Your browser is not Javascript enable or you have turn it off. We recommend you to activate for better security reason<div class="billede"><img src="billeder/mini-sonyoled3.jpg"></div>Ultratynde skærme på FPD messen - FlatpanelsDK Ultratynde skærme på FPD messen">

Ultratynde skærme på FPD messen

05 Nov 2007 | Rasmus Larsen |

Vi kaster her et kig på præsentationerne fra FPD International 2007 messen, som forløb fra d. 24. til d. 26. oktober

Alle de store panelproducenter var, traditionen tro, samlet på FPD International messen for at vise deres nyeste fremskridt i deres panelteknologier, herunder Samsung, LG.Philips, AUO og CMO som de mest markante spillere.

Samsung

Samsung har næsten altid en evne til at tiltrække sig opmærksomhed med deres storslåede præsentationer og innovative tiltag. I år brugte man messen til at præsentere tiltag som et ultratyndt LED baseret LCD panel, et 22 tommer LCD panel med det nye interface (stik) kaldet DisplayPort, samt nyskabelser i form af et plastik panel, en e-paper skærm og en 14 tommer OLED skærm.


Samsungs tynde LCD panel


Det nye 40 tommer LCD panel er i sig selv imponerende med en tykkelse på sølle 10 mm. Ud over dybden i panelet er reduceret betydeligt, har man også været i stand til at reducere kanten omkring panelet til 14.6 mm, mod 30 mm for konventionelle Samsung paneler.

Selve panelet er et Full HD panel, hvor der også er lagt vægt at reducere strømforbruget, hvilket har resulteret i et strømforbrug på ”90W eller under.”. Reduceringen i strømforbruget kommer blandt andet som følge af integrationen af LED (dioder) i stedet for de fluorescerende lamper, som traditionelt benyttes til at oplyse LCD paneler.


Samsungs tynde LCD panel


Detaljerne er få om en anden af Samsungs nyskabelser; deres nye 22 tommer panel. Hovedattraktionen ved produktet er dog, at man har benyttet en ny type interface (stik) kaldet DisplayPort i stedet for den velkendte DVI standard. Det kan undre, at DisplayPort er på vej ind i PC monitors i stedet for HDMI, som teoretisk understøtter samme, og bedre, muligheder. Det åbner f.eks. op for endnu højere opløsninger, dybere farve-bit og højere datafrekvenser.

Samsung benyttede også messen til at snakke om OLED. OLED får stadig større fokus blandt producenterne og det afspejler sig også flere og flere præsentationer på messer. Den nyeste præsentation fra Samsung er en 14 tommer OLED skærm, som du kan se herunder.


Samsung 14” OLED


Endnu mere interessant er dog nok Samsungs planer for fremtiden. Man fremlagde nemlig et roadmap for de kommende år og ifølge planerne, så tager OLED skridtet mod større enheder som GPS’er og PDA i 2008. I 2009 bliver det rigtig interessant med udvikling af OLED paneler til bærbare computere og computer monitors i 21-23 tommer og i 2010 kommer gennembruddet og man forventer at kunne producere 40/42 tommer OLED Tv.

Highslide JS
Samsung OLED roadmap



Alt i alt går vi en spændende tid i møde. Tidsplanen understøttes desuden af en række andre af de store spillere, så hvis ikke der sker noget meget uventet, burde vi over de kommende år få en ny seriøs panelteknologi på skærmmarkedet.

AUO

AUO var også repræsenteret med en række friske teknologier indenfor LCD paneltypen. AUO er nok ukendt for de fleste, da de som sådan ikke har et brand som slutproducent. AUO fokuserer i stedet på at producere og udvikle panelerne bag skærmene, som forbrugeren ser ude i butikken.

Blandt de nye tiltag fra den taiwanske gigant, finder vi et panel med forbedret kontrastforhold (statisk, ikke dynamisk) på op til 5000:1 på den nye generation af AUOs såkaldte A-MVA LCD paneler. AUO har også – ligesom Samsung - et ultratyndt LCD panel på programmet, samt et strømbesparende panel.

Til grund for AUOs kontrastforbedrende bedrift, ligger deres egen A-MVA panelteknologi, som er en pendant til Samsungs S-PVA eller CMOs S-MVA panelteknologi. Man har nemlig været i stand til at forbedre blokeringen af lyset i en sådan grad, at man nu angiver kontrastforholdet til 5000:1 – vel og mærke statisk og ikke dynamisk.
Den nye generation af AUOs A-MVA paneler er endnu ikke kommerciel, men man forventer at masseproducere den indenfor en overskuelig tidshorisont.


AUO tynde LCD panel


AUO har også været i udviklingslokalet for at reducere tykkelsen af LCD paneler. AUO kan ikke prale af samme resultat som Samsung, men man har nu alligevel nået et opsigtsvækkende resultat, da man i modsætning til Samsung har taget udgangspunkt i CCFL bagbelysningen, som stadig benyttes i stort set alle LCD skærme i dag (Samsung har benyttet dioder (LEDs)).
Problemet ved at reducere dybden på et panel med en CCFL backlight enhed, ligger primært i, at man så hæver risikoen for at fordelingen af lyset bliver ujævn over billedet – eller det vi i andre sammenhænge kalder en inhomogen baggrundsbelysning, men som også betegnes backlight bleeding.

