaler rundt i en bygning et coaxial-kabel, som du uden tvivl har set før - det almindelige antennekabel med coaxiale terminaler i enderne.Terminalerne kan også have et andet udseende hvis man benytter F-stik, som blot er et skruegevind omkring den rå kobber-leder i midten.


Fra venstre: Dobbeltskærmet coaxial-kabel, (dårligt afskærmet) færdigmonteret antennekabel, godt afskærmet antennekabel med F-stik.



Coax-kablet er blot én leder med en afskærmning omkring og denne afskærmning kan være udført i flere lag for bedre at kunne holde udefrakommende signaler væk.

Ser vi i stedet på CAT6 kabler, som typisk bruges til at sende data over et netværk, så er konstruktionen noget anderledes. For det første er kablet inddelt i 4 “par” af 2 kabler, som er snoet omkring hinanden (twisted pair), hvor der så ligger en afskærmning omkring. Dernæst så er de termineret i enderne af et RJ45 stik, som du kender det fra din computer.


Det rå CAT6-kabel og det færdigmonterede, som du kender det fra netkabler.



Der er derudover en ret fundamental forskel i de signaler dette kabel er beregnet til, da det i princippet kun er gearet til at tage imod en frekvens op til 500 MHz. Ud over selve båndbredden, så er impedansen (modstanden) af kablerne heller ikke den samme som coaxial-kabler til TV-brug, så her er der også lidt der skal arbejdes med.

Ud over CAT6 findes der også andre klassificeringer, som eksempelvis CAT7 der kan klare op til 6-700 MHz. Forskellen ligger i afskærmningen, og dermed også i hvor fleksibelt kablet er. Det normale netværkskabel, som du sikkert har stiftet bekendskab med i forbindelse med computere er typisk et CAT5 kabel, hvor afskærmningen er dårligere.

Kabelføringen

Lad os først se på hvad der rent faktisk er installeret i huset. I det bryggers hvor både kabel-TV-signal og internet kommer ind i huset er al kabelføring til resten af huset samlet i et såkaldt patch-panel. Et patch-panel er egentlig blot en kasse, hvortil alle vægudtag i resten af huset er forbundet og kunne se ud som billedet herunder (samlet, indmad og vægholder).


Eksempel på et patch-panel med 10 ender. Denne model er strengt taget ikke skærmet godt nok til at være CAT6.



Billedet viser en række RJ45 terminaler, som indeni er forbundet til et CAT6 ethernet kabel. Disse kabler går da fra bryggers til hvert af rummene i boligen, hvor de ender i et stik som eksempelvis det vist herunder. Til sammenligning er det “normale” coaxiale TV-udtag også vist.


Væg-udtag med hhv. RJ45 terminaler og de almindelige coax-terminaler.



I denne installation løber der 2 CAT6 kabler til hvert udtag i de forskellige rum.

Løsningsmuligheder

Løsningen med at føre antennesignaler via netværkskabler er ikke ny. IHC Net fra LK har en løsning, som er baseret på brug af CAT-kabler og en speciel antenneforstærker med RJ45 terminaler i udgangene og disse bruges netop til at forbinde til TV. Denne løsning indeholder en antenneforstærker og 4 TV-udgange, som kan føres videre til de individuelle rum via RJ45 patch-panelet. IHC er dog gearet til mere end blot TV og er typisk en del af en noget større installation.


IHC’s atenneinstallation.



Der findes også andre spillere på banen og den involverede bygherre anbefalede selv brugen af et produkt fra Macab ved navn Catline, som basalt set er identisk med ovenstående fra IHC, dog med mulighed for at styre forstærkning på hver enkelt kanal, samt tilt. Prisen for disse løsninger ligger fra ca. 2000 kr. og kan dermed være lidt af en kamel at sluge - mere om det senere. En note skal der også tilknyttes Catline-forstærkeren, idet vi er 15 husstande, der har prøvet kræfter med den og den har desværre en ret dårlig strømforsyning (ekstern) og denne bør udskiftes hvis man køber produktet.


Catline fra Macab med RJ45 udgange. Bemærk, at der er separat styring af forstærkning for hver udgang.



Ved at bruge en af disse bokse vil det dermed være muligt, at få ført det coaxiale signal fra eksempelvis Yousee (som kommer ind i huset via et coax-kabel og termineres i et F-stik) over i patch-panelet og derfra ud til de forskellige rum.

