Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonGuide: Vægmontering af dit fladskærms-TV - FlatpanelsDK

Guide: Vægmontering af dit fladskærms-TV

13 Jul 2011 | Torben Rasmussen |

Ofte sættes der lighedtegn mellem fladskærms-TV og vægmontering og inden for kategorien af beslag findes der et hav af forskellige modeller, der tilbyder varierende funktionalitet. I denne guide forklarer vi nogle af de ting du bør tage hensyn til ved køb af vægbeslag og giver en “nede på jorden” gennemgang af selve ophængningen af TV’et på væggen.

VESA standarden

Du ser typisk ordet “VESA” i forbindelse med vægbeslag, hvor VESA er forkortelsen for Video Electronics Standards Association. Denne instans har beskrevet nogle standarder for monteringsinterfacet til vægmontering, som kort fortalt omhandler afstanden mellem monteringshullerne bagpå skærmen (målt i millimeter), samt typen af skrue som skal benyttes til beslaget. Derudover er der også regler for hvor på skærmen kablerne føres ud af beslaget.



Den første standard var 75 mm x 75 mm (benævnt VESA 75) hvilket passede fint til mindre displays, men efterhånden som skærmene blev større og større, så måtte der suppleres med en 100 mm x 100 mm version (VESA 100) og en 200 mm x 100 mm version (VESA 200-100).

I dag findes der en række standarder mere egnede til de konstant voksende fladskærme vi pryder vores vægge med, såsom VESA 400-400 og VESA 800-400.

Fordelen ved at benytte denne stardard er, at du som forbruger får langt nemmere ved at finde et vægbeslag som passer til lige netop dit TV. Mange beslag passer ydermere til flere standarder på én gang.

Typisk vægbeslag, der kan tilpasses i bredden og er forsynet med huller til forskellige VESA-standarder.



Vælg det rigtige beslag

Ud over at man naturligvis skal vælge et beslag der fysisk passer til huller i skærmen, hvor VESA-standarden kan være til hjælp, så findes der også en lang række varianter indenfor vægbeslag, som tilbyder forskellig funktionalitet.


Afstand til væg

En af de parametre, der typisk er meget forskellig fra beslag til beslag afstanden, der efterlades mellem væg og TV efter montering. Mange nye TV har fået en profil, der er tyndere end almindelige billedrammer, hvorfor det kan være et ønske at få TV’et monteret så tæt på væggen som muligt, af hensyn til det æstetiske udtryk. Man ser ofte disse beslag markedsført under betegnelsen “slim”, hvor Samsung gjorde populære med deres “wire-ophæng”, som kan ses på billedet herunder. Beslaget fås nu i en række mere eller mindre identiske versioner fra 3. parts producenter, hvor prisen er noget lavere end den oprindelige introduktionspris fra Samsung.


Wire-ophænget, som Samsung introducerede fungerer på samme måde som ophængning af et maleri, hvor to cirkulære fikseringsbeslag monteres på væggen og TV’et forsynes med en wire, som skal hænge hen over fikseringsbeslagene.



Wire-beslaget er dog langt fra det eneste beslag, som giver minimal afstand til væggen, og mere almindeligt udseende beslag kan give samme funktionalitet og måske en anelse mere stabilitet mht. skævhed.>


Simpelt slim-beslag som efterlader 0.8 cm mellem væg og TV.



Før du køber et “slim”-beslag, så undersøg om dit TV har behov for at komme af med varmen i de områder, som nu kommer helt tæt på væggen. Hvis dit TV bliver mere end håndlunt på bagsiden under drift, så kunne det give problemer. Ligeledes har flere TV indbyggede blæsere, som gerne skal kunne komme af med luften - disse kan typisk ses igennem perforeringen bagpå skærmen. I almindelighed, så bliver de såkaldte “LED-TV” ikke specielt varme (hvilket også kan ses på effektforbruget), og kan derfor hænges op på et “slim”-beslag.

Du bør også undersøge hvordan stikkene bagpå TV’et er placeret, da det først for nyligt er kommet i fokus hos producenterne, at vende stik og tilslutninger nedad eller udad, frem for at lade dem vende direkte ud mod bagsiden. Bagudvendte stik kan hurtigt blive et problem for en tæt vægmontering, selvom det er muligt at købe både HDMI- og antennestik i vinklede versioner.