AUO har reduceret et 32 tommer panel til 20 mm fra tidligere 32,5mm – uden at gå på kompromis med kvaliteten. AUO taler desuden om, at man allerede er på vej til at gøre det samme for 37 og 42 tommer, og lover faktisk en overordnet ændring af samtlige LCD paneler fra AUOs fabrik allerede i første kvartal af 2008.

LG.Philips

LG.Philips har heller ikke ligget på den lade sige og kunne blandt andet fremvise en nye tiltag til at forbedre responstiden yderligere på deres LCD paneler og skærme. Også Philips er gået i krig med at reducere tykkelsen på deres LCD paneler, og kan også præsentere produkter med LED backlight.

Philips har tidligere forsøgt sig med deres såkaldte Aptura system, der var en del af noget Philips kaldte ClearLCD. Man har ikke bygget videre på systemet i Philips nyeste generation af LCD-TV, men man har dog heller ikke opgivet udviklingen.
LG.Philips melder således, at man i øjeblikket forsker i 100/120 Hz paneler og man kunne i samme ombæring fremvise en prototype af et 47 tommer LCD panel.

Også Scanning backlights, som var essensen i Aptura systemet, er stadig en del af LG.Philips forskning. Også her havde man en prototype i 47 tommer, som har en angivet responstid på 6 ms.


LG.Philips tynde LCD panel


LG.Philips benyttede også messen til at vise deres nye tynde LCD paneler frem, og ligesom AUO, har man taget udgangspunkt i CCFL baggrundsbelysningen frem for LED, som Samsung prøvede kræfter med.
LG.Philips kunne således præsentere et panel med en tykkelse på 19.8 mm, altså marginalt tyndere end panelet fra AUO.

LG.Philips havde også fokus på LEDs. Selv om man ikke havde prototyper af LCD-TV med LEDs, så havde man dog et notebook panel, som ved hjælp fra integrationen af LED i stedet for CCFL, havde fået reduceret strømforbruget med 20 procent. Det reducerede strømforbrug skal nok falde i god jord hos mange brugere af bærbare computere.
Ud over reduceringen i strømforbruget, havde man også mindsket tykkelsen med 40 procent og gjort panelet 20 % lettere.

CMO

CMO er endnu en forholdsvis ukendt producent af samme årsag som AUO. De producerer ikke slutprodukter under deres eget navn, men producerer, udvikler og leverer i stedet panelerne. CMOs paneler findes dog i en lang række produkter herhjemme, hvor blandt andet Mirai og udvalgte Samsung LCD-TV kan nævnes.

CMO kan ikke sige sig fri for at være med i kapløbet om ultratynde paneler. CMO havde nemlig i sandhed et ultratyndt LCD panel på programmet – dog til bærbare computere. CMO kunne også præsentere et 57 tommer panel, LED, og et nyt dynamisk kontrastsystem.
Udviklingen – og priserne – tillader stadig, at vi får større og større Tv ind i stuen. Efterhånden virker et 50 tommer Tv realistisk i de flestes øjne, og større Tv vinder også stadig indpas. Med CMOs 57 tommer LCD-TV, markerer man næste skridt indenfor udviklingen mod større Tv. 50 tommer bliver stadig mere standardiseret, og det betyder, at vi indenfor få år vil begynde at bevæge os mod 52, 57 og endda 60 tommer Tv, som lanceres til overkommelige priser.


CMOs 57 tommer LCD panel er et Full HD panel med et statisk kontrastforhold på 1800:1 og en responstid på 6.5 ms. Panelet sættes i masseproduktion inden længe.

En imponerende bedrift fra CMOs side er deres nye 13.3 tommer notebook panel. Vha. et nyt kredsløb og baggrundsbelysning, har man kunnet reducere tykkelsen på panelet til bare 2.5 mm. Pga. det ultratynde panel ender vægten også på sølle 163 gram.

CMO har også taget LED til sig og forsker i øjeblikket i en række forskellige produkter. Det forlyder ikke om LED vil blive en fast del af produktionen indenfor overskuelig fremtid, men CMO havde en tidlig prototype baseret på teknologien at vise frem i stedet.

CMO kalder systemet Hyper Chameleon, som er en prototype der udnytter et dynamisk system til at gengive et dynamisk kontrastforhold på 100.000:1. Selv om tallet lyder imponerende, så vil vi dog hellere se en forbedring i form af statisk kontrast…

Slutord

Overordnet må man sige, at LCD markedet stadig bevæger sig fremad, men nyskabelserne ligger lidt andre steder. Hvor man tidligere har fokuseret meget (for meget) på specifikationerne, så lader det til, at LCD industrien stadig prøver at reducere strømforbruget og tykkelsen, for ikke at blive overhalet indenom af OLED.

Der er stadig mindre fokus på at forbedre responstiden, og i øjeblikket fokuserer man mere på at producere større paneler. Specifikations-ræset savner vi som sådan ikke, da de er meget lidt angivende for produktets reelle billedkvalitet, men man kan måske savne mere dedikerede indsatser mod at levere bedre billedkvalitet og herunder specielt dybere sort gengivelser og nuancering i de mørke farver.

Tilmeld dig Flatpanels Nyhedsbrev

Seneste nyheder, artikler og anmeldelser i indbakken.

Flere overbliksartikler

Oversigt: LG 2024 TV-skærme

03 Apr 2024 |

Oversigt: Samsung 2024 TV-skærme

28 Mar 2024 |

Oversigt: Panasonic 2023 TV

24 Jul 2023 |