Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reasonSådan får du digitalt TV - FlatpanelsDK

Sådan får du digitalt TV

30 Oct 2009 | Torben Rasmussen |

Vi har tidligere bragt en artikel, der forklarer de forskellige former for digitalt TV, DVB-T, DVB-C og DVB-S. Dengang bragte vi også en detaljeret oversigt over tidsplanen for omlængningen af det luftbårne sendenet til digital form, hvor også kompressionsformerne MPEG2 og MPEG4 blev introduceret.


Det har dog vist sig, at der stadig hersker en del tvivl om hvordan man rent faktisk får digitalt TV ind i sin stue afhængigt af hvilke modtagerforhold man har. Det vil vi godt bringe orden på med denne artikel.


Som bekendt så slukkes der for det analoge luftbårne signal d. 31. oktober 2009, hvilket vil sige det signal du kan fange via en stueantenne eller en mast på taget. Som vi har beskrevet tidligere, så omlægges de nuværende digitale signaler også løbende fra MPEG2 formatet til MPEG4 formatet, med en fuldstændig udfasning af MPEG2 i år 2012. I den forbindelse har du sikkert set en del artikler eller reklamer, der proklamerer at dit nye fladskærms-TV allerede er håbløst forældet.


Vi kan ligeså godt sige det med det samme, så du ikke er i tvivl: Der er ikke noget TV, der ikke vil fungere næste år. Hvis TVet har en fungerende scart- eller HDMI-indgang så har du intet at frygte (dvs. en indgang du normalvist vil bruge til at tilkoble en DVD-afspiller).


Hvad skal vi med digitalt TV?


Det er måske ikke helt klart for dig hvorfor vi overhovedet skal have digitalt TV, men den korte version er, at ved at digitalisere signalerne får man adgang til langt bedre billede-/lyd-kvalitet, større funktionalitet og flere kanaler på den samme båndbredde, som de nuværende analoge kanaler optager.


For mere indformation henviser vi igen til vores tidligere artikel omkring digitalt TV og HDTV: http://www.flatpanels.dk/fokusartikel.php?subaction=showfull&id=1207637872


Hvordan modtager du TV-signalet i dag?


Måden du får fingrene i digitalt TV afhænger af hvordan du modtager dine TV-signaler i husstanden.


Modtagelse via kabel-TV, parabol eller bredbåndsforbindelsen


Modtager du dit TV-signal via kabel-TV, parabol eller via din bredsbåndsforbindelse, så vil du først og fremmest ikke blive påvirket af lukningen af det luftbårne analoge sendenet i år 2009.


Har du en kabel-TV forbindelse i husstanden, så vil du stadig kunne modtage et analogt TV-signal i fremtiden, præcis som du har været vandt til tidligere. Kabel-TV udbyderne, såsom Yousee eller Stofa, har ikke annonceret nogen lukning af det analoge sendenet til kabel-TV. Således udsendes der både analoge og digitale signaler via kabel-TV nettet på samme tid.


Ønsker du at konvertere til digitalt TV via din kabel-TV udbyder, så vil det foregå via den standard der hedder DVB-C. Der findes da to måder du kan få digitale signaler på dit TV:


  • Hvis du har et nyere fladskærms-TV med en indbygget DVB-C tuner og Common Interface slot i TVet, kan du købe et CA-modul og et dekoderkort hos din TV-udbyder, hvorved dit TV selv kan dekode det digitale signal og du samtidigt kan nøjes med én fjernbetjening (se illustrationen herunder). Vær opmærksom på at for at kunne se HD kanaler via DVB-C, så skal dit TV have en MPEG4 kompatibel tuner. Hvis du ikke vil have HD, så kan du nøjes med MPEG2.

  •  
  • Har dit TV ikke en DVB-C tuner indbygget, så fortvivl ikke. Du kan hos kabel-TV udbyderne købe eller leje en digital dekoder boks, der blot skal tilsluttes via scart eller HDMI stik til dit TV. I denne boks indsættes et dekoderkort.*





  • Modtager du dit TV-signal via din bredbåndsforbindelse eller via parabol, så har du allerede en ekstern boks stående, som varetager det indkomne signal og som er forbundet med dit TV via scart eller HDMI. I så fald behøver du ikke foretage dig noget, da du allerede får signalet digitalt*.


    Fælles for disse løsninger er, at ethvert TV skal have en dekoderboks tilsluttet, eller have monteret et passende CA modul med dertilhørende dekoderkort. Har du 3 stk. TV, så skal du altså have 3 bokse (eller 3 CA moduler) og 3 dekoderkort. Du kan typisk opnå rabat ved købet af de ekstra bokse og dekoderkort hos din udbyder.


    Visse udbydere, såsom Yousee, er begyndt at tilbyde det digitale kabel-TV-signal gratis, hvis man i forvejen har et TV-abonnement hos dem. Dvs. man gratis modtager såvel de analoge som de digitale kanaler uden at skulle investere i et dekoderkort. Pt. er man begrænset til at få de almindelige SD-kanaler, som man i forvejen betaler for i sit abonnement, samt den ene HD-kanal, som DR udbyder sidst på året i 2009. Har man således et TV med DVB-C, eller en dekoderboks, så behøver man ikke betale kortafgift for at se alle ens kanaler i digital SD-kvalitet.


    *Vær opmærksom på at scart-forbindelsen er analog og har en begrænsning i opløsning på 720x576 punkter, hvilket medfører at HDTV ikke kan overføres ad den vej. For HDTV er en forbindelse, såsom HDMI et must.