LG PZ950W test
Tjek placeringen af stikkene bagpå TV’et før du køber dit vægbeslag - du kan hurtigt komme i problemer hvis stikkene peger bagud. I tilfældet på billedet (LG PZ950W) vender HDMI-portene mod siden, men antennestikket peger bagud.



Vinklede beslag

Hvis der er behov for mere fleksibilitet mht. justering af skærmen på beslaget, så findes der et utal af vægbeslag som kan vinkles op og ned, samt få grader til siden. Hvis skærmen i stedet skal kunne drejes helt, så er der også nogle ganske gode løsninger på markedet, som dog typisk hæver prisen betragteligt. I den mere solide ende af skalaen finder man beslag fra eksempelvis Vogels som har specialiseret sig i ophæng af nærmest enhver art.

Så snart skærmen skal kunne vippes ud fra væggen, så stilles der også større krav til befæstningen til væggen, så man bør sikre sig at væggen kan bære den øgede belastning.



Vogels beslag til ekstra justérbarhed af fladskærmen.



Sikkerhed

Flere beslag kan i dag købes med eller uden passiv sikkerhed indbygget, hvilket skal forstås således, at TV’et kan være forsynet med en sikkerhedslås. Låsen kan tjene flere formål, hvor enten sikring mod tyveri eller blot sikring mod pilfingre kan være målet. Husk dog på, at hvis en tyv først er brudt ind i huset, så vil han med ret stor sandsynlighed bruge en smule magt på at hive TV’et ned fra væggen, hvilket de fleste TV alligevel ikke overlever. Hvis TV’et hænger på en position, som er let tilgængelig for ungerne, så kan der dog være god fornuft i at vælge et beslag, der ikke kan skubbes ned af væggen ved et uheld.

De fleste beslag er kun godkendt op til en given vægt. Du bør kontrollere at vægten på dit TV ikke overstiger denne belastning. Beslag med mulighed for at vinkle eller trække TV’et ud fra væggen vil kunne holde til en lavere vægt end beslag, der kun skal hænge fladt på væggen.

Placeringshøjde

Højden, som TV’et skal placeres i, er ofte et emne til diskussion, da det involverer personlige præferencer. Fra et rent ergonomisk synspunkt bør TV’et dog ikke hænge så højt, at det kræver at hovedet bukkes bagover for at se på skærmen. Placeres TV’ets midte ca. ud for øjenhøjden (når man sidder i sofaen), så går du dog ikke helt galt i byen. Jo længere væk man sidder, des højere kan man dog placere TV’et uden at belaste nakkemusklerne, da vinklen til skærmens midte aftager med betragtningsafstanden til skærmen.

Husk de korrekte plugs

I kassen til de fleste vægbeslag finder man skruer og rawplugs til montering på murstensvægge, men typisk bør man satse på at indkøbe disse separat, så der er sikkerhed for at de passer til lige præcis den vægtype der findes i hjemmet. En god idé er, at rådspørge i byggemarkedet.

Skal skærmen eksempelvis hænge på en gipsvæg, så findes der plugs beregnet til ekstra stor belastning, hvor Expandet generelt set er den mest anbefalede. De fås i varianter til hhv. 1-lags eller 2-lags gipsvægge.


Expandet Rosett plugs til montering på hhv. 2-lags gips (rød) og 1-lags gips (blå).



Monteringen af vægbeslaget

Selve monteringen af TV’et på væggen er relativ enkel, og der er ikke de helt store forudsætninger påkrævet. Det kan dog tilrådes at være to personer til selve ophængningen - især hvis TV’et er større end 42”.


Et Sharp LED-TV der vil blive monteret på væggen.



Der er et par værktøjer, som man bør have ved hånden før man går i gang ud over de ovennævnte rawplugs (og selve beslaget):
  • Blyant til markering af borehuller

  • Tommestok til opmåling af højde

  • Vaterpas, med mindre beslaget er forsynet med et selv

  • Boremaskine til boring af huller i væggen

  • Skruetrækker til hhv. påspænding af beslaget til TV’et og til fastspænding af beslaget til væggen




  • Slim-beslag som vil blive benyttet til ophængning af TV'et.



