Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonAktiv 3D vs. Passiv 3D (Cinema 3D) - FlatpanelsDK

Aktiv 3D vs. Passiv 3D (Cinema 3D)

04 Mar 2011 | Rasmus Larsen |

LG vil i 2011 lancere de såkaldte Cinema 3D skærme og Philips vil lancere Easy 3D. Begge teknologier anvender de billige 3D-briller, som kendes fra biograferne. Det er et modtræk til nuværende 3D-skærme, som anvender dyrere 3D-briller med batterier. Cinema 3D og Easy 3D går også under fællesbetegnelsen passiv 3D, mens teknologien med dyre 3D-briller kaldes aktiv 3D. I denne artikel giver vi overblik over fordele og ulemper.

Opdateret: 12-07-2011

Kort introduktion

I 2010 var der kun en 3D-teknologi på markedet kaldet aktiv 3D. I 2011 giver LG og Philips et alternativ med passiv 3D. Vi kigger på fordelene og ulemperne i denne artikel.

Du kan kende 3D-fladskærmemed aktiv 3D-teknologi ved 3D-brillerne, som typisk er tungere og mere klodsede, som f.eks. dem herunder.


Den passive 3D-teknologi anvender meget billige 3D-briller, som ikke vejer særlig meget, som f.eks. disse.


Jeg vil ikke give en udførlig teknisk introduktion til de to teknologier, men blot kort opridse, hvordan de virker.

Aktiv 3D: Der vises skiftevis billeder til henholdsvis højre og venstre øje. Det er de aktive 3D-brillers funktion at skiftevis lukke for højre og venstre øje, så man derved oplever to forskellige billeder. Når disse billeder sammensættes af hjernen, vil det opfattes som tredimensionel dybde.
Passiv 3D (Cinema 3D & Easy 3D): De to billeder til henholdsvis højre og venstre øje vises samtidig i billedet. Linje 1 i billedet viser information til det højre øje, linje 2 til det venstre øje, linje 3 til det højre øje, linje 4 til det venstre øje osv. De passive 3D-briller adskiller disse linjer og sender forskellige billeder til henholdsvis højre og venstre øje.

Passiv 3D kender du i øvrigt allerede fra biograferne, som alle anvender denne på deres projektorer. Alle større fladskærmsproducenter laver i dag aktive 3D-fladskærme – inklusiv LG og Philips.

Aktiv 3D vs. Passiv 3D (Cinema 3D)

Herunder ser du en oversigt over hvilke producenter, der satser på hvilken 3D-teknologi. Vizio er en amerikansk producent af fladskærme.


Det mest interessante ved de to teknologier er naturligvis de indbyrdes fordele og ulemper. Dem har vi opridset i skemaet herunder.


Det bør dog samtidig bemærkes, at der indenfor aktiv 3D-teknologi er forskelle afhængigt af om man vælger en LCD/LED-fladskærm eller en plasma-fladskærm. De overordnede forskelle er opridset herunder. Bemærk, at crosstalk er den effekt, hvor billeder til venstre og højre øje blandes sammen, så der opstår ”skygger” i 3D-billedet.


Er der optakt til en formatkrig?

De fleste vil nok sidde med et sidste presserende spørgsmål efter gennemgangen: Er der optakt til ny formatkrig? VHS og Betamax kæmpede en indædt kamp om herredømmet. Minidiscen fejlen til CD’en og senest måtte HD-DVD træde til side for Blu-ray.

Der er ikke lagt op til nogen formatkrig - heldigvis
Der er ikke lagt op til nogen formatkrig - heldigvis


Cinema 3D (Passiv 3D) og aktiv 3D (med de dyre 3D-briller) er dog en anden historie. Teknologierne kan leve i perfekt symbiose på markedet.

Man kan meget passende sammenligne forholdene med LCD kontra plasma. Begge teknologier lever og selvom der er fordele og ulemper ved begge, giver det blot forbrugerne valgfrihed. Det er det samme med passiv og aktiv 3D.

Der er nemlig ingen restriktioner. 3D Blu-ray film kan ses på begge typer skærme og ligeså med 3D-spil. Brillerne er naturligvis forskellige, men 3D-formaterne som understøttes er de samme. Derfor er der ikke optakt til formatkrig. På utrolig vis er producenterne blevet enige om 3D Blu-ray formatet relativt hurtigt og det har skabt et grundlag for en fælles fodslag hos elektronikproducenterne – noget vi sjældent ser.

Læs også vores første oplevelser med passiv 3D i denne artikel: Første oplevelser med LGs Cinema 3D
Læs mere om 3D-emnet generelt på vores 3D temaside.

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere fokusartikler

Første kig: Philips 2024 OLED TV og Ambilight Plus

29 Feb 2024 |

Første kig: Panasonics 2024 OLED TV (Z95A) med FireTV, 2. gen MLA

05 Feb 2024 |

Hvorfor 24fps ikke er nok til HDR-film

02 Feb 2024 |

Fremtidens skærme: Hvad vi så hos LG Display & Samsung Display

31 Jan 2024 |

Første kig: Sonys næste-generations miniLED LCD TV teknologi – opdateret

04 Jan 2024 |

Den næste streamingfase kommer til Danmark i 2024 

22 Dec 2023 |