Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reason5 tips til kalibrering af fladskærmen - FlatpanelsDK

5 tips til kalibrering af fladskærmen

01 Oct 2010 | Rasmus Larsen |

Flatpanels har tidligere bragt en mere dybdegående artikel omkring kalibrering af fladskærme. Vi får dog også spørgsmål på mails og i forummet omkring nogle universale tips til kalibrering for begyndere, og derfor bringer vi her 5 simple tips, som kan forbedre billedkvaliteten på stort set alle fladskærme.

5 tips til bedre billedkvalitet

En god kalibrering af fladskærmens billede kræver både fysisk måleudstyr og erfaring, men har du ikke dette, kan du godt komme lidt af vejen vha. nogle relativt små ændringer i skærmens billedmenuer.

En kalibrering betyder i bund og grund en indstilling eller optimering af skærmens billede. Kalibrering er en nødvendighed primært fordi fabrikanterne skruer alt for højt op for indstillingerne på skærmen for at råbe højest i butikkerne. De indstillinger fladskærmen kommer med fra start af er så at sige ikke optimale. Du kan så at sige hive mere billedkvalitet ud af dit nuværende Tv - og hvem vil ikke gerne det?


En fuld kalibrering af et Tv kræver fysisk udstyr som her, men der findes tips til at opnå et pænt resultat uden


På den måde kan du købe et billigere Tv, kalibrere det og få det til at vise et billede der er på højde eller bedre med et dyrere Tv, som ikke er kalibreret. Eller du kan forbedre dit nuværende Tv, som du har ejet flere år.

Herunder har vi 5 tips til en begynder-kalibrering af fladskærmen, som er gyldige for næsten samtlige fladskærme i dag.

  1. Skift til Film eller Movie-profilen
    Dette gøres typisk i skærmens menu, men visse fladskærme har også en knap på fjernbetjeningen, som hedder “billede”. Movie/film-profilen er typisk tættere på det billede som producenten af filmen eller tv-udsendelsen sigter mod, da man her får mere præcise farver og langt færre kunstige effekter tilføjet til billedet. Film/Movie profilen kan dog også være lidt mørk, da den typisk er beregnet til aftenbrug, men det kan man kompensere for ved at skrue op for “lysstyrke” eller “backlight” i skærmens menu.
  2. Skru ned for lysstyrken
    Fladskærme kommer næsten altid med en alt for høj lysstyrke, og det er hverken gavnligt for billedkvaliteten, øjnene eller strømforbruget. Specielt sidstnævnte kan nedbringes ganske betydeligt på mange fladskærme, men billedet bliver ofte også mere naturligt og knap så skrapt. Lysstyrken kan typisk reduceres med indstillingen “lysstyrke”, “baggrundslys eller “backlight”. På Philips Tv hedder indstillingen typisk “kontrast”, men bemærk, at denne indstilling fungerer anderledes på andre Tv.
  3. Slå Dynamisk Kontrast fra
    Slå i øvrigt funktioner som støjreduktion, avanceret skarphed, kantforbedring, levende farver, og diverse andre “forbedringer” fra. Alle disse systemer har til hensigt at kompensere for mangler ved selve skærmen, men typisk introduceres blot nye problemer med systemerne. Tv’et vil også tit og ofte få et meget kunstigt billede, når alle disse systemer er aktiveret.
  4. Ændr farvetemperaturen
    Farvetemperatur er et udtryk for hvor varmt (rødligt) eller koldt (blåligt) billedet er. Kig ud af vinduet på en varm sommerdag, og du vil også opleve lyset fra solen som varmt og rødligt. Når farvetemperaturen er for høj bliver billedet for blåligt, og dette er tilfældet på 99 % af fladskærmene i dag. Det sælger nemlig godt i butikkerne, da en blålig dominans fungerer som blikfang. Derfor anbefales det, at du ændrer farvetemperaturen inde i skærmens menu til “varm” eller “warm”. Ind i mellem kan denne dog være for rødlig, og så kan “normal” give et bedre resultat. Der sigtes efter det man kalder 6500 Kelvin, og holder du dig til denne, så vil du se billedet som instruktøren havde forestillet sig. Billedet vil virke lidt rødligt i starten, men det er blot en vanesag.
    Bemærk dog også, at når man skifter til Movie/Film billedprofilen, skiftes farvetemperaturen også tit til “varm”.
  5. Find kalibreringsforslag på FlatpanelsDK
    Det sidste er ikke rigtigt et tip i stil med de andre, men alligevel det mest effektive af dem alle. Hver gang vi laver en test af en fladskærm, giver vi også et forslag til en avanceret kalibrering. Den finder du cirka i midten af testen i en blå tabeloversigt. Oversigten over tests finder du her: Test af fladskærme.

Kalibrering af Tv
Kalibrering af TV skal give et naturlige og detaljerige billeder


Skridtet videre

Vi har her givet nogle basale tips til kalibrering, men vil du tage den skridtet videre kan du enten købe en kalibreringsskive (som du kan læse om hvordan du bruger her), som giver nogle basale tips tog testbilleder til at optimere billedkvaliteten, eller du kan købe en måleenhed, hvilket vi også bruger når vi tester.

Et billigt eksempel på en kalibrator - som det hedder - er Spyder TV, der er optimeret til at kalibrere Tv. Det er en brugervenlig enhed, som kan give bedre billedkvalitet, men som dog ikke tager dig hele vejen. Læs eventuel vores test af Spyder TV her.

Vil du hele vejen, så har du brug for erfaring. Denne kan du købe og få professionelle folk ud for at kalibrere dit Tv, eller du kan selv kaste dig ud i det. Flere brugere i forummet har kastet sig ud i kalibrering, hvor man tager fat i avancerede aspekter som gamma (gråtoneskalaen) og RGB (rød, grøn, blå).

Find alle Flatpanels kalibreringsforslag i de enkelte anmeldelser. Find listen over fladskærms-anmeldelser her.

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere fokusartikler

Første kig: Philips 2024 OLED TV og Ambilight Plus

29 Feb 2024 |

Første kig: Panasonics 2024 OLED TV (Z95A) med FireTV, 2. gen MLA

05 Feb 2024 |

Hvorfor 24fps ikke er nok til HDR-film

02 Feb 2024 |

Fremtidens skærme: Hvad vi så hos LG Display & Samsung Display

31 Jan 2024 |

Første kig: Sonys næste-generations miniLED LCD TV teknologi – opdateret

04 Jan 2024 |

Den næste streamingfase kommer til Danmark i 2024 

22 Dec 2023 |