De to bokse her fra IHC og Macab tager selv højde for den impedansforskel, der er mellem coax-kablet og CAT6 kablet, men signalet skal jo fra vægudtaget og op i TV’et. Pt. vrimler det ikke just med kabler på markedet, som kan klare denne opgave og IHC sidder mere eller mindre på udbuddet. Catline laver også nogle selv, som jeg af erfaring dog må sige er af en ret elendig kvalitet og de kan ikke anbefales.

Det påkrævede kabel skal have en RJ45 terminal i den ene ende og et coaxial-stik i den anden ende for at kunne sættes i et TV. Dertil skal der være en balun der konverterer fra CAT6-kablets 100 Ohm til TV’ets 75 Ohm og det fås altså pt. kun i en ordentlig kvalitet i IHC’s egne kabler, som er vist herunder. Og de er forholdsvist dyre - 180 kr. for 2 meter - og ret stive, hvilket er en konsekvens af afskærmningen.


Forbindelsen fra væg-udtag til TV kan kun ske med det rette kabel. Her er IHC’s eget kabel i kraftig kvalitet med god afskærmning.



IHC-kablet sættes da i TV’et og så burde der være hul igennem til alle dine digitale TV-kanaler igen.

Som den nærrige jyde jeg er, så var jeg ikke helt pjattet med at smide 2000 kr. efter en Macab i første omgang, hvis mindre kunne gøre det. Jeg indkøbte derfor lidt forskellige almindelige antenneforstærkere med F-terminaler i begge ender og lånte en sidste. Man kan naturligvis ikke få antenne-signalet fra sådan en forstærker ind i et RJ45-patch-panel uden videre, så dertil må der bruges endnu et af IHC’s dyre kabler, så det nu koster 2x kabelprisen pr. TV i stedet for blot at kunne nøjes med et kort CAT6 kabel fra forstærkeren og ind i patch-panelet.

Jeg har testet installationen med tre forskellige antenneforstærkere: Konig, Triax og Comega og alle virkede med de to TV, der pt. er installeret. Det skal nævnes, at den viste Triax ikke har returvej, så hvis du har behov for at bruge eks. en Yousee-boks (og vil have start-forfra eller Youbio uden brug af WIFI dongle), så skal du vælge enten Konig eller Comega.


De tre testede antenneforstærkere i vidt forskellig (mekanisk) kvalitet. Favoritten til højre, men alle klarer opgaven.



Det bør også noteres, at pris og kvalitet helt klart følges ad her. Konig er af mærkbar ringere kvalitet rent konstruktionsmæssigt end de to andre, men den virker lige så godt. Konig har heller ikke styring af tilt hvilket kan være en fordel at have, hvis man har problemer med nok signalstyrke på kanaler i de høje frekvenser (på Yousee kunne det være TV3+ eller Discovery), men ikke vil forstærke kanaler på de lave frekvenser (DR, TV2 mv.).

Den færdige kabelføring kan ses på diagrammet herunder. Ud over antennesignalet, så er der også tilføjet mulighed for streaming af film over netværk, hvorfor bryggers også huser en NAS og en Gbit/s switch, som de forskellige rum kan trække på. For at sikre stabil overførsel af 1080p materiale, så kræves der kabelføring, men her kan man nøjes med CAT5 kabler.


Kabelføringen via patch-panelet.



Afsluttende bemærkninger

Den vågne læser vil nok bemærke, at jeg har sprunget lidt let hen over det med båndbredden. Reelt set er hverken CAT6 eller CAT7 gearet til at blive brugt med TV-signaler, da disse går noget højere end de normerede 600 MHz. Jeg har pt. ikke andet erfaring mht. støj end at vi er 15 huse, der alle benytter samme type installation med forskellige varianter af antenneforstærkere (de fleste bruger Macab). Dertil har jeg prøvet samme system af i min tidligere lejlighed, som også havde CAT6 installationer og her virkede det også efter hensigten. Efterhånden som 4G-netværket rulles ud landet over, så kan det dog ikke udelukkes, at der vil komme knas i maskineriet senere.

Links

Kabler:


Forstærkere:


Diverse:

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere fokusartikler

Første kig: Philips 2024 OLED TV og Ambilight Plus

29 Feb 2024 |

Første kig: Panasonics 2024 OLED TV (Z95A) med FireTV, 2. gen MLA

05 Feb 2024 |

Hvorfor 24fps ikke er nok til HDR-film

02 Feb 2024 |

Fremtidens skærme: Hvad vi så hos LG Display & Samsung Display

31 Jan 2024 |

Første kig: Sonys næste-generations miniLED LCD TV teknologi – opdateret

04 Jan 2024 |

Den næste streamingfase kommer til Danmark i 2024 

22 Dec 2023 |