    Påsætning af beslaget på TV’et

    Beslaget består typisk af to dele: En del til montering på selve TV’et og en del til fastspænding på væggen. Hvordan disse to dele føres sammen i sidste ende afhænger af selve konstruktionen, men typisk har TV-delen en hægte, som skal sættes ned over væg-delen af beslaget. Herefter kan der være en låseanordning, som skal skydes ind på plads.

    Det kan være en hjælp at montere TV’et på foden først, da det giver let adgang til bagsiden - især hvis man er alene om arbejdet.

    På illustrationen herunder ses bagsiden af TV’et med skruehullerne til VESA-beslag (VESA 300) markeret. Hullerne vil oftest være dækkede af enten skruer eller plastic-propper fra producentens side. Disse skal naturligvis fjernes inden monteringen af beslaget.


    Bagsiden af TV’et med VESA-hullerne markeret med cirkler.



    Visse beslag giver mulighed for at placere beslaget højere eller lavere bagpå TV’et, hvilket kan være en fordel hvis der skal foretages last-minute justeringer af højden efter vægbeslaget er boret i væggen.



    Opmåling til placering af vægbeslaget på væggen

    Når beslaget er monteret på TV’et kan du udmåle afstanden fra beslagets overkant til bunden på TV’et, så du ved hvordan TV’et kommer til at sidde ift. væg-delen af beslaget. Med dette tal i baghovedet kan du placere væg-delen af beslaget og sætte en indikator for første skruehul. Brug vaterpasset til at sørge for, at andet hul (og yderligere huller) er i vater.

     I dette tilfælde monteres beslaget på en 2-lags gipsvæg og TV’et vejer under 30 kg, så 2 stk. Expandet skruer er tilstrækkeligt til at holde TV’et.




    Boring og opsætning af vægbeslaget

    Når alle hullerne til vægmontering er optegnede er det blot at bore hullerne (sørg for at bruge den korrekte bor-diameter passende til rawpluggen) og slå rawpluggen i. Brug en spændeskive til at stemme imod beslaget når du skruer skruen i og fastspænder beslaget til væggen - disse vil ofte følge med enten skruen eller selve beslaget.




    Nærbillede af ophænget på TV'et hvor hægterne ses. Velcroen skal sikre at Tv'et ikke kan rykke sig når det først sidder på beslaget.



    Ophængning af TV’et

    Tilbage er der egentlig kun at få hængt TV'et op på beslaget. Beslaget fungerer essentielt som en bøjle, hvor TV'et hænges ovenpå væg-delen, hvorefter tyngdekraften sørger for resten. Det pågældende beslag benyttet her har velcro monteret på de to dele, som sørger for, at beslaget ikke rykker sig til siderne når det først er hængt op. Måske ikke den mest elegante løsning, men det virker efter hensigten.



    Hvis der havde fulgt en låsebolt med, så skulle denne herefter have været skudt ind i siden på beslaget. Man kunne også have gjort lidt ekstra ud af kabelføringen ved at investere i en kabelskjuler, samt fået skiftet terminalen på antennestikket fra et vinklet stik til et lige stik, så det kunne føres lige ned ad væggen. Disse øvrige æstetiske ændringer vil vi lade være op til læseren.<


    Et kig fra siden hvor de 0.8 cm afstand til væggen giver en fin profil.



    Links

    Denne type beslag kan købes hos eksempelvis avXperten eller i byggemarkeder, hvor du også finder wire-ophæng til samme pris.

    De benyttede plugs hedder Expandet Rosett (Rød, Pan-hoved) og kan ligeledes købes i et byggemarked. Prisen er ca. 12 kr. pr. stk. Bæreevnen af skruen er ca. 70 kg/skrue. Den blå version (til enkeltlags gips) har en bæreevne på 38 kg/skrue.

    Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

    Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

    Flere fokusartikler

    Første kig: Philips 2024 OLED TV og Ambilight Plus

    29 Feb 2024 |

    Første kig: Panasonics 2024 OLED TV (Z95A) med FireTV, 2. gen MLA

    05 Feb 2024 |

    Hvorfor 24fps ikke er nok til HDR-film

    02 Feb 2024 |

    Fremtidens skærme: Hvad vi så hos LG Display & Samsung Display

    31 Jan 2024 |

    Første kig: Sonys næste-generations miniLED LCD TV teknologi – opdateret

    04 Jan 2024 |

    Den næste streamingfase kommer til Danmark i 2024 

    22 Dec 2023 |