    Modtagelse via fællesantenne


    Hvis du er tilsluttet et fællesantenneanlæg er løsningen ikke entydig. Antenneforeningerne skal distribuere de digitale signaler, men den standard der benyttes kan enten være DVB-T eller DVB-C. For at finde ud af hvilken type tuner og modtagerudstyr du skal bruge, skal du kontakte din antenneforening.


    Modtagelse via stueantenne


    Hører du til den godt halve million af danskerne, der modtager deres TV via en stueantenne eller en antenne på loftet, så hører du ind under den gruppe af TV-seere, der vil blive påvirket d. 31. oktober næste år. Hvis du vil fortsætte med, at se TV via din antenne, så skal du enten være i besiddelse af et TV med indbygget DVB-T tuner (med MPEG2 dekoder) eller også skal du investere i en ekstern DVB-T tuner. Med en sådan vil du stadig kunne se DR1, DR2 og TV2 som du plejer indtil år 2012, hvor MPEG2 erstattes af MPEG4.


    I forbindelse med overgangen til digitalt TV, vil udbyderen af kanalerne, Boxer, åbne for en række nye kanaler, som"desværre" vil være kodet i MPEG4 formatet (og med lydformatet HE-AAC), hvilket betyder at ældre fladskærme med indbygget DVB-T tuner og MPEG2 dekoder ikke vil kunne være med. Hvis du ønsker at modtage de nye kanaler skal du således have et TV med indbygget DVB-T, MPEG4 dekoder og lyddekodning af HE-AAC formatet eller også skal du investere i en ekstern DVB-T boks med MPEG4 dekoder, som Boxer også vil kunne tilbyde dig.


    For at se ekstrakanalerne skal du desuden have et dekoderkort til dit TV, hvilket også betyder at der skal indkøbes et CA modul til at holde på kortet, hvis du har et TV med indbygget DVB-T tuner.



    Afsluttende ord


    Som du kan se af ovenstående, så vil du altid kunne modtage digitale signaler vha. en ekstern boks. Dette betyder også, at der stort set ikke er nogen krav til dit TV ud over at du skal kunne tilslutte boksen, dvs. at det har enten et scart eller et HDMI stik. Selv et aldrende CRT TV har et scart-stik og det samme har enhver fladskærm. Ønsker du ægte digital kvalitet, så skal du benytte en forbindelse ala HDMI, hvilket også muliggør HDTV, men hvis dit TV er af CRT typen, så er dette totalt ligegyldigt, da CRT teknologien jo alligevel er analog, ligesom scart er det.


    Ønsker du at undgå endnu en fjernbetjening til samlingen, så er det en god idé at indtænke valget af den rette tuner i et eventuelt nyindkøb af TV. Du bør derfor også gøre dig begreb om hvordan dine modtagerforhold vil være i fremtiden. Hvis du ikke kan forudsige forholdene og for alt i verden vil undgå en ekstra fjernbetjening (dvs. den eksterne boks), så bør du vælge et TV med DVB-T, DVB-C og MPEG4 dekoder indbygget.


    Hvis du hellere vil fokusere på kvaliteten af billedet på TVet, så kan du dog også vurdere om ikke en universalfjernbetjening vil gøre dig i stand til at leve med den eksterne boks. Husk på, at de fleste eksterne bokse også giver dig mulighed for optagelse, så ulempen ved endnu en boks kan opvejes af muligheden for at gemme TV-udsendelserne.


    Køber du dit TV i udlandet, skal du desuden være opmærksom på, at DVB standarden afviger fra region til region, og at et TV med indbygget MPEG4 dekoder købt i Frankrig måske ikke vil fungere 100% korrekt her i Danmark. Dvs. parallelimporterede TV bliver lidt mere risikable at købe hvis du ønsker at benytte de indbyggede tunere herhjemme. Spørg forhandleren om kompatibiliteten før du køber et parallelimporteret TV.


    I samme dur vil vi smide en advarsel til de der påtænker, at supplere deres TV med en HDD-recorder. Recorderen skal, ligesom dit TV, have et antennesignal for at kunne optage noget, så du skal sørge for at recorderen har en passende tuner (og MPEG dekoder) indbygget. En recorder kan typisk ikke suppleres med en ekstern boks efterfølgende og kan kun optage hvad der kommer gennem enten antennestikket eller scartstikket bagpå. Hvis du vil fortsætte med at bruge din HDD-optager, så kan du derfor være nødsaget til at trække TV-signalet ud fra dit TV's scart-port over i optageren.


    Nyttige links:


    Canal Digital TV udbud

    Yousee TV udbud

    Stofa TV udbud

    Boxer udbud

    Viasat TV udbud


    Mere information omkring digitaliseringen:


    Digitaliseringen.dk

    Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

    Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

    Flere fokusartikler

    Første kig: Philips 2024 OLED TV og Ambilight Plus

    29 Feb 2024 |

    Første kig: Panasonics 2024 OLED TV (Z95A) med FireTV, 2. gen MLA

    05 Feb 2024 |

    Hvorfor 24fps ikke er nok til HDR-film

    02 Feb 2024 |

    Fremtidens skærme: Hvad vi så hos LG Display & Samsung Display

    31 Jan 2024 |

    Første kig: Sonys næste-generations miniLED LCD TV teknologi – opdateret

    04 Jan 2024 |

    Den næste streamingfase kommer til Danmark i 2024 

    22 Dec 2